Annons:
Etiketter15-veterinär-solveig-tjäder-svararartiklar
Läst 7675 ggr
Grodan
9/12/06, 4:38 PM

Veterinär Solveig Tjäder svarar på frågor, 1

Hur allergiframkallande är möss? Vad kan småsår på huden bero på? Hur gör man för att undvika kvalsterangrepp på möss? Vad bör en musägare ha hemma i sitt "apotek"?

1. Hur allergiframkallande är möss?

Möss och råttor är mycket allergena (framkallar lätt allergi) detta gäller först och främst handjur som i sin urin har ganska höga halter av protein för revirmarkering, detta samt att de tvättar sig noga och då även får mycket protein från saliven i pälsen gör att när damm och hår med protein innehåll virvlar runt är det lätt att andas in det och börja reagera mot det.

För att minska exponering, t ex vid rengöring av bur, använd handskar för att undvika hudkontakt med urin, använd andningsmask för att förhindra damm/hår att nå slemhinna i näsa, mun samt undvik kontakt med handjur.

2. Vad kan småsår på huden bero på och vad bör en veterinär göra när man kommer på besök med en mus som har småsår? Finns det något vi kan göra själva som första "vård"?

Små sår på huden är ofta ett tecken på "ectoparasiter" parasiter som lever utanpå djuret, möss är oftast drabbade av löss eller kvalster. Såren beror då på klåda och/eller alergisk reaktion på parasiten.

Veterinären bör ta ett pälsprov för att se om man kan hitta löss, kvalster eller ägg. Om inget sådant kan hittas bör man höra sig för om andra möjliga orsaker, dessa kan vara de samma som för andra djur foder, allergi, infektion eller hormonellt betingade. Man har t ex konstaterat att möss som får en extremt fet diet utvecklar en svår klåda.

För att undvika dessa problem försök att inte få parasiter på dina djur genom att vara försiktig med vad du tar in för djur och material, men om man bor så att det finns vilda gangare i huset kan detta vara mycket svårt att uppnå.
Var noggrann med att ge mössen en balanserad diet som inte är extrem i någon riktning.
Om du själv kan se parasiter kan du behandla med Frontline spray som är receptfritt.
Var noga med att notera alla åtgärder du gör, hur länge och effekt så du kan tala om det för veterinären om det inte hjälper och veterinären inte behöver upprepa behandligen i onödan.

3. Det är vanligt med skabbkvalster på möss, hur gör vi för att undvika svåra angrepp? Finns det något "alternativt medel" som t ex Alsolsprit, "dränka" ohyran i olja (matolja, solrosolja, linfröolja el dyl - som även är bra för mössen att slicka i sig…) Eller Teetree-olja, det sägs vara effektivt mot ohyra?

Skabb eller rättare sagt kvalster på möss kan förmodligen inte behandlas med alternativa metoder men ett friskt och ungt (ej unge) djur kan leva bra med sina kvalster och om man inte har någon avel så eller kontakt med andra djur så skulle man kanske kunna hålla parasitbördan nere genom olja eller annan alternativ behandling. Kvalster kvävs om de dränks in i olja men det kan vara svårt att dränka in kvalster på detta sätt, ofta hittar de en liten luft ficka och så rinner oljan bort.

Teetree olja sägs ju ha många goda egenskaper och en av dem är kanske antiparasitär, men jag är inte säker. Vad som dock är säkert är att det finns många reporter om överkänslighetsreaktioner mot teetree-olja och att den måste användas med försiktighet och undvika kontakt med ögon, öron och slemhinna då den ofta ger en brännande känsla.

4. Vad anser du en musägare behöver ha hemma i sitt lilla mus-apotek?

Vad som är bra att ha är en brevvåg som man kan väga mössen på, detta är viktigt för att avgöra om de äter eller inte men också när ett djur blir gammalt eller sjukt så kanske det äter mycket men går ändå inte upp i vikt (diabetes t ex).

Något att rengöra sår med t ex alsolsprit eller jodopax, tänk på att inte blöta ner djuret för mycket då det lätt blir nedkylt av sprit.

Bomull eller tops för att tvätta med.

En plats som man kan förvara djur på och ha en kontrollerad temperatur, värme filt eller dylikt som placeras så att djuret kan uppsöka värme om det behöver det.

En liten spruta för att ge vätska vid behov (kan man få av veterinären vilken man uppsökt om djuret är så dåligt att man behöver ge vätska).

Var försiktig med att ge medicin utan veterinärordination då doser och giftighet varierar mycket mellan olika djurslag och stammar.

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-09-12

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
lothus1
9/12/06, 6:51 PM
#1

Hej Grodan

Detta inlägg är jättebra! Ska spara! Jag har det mesta, men inte värmedyna. Vart kan man få tag på en sådan?

Charmaine
9/14/06, 11:32 AM
#2

Värmedynor finns att köpa i bland annat hälsokostaffärer.

Upp till toppen
Annons: