Annons:
Etiketterburströinredningtillbehör
Läst 2615 ggr
TantSelma
8/28/09, 12:09 AM

Mushöghus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag tycker det är dags för ny burpysseltråd. Inför sommarens resa gjorde jag nya transportlådor till mössen. Resultatet blev ännu mer praktiskt än mina tidigare försök. Här kommer bilden. (Jag är inte så bra på att lägga in bilder så kära administreare, fixa gärna till det v.b)

Annons:
TantSelma
8/28/09, 12:13 AM
#1

Gallren är fastsatta med ungefär samma teknik som Amaira har i sin tråd "byggt bur".

Jag har fått lösgodislådor från vår pressbyråkiosk. Dehär lådorna är helt överlägsna alla petboxar från någon djuraffär. Locken är lätta att ta av o sätta på och lossnar aldrig i misstag. Det finns inget ställe där mössen får lust att börja gnaga.

Grodan
8/28/09, 12:17 AM
#2

Det ser ut som när jag sålde möss till Polen för 2 år sedan. Totalt 12 godislådor då. Med nät precis som du satt: upptill och på sidan.

Ett jäkla pyssel…

Men det var skoj att se att Polackerna sedan använde lådorna som utställningsburar. Skrattande

Jag är inte något direkt fan av Pet Boxar heller, men alla människor orkar inte pyssla sådär och då är det bra att ha ex Pet Box två som storleken på en utställningsbur. Tror att det är 2 liter och godislådor ligger väl på något sådant de med?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

TantSelma
8/28/09, 12:35 AM
#3

Tyvärr kommer jag inte ihåg var gallret kommer ifrån. Jag klipper gallret med en plåtsax  och filar ytterkanterna  lite så att det inte är vasst. Då går det att sätta fast från insidan så att mössen inte har någonstans att börja gnaga.

Plåtsaxen använder jag också till att klippa hål i plastboxen. Hålet är 1-2 cm mindre än gallerbiten. Sedan borrar jag 6 hål och fäster gallret med 6 pop-nitar som fäster i varsin skruvbricka innanför gallret. (en popnittång plus lite nitar kostar typ 100:- på tex Rusta)

Ett lastband håller ihop det hela så att det är lätt att flytta. Klart.

TantSelma
8/28/09, 1:40 AM
#4

Jag har testat många olika sätt att fästa gallret. Limma med limpistol blev också ganska bra fäste, några av fogarna har lossnat efter något år så att jag fått lappa med pop-nitar. Sy fast gallret med järntråd blev snyggt och smidigt men tog sin tid - nu hade jag ganska ont om tid. När jag har gjort burar av stora plastlådor har jag satt buntband innanför gallret istället för skruvbrickor som fäste för pop-nitarna. Då gömmer buntbandet vassa gallerkanter och det går också att använda ventilgaller repar upp sig annars.

De första burarna gjorde jag med gallret från utsidan, det blev ibland rätt regält tuggat men efter mängder med smältlim i bitkanten gitter mössen inte längre tugga på limkanten.

TantSelma
8/28/09, 1:48 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Jag borrar ett hål igenom väggen på plastlådan och fäster spinghjulet direkt i väggen med en skruvbult som jag först fixerar med en mutter bakom hjulet, sedan en bred skruvbricka på insidan och en på utsidan, det hela kläms sedan åt hårt av en vingmutter till en stabil vibrationsfri konstruktion.

TantSelma
8/28/09, 1:53 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Dethär är samma märke på box som Amairas men betydligt mindre storlek. Så får ensamma mushannar bo i perioder när vi har det mer trångt. Förr eller senare behövs det en bit galler eller buntband också till vattenflaskhålet.

Annons:
TantSelma
8/28/09, 2:00 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Gallret limmat på insidan går också bra. Svårigheten där är att få det att ligga tillräckligt länge tätt mot boxen så att smältlimmet hinner svalna. Jag fick lov att knyta fast gallret hårt mot några blyertspennor som jag kilade fast på utsidan.

TantSelma
8/28/09, 2:04 AM
#8

Alla verktygen som behövs kostar väl runt 500:- sammanlagt på typ Rusta. När det behövs många burar är det definitivt värt investeringen. För sedan kommer man ner i en burkostnad runt 100:-/bur och de är mer lättdiskade än Dunaburar.

Grodan
8/28/09, 1:26 PM
#9

jättefina namnlappar.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Dressan
8/28/09, 2:37 PM
#10

gud vilket jeffla jobb :O

det där skulle ta mig typ 3år att göra :P

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

fiffiluren
8/28/09, 3:20 PM
#11

va snygga burar! Och va kul att ha nå pyssel och hålla på med :)

TantSelma
8/28/09, 11:22 PM
#12

Namnlapparna blev också ett lyft i vår musskötsel nu när våra möss har samma färg. Laminerare från Claes Ohlsson för ett par hundra kronor och lamineringsfickor för ett par kronor styck. Då klarar sig namnkortet ett helt musliv trots diverse olyckor.

Grodan
8/28/09, 11:28 PM
#13

TantSelma, om du även har byggt någon leksak el dyl så kan du delta i sommartävlingen! Sommartävling


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
TantSelma
8/28/09, 11:32 PM
#14

Nu när vi har grejerna och rutinen blir det väldigt bra ekonomi i att tillverka hemma. Plastboxburarna är lätta att hålla rena och är snabbdiskade. Det är lite svårt att få storleken på hålet helt rätt i förhållande till antalet möss i buren. Om hålen är på båda kortsidorna verkar mössen ogilla korsdraget och försöker täppa till det ena hålet så att det strösslar massor med bottenströ utanför buren. En kortsida+en långsida är ok.

Jag tycker bra om gallerburar också för gallret blir som en extra stor leksak/klätterställning.

Upp till toppen
Annons: