Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 10427 ggr
Grodan
2006-03-16 17:27

Mushanar tillsammans

Kan mushanar gå ihop? Leva fredligt i en bur och dela bo? Eller slåss de bara, dödar och äter upp varandra?

3 hanar, 2 år gamla bott ihop fredligt hela livet

3 hanar, 2 år gamla bott ihop fredligt hela livet

Dominans 

Alla hanar är olika, vissa linjer är mer dominanta, vissa är mindre dominanta. Vill man ha mushanar tillsammans måste man alltid noga iaktta hur hanarna fungerar i flock. Minsta antydan till osämja och man måste sära dem.

Vanligast är att man när musungarna är fyra veckor gamla särar honor från hanar. Honorna får gå med modern i en bur och hanarna får bo i en annan bur.

Unga hanar kan man alltså låta gå ihop så länge de kan. Klarar de hela livet så är det bra. De flesta, som inte är speciellt framavlade för att gå i grupper om hanar, börjar bråka då det blir viktigt med revir. Det brukar vara då de börjar lukta. Revirhävdandet kan stegvis trappas upp från 3 månader till 6-7 månader.

Det kan även gå fort, från ena dagen till andra. Så håll koll på hanarna.

Tecken på att hanar inte mår bra av att bo ihop

  • de är stressade
  • de är feta och stripiga i pälsen
  • de rider på varandra
  • de jagar varandra
  • de biter varandra i rumpa, på svans och öron (uppstår blodvite så sära dem genast!!!)

Man kan alltså aldrig TVINGA mushanar att bo ihop. Du kan ev "lura" dem lite. En populär sak är att låta honan gå kvar med hanen när hon fått sin kull. Detta resulterar i att honan får flera kullar efter varandra, men den viktigaste saken är att hanen får vara med sin avkomma och se den växa upp. När ungarna i första kullen är fyra veckor gammal placerar man honan, honungarna och yngre ungar i en annan bur och låter pappan gå ihop med sina fyra veckor gamla söner.

Förutsättningar för att få hanar att bo ihop fredligt är

  • stor bur
  • tillgång till mycket, god och nyttig mat
  • många gömställen
  • flera ställen att boa och sova på
  • släktskap

Äldre hanar 

Att sätta ihop äldre hanar som bott ensamma hela livet är något som inte rekommenderas. Det har bevisligen lyckats bättre med unga hanar som sätts ihop i en neutral stor bur.

Det är alltid lättare om mössen är släkt och känner igen varandra på lukten. En äldre hane kan t ex lättare acceptera en ung son än en obesläktad ung hane.

Om man vill avla på en hane i en hangrupp?

Parning bör ske i en separat parningsbur. Antingen tar man bara ut hanen ur sin hanflock och placerar med honan någon vecka och hoppas sedan att han blir accepterad igen eller så tar man alla hanar ur hangruppen och placerar i var sin parningsbur med var sin hona. När hanarna parat färdigt sätter man in dem samtidigt i sin flockbur igen. Detta resulterar tyvärr i väldigt många muskullar…

Alternativt om man kan se när honan löper sätter man bara ihop den tilltänkta hanen med honan några timmar tills parningen är över.

Det finns alltid en risk att en hane som fått para en hona blir mer dominant och inte vill ingå i hangruppen igen, samt risken att inte bli accepterad av de andra då han luktar annorlunda.

Avla bort lukt 

Vissa seriösa musuppfödare har som avelsinriktning bland annat att hanar ska kunna bo, leva och trivas ihop hela livet. När de avlar selekterar de bland annat efter hanarnas dominans och avlar inte på överdrivet dominanta hanar. Hanar som mindre dominanta luktar mindre starkt, så i framtiden kan detta leda till att tammushanar inte alls luktar så fränt.

Morakullan´s Risedomus, Risellimus och Risettimus.

Morakullan´s Risedomus, Risellimus och Risettimus.

Foto: © Gerodean Elleby

Datum för publicering

  • 2006-03-16

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
optiMUS
2014-02-20 13:36
#1

Funderar en del på det här med att ha hanar ihop. Jag har haft några hanar som vrlat leva ihop men har inte direkt haft det som något avelsmål. Hur naturligt är det att hanar lever tätt ihop? Inte naturligt alls, vad jag vet. Men i naturen träffar hanar honor. Inte bara en kort stund när det planeras kull som vi gör i aveln. Har han tur får han träffa hona några gånger. Ibland inte alls. Jag tycker ofta synd om hanar som sitter och ugglar ensamma i sin bur. Men vad händer med hanar om man under lång tid hårt avlar bort dominansbeteenden? Sitter vi till slut med i princip infertila hanar? Att efterlikna levnadsvanorna hos vilda möss går ju inte. Det är lika med sk oseriös avel. Jag brottades med samma problem hos dvärghamstrar som enligt lag inte ska leva ensamma men där tex vintervita allt som oftast slogs förr eller senare eftersom de inte lever i tighta flockar i naturen som vi försöker tvinga dem att göra i burar. Däremot lever de så nära varandra att de ser och kommunicerar med varandra. Jag kan tycka att det kan vara lika ills att försöka tvinga dom bo för tätt inpå varandra som att tvinga dom till ett liv där de sällan eller aldrig får se eller möta en artfrände. Ett svårt dilemma.

Grodan
2014-02-20 16:32
#2

#1 Mitt mål är verkligen att få hanar att leva fredligt i grupp. Jag har jobbat med det sedan 90-talet. Främst var det min gamla linje med LH (i slät och krull) och vi var flera som jobbade för att hanarna skulle leva i grupp - vi avlade endast på de mjuka i många generationer. Jag har pyttelite kvar av den linjen, men det mesta har Vattnadal kvar. Det var gudomligt härliga mushanar som levde mkt fredligt i grupp. Idag har rätt mkt nytt blod och får jobba hårt med detta.

Engelsktypade SH kan vara mkt dominanta. Jag har märkt att vissa linjer är mjukare och vissa linjer har mer testosteron.

Hur de fungerar i avel har jag faktiskt inte själv dragit några paralleller till hur dominanta de är eller inte. Det enda jag märkt med några av mina hanar (sedan 2010 ungefär) är att när de är gamla (närmare 2 år) så funkar de inte. Vissa av dem har levt ensamma, vissa i flock.

Jag tror att man skulle kunna hitta vetenskapliga studier för hur dominans/testosteron osv påverkar hanars fortplantningsförmåga.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: