Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 29429 ggr
Grodan
8/24/11, 12:55 PM

Afrikansk Pygmé Mus

Den kallas i Sverige för pygmémus, dvärgmus, micromus och till och med minimus - trots att flera av dessa namn är missvisande. Dess latinska namn är Mus Minutoides. På Engelska heter den African pygmy mice. På Tyska Afrikanische Knirpsmaus (och Zwergmaus) och på Franska Souris pygmé african.

Först och främst måste vi klargöra vad som är ett lämpligt namn till denna lilla gynnare. Att helt enkelt kalla den för Afrikansk Pygmémus, pygmémus eller vid dess latinska namn Mus Minutoides, är givetvis det som skapar minst missförstånd.

Eftersom det finns en Europeisk dvärgmus måste man vara noga med att påpeka att det är Afrikansk dvärgmus man menar om man vill använda sig av benämningen dvärgmus.

Europeisk dvärgmus är ungefär lika liten som pygmémusen med det latinska namnet Micromys minutus. Den lever i Europa och har ännu ej påträffats, mig veterligen, som sällskapsdjur.

Minimus är en beteckning på en liten tammusras som oftast är svartvit-tecknad.

Levnadssätt

Mus Minutoides härstammar från Afrika och är en ökenlevande art. Som sådan har den väldigt lite behov av vätska, urinerar minimalt och är alltså så gott som luktfri. Den har blivit mycket populär och hålls som husdjur i hela världen.

Pygmémöss mår bäst i en temperatur på 25-30 °C och klarar inte av temperaturer under 15°C.

De är väldigt sociala flockdjur och bör hållas i par eller i grupper om samma kön.

Storlek och utseende

Den afrikanska pygmé musen är förmodligen den minsta gnagaren och ett av de minsta däggdjuren i världen. I a f är den minst i familjen Mus.

En vuxen pygmémus är 45-88 mm lång med en svans på 28 till 63 mm. Den väger 2½-12 gram. Ungefär lika stor som en två veckor gammal tammus. Intressant nog blir honorna större än hanarna.

Pälsfärgen kan variera lite från djur till djur, men är i huvdsak på ryggen brunröd och på magen vit.

De sägs kunna bli runt 2 år gamla i fångenskap.

Pygmémusen Egil, fotograf: Mathias Ris

Beteende

Pygmémöss är mest aktiva på natten, så det kan vara svårt att få se dem på dagen. Eftersom de är skygga och ängsliga varelser av naturen är det svårt att få dem så pass tama att de kan ändra sin dygnsrytm.

Överlag är pygmémöss mer aggressiva gentemot artfränder än tammusen, speciellt när de har ungar. I större avelsgrupper rekommenderas alltså att man ger mössen flera ställen att äta på.

Pygmémöss hamstrar gärna, dvs bär med sig mat och lägger på säker plats och äter senare.

Hantering
Pygmémöss kan bli väldigt tama och hoppa upp i din hand när du sätter ner den i buren. Dock kan det vara svårt att kontrollera dem då de är så små och rädda för hastiga rörelser.

Om man inte hanterar dem varligt kan man orsaka svåra inre skador på organ, så var försiktig med de små mössen. Se speciellt till att de inte blir skrämda och hoppar iväg när du hanterar dem. Det kan då bli mycket svårt att få tag i dem igen.

Pygmémöss har inget större behov av mänsklig kontakt, så egentligen behöver man aldrig hantera dem annat än när man ska friskkontrollera dem och rengöra deras bur.

Boendet
Pygmémöss har ett stort rörelsebehov och behöver därför en väl tilltagen bur. Eftersom de kommer igenom nästan alla galler och nät lämpar sig akvarium eller terrarium bäst.
De små mössen är kända för sin benägenhet att rymma, så ge dem en stor bur med mycket utrymme, så att den inte känner sig instängd och vill rymma pga att den inte trivs.

Ge mössen en egen liten värld och inred buren med pinnar och grenar att klättra på och gömma sig under. Ge musen fint gräs, hö och en sandlåda. Boet gör pygmémusen själv med hjälp av gräs, hö och saliv. De bygger små runda bollar till bo. Trots det kan den behöva få ett litet krypin i form av ett trähus i passande storlek.

Som bottenmaterial bör du använda fint odammigt spån som är mjukt och skönt för mössens tassar samt inte vållar dem andningsbesvär.

Leksaker

Man kan ge pygmémöss en mängd olika leksaker, precis som till tammöss och hamstrar. Se dock upp med produkter av tyg, nät, galler och sådant som har vassa kanter. Mössen gnager gärna på sakerna den får i buren så trådigt tyg kan den lätt snurra in sig i om den biter sönder det.

Vill du ge musen ett motionshjul se då till att en pygmémus klarar av att få hjulet att snurra samt inte kan skada sig på hjulet på något sätt.

Foto: Tomas Halld´n

Mimmi Hedqvists pygmémus. Foto: Tomas Halld´n

Vätska

Det påstås att pygmémöss är känsliga för klorinerat vatten - bl a skall dräktiga honor riskera att få missfall - och att man bör låta kranvatten de ska få dricka stå ett dygn innan man serverar dem det. Huruvida detta är sant tål att uttredas, dock är det värt att tänka på.

Det kan även bli ett litet problem hur man ger vatten till de små djuren, då de är för små för att dricka ur en vanlig vattenflaska för gnagare. De behöver således en specialgjord minivattenflaska eller en vattenskål. Vattenskålen bör dock inte vara för djup så att mössen riskerar att drunkna i den och placeras högre upp i buren så att inte skräp och mat hamnar i den.

Utfodring

Precis som tammöss behöver pygmémöss tillgång till mat dygnet runt, då de har en hög ämnesomsättning. Små djur har en liten kropp och behöver hela tiden bränsle för att hålla den igång.

De har ungefär samma matbehov som tammöss, allätare, med kanske mer inriktning på insekter, och föredrar maten i mindre format. Krossad säd, säd i grynform, små fröer, finkfröer och småfågelblandningar är lättare för dem att äta. De kan även rata en del säd och fröer som vanliga tammöss föredrar, som t ex solrosfrö, så iaktta vad pygmémusen äter och inte äter.

Vitaminbrist kan leda till päls- och hudproblem, därför är det bra om man kan ge mössen en så varierande kost som möjligt.

Eva Uhlander berättar att hon ger sin pygmémus en blandning av följande:

  • Undulatfrön
  • Kanarieblandning
  • Vitakrafts Gerbilblandning (små olika frön)
  • Linfrön
  • Sesamfrön
  • Alfafrön
  • Boveteflingor
  • Hirsflingor
  • Sköldpaddsfoder Gammarus (små räkor)
  • Orlux Insect patee (fågelkost som innehåller konserverade insekter)
  • Ananasbit
  • Päronbit
  • Vindruvsbit

Avel

Innan du funderar på avel bör du veta att du klarar av ansvaret det är att sätta nya individer till världen, ge dem en bra start i livet samt en bra framtid som älskade husdjur.

En stor del av ansvaret ligger i utfodringen. Pygmémushonor behöver extra proteintillskott, när de är dräktiga och ger di, i form av kött, mjölmask, högklassig kattmat el dyl för att kunna föda upp många, friska och levnadsglada ungar.

De flesta håller pygmémöss i en grupp om en hane och 2-3 honor eller 5 honor med 2 hanar.

En pygmémushona blir könsmogen redan vid 4 veckors ålder. Hon börjar då att löpa (gå i brunst) var 4-6 dag i ungefär 24 timmar.
Dräktighetstiden är 20-21 dagar och kullen är på 2-8 ungar. De föds blinda, hårlösa och öppnar ögonen vid ca 7 dagars ålder.

Tänk på att ungarna är extremt små, så om du städar buren titta ordentligt så att du inte städar bort en pygmémusunge av misstag.

Vid 3 veckors ålder är ungarna avvanda och vid 4 veckor bör man separera dem vid kön för att undvika att de parar sig med varandra.

Hanar har längre avstånd mellan urinrör och anus än honor samt en fullt synlig pung.

I Sverige kostar ett par pygmémöss ca 250 kronor (2006).

Källor, internet:

  • First Experiences With the African Pygmy Mouse (sidan nerlagd)
  • Pygmy Mice 101 & Care (sidan nerlagd)
  • Pygmy Mice Breeding & Babies (sidan nerlagd)
  • Wikipedia <--- OBS! Om dvärgmus EJ pygmémus!

Intervju med:

  • Eva Uhlander - Tusen Tack!

Lånade foton från (med tillåtelse)

--------------------------------------------------------------------------------

TEXT: Grodan (spridning, återpublicering utan tillåtelse är förbjudet!)

Skriven 2006-03-15, ändrad 2006-09

Foto: Grodan


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Tallullah
5/13/13, 12:52 PM
#3

Bra artikkel!! Men jag sitter ändå här med lite frågor…

Det står bl a i innläggen att pygmèmøss trivs bäst när det är 25 till 30grader värmt..det står inget om extra värme till dom? Det är vel inte vanligt att ha 25 grader innomhus? Vad med ljus? Om dom är nattaktiva behøvs det vel kanske inget speciellt ljus? Sen står det att man kan ha två haner och fem honor. Jag har fått høra att hanerna går dåligt ihop? Och i värsta fall kan kanstrara varann! Och även att dom är jättesvåra att få tama. Hur gør man? Hanterar man dom alls? Jag hoppas några här inne har ärfarenhet av dessa små møss och kan komentera och komma med lite råd.

Jag får mina pygissar denna vecka och vill ju att dom ska trivas bäst møjligt. Jag fick ge upp mina andra møss pga allergi.

Tallullah
5/13/13, 6:12 PM
#4

Putt!

Tallullah
5/13/13, 9:23 PM
#5

Putt!

Grodan
5/13/13, 10:56 PM
#6

Jag förstår att du vill ha svar, men du kanske kan starta en tråd om det istället för att fråga i artikeltråden och putta hela tiden?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Tallullah
5/14/13, 9:55 AM
#7

#6 Jag gjorde såhär før att jag trodde det skulle vara enklare att førhålla sig till och komentera vad som står skrivit i artikklen.

nlinds
5/14/13, 10:34 AM
#8

Mina har ca 26/27 grader i sitt terrarie, det krävs inget direkt "speciell belysning" Jag har en väldigt varm lampa som lyser på buren (vanligt 40 W) och de stormtrivs ! :)

"After every storm, comes a rainbow" Regnbåge

Min blogg, titta gärna in ! http://www.nattstad.se/mikomi

Tallullah
5/14/13, 11:25 AM
#9

#8 Okej…tack så mycket før svar.

nlinds
5/14/13, 11:25 AM
#10

#9 Ingen orsak :)

"After every storm, comes a rainbow" Regnbåge

Min blogg, titta gärna in ! http://www.nattstad.se/mikomi

Nordanälvens
2/8/18, 11:29 PM
#11

Varför är det knappt nån som har dessa små rackare?! De är ju sanslöst söta 😍Minns när jag var hos Minoth för några år sedan och vi bara satt och kollade på hennes pygméer en bra stund. Små upptäckare med en bra fart i bena ❤️

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

Alwyn
2/9/18, 3:38 PM
#12

#11 tydligen har folk insett hur svårt det är att könsbestämma dem innan de blivit könsmogna, vilket leder till att de blir för många och är svåra att hitta hem åt. Synd. Himla söta småttingar!

Nordanälvens
2/9/18, 3:51 PM
#13

#12 Haha ja det kan jag förstå! xD Längtar till mina kommer hem <3

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

Annons:
Grodan
2/10/18, 1:32 PM
#14

#11 #12

Det är få som orkar seriöst jobba för och med dessa små rackare. Det är ju onekligen ett litet problem att de är vilda och väldigt små, men jag tror absolut att en beslutsam person kan fixa till det. Bara genomlida några generationer för att få dem lite tamare, samt aktivt jobba för att informera om arten och göra reklam om den.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: