Annons:
Etiketter9-mat-utfodringartiklar
Läst 16299 ggr
Grodan
3/9/06, 10:20 AM

Ta hand om musen frisk som sjuk!

Lär dig se hur din mus ser ut när den är frisk, så att du genast upptäcker när och om den är sjuk.

Hur håller man möss vid liv, ser att de mår bra och sköter om dem på rätt sätt? Först ska man vara en sann djurvän, ha tid och engagemang. Man får aldrig glömma att ta hand om mössen och skaffa sig rätt information om hur man gör det. SVEMUS medlemmar kan få tag på kunniga människor för rådgivning och information.

Förebygg ohälsa

Nummer ett för att få ha en frisk mus är att förebygga sjukdomar! Detta gör man genom att ge musen vitaminrik mat, färskt vatten, hälsokontrollera musen varje dag och byta kontinuerligt i buren. Bra mat är råvaror, inte processad föda, och mat du själv lagar/ blandar till musen. Undvik alltså färdiga blandningar som innehåller pellets och diverse färgade klumpar, genast.

En viktig sak för att förhindra att få in bakterier, virus, ohyra och svamp är att låta nya djur få sitta avskilt utan kontakt med dina andra djur i minst 40 dagar. Behandling som avmaskning och ohyrebehandling med t ex Stronghold (receptbelagt medel som är effektiv mot yttre och inre parasiter) under denna tid är lämplig. Var noga med att få avskildheten att likna en karantän så mycket som möjligt: tvätta händer, byt kläder, rengör allt ytterst noga etc.

Musen vistas mycket i buren, därför ska den vara stor, ren, väl inredd med leksaker och vara placerad på sådant ställe att musen varken utsätts för drag, hög värme, bakerier eller smittor. Undvik rostiga burgaller och mushjul, kutterspån av barrträd (innehåller starka ämnen som kan vara ohälsosamt), kattsand (torkar ut musen och dammar), hö och halm (risk för ohyra och bakterier). Byt ut bottenmaterialet ofta, rengör helst hela buren och alla tillbehör samtidigt. Nya/rena leksaker är roligare och bättre än mushjul. Mushjulet får inte heller vara för litet. Ge musen en varierad miljö som bjuder på aktivering, gnag-,klätter-, balans-, hopp- och springmöjligheter. Använd både mjuka och hårda saker i inredningen. Bygg egna leksaker av pinnar, toarullar, kartonger, träbitar och fantasi. Använd maskeringstejp, ogiftigt lim och häftapparat - "kanta" nitarna. Tejp får inte vara så starkt att det fastnar på musen. Aktivera musen genom att ta ut den ur buren, gömma godis och mat eller ge den nya roliga leksaker varje dag. Bakterier och smittor får musen från andra gnagare, undvik därför att ha möss i samma rum som dem!

Friskkontrollera musen!

Undersök, ta i, gå igenom din mus varje dag och lär dig hur en frisk, välmående och glad mus ser ut.

Titta hur den ser ut på magen och i rumpan. Magen ska vara slät och fri från knölar. Analöppningen ska vara torr. Hanens snopp ska inte synas, förhuden ska vara ren och stängd förutom då han kissar. Honans slida ska vara ren och fri från flytningar.

Musen ska kunna gå, springa, hoppa och röra sin kropp obehindrat och vara fri från knölar. Huden ska vara ren, vit och sårfri. Pälsen ska vara ren, ohyrefri och fri från kala fläckar. Ögonen ska vara klara, ogrumliga och öppna. Huden runt ögonen ska vara torr, osårig och vit-rosa. Öronen ska se rena ut och får inte vara röda och/eller varma. Nosen ska vara torr och vit-rosa. Tänderna ska inte sticka ut ur munnen och vara rakt slipade. Musen ska vara tyst, dvs inte pipa, nysa eller låta på något sätt.

Tecken på sjukdom och åtgärd

Som djurägare ansvarar du för dina djurs hälsa! Mindre allvarliga problem kan du själv åtgärda, men vid mer allvarliga eller "okända" sjukdomsförlopp ska veterinär kontaktas. Vänta inte för länge med att kontakta veterinär, ring hellre och stör ofta än aldrig. Besök är inte alltid nödvändigt.

De flesta knölar är tecken på ohälsa. Knölar kan förutom cancer, vara fettknöl, varböld och vårta. Cancer växer ofta fort och sitter oftast på en muskel eller kroppsdel, men behöver inte alltid synas - den kan växa i musen. Fettknöl kan ligga löst i huden och försvinna av sig själv. Varböld öppnar sig, luktar illa, ska tömmas och behandlas med Väteperoxid/ Nelex. Vårtor är ofarliga, kan brännas bort.

Diarré kan vara tillfälligt, t ex efter mycket grönsaker. Diarré under längre period är allvarligt och måste botas omedelbart. Kombinerat med rinniga ögon kan det vara en dödlig och smittsam sjukdom.

Könsorgansproblem orsakas av skitigt bottenmaterial, drag, hög bakterieflora, men kan även vara eftersviter från en förlossning eller ett sekundärt sjukdomstecken. Honan kan få gula, gröna eller blodiga flytningar, som tyder på infektion/inflammation. Botas omedelbart med antibiotika, t ex Terramycin. Hanar kan få urinvägsinfektion, yttrar sig genom att förhuden fylls med vit/gul vätska som torkar. Hanen kan då inte kissa. Botas med C-vitamin i dricksvattnet och Antibiotika.

Fetma är ofta ett tecken på ohälsa. För fet, enformig eller vitaminlös mat, men också organiska sjukdomar - som leverskada - kan vara orsaken. En mager och tunn mus är inte heller frisk. Orsak kan vara vad som helst; dålig mat, tråkig miljö, cancer, organsjukdom, parasiter och andra sjukdomar.

Kan inte musen röra sin kropp och den är varm, är det ett akut sjukdomstecken. Lutar musens huvud/kropp åt en sida och den har balansproblem, ska veterinär kontaktas.

Sårig och röd-irriterad hud kan tyda på ohyre- eller svampangrepp. Ohyra ska avlägsnas omedelbart! Angrepp görs vanligen av skabbkvalster och löss. Idag används vanligen Stronghold, ett receptbelagt medel som tar både yttre och inre parasiter.

Svampsjukdomar kan botas med Jodopax eller annan antimikotika. Andra hudsjukdomar bör veterinär undersöka.

Avsaknad av päls kan bero på pälstuggning, svamp, ohyra, cancer eller annan sjukdom.

Ögonsvullnad och inflammation/irritation är oftast sekundär sjukdomssymptom, men även dålig utfodring, skitig bur, torr luft, tobaksrök, drag, diarré el. dyl. Badda ögonen med Natriumklorid/kokt vatten med lite salt, ögonvatten eller ögonsalva (receptfri finns).

Röda torra öron kan tyda på svamp - badda öronen med Jodopax. Blir det inte bättre - kontakta veterinär.

Rinnig, röd nos och nysningar tyder på förkylning, men kan även vara sekundär sjukdomssymptom. Botas med värme, nyttig mat och hälsodryck - t ex honungsvatten med Kan Jang.

Ojämnt slipade eller långa tänder ska klippas raka, orsak är oftast tandinflammation, hjärntumör eller annan tumör som trycker på käken, men även för lite "gnagföda".

Piper musen när du tar i den kan den ha ont någonstans. Rosselljud från näsa, bronkiter eller lungor tyder på mycoplasma, hjärtproblem, lunginflammation el. dyl. Mycoplasma och lunginflammation kräver Antibiotikabehandling.

En riktigt sjuk mus har intagit "näbbmusstilen", dvs den är hopkrupen, kall, livlös, har uppburrad päls och kryper fram. Denna mus kan behöva värme och en injektion av vätska för att klara sig.

Att behandla möss

Sjuk mus bör sitta i en sjukbur, mindre bur, avskilt, med värme och lämplig mat. Orkar musen inte äta fast föda, ge den flytande. Några exempel är välling, näringsdrycker som finns i affären, på apoteket eller som du gör själv. Pulverblandningar som tillredes med vatten kan föredras då de håller längre, Fortimel håller endast ett dygn. Näringslösningar kan du göra själv. Gör i ordning välling eller tunn gröt och blanda i vitamintillskott.

Förlorar musen vätska, t ex vid diarré, ska den ha vätskeersättning och/eller saltbalans. Recept: Koka 1 liter vatten och ha i 3 msk druvsocker, 1 tsk salt, 1 kryddmått bikarbonat och - om du har hemma - en knivsudd kalium. Hållbart 1 dygn.

"Tvångsmatning" kan vara nödvändigt att kunna. Håll fast musen i ena handen antingen bara genom att hålla i den eller ta ett grepp i nackskinnet. Med andra handen trycker du in en pipett med näringsdrycken/medicinen i musens mun. Tryck in pipetten lagom långt så att vätskan inte hamnar utanför och inte heller kväver musen. Ge musen chans att svälga genom att släppa lite vätska i taget.

Avlivning

Veterinärbesök för avlivning av gamla och sjuka möss är att föredra.

Att gå till veterinären!

Vill du kontakta någon ifall din mus är sjuk? Tveka inte, en sjukdom eller skada kan aldrig vara för liten på en mus, för att ignoreras!

Det kan vara svårt att finna en veterinär som vet något om möss och som bryr sig. Försök gärna att ta reda på om det finns intresse och kunskap innan du går till din djurklinik. Ring runt och skapa dig en uppfattning genom hur du blir bemött. På vissa djurkliniker är man ärlig och säger att man inte vet något om om möss, kankse har de tips på någon veterinär som har större erfarenhet och kunskap.

Ett råd är att ta kontakt med någon muskunnig person, som kan hjälpa dig med första hjälpen och även tipsa dig om en veterinär som är bra på möss.

Källa:

Leg. Vet. Solveig Tjäder

Relaterade länkar


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Pehpsii
6/7/07, 5:03 AM
#1

helsingborgs djursjukhus har en gnagarspecialist som är jättesnäll, lugn med djuren och kunnig.

Hon tog JÄTTEBRA hand om Pin när han fick mycoplasma.

Ett tips för er skånefolk som inte vet någon veterinär som tar hand om möss.

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

Grodan
2/26/12, 11:13 PM
#2

I den här artikeln står recept på vätskeersättning man kan göra själv om man har en mus som t ex har diarré.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

amandabashiri
1/24/14, 10:28 AM
#3

"En riktigt sjuk mus har intagit "näbbmusstilen", dvs den är hopkrupen, kall, livlös, har uppburrad päls och kryper fram. Denna mus kan behöva värme och en injektion av vätska för att klara sig."

Det är precis dessa symptom min lilla Dex har. 
Har ni någon aning om vad mer jag kan göra?

Grodan
1/26/14, 6:48 PM
#4

#3 Läste i en annan tråd att din mus inte klarade sig.

När man hittar musen i detta tillstånd, "näbbmusstilen", så är det mycket bråttom. Musen måste bli varm. Man behöver få den pigg och då kan man erbjuda den druvsocker i vatten eller välling. Man kan behöva hjälpa den att äta/dricka genom att mata den med pipett - spruta dock inte in i munnen bara, det kan hamna fel… ge musen en chans att slicka i sig vätskan.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

L8sson
1/26/14, 6:54 PM
#5

När jag haft möss som ser ut så, så har de fått en mindre bur/petbox själv med mat, vatten med någon droppe/ar echinagard i. En smörklick och något mer gott som ärtor att få i sig, så får de en värmelampa ovanför buren för att få värmen. Sen är det bara att vänta och se, låt musen vila för den behöver det. 

Varför jag har den i en liten bur är för att den inte ska röra så mkt på sig, echinagarden hjälper till att boosta imunförsvaret.

amandabashiri
1/26/14, 10:23 PM
#6

#4 #5

Jag la en värmekudde under buren, gav henne ärtor och smoothie som hon tycker om. 
Gick till skolan, men åkte hem efter halva dagen, då min mor inte vågade mata henne med fortimel eller druvsocker som vi hade köpt. 
När jag kom hem låg hon död. 
Vet att det går fort, bara inte att det skulle gå himla snabbt.
Det är dessutom så himla skumt. Hon har alltid mat och fräscht vatten i buren, finns ingen anledning till att hon skulle bli uttorkad.
Känner iallafall att jag gjorde allt jag kunde.

Annons:
L8sson
1/26/14, 10:36 PM
#7

#6 Du gjorde allt du kunde, jag ville bara dela med mig hur jag tänker och hur jag gör. 

Det är så tråkigt när det blir så :(

amandabashiri
1/26/14, 10:40 PM
#8

#7 Jag förstår, tack för era tips! 
Ja, det är jättejobbigt! Hade nästan varit lättare om det funnits någonting jag hade kunnat göra. Nu känns det bara så himla orättvist.

Grodan
2/25/18, 3:36 PM
#9

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: