Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 9890 ggr
Grodan
12/4/11, 10:48 PM

Hemapotek till möss

Mycket kan hända en liten mus på utflykt. Visst är dom överlevnadsfantaster men ibland kan dom också behöva plåstras om lite!

Våg

En våg kan vara bra att ha. Om en mus är tunn men äter väldigt mycket ändå kan man hålla koll på vikten för att se om något är fel. Det är även bra att ha en våg om man försöker banta en för tjock mus för att hålla koll på viktkurvan. Även dräktiga möss kan vara en idé att kontrollera vikten på då och då. Då en mus inte väger mycket behövs en brev- eller köksvåg som kan mäta i gram. För att få en korrekt vikt kan man ha musen i en liten låda så att musen är så still som möjligt. Kom ihåg att räkna bort lådans vikt.

Hålla sår rena
Får musen sår, kanske av en elak burkompis eller om musen skadat sig på nånting i buren, ska såret hållas rent. Är det ett stort sår så ska helst musen separeras från gruppen för att såret ska kunna läka ihop så fint som möjligt utan att kompisarna försöker ta läkningen i egna händer men vid mindre sår kan musen fortsätta bo ihop med flocken sålänge såret inte blir värre. Alsolsprit, jodopax eller koksaltlösning bör man ha hemma för rengöring av sår. Koksaltlösning kan göras hemma genom att koka 1 deciliter vatten med 1 kryddmått havssalt och låta svalna. Koksaltlösning håller sig ett dygn i kylskåp. Alsolsprit och jodopax köps på apoteket. Använd tops eller en liten bit bomull när du gör rent såret och försök att inte blöta ner musen mer än nödvändigt då möss kyls ner väldigt lätt. Badda lätt på såret. Har en sårskorpa bildats kan det vara bra att ta bort den första gången du tvättar, för att få ur bakterier och smuts ur såret. Låt sedan skorpan sitta och ramla av sig själv. Notera dock att om musen kliar sig mycket och det uppkommer sår av den anledningen behöver musen behandlas mot ohyra eller svamp, att tvätta såren kommer då inte att hjälpa.

En liten och trubbig sax för att klippa bort päls runt ett sår om det är stort och behöver hållas extra rent eller om såret blivit infekterat för att hålla så rent som möjligt runt om såret. Var dock mycket försiktig med saxen då möss ogärna sitter fast och kan sprattla och bråka lite för att komma loss.

Att ha en pincett kan också vara en bra idé att ha i sitt lilla hemapotek. Kanske har det fastnat nånting i ett sår som måste tas bort innan rengöring.

Uttorkning och kladdiga ögon
En liten spruta på 1 ml (pipett) om musen är uttorkad och behöver vätska men inte vill dricka själv. Du kan köpa eller få dessa hos veterinär och vissa apotek. Denna lilla pipett är också bra att ha vid medicinering och matning med puré om musen är så sjuk att han eller hon inte vill äta själv eller har svåra tandproblem.

Om musen har kladd runt ögat eller kanske till och med inte kan öppna ögonen så kan du badda försiktigt med en bomullstuss med koksaltlösning för att få bort kletet. Ljummet vatten kan också användas vid mindre mängder kladd.

Foto: MP160

**
Värme**
Blir en mus mycket sjuk och inte kan hålla värmen själv behöver du en plats där du kan placera en sjukbur och där du kan kontrollera temperaturen. Det ska vara totalt dragfritt (dragfritt ska det alltid vara där mössen bor) och musen ska kunna välja mellan en varmare del av buren och en normaltempererad del. En värmematta för terrarium kan rekomenderas att ha under halva buren. Ge musen mycket bomaterial och se till att vatten och mat är lättillgängligt.

En annan bra idé kan vara att du för journaler hemma över dina möss som behöver någon form av vård, utifall att problemen återkommer så ser du hur länge problemen var där, hur länge du behövde behandla, hur du behandlade osv förra gången och detta kan då hjälpa dig nästa gång.

Sammanfattningsvis kan ditt hemapotek innehålla:
Brev- eller köksvåg
Alsolsprit, jodopax eller koksaltlösning
Bomull
Tops
Liten trubbig sax
Pincett
Dragfri plats för sjukbur
Värmematta
Liten spruta utan nål
Ev egna journaler

Var försiktig med receptfria mediciner såsom maskmedel och rådfråga ALLTID veterinär innan behandling om dos etc! För höga doser kan döda din lilla vän!

_Källa:
_Veterinär Solveig Tjäder och Grodan

Text och bild: MP160 (skriven juli 2011)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
7/18/13, 1:45 PM
#1

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

amandabashiri
10/22/14, 7:42 PM
#2

Suveränt inlägg! Mina möss har fått lite kladd kring ögonen, ska genast badda med lite koksaltlösning … Blev lite nyfiken, vad beror det på att de får kladd kring ögonen? Har haft upp mot 20 möss och mina nuvarande är de enda som fått det. Beror det på någonting särskilt, eller är det som för oss människor att vi ibland vaknar upp med klet i ögonen? 😃

Vattnadal
10/23/14, 1:23 PM
#3

Skorvigt runt ögonen kan vara ett tecken på skabbkvalster. Kollar alltid extra noga på huden, om jag dömer möss med problem kring ögonen.

Är det bara ett öga, kan man ju tänka sig att det kommit in något skräp.

Det kan bero på massor av saker, ögonkrångel. Det kan vara för dammigt strö, drag (fast min erfarenhet säger att möss inte är alltför känsliga mot drag), någon sjukdom som gör att musen är nedsatt i allmänhet.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Grodan
10/24/14, 9:29 PM
#4

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

amandabashiri
11/1/14, 3:39 PM
#5

Tack för svaren! Samma dag som jag skrivit inlägget såg jag att kladdet helt försvunnit … så det var ju skönt, lite skumt kanske, men ja … de kanske bara var nyvakna när jag såg allt kladd? 🤔

Upp till toppen
Annons: