Annons:
Etiketter2-avel-och-avelsetikartiklar
Läst 10399 ggr
Grodan
2006-09-02 08:25

Planerad avel på mus, del 3 - Pälsavel

Artikelserie från 1996-1997 (publicerad i HUSMUSEN). Uppdaterad 2006. Skriven av Gerodean "Grodan" Elleby.

Pälsavel har de senaste åren haft mycket stor framgång i Sverige och vi är en av de få länder som har många fina pälsmöss.

När man avlar på korthår är huvudinriktningen färg eller teckning och man ägnar sig inte åt pälsavel. Ett delmål är typ och sedan är nog hälsa och temperament viktigare än bra korthår just för att de flesta renavlade korthår, utan inblandning av exempelvis långhår, är bra och behöver inte jobbas med separat!

Målen med pälsavel är att få fram bra och välpälsade exemplar. Man ska med bara en snabb blick på djuret kunna se vilket hårlag den har utan att behöva fundera närmare över saken.

Satin

Satinet är inget man enbart ägnar sig åt, utan det är en fin effekt. Satin ändrar pälsfärgen och kan vara negativt på en del varianter, men för det mesta är det snyggt på alla möss. Du kan sätta det på khr, lhr, astrex och texel!

Satin är recessivt. För att få satin efter en satinmus måste du alltså para med en anlagsbärare, dvs en mus som har satin i släkten. Vet du inte om den är satinbärare får du chansa. Blir det satin i kullen så bar den på satin och blir det inte det så bar den inte på anlaget, men då gör ungarna i kullen det i stället! Annars kan du para 2 satinmöss och få enbart satin i kullen, men gnäll inte på mig om satinglansen inte blir så fin och om pälsen blir gles!

Långhår

Långhårsmusen ska lång päls, alla pälslager (både underpäls och stickelhår) ska vara långa och se "fluffig ut"- dvs inte ligga platt intill kroppen. Problem med långhåren är att de ser tjocka ut, men det talar oftast bara om en välpälsad mus med många och tjocka hårstrån. Ett annat problem är att de har lång päls som små och sedan byter den mot kortare. Delmålet för en uppfödare av långhårsmöss skulle kunna vara att barnen får så lång päls att de snubblar på den… Samt att de får behålla den pälsen så länge som möjligt!

Långhår är recessivt. Båda mössen, som du parar, behöver ha anlagen för att ge långhår. Naturligtvis kan två korthår parade med varandra ge långhårs och satinmöss - inget konstigt med det… Två långhårsmöss däremot ger aldrig korthår! För korthår är ett dominant anlag. En av föräldrarna måste ha anlaget för att det ska föras vidare.

Astrex

Astrex är det lockiga korthåriga hårlaget. Ett lustigt hårlag; lockigt på musbarn, men raknar när de växer upp. Sedan när musen blir gammal blir den lockig igen. Därför har vi döpt hårlaget till astrex, för att det skiljer sig från hårlaget rex. Rex raknar inte! Rexgenen har vi inte i Sverige. Rexen är krullig, jättekrullig, recessiv och fungerar eventuellt annorlunda i avel med andra hårlag - är inte säker på om det går att "göra den till texel" och inte heller om det går att para rex med rex utan att det blir nakenmöss… I alla fall så går det att para astrex med astrex, alla i kullen blir astrex s k dubbelastrex!

Den vanliga astrexgenen är dominant, men det finns även andra astrexgener som bland annat är recessiva - dessa skiljer sig lite från våran vanliga astrexgen och då jag inte känner till dessa kan jag inte ta upp dem.

Astrex ska vara så krullig som möjligt hela livet, det ska synas att det är en "annorlunda" päls och den ska stå ut från kroppen och vara lite "uppburrad". Morrhåren ska också vara lockiga - så att de böjer sig runt nosen, kan vara astrexuppfödarens mål. Problem med astrex är att de raknar och ser ut som vanliga korthår, dock är de ändå genetiskt astrex så det är dumt att registrera om dem som korthår - det förvirrar bara vid avel, då det dyker upp krulliga möss.

Texel

Långhår + astrex = texel. Texel blir det alltså när man kombinerar dessa hårlag - det blir extra svårt! Man har pälsens krullighet, längd, mängd, tjocklek och kvalitet att tänka på. Problem är rak päls, dreadlocks, skitiga pälsar (allt verkar vilja fastna!) och naturligtvis avelsmaterialet…

Lämpligen parar man astrex med en långhår för att ungarna ska få långhårsanlaget. Om astrexen redan bar på långhår dyker texel upp i kullen (F1), annars blir ungarna korthår och astrex. Fast var det en dubbelastrex så blir det bara astrex, men nu antar vi att denna astrex är en enkelastrex (dvs ett anlag för astrex - en av föräldrarna är astrex och den andra är slät). Bar astrexen inte på långhår får man ta en av astrexarna i kullen och para med en långhår eller texel, så dyker det upp texel i den generationen (F2) - men det blir även astrex, långhår och korthår!

astrex (enkel) + långhår -> khr och astrex (F1)

astrex (F1) + långhår/texel -> texel, astrex, långhår och korthår (F2)

Abyssinier

En ovanlig hårlagsvariant är virvelpälsad mus.

Foto: Tomas Halld´n.

Vi har inte virvelmöss i Sverige än, men i Finland finns det några. Där heter varianten Abyssinier. I Holland går varianten under benämningen Borstel.

Virvelmöss ska ha två virvlar på rumpan, en på varje sida om kroppen.

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-09-02

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
mandymoo
2006-09-03 10:13
#1

Tack för dom här 3 artiklarna dom gillade jag väldigt mycket…. kan aldrig få nog av dom sånt som rör färger, hårlag och hur man avlar för att ta fram olika varianter. Eller vad man kan tänka på om man vill förbättre osv.

Lotte
2006-09-03 21:58
#2

Ja, ett stort tack! Det här är precis vad jag vill ha som ny, massor med perfekt information som jag kan gotta mig i:) Perfekt timing för mig, att det skrevs nu när jag är som mest förvirrad och som mest nyfiken! Skrattande

[TomasH]
2006-09-04 00:58
#3

En namnfråga: på marsvin och katt heter det abessinier däremot kallas de för aby. På engelska heter det abyssinian. Abyssinier är swenglish…

[TomasH]
2006-09-04 01:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Recessiv rex, fotade i Holland av mig

mandymoo
2007-01-25 22:44
#5

Del 3 putt

Alwyn
2016-10-15 10:00
#6

Intressant, tack för info.

Annons:
ariama
2016-10-16 09:11
#7

"Satinet är inget man enbart ägnar sig åt… " Nåja, vill man ha bra satiner med bra glans, storlek och typ, får man nog "ägna sig" lite åt det. 😛

Och långhårsgenen är inte recessiv i egentlig mening.  Tappat bort ordet, men parar man en lh och en kh får man mittemellanmöss i olika grader av pälslängd.

Artikeln är gammal, vilket märks. Kul ändå.

Alwyn
2016-10-16 14:42
#8

Åh, så långhår nedärvs intermediärt alltså! Bra att veta

Grodan
2016-10-16 14:48
#9

#7 japp, den är över 20 år gammal!!!

den ligger här som historik o kuriosa ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[zombivarg]
2018-05-11 07:46
#10

Gillar verkligen dessa Artiklar även om dom har några å på nacken 😉. Undrar om rex finns i Sverige idag, nyfiken. Jag tycker texel på bild, har aldrig sätt en texel irl, ser så fina.

Novachan
2018-05-11 09:27
#11

#10 I musvärlden motsvaras rex med benämningarna texel eller astrex

Alwyn
2018-05-11 19:34
#12

#11 nej. Rex är en annan sorts krull-gen hos möss som inte finns i Sverige.

Novachan
2018-05-11 19:36
#13

#12 Aha okej, visste ej om det, tack för rättelsen

Annons:
Grodan
2018-05-11 20:20
#14

Rex är det gamla namnet för Fuzzy, vet vi idag. Recessiv


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alwyn
2018-05-11 23:18
#15

#14 åh fanken, så pass!? Intressant ☺

Upp till toppen
Annons: