Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 29867 ggr
Grodan
2010-10-21 19:24

Vård av vilda möss

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artikel om att vårda vilda möss skriven av Emelie Pettersson

Ibland behöver man som människa hjälpa nödställda möss som av någon anledning inte klarar sig själv. I Sverige finns lagar och förordningar hur detta går till. Sedan finns även sunt förnuft och hälsorisker man bör vara medveten om. När man som människa omhändertar vilda möss är det vissa saker man bör tänka på… Vad lagen säger kan du läsa här.

Rehabiliteringstillstånd


Vård av vilda möss skall alltid ske av viltvårdare och veterinär (dock är dessa sällan särskilt pigga på att ta hand om dessa djur). Tanken bakom vården skall vara att djuret skall få gå tillbaka till sin ursprungsmiljö så snart det är möjligt. Detta är dock inte alltid möjligt och då krävs det i det tillstånd* för att permanent låta musen stanna i mänsklig vård. Som privatperson kan man även få ett tillfälligt rehabiliteringstillstånd, detta efter kontakt med Polisen (mycket ovanligt att man får godkännande för vilda möss).

Tillstånd söker du hos länsstyrelsens miljöenhet samt naturvårdsverket.

Musungar behöver mat och värme


Den lilla musungen föds naken och blind och den är helt beroende av mamman de första tre veckorna. Som vårdare av musungen gäller det att efterlikna musmammans vård och omsorg DYGNET RUNT tills musungen är ca 2,5-3 veckor gammal. Efter denna tid blir ungen mer självständig, äter fast föda och den klarar några timmar utan "övervakan".

Skogsmusen Sixten ca 1 vecka gammal

En unge som är yngre än en vecka gammal (den har börjat få hår och väger mellan 4-8g) kräver omsorg dygnet runt. Den SKALL matas med ESBILAC (mjölkersättning för valpar). ESBILAC är korrekt sammanställd och innehåller all näring och vitaminer som en musunge behöver - det finns ingen annan mjölkersättning som är lika noggrann sammansatt, så någon annan rekommenderas ej att föda upp möss på. Den bör matas varje timme, hellre ofta och lite mat än sällan och mera mat, dygnet runt, Där du är, är ungen!

ESBILAC hittar du hos veterinären eller på apoteket och kostar runt 250 kr för en förpackning.

Skogsmusen Sixten dricker ESBILAC

Matningen sker enklast med en 1ml spruta där man fäst ett cykelventilgummi på toppen. Musungen bör ligga i din hand och sedan för du in ventilgummit i munnen. Ge ESBILAC sakta. Tänk på att musen måste få tid att svälja. Ca 0,5ml/ matning är att rekommendera i början (är musen mer hungrig ge lite till) och detta får gärna ta ca 5-10 min för att ungen skall få tid att svälja undan. ESBILAC blandar du helst till för varje matning, 1 del pulver 2 delar vatten, det behövs inga stora mängder.

Den lilla ungen har dåliga reflexer, den klarar inte av att kissa och bajsa själv och inte heller hålla pälsen ren. Detta måste den alltså få hjälp med. Ta en ljummen fuktad tops eller lite bomull och massera kring urin och analöppning. Simulera musmammans slickningar. Detta är enklast att göra i samband med matning. Det är även bra att massera magen lite efter att ungen ätit, detta för att hjälpa tarmarna lite på traven och undvika magknip.

Möss är överlevare, men de klarar inte särskilt lång tid utan mat och värme när de är så små som under 15g. En värmelampa eller varmvattenflaskor med exempelvis en stickad strumpa över fungerar bra som värmekälla.

Skogsmusen Sixten ca 2 veckor gammal

Behandla med Stronghold


Eftersom reflexerna är så dåliga så kliar sig inte heller musungen den första tiden. Därför är det svårt att upptäcka ohyra. Bäst är att behandla ungen med STRONGHOLD. Detta är receptbelagt och kräver alltså ett veterinärbesök. STRONGHOLD tar all form av inre och yttre parasiter som inälvsmask, löss, loppor och skabb och är därför mycket effektivt. Veterinärbesöket kostar kring 350-400 kr, och bekämpningsmedlet runt 250kr. Vilda möss bär på ohyra och många smittor kan spridas via musens ohyra så för att skydda dig själv, övriga husdjur samt för att lindra lidande hos musen skall detta göras. Det är också mycket viktigt att du som människa tvättar och gärna spritar händerna varje gång du hanterat musen.

Musungen växer


När musen är ca 2 veckor gammal kan man se att ögonen börjar kika fram. Det är också efter att ögonen öppnats helt som musen börjar bli sugen på annat än mjölk. Pannkaka gjord med ESBILAC som mjölkbas, havregryn, avokado är exempel på bra mat. Var dock uppmärksam på om musen blir hård eller lös i magen. Stödmata även med mjölkersättningen tills du märker att musen inte längre vill ha. Du behöver inte heller längre hjälpa till med toabesöken då musen sköter detta på egen hand. Musen bör dock vara dig nära ytterligare en vecka då den fortfarande bara är ett litet "barn" och kan behöva din hjälp.

Musen börjar även nu bli aktiv och har ett behov av ett tryggt och säkert boende där den får möjlighet att öva upp sina motoriska kunskaper. Ett terrarium, akvarium, en större plastlåda med lock (GÖR LUFTHÅL) fungerar utmärkt. Klättermöjligheter, grävmöjligheter och bon är krav, likaså färskt vatten och ständig tillgång till färsk mat. Läs mer om vad möss skall äta här.

Skogsmusen Sixten ca 3 veckor gammal

En uppnappad musunge är "flocklös"


En mus som vårdats av människan från späd ålder (under två veckor gammal) har förmodligen ingen chans i det vilda, den har inga erfarenheter och vet inte heller vad det är att "vara mus". Den har inte fostrats av en musmamma som lärt den det sociala spel som råder mellan möss. Den bör alltså få stanna i människans vård. Människan är ju även den trygghet och värme som den präglats på under sin första tid. Detta innebär att den under de närmsta två åren behöver få så ultimat levnadsmiljö som möjligt. Stor yta att röra sig på, möjligheter att klättra, bra foder, färskt vatten och social gemenskap. Dessutom behöver du då ett tillstånd* att hålla musen.

Skogsmusen Sixten 4 veckor gammal

Vuxen vildmus


Möss är sociala, både i det vilda och det tama, och en vild mus som omhändertas av en människa förlorar snabbt sin rang och roll i familjen. Därför är risken mycket stor att den blir utstött eller till och med dödad om den är skiljd från flocken för länge. En större mus som är mogen att klara sig själv bör få stanna i naturen. Hittar du en sådan mus skadad så är det barmhärtigast att låta den vara. Vård av vuxna vilda möss är mycket stressande för djuret och bör skötas av viltvårdare som så snabbt som möjligt har möjlighet att släppa musen i sin naturliga miljö (vilket de dock mycket sällan gör då vilda möss inte är hotade som art och dessutom anses vara skadedjur). Fångar du möss i fälla, behåll dem inte utan placera dem på en plats där de inte gör "skada". Att behålla en vuxen mus för sitt höga nöjes skull är att utsätta musen för onödig stress och leder sällan till något gott. Det finns dock fall där möss och även andra vilda djur funnit det väldigt bekvämt att leva med eller nära människan.

Vård och omsorg mellan artgränserna är något som pågått sedan tidernas begynnelse. Det krävs mycket kunskap och tid men även ekonomiska resurser för att ge ett vilt djur ett värdigt liv.

* Undantag är då § 23 punkt 1 i jaktlagen.

Text och bild: Emelie Pettersson

- Tack så mycket!

Läs även

Rehabilitera vilda djur - vad säger lagen?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: