Annons:
Etiketterartiklar3-beteende-skötsel-hälsa
Läst 10270 ggr
Grodan
2012-11-01 19:22

Hopsättning av möss

När man sätter ihop möss från olika burar, uppfödare och/eller inköpsställen så händer saker. Mössen byter bakterier med varandra och vissa av dem klarar det inte.

Tidigast 2-3 veckor efter hopsättningen kan någon/några insjukna. Idag är det vanligt att mössen börjar rossla, nysa eller får så allvarligt sjukdomsförlopp att de dör. Det kan gå mycket fort, alltså från att ena dagen sett frisk ut till att andra dagen vara svårt sjuk eller i värsta fall död. Tyvärr finns det inte mycket man kan göra mot Rossel, nysningar och andra Luftvägssjukdomar. Och möss som blivit sjuka bör inte användas i avel.

Alla möss har inte samma bakterieflora. Alla möss har inte heller lika starkt immunförsvar och att bara sätta ihop möss från olika ställen kan få ödesdigra resultat.

Om man har några möss som skall bo tillsammans i framtiden kan man sakta och säkert vänja dem vid varandras lukt och även bakterier så att hopsättningen lyckas lite bättre och inte ger några arga eller sjuka möss.

Vissa möss är revirhävdande och kan ha svårt att tåla nykomlingar, om det handlar inte denna artikel riktigt, men de kan få åka med lite på ett hörn eftersom det jag tar upp nu kommer att sakta vänja revirhävdande möss vid lukt av den nya musen/nya mössen.

Skyffla spån mellan burarna

Att vänja djuren vid varandras lukt och bakterier kan gå till på flera sätt. Om vi säger att du skall sätta ihop musflocken A med musflocken B kan du börja några veckor innan med att lägga en näve bottenströ från musflocken A´s bur i musflocken B´s bur samt en näve bottenströ från musflocken B´s bur i musflocken A´s bur.

Upprepa detta max 2 ggr i veckan under några veckor.

Jag kallar detta för att "skyffla spån mellan burarna".

Du kan även göra på andra sätt, som t ex att låta musflocken A och B få dela på en rastplats 1-2 ggr i veckan. Alltså få vistas på samma rastplats, men inte samtidigt.

Detta är en risktagning och någon mus kan faktiskt bli sjuk. Men om du gör på detta sätt har du ändå större chans att mössen kan bygga upp sitt immunförsvar mot de nya bakterierna än om du sätter ihop dem bara och låter dem bo ihop sedan.

Kan mössen hos mig som bor i olika burar ha olika bakterieflora?

Ja, det kan de faktiskt. De alla är kanske inte släkt. Vissa kanske inköpta från andra uppfödare osv. Så för att vara säker på att en parning mellan en hona och en hane inte innebär att någon av dem eller bägge blir svårt sjuka bör du ett par veckor innan hopsättningen "skyffla spån" mellan deras burar. Detta kräver framförhållning och planering.

Ska man ha samma bakterieflora på alla möss i beståndet?

Svår fråga. Både ja och nej. Att utsätta alla för smitta på en gång rekommenderas inte, då du riskerar att förlora många av dem. Speciellt inte om du vet att du har problem med någon smitta i ditt musbestånd.

Håll nyinköpta djur i strikt karantän och planera sedan noga flockhopsättningar och parningar i god tid så att du hinner låta djuren vänja sig vid de nya bakterierna som mötet kommer att innebära.

Rörlig uppfödning

Har man en rörlig musuppfödning där man ofta tar in djur är det viktigare att man är försiktig med nya bakterier som nya djur kommer med. Det finns tyvärr idag inget sätt man enkelt kan kolla vad mössen har för bakterier.

Upplever man ett epedemisk problem bör man dock skicka in djur till SVA och ta reda på vad det är för bakterier som förekommer i musbeståndet. Det kan vara en bakterie som är vanlig men som mössens immunförsvar inte klarar, men det kan också vara en ovanlig som inte hör hemma på möss som man bör medicinera bort. Annars riskerar man att sprida denna smitta till andra musägare.

Friska smittbärare

Möss är ofta friska smittbärare så man kan inte alltid se på mössen att de bär på en bakterie som kan vara farlig för andra möss, men vid hopsättningar med andra möss kan du märka detta. Hur du gör i detta fall är upp till dig, men om du vet att en specifik mus är en frisk smittobärare kanske du inte bör flytta runt den till andra möss. Precis som du så fort någon börjar rossla eller nysa isolerar den från övriga.

Källor

  • Solveig Tjäder, leg. veterinär
  • Richardo Feinstein, leg. veterinär och laborator på SVA.

Blomma

Annan artikel

introducering av möss


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

  • Redigerat 2020-10-06 14:29 av Grodan
Annons:
ajanki
2012-11-04 17:14
#1
Lamina
2012-11-05 00:17
#2

Mycket bra artikel. Tänkvärt.Glad

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

ariama
2012-11-05 07:38
#3

Bravo Grodan!! Bra skrivet!!

Grodan
2012-11-06 19:27
#4

Tack vänner!Kyss

Det känns alltid mycket roligare att skriva Artiklar när man får positiv respons!Skrattande

Hur gör Ni? Berätta gärna! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Tsunamis
2012-11-06 19:39
#5

Jättebra att du tar upp ämnet tycker jag! Tänkvärt Glad

MvH  Tsunamis

[hamster-expert]
2012-11-11 19:47
#6

Väldigt bra artikel! men jag har för ett tag sedan satt ihop mina möss med nya möss, är det stor risk att nån av dem blir sjuk då?

de kommer alla från samma uppfödare. först hade jag tre små honor och för drygt två veckors edan köpte jag fyra till fraån samma uppfödare som är långhåriga och satinfärgade. (tycker de är sjukt fina) men de har iaf bott tillsamamns ett tag nu, o ensålänge har inget hänt nån av dem.

en av dem nya var också dräktig, så hon bor i en annan bur nu och har fått sina ungar. de långhåriga mössen var bara fyra veckor när jag köpte dem, så Rihanna (hon med ungar) måste ha parat  sig när hon var drygt 3 veckor. har pratat med uppfödaren, o hon säger att det borde vara omöjligt för dem att para sig så tidigt. men nu har rihanna iaf fått ungar o uppfödaren kommer att få dem sen, kanske behåller nån av ungarna :3

Annons:
Grodan
2013-01-29 22:20
#7

När ni köper möss från olika ställen så tänk gärna på detta, läs artikeln och försök skyffla spån mellan burarna (eller gör på ett annat sätt, exempelvis genom att låta mössen använda samma rastplats som du inte rengör alltså) ett par veckor innan. Det kan faktiskt rädda liv.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

L8sson
2013-04-21 22:53
#8

super bra artikel!

Har en liten fråga, jag har haft möss i karantän i typ 2 månader och de har varit friska i typ 1 månad från att vara sjuka. Jag har 2 olika grupper hanar, om jag kyfflar in spån från en annan bur med annan lukt så kan det faktiskt bli så att det blir dålig stämning i dessa grupper. Ska man ta den risken för att få dom vana vid varandras bakteriefloror eller inte? Låta dom bo i köket för gott?

Grodan
2013-05-31 01:31
#9

#8 Du kan vänta tills den dag du bestämmer dig för att avla på någon av hanarna och då skyffla spån.

Det finns också flera andra sätt att göra. Så många musfolk som finns i Sverige så många olika sätt finns också att få till en och samma bakterieflora på mössen, eller inte (vissa kanske struntar helt i det och bara sätter ihop möss utan att bry sig om bakterieflora).

Rastplats där alla går är en variant.

Den engelska med att dutta pensel i rumpan på alla möss är en annan.

Ta en tesked spån från alla burar och blanda i en bunke och sedan portionera en tsk till alla burar är en annan… 

Ej städa noga i burarna.

Låta möss byta bur med andra möss.

Ej tvätta händerna mellan mössen.

Som sagt finns många… Jag blir jätteglad om Ni delar med Er av den metod Ni kör med.

Jag gör också så nu att jag iakttar mössen noga när jag börjar skyffla. Om någon mus reagerar negativt (nyser, ser hängig ut el dyl) så gör jag en paus på någon vecka i skyfflingen.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2013-07-19 14:45
#10

#9 Jag kommer framöver att göra så att om jag märker att någon av mössen börjar nysa när jag skyfflar så kommer jag att avsluta skyfflingen helt. Mössen kan inte träffas/bo ihop! Inte inom den närmsta tiden, kanske inte någonsin.

Sedan jag började med skyffling så har jag märkt att de möss som börjar nysa sällan klarar den nya bakteriefloran. Slutar jag inte skyffla är risken stor att de blir svårt sjuka i rossel/luftvägssjukdom (de behöver inte alltid börja rossla utan kan faktiskt bli mkt sjuka ändå). Jag har ännu ingen lösning på saken, kanske behöver man vänta några månader innan man försöker skyffla igen eller så får man helt enkelt bara avskriva den nysande musen från att gå i ny flock eller träffa partner. Att sluta skyffla när den börjar nysa är bara för att slippa göra den sjuk.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

denaesboz
2016-02-26 17:23
#11

Putt!

alidaolsson
2018-06-30 23:35
#12

Putt! Har en fråga, att byta bur med mössen, är det en stor risk? Större än om man bara skyfflar spån i ett par veckor? Tänker att de borde utsättas för mer än om man bara hade skyfflat spån, eller..?

❤️ Det är skönt att veta att oavsett vad som händer i livet så har jag alltid mig med mig.

Grodan
2018-07-01 00:13
#13

#12 Det är samma risk ungefär… 

Men det jag ville poängtera med denna artikel är att möss som utsätts för nya (eventuellt nya) bakterier/smittor under en längre tid (flera veckor) har större chans att klara av dem. 

Och ifall de INTE klarar dem märker man det (musen blir hängig, pälsen fet/tuffsig/smutsig, nysig el dyl) inom ca 2 veckor och kan då sluta skyffla spån med stor chans att musen inte blir sjukare utan repar sig…

Smittor är också relativ färskvara…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
alidaolsson
2018-07-01 11:48
#14

Okej, tack. Men om man byter bur med mössen och sen blir en mus sjuk, hur gör man då? Städar buren bara och lägger in nytt spån osv?

❤️ Det är skönt att veta att oavsett vad som händer i livet så har jag alltid mig med mig.

Grodan
2018-07-01 11:53
#15

#14 Tror inte en mus blir sjuk av det, men städa undan bakterier kan absolut hjälpa.

Om du tror att du har exceptionellt svaga möss bör du INTE utsätta dem för nya bakterier alls, för då kommer de ju att bli sjuka oavsett. Och jag anser att någonstans i det här med att sätta ihop nya möss med varandra måste man också värna om sina djurs hälsa. Möss måste inte sitta ihop till vilket pris som helst. Min mening är att man inte ska utsätta sina möss för onödigt lidande.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

alidaolsson
2018-07-01 13:01
#16

#15, Nej, precis. Tror inte att jag har svaga möss, men eventuellt kommer en bli ensam och då vill jag gärna sätta ihop henne med de andra honorna. Jag vill bara vara försiktig, därför jag frågar så mycket.

❤️ Det är skönt att veta att oavsett vad som händer i livet så har jag alltid mig med mig.

Upp till toppen
Annons: