Annons:
Etiketter2-avel-och-avelsetikartiklar
Läst 13247 ggr
Grodan
4/6/06, 4:27 PM

Hur vi seriösa uppfödare avlar möss!

I Sverige och SVEMUS har vi ett speciellt sätt att avla på våra möss. Eller vi gör precis som man gör med hundar, katter, hästar etc.

  

Skapa överflöd 

Det är väl utspritt att möss ska bo i par och föda ungar på löpande band. Främst har man denna avel för att skapa ett överflöd av möss för att kunna använda som foder åt reptiler.

I England har man för utställningsbruk avelsmodellen trio, en hane med två honor. Dessa har samma färg, teckning och hårlag.

På laboratorier har man ungefär samma typ av modell, med skillnad att man selekterar (väljer) på störst kull.

Syfte med parningarna

I SVEMUS har vi en annan form av avel på möss. Vi håller könen separerade och planerar aveln noga. På så sätt styr vi aveln för att uppnå specifika mål! Innan vi vid huvudtaget sätter ihop en hona med en hane bedömer vi deras lämplighet att ingå i aveln, samt har syften med parningen som härör till färg, teckning, hårlag och temperament. Detta gör att vi kan skriva stamtavlor på djuren och vet det mesta om ursprung och släkt och därmed vet vi det mesta om hälsa, temperament och livslängd på djuren.

Personnummer på möss

Alla möss tilldelas personliga namn. De som registreras får även ett nummer och kan sedan letas fram i SVEMUS stambok. På så sätt hålls djuren isär och blir individuella och varje individ har sin egen historia. Genom att anteckna allt som händer djuren, ställa ut dem och bedöma dem både som sällskapsdjur och avelsdjur samlar man ihop fakta om dem, som sedan är värdefull information vid släktforskning. Ärftliga sjukdomar och defekter kan lätt spåras och stoppas, men även annat av intresse.

Musavel kan alltså vara precis lika seriös som all annan husdjursavel!

Generella regler 

Främst har man många mål med sin uppfödning och basregler samt även egna regler man håller sig till. Exempel på några generella regler är

  • sköta djuren exemplariskt och tillgodose alla deras behov 
  • att inte avla på djur som uppvisar aggressivitet på något sätt
  • att inte avla på djur som uppvisar ohälsa
  • att inte avla vidare på djur som inte uppnår högre ålder än 1 år
  • att inte avla på djur med ärftliga defekter (tumörer, svansknyck, morrhårsätning etc)
  • att inte avla på djur som får B i Pet Class
  • att inte avla på djur som får under 50 poäng i Standard
  • bara avla på djur som man tycker om
  • registrera alla djur man avlar på och dess avkomma

Sunt förnuft 

Sedan tillkommer vanligt hederligt sunt förnuft, att sköta djuren väl och inte utsätta dem för onödiga påfrestningar, utfodra mössen med den bästa tänkbara maten så att djuren klarar att föröka sig och ungarna utvecklas normalt.

Alla registrerade uppfödare i SVEMUS har kunskap att avla seriöst och följer SVEMUS rekommendationer och grundregler. En rekommendation är t ex att inte para honan förrän runt 5 månaders ålder första gången och sedan låta henne få vila mellan kullarna.

Vill du veta mer? Kolla här då: (länkarna behöver uppdateras)

  • Allmänna bestämmelser för uppfödare (pdf)
  • Ansökan om registrering av uppfödning i Svenska Musklubben (pdf)
  • Svemus rekommendationer för uppfödare (pdf)
Relaterade länkar

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
9/2/06, 5:11 AM
#1

Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[mjuue]
9/2/06, 12:04 PM
#2

Åhh intressant *ler* Jättebra artikel!!!

cosmonita
9/2/06, 4:01 PM
#3

Jättebra!

Jag har en följdfråga - om en mus fått B i pet-class pga att han var springig i en ålder av 2 ½ mån, är han olämplig i avel då? Vid tillfället var han inte särskilt hanterad och har blivit tam och lugn nu när han blivit äldre.

Grodan
9/2/06, 7:47 PM
#4

Det var bara ett exempel, men enligt mina kriterier så är svaret att han INTE är lämplig för avel. Men å andra sidan är jag stenhård… Skrattande och vill ha totalt ostressade möss!

Så om du ställer ut honom flera gånger och han får A-Pris och det B-priset bara var en engångsgrej så kan du givetvis fundera över saken. Dock kan du få räkna med att ungarna kommer att vara vilda som små och lugna ner sig senare, eftersom sådant gärna går i arv.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Kickan90
1/13/11, 3:01 AM
#5

hur många kullar tar ni på en mushona om året? =)
hittade inget svar på detta :o

A Working Dog, Is A Happy Dog!!!
Medarbetare på
Rexkanin & Weight Pull..!

amaira
1/13/11, 9:32 AM
#6

Hur många kullar om året på en mushona? Hihi, lite lustigt uttryckt, då en mushonas avels-längd knappast är ett år långt. Flört

Jag vill ställa frågan hur många kullar en mushona bör få under sitt liv. Och svaret aldrig fler än 3.

Jag har aldrig låtit någon mushona få 4 kullar, det skullle jag tycka var taskigt om henne. Och onödigt för min egen del. Sällsynt har jag tagit 3 - och då har det varit en utmärkt hona, samt speciella omständigheter.

Oftast tar jag 1 kull, med en noga utvald hane.

Varför ta flera kullar med samma hane, när man med en kull får över tio avkommor? "Massproduktion" är inte mitt mål. Jag föder heller inte upp för att sälja, utan säljer av mitt "överflöd".

Sedan kan man ta två kullar "på raken" för att man planerar att låta pappan fortsätta gå med söner.

Ibland ger val av hane inte det man hoppats på. Då kan jag antingen para henne igen med annan hane. Eller välja ut en unge ur kullen att para vidare för att "med tiden" få det jag var ute efter. Alla "ärftligheter" har inte rak arvsgång.

Annons:
Sync
3/30/13, 12:54 PM
#7

Putt putt. :)

// Adam Cool
- Paraxona`s ~
Kolla gärna in Mus.ifokusHjärta

Grodan
3/30/13, 1:09 PM
#8

Fixade till länkarna😃


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Sync
3/30/13, 1:12 PM
#9

hehe ;)

// Adam Cool
- Paraxona`s ~
Kolla gärna in Mus.ifokusHjärta

Grodan
6/29/17, 3:07 PM
#10

Snart är det dax att fixa till SVEMUS länkarna… men läste också om något med kullregisterblankett i förbifarten… haha, den tiden är förbi…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
1/30/18, 2:25 PM
#11

Jag anser faktiskt att man bör ha lite avelsvett och inte avla på hanar som är under 1 år gamla. Gärna äldre! 

Har sett så många idag som är lite för ivriga med att para på sina möss. Och ändå har det inte resulterat i supersnälla och friska individer…

Varför har alla så bråttom, och till vilket pris? Är det inte bättre att vänta ut djuren och se om de ens är något att avla på?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Lamina
1/30/18, 3:25 PM
#12

#11 Jag har också tänkt på det. Förklaringen jag har fått tidigare när jag frågat är att man inte vill riskera att förlora bra avelsmaterial. Ser inte vad det skulle vara för bra avelsmaterial i en hane som dör före ett års ålder. 🤔

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Grodan
1/30/18, 5:03 PM
#13

#12 Ja, just det. Den där importförsäkringen… men menade inte den faktiskt. Här menar jag möss som man är säker på har bra/hyfsat/ok immunförsvar och samma bakterieflora som övriga möss i besättningen… Vad man däremot inte vet är hur syskon utvecklas, hur gamla mor o far blir och vad de dör av osv osv…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
ariama
1/31/18, 11:45 AM
#14

#11. #12. Allt beror ju på avels-mål! Eller hur?

Om målet är bra ålders-hälsa på mössen, så avlar man på äldre möss. Möss som bara blir 1 - 1,5 år kan mycket väl vara både friska och snälla, fast de sedan inte blir så gamla.

Anledning till att man vill avla kan mycket väl vara fler än att få fram möss som blir gamla!

Varför jag ibland har bråttom? För att jag kan "snabb-spola" och se avelsresultat på ett och ett halvt år (4-5 generationer) istället för att behöva vänta fem år (4-5 generationer om jag avlar på en linje med "bara" ett-åriga hanar). Det är en himla skillnad som jag tror lockar många fler än bara mig. Avelsresultat är ju inte bara ett "resultat", utan även ett facit på att "det jag tänkte funkade". Det finns oerhört mycket att LÄRA, om både avel och genetik och mycket mera, genom att "avla snabbt".  Och mössen far inte illa av tidig avel. Snarare är väl risken för komplikationer större, ju längre man väntar?

Givetvis finns det nackdelar med snabb avel, liksom det finns med att avla på åldershälsa. Det största problemet är ju just att medellivslängden minskar hos djuren, och att det är lättare att befästa problem i sin avel. Det dröjer ett tag, men sedan är risken stor att metoden med snabb avel biter en själv i baken.

Upp till toppen
Annons: