Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 12712 ggr
Grodan
2011-09-28 01:06

Vilken mus skall jag välja

Hona eller hane, svensktypad, engelsktypad eller tecknad?

När du har läst dessa artiklar

och är redo att skaffa mus, kan du behöva fundera över vilken mus du skall välja. Första vägskälet är hona eller hane

Hane?

Mushanar är mycket speciella av många anledningar. De är ofta en aning större, lugnare och snyggare än honorna. De har också en tendens att bli mer tama och tillgivna än honor - dock kan detta bero på arv.

Hanar vill inte alltid bo i flock med andra hanar och man måste då respektera detta och hålla hanarna ensamma.

Möss har en speciell lukt och speciellt hanar kan lukta illa enligt en del människor. Det är därför viktigt att, om du funderar på att skaffa en eller flera hanar, du redan tidigare känt lukten och inte ser den som något problem.

Skaffar du flera hanar som bor ihop behöver du ha extra burar och vara beredd på att sära killarna om de inte vill bo ihop längre. Varje dag behöver du noga iaktta dem hur de mår och om de är sams. Minsta tecken på att någon inte mår bra och gruppen måste säras åt. Vanligen är det en hane som är dominant och t ex jagar undan de andra från matskålen vid matdags. Det kan då räcka att sätta den dominanta i egen bur och låta resten bo tillsammans, om det fungerar.

Hanar får sällan juvertumörer eller andra tumörer och kan leva länge, vilket är en stor fördel.

Honor?

Honor skall inte bo ensamma och kan leva i grupper på 2-10 individer utan problem. Vill du ha en ensam mus bör du inte välja honor, då de enligt lag ej får bo ensamma, vilket däremot hanar får eftersom de inte alltid kan leva fredligt i hangrupper.

Generellt sett är honor lite mer energiska och aktiva än hanar. Tendensen är även att de är mer intresserade av att bygga och boa.

Honor luktar också mus, men inte lika starkt som hanar. Har du många mushonor i en bur kommer det naturligtvis att lukta mer om dem än om du endast har två honor.

Det är generellt sett enkelt att utöka en flock mushonor, vilket kan innebär att man egentligen aldrig behöver låta en hona bo ensam om dens kompis frånfallit.

OBS! Att alla möss inte uppskattar så stora grupper som 10 individer och var noga med att iaktta minsta tecken på stress i gruppen.

Honor kan vara lite mindre modiga än hanar i början, men med ordentlig tämjning och mänskligt umgänge varje dag kan de bli oerhört tama och trevliga.

Tyvärr utvecklar honor ofta juvertumör på ålderns höst.

Svensktypad?

Svensk typ är den storlekstyp som är mest lik den vilda musen, Husmusen. Den är inte lång och smäcker som de engelska utställningsmössen och har ej heller jättestora öron och jättelång svans. Generellt kan man säga att de ofta är trygga och lätt blir tama. Detta pga att där man avlar på temperament tittar man inte så mycket på typ och färg som man gör på den Engelsktypade mössen.

Svensktypade möss och korsningar mellan svensk typ och engelsk typ, är de som för det mesta finns i zoobutiker.

Det är inte ovanligt att Svensktypade möss blir över 2 år gamla.

Engelsktypad?

Engelsktypade möss heter också English Show Mice, vilket ganska lätt beskriver att de är utställningsmöss. De är främst avlade för att vara snygga i typ och färg. De är stora, har stora öron, lång kropp och en lång svans.

I många fall är de inte avlade på temperament och kan upplevas som livliga eller "nerviga". De kan behöva lugn hantering och mycket tid.

Engelsktypade blir sällan äldre än 1,5 år.

Vilken färg, teckning och hårlag?

Det här är en av de svåraste frågorna och kan egentligen bestämmas först av vilken storlekstyp av möss du först valt. Har du valt svensktypad mus kanske du inte har så stort val än mellan ett par olika färger, teckningar och hårlag.

Samma sak om du väljer Engelsktypad, kanske finns bara dessa i Shorthair och enfärgat.

Det kan vara stor skillnad på olika hårlag, jag har själv iakttagit att Longhair och Texel kan ha ett otroligt trevligt grundtemperament och bli i stort sett hur tama som helst. Givetvis finns undantag, men med Longhair sa man redan 1986 när de första togs hem från Amerika att de hade ett underbart temperament.

Välj tamast och lugnast!

I artikeln Inför musköpet kan du läsa om att du ska välja med hjärtat och att du även skall välja en frisk mus. Där får du egentligen mest information om hur du väljer en bra mus och jag vill bara poängtera att när det kommer till själva individen/individerna, så välj att ta hem den/de möss som är tamast framför snyggast.

Det är inte alltid så att alla djur går att tämja så pass att de blir lugna, utan för att vara lugna måste det finnas genetiskt betingat. Så redan när du väljer möss ska du kunna känna om musen har ett bra grundtemperament, t ex genom tassdarr, även om den är stressad pga miljö och yttre omständigheter. Ta dig tid, även om det är i en zooaffär, att känna efter hur mössen är. Det räcker med några minuter i handen. Möss som krafsar, hoppar iväg, springer eller vid huvudtaget är svåra att få kontakt med kommer aldrig att bli så lugna och tama som du vill för att de helt enkelt saknar de förutsättningarna!

Välj inte en stressad mus eller en mus du inte tycker om bara för att det inte finns någon annan där du är just då. Du kan vända dig till annat ställe för att hitta en trevlig mus/trevliga möss som passar dig, för det råder absolut ingen brist på möss.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2011-10-18 18:22
#1

Denna artikel skrevs och publicerades efter ett önskemål från en medlem på sajten.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

adirf1
2011-10-20 18:53
#2

Mycket bra artikel! Den gillas skarpt & jag lärde mig en hel del trotts att jag letat fakta om möss som en galning(gör jag fortfarande så feed me with information! Skrattande)

Denna kommentar har tagits bort.
Grodan
2011-10-20 19:16
#4

Tack adirf1. Jag ändrade lite felstavningar och petade lite i texten. Den känns tom utan bilder, men ändå lätt att läsa just pga att inga bilder finns… Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[TomasH]
2012-02-13 04:16
#5

Jag vet inte vem som skrivit artikeln men ser att denna försöker få sina åsikter till sanning. Jag har dömt möss sedan slutet av 80-talet och har i omgångar sedan dess haft möss. Vad jag har lärt mig under dessa år är att mina engelska möss visat ett, i mitt tycke, trevligare och lugnare temperament. De svensktypade, kan i vissa fall t.o.m vara bitska och när jag blivit biten som domare är det nästan alltid en svensktypad. Engelsktypade lever kanske inte lika många månader men är inte lika sjuka som de svensktypade. Jag ser inga fördelar med de svensktypade och har inga sådanna hemma. Jag rekommenderar alltid nya musägare att köpa välavlade engelsktypade. Detta är mina egna åsikter.

Grodan
2012-02-13 11:45
#6

#5 Jag har skrivit artikeln. SkrattandeJag har lagt ner tid, energi på att skriva en artikel som var efterfrågad. Och jag är alltid noga med att inte skriva sanningar. Om du läser igen utan "leta-fel-glasögon" på kanske du ser det… Tungan ute


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Lamina
2012-02-13 13:16
#7

#5 Det är dina åsikter, vad säger att det är mer sanning i dom..? Oskyldig

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Ruzicka
2012-03-21 10:54
#8

Jag funderar lite på det här med engelsktypad och svensktypad mus.. fast i ett litet större område än bara Sverige.

Om vi tittar på Danmark till exempel. Kan de också välja mellan svensktypade och engelsktypade möss? Eller gäller det kanske för dem att se efter dansktypade eller engelsktypade? Eller de kanske bara har en typ av möss?

Detsamma gäller om vi tittar på Ryssland, Grekland, England, Amerika, Kina.. Nu vet jag inte hur vanligt det är att man håller möss i dessa länder, men ni förstår mitt tänk? Hur ser urvalet ut i andra länder än Sverige? Är "svensktypade" möss en faktisk typ som gäller över hela världen, eller finns det andra typer utanför Sveriges gränser? Eller finns det bara en typ så fort man tittar utanför Sverige?

Engelska wikipedia nämner inget om några typer alls..

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Vattnadal
2012-03-21 11:25
#9

Svensktypade brukar kallas pettypade utanför vårt land. De anses egentligen bara vara dåligt typade.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Ruzicka
2012-03-21 11:35
#10

#9 Som med katter och hundar då, att de "fina" i kullen säljs som utställningsdjur och resten säljs som sällskapsdjur? Eller?

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Camillhe
2012-03-21 15:37
#11

#10 Har också undrat samma sak som du gör i #8, det som förvirrar är ju att man här i Sverige kallar de just svensk och engelsktypade. Men den svensktypade är inte specifikt svensk utan den finns i hela världen men går då under olika namn som finsktypad i Finnland, amerikansk typad i Usa eller pet type som Vattnadal skriver. Den engelsktypade verkar kallas engelsktypad i många länder men kan också kallas showmice.

Nu är jag verkligen ingen musexpert men jag tror genetiken skiljer sig lite mer än som du beskriver i #10. En del avlar ju engelsktypade, andra svensktypad och sen kan de ju korsas, så vilken typ de är handlar om gener snarare än utseende eller storlek.

Ruzicka
2012-03-21 17:50
#12

#11 Vad spännande med att den har olika namn i olika länder.. men det är alltså samma typ av mus? Intressant!

Ja, jag insåg också att det inte kan vara så enkelt. Den svensktypade verkar ju ha längre livslängd och lugnare temperament, och dessutom vara mindre, så det kan ju omöjligt komma engelsk- och svensktypade ur samma kull då..

Men om den, som Vattnadal skriver, bara ses som en dålig showmouse, så kan jag inte förstå hur någon vill avla på den. Om den däremot ses som en egen typ med egna fördelar så är det ju en helt annan grej..

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Grodan
2012-03-22 00:13
#13

Svensktypade kallas även för zooaffärsmöss utomlands.

Främst är de svensktypade den typ som förekommer i lab och i zoobutiker, jorden runt. Och våra tammöss härstammar från lab.djur. MÅnga varianter tas fram i lab och blir sedan populära som sällskapsmöss.

Engelsk typ heter English Show Mouse eller Fancy Mouse globalt.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Ruzicka
2012-03-22 08:23
#14

#13 Men, har zoomöss en längre livslängd än engelsktypade möss? Det har ju svensktypade? Rent generellt lever ju zooaffärsdjur kortare än andra.. Jag är tilltalad av den svensktypade musens lugnare temperament och längre livstid. Det känns som om varken eller är något man får om man handlar på djuraffär..

Förlåt om jag tjatar!

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

ariama
2012-03-22 11:29
#15

#5 Tomas, och andra som skrivit om engelskt kontra svenskt temperament.

Jag tycker att det beror på vad man vill ha för möss, vad man har dem till, hur man önskar dem i sin familj, och från vilken vinkel man diskuterar "lugn" eller "nervig".

Först och främst kan man hitta alla de slag bland båda typerna.

Men sedan har de avlade engelsktypade en benägenhet att verkligen vara lugna, i bemärkelsen att låta sig hanteras. En dröm för en standarddomare Kyss. Musen sitter stilla i handen och låter sig undersökas både upptill och nertill, underifrån och nerifrån, upp-och-ner och in i öronens skrymslen - nästan Flört.

Men de kommer inte lika glatt och ivrigt fram i buren för att få komma upp, man måste "hämta dem".

Bland de svensktypade har jag lättare funnit mer "frimodiga" möss, som på ett annat vis gillar att "hänga med i svängarna" och söker sig till det. Men de är livligare, och busigare.

Båda typerna kan vara kommunikativa, men de är det på olika vis, gillar olika saker.

Så i slutänden handlar det om vad "JAG" som ägare, önskar av mitt lilla husdjur. Skrattande

ariama
2012-03-22 11:34
#16

#14. Jag tror man kan finna både långlivade och kortlivade möss övarallt, bland alla sorter. Jag känner till både zoo-,  sve-, och engelsktypade möss som blivit över 2 år, och desamma som inte blivit gamla alls.

Att köpa en mus från en uppfödare, garanterar inte ett långt liv … tyvärr. Jag tror inte att någon uppfödare kan garantera det. Bäst till ligger väl de riktigt gamla i gamet, som fött upp väldigt länge, och som endast avlar på mössen så gamla som möjligt, och håller bra koll på möss och stamtavlor genom generationerna.

Men till och med de måste köpa in nya möss, och tappar då kontrollen, för det gör man så fort man tar in en ny mus!

Och jag vet, att det "slinker igenom" t.ex. en och annan tumörmus, därför att tumörer är mössens dilemma, och det går inte att avla om man utesluter alla tumörer till 100%.

Den som helt ärligt kan garantera att tumörer inte existerar bland sina möss anfäder (-mödrar) får gärna protestera. Glad

Ruzicka
2012-03-22 11:52
#17

#16 Oj, lät jag så total i mitt inlägg..? Det var verkligen inte meningen! Självklart är det inte någon garanti att få en långlivad mus från en uppfödare! Riktigt så naiv är jag inte. ;)

Men rent generellt, menar jag, att det måste väl ändå vara så att uppfödarmöss lever längre? Sedan finns det alltid undantag åt all håll och kanter, men rent generellt? Jag vet inte så mycket om grossister och liknande, men jag tvivlar på att de har någon tydlig avelsplan, eller någon starkare önskan om välfärd för sina djur, och utan dessa gör man nog inte så planerade parningar.. Fast det kanske bara är fördomar.

Jag kanske håller på att snöa in mig för mycket i de olika "typerna", och borde kanske egentligen hitta en uppfödare som fokuserar på de käraktärsdrag jag vill ha, och strunta helt i typer. Det lät bara på all info jag kunde hitta här på mus.ifokus att det var stora skillnader mellan typerna.

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

ariama
2012-03-22 12:07
#18

Skrattande Om du "lät" något speciellt? Det vet jag inte. Jag passar på att skriva mina tankar, när jag hittar någon liten glipa där jag kan tränga in dem. Skäms Och det är mest tankar, inte vet jag. Skrattande

Ruzicka
2012-03-22 12:25
#19

#18 Haha, okej! Tack för infon i alla fall. ^^

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Grodan
2012-05-02 08:24
#20

#17 Du funderar på viktiga saker.

Som uppfödare kan man avla på så många olika saker. Jag vet inte hur många uppfödare som finns i Sverige och inte heller hur de jobbar. Därför är det svårt att idag svara på detta.

Fram tills för några år sedan värdesattes äldre djur oerhört högt. Vi uppfödare i SVEMUS ville avla på gamla djur. Vi väntade så länge som möjligt innan vi kände oss säkra på att djuren var hälsosamma och långlivade innan vi parade på dem.

Sedan började vi importera stora fina Engelsktypade möss. Dessa var färdiga i färg, typ och storlek. Allt vi behövde göra nu var att fortsätta med vårt grundrecept.

Det som t ex hände hos mig var att med ökad livslängd så krympte också mössen. Jag förlorade mina snygga stora Silver Agoutis åt diverse sjukdomar. Kvar har jag korsningstypade.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Cindy S
2014-08-08 21:05
#21

Två frågor; vad brukar lukta mest; en hane i en bur, eller två honor i en bur?

2. Verkar en ensam hanmus ha lättare bli deprimerad ifall den inte får umgås mycket med matte/husse, eller kräver den samma lektid(inte inräknat leksaker för aktivering)?

Jag har nämligen svårt att välja nyss husdjur och vet att jag bara har råd med två gnagare(budget för veterinär inräknat) och har svårt att välja mellan hamstrar och möss, och undrar därför ifall jag borde leta efter en mushane som visat att han måste bo ensam (och då har jag också råd med en hamster som vill vara ensam). Men ifall en ensam mushane kräver mycket tid varje dag för att han saknar sällskap kanske det är bäst ifall jag satsar på två honor istället.

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

ariama
2014-08-09 08:12
#22

Hanar har en egen lukt som honor saknar, de luktar helt enkelt mushane. De luktar för att locka till sig honor.  Honor har ingen särskilt doft för att locka till sig andra möss.

En mushane luktar mer än tio mushonor, än 20 också. Fast ingen har 20 mushonor i en och samma bur förstås 😉.

En skitig bur med honor luktar givetvis. men även en ren bur med en hane luktar. Handoften kommer man inte ifrån.

2. En ensam mushane köper man inte om man inte har vilja och intention att umgås mycket med honom.

Vissa hanar är avlade för att kunna leva flera hanar ihop, och de doftar mindre, en del "nästan inte alls" - det kan vara olika i perioder, och det beror även på "näsan" på människan. Den köpare som inte bor ensam MÅSTE diskutera frågan med sin familj före inhandlandet av en mushane.

Lon@
2014-08-09 18:37
#23

Jag vet att tråden är lite gammal men har en kanske något luddig fundering. (Min muserfarenhet stammar enbart från labmöss så jag är nog lite indoktrinerad därifrån.)
Hur hårt inavlade är svensk- respektive engelsktypade, generellt? Lever korsningar  mellan dem längre och är friskare?
Om man främst är intresserad av att ha ett fåtal sällskapsmöss för att titta på och pilla lite med och att de naturligtvis helst skall leva länge och vara friska, vilken typ skall man välja då tycker ni?
Och den pinsamma frågan, ungefär hur mycket kostar en mus att köpa?

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie.
Lon@ och Lonaa = samma person, problem med inloggning!

StillaSinnet
2014-08-10 11:17
#24

Artikeln är gammal, ja. Och ålder/hälsa hänger mer på uppfödarens mål med aveln än typ på mus skulle jag vilja säga. 

Jag känner verkligen inte igen något om beskrivningen av engelsktypad mus, men de var kanske så när de första kom till Sverige för drygt 5 år sedan? Många generationer har gått sedan dess :)

Jag föredrar alltid engelsktypade just för att de är stora och lite lata. De lägger sig i handen och kan ligga där och njuta av att bara vara och bli pussad på hur länge som helst. 
Då och då har jag köpt in sk korstypade möss som genast är mindre i typen och blir ganska runda i kroppsformen hos mig. De är aningen livligare än de rent engelsktypade men på ett underhållande och kul sätt. Hos mig är det de enbart engelsktypade som blir två år och över det ( det beror ju på att jag inte har några svensktypade så klart 😎). 
Mina korstypade är främst de pointade i burmese, sepia och siames och de avlar jag ut så de blir mer och mer engelsktypade med tiden. jag ser att de börjar bli gamla redan vid 1,5 år och det tycker jag är tidigt. jag känner inte bakgrunden helt på en del av dem och vet därför inte hur de har avlats och hur gamla föräldrarna har blivit. 
Just nu har jag en hona som fyller 2 år 20 augusti, två hanar som fyller 2 år i september och en hane som fyller 2 år i oktober. Blir mycket kalas i höst! Alla är engelsktypade utan ett uns korsat i sig. Två är blå, en splash och en sö cream.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2014-08-10 20:19
#25

#24 I mina ögon är de Engelska nerviga och har alltid varit, redan på 90-talet.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Minoth
2014-08-10 21:04
#26

Jag läste också denna och kände. Nä… Detta stämmer ju inte alls. För mig är engelsktypade mycket lugnare och ligger gärna stilla in handen. Har däremot inte den erfarenheten av svensktypade, de är "springigare" och utforskar mer.
Känns dumt att du grodan skriver en sån här "artikel" som nya medlemmar kan läsa när det bara är DIN erfarenhet av engelsktypade.

Vi verkar ju vara flera här som inte håller med :)

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

ariama
2014-08-11 08:51
#27

Det är ju skillnad på att "ligga stilla i handen", och beteendet när man kommer till buren.

Nu skriver jag bara min egen erfarenhet, men även jag tycker att de engelsktypade är mer "nerviga".  Då menar jag hur de beter sig innan jag fått dem i handen.

Vill man bara "plocka upp dem" i en bur där de är lättfångade, så kan engelsktypade vara helt perfekta. De är inte så snabba, och sitter sedan still i handen.

Men de gömmer sig helst i buren när man kommer, eller när man sätter ner handen. De svensktypade är oftare mindre "nerviga", inte så rädda av sig,  och inte lika snabba att gömma sig, samt mer inriktade på att självmant vilja komma.

Jag vill ha en kommunikation med mina möss, även när de är i buren och när jag kommer in i rummet. Jag vill även ha stora rymliga burar fulla med aktivering, och i en sådan bur "försvinner" (gömmer sig) de rena engelsktypade. Det tycker jag är "nervigt" beteende.

Annons:
ariama
2014-08-11 11:02
#28

Kan ju tillägga att jag - liksom flera med mig - väljer korsad typ, just för att få den svenska typens framåtanda och "mod", och den engelska typens mer stillsamma beteende.

Jag tror, att för att förståelsen av de olika typernas temperament och beteende, behöver vi definiera ordet "nervig" bättre.

Grodan
2014-08-11 20:07
#29

Härligt amaira! ❤️

Visst kan jag peta i artikeln och uppdatera den en dag när jag har tid och det går att fixa till Artiklar här på iFokus.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2016-02-14 18:17
#30

Behöver verkligen ändra denna artikel.

Välkommet: Tips på saker att 

  • ändra

  • ta bort

  • lägga till

❤️

Anteckningar

  • ohanterade möss
  • rädda möss
  • ändra svensktypad till pet-typad? husmustypad? *lol*

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Zamwyn
2016-02-14 18:46
#31

#30 Pet-typ tycker jag blir lite dumt just i Sverige, där det finns uppfödare som vill ha svensktypade eller iaf korsade som ligger väldigt nära, och ändå har en planerad och målinriktad avel och ställer i standard och inte bara PC. Usprunglig eller klassisk typ eller något med den andemeningen vore nog bättre om man ska ändra.

Fast på sätt och vis är svensk typ rätt bra, för vi är väl snudd på de enda som inte anser dem som bara dåligt typade utan en egen variant?

Grodan
2016-02-14 19:08
#32

klassisk typ var en bra benämning!👍


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2016-04-23 22:59
#33

bara zamwyn som hade åsikter

tyvärr har jag itne kommit mig för att ändra artikeln, någon annan som vill? kanske skriva en helt ny?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[[Lovemyselff]]
2018-01-21 18:41
#34

Jätte bra artikel för mig som har blir musälskare på sista tiden 😍

Annons:
Grodan
2018-01-21 18:43
#35

#34 Vad bra.❤️ Fråga gärna saker du undrar över och använd sök och putta upp trådar med ämne som intresserar dig!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[[Lovemyselff]]
2018-01-21 18:45
#36

#35 Det ska jag absolut göra. Verkar vara underbara varelser.

Upp till toppen
Annons: