Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 17993 ggr
Grodan
7/19/13, 11:12 AM

Stafylokock Furunkulos

Såriga hudinflammationer (ulcerös dermatit) som uppstår på nos, kind, morrhårskudde, i nacken, runt örat eller på svansroten orsakas ofta av Staffylokocker (för det mesta Stafylokock Aerus). Man kallar gärna sjukdomen för Stafylokock Furunkulos.

Furunkulos är infektion i hårsäckarna, som på hund och människa ger blåsor och varbölder. Även på nakenmöss ger det upphov till varbölder runt nos, kind och nacke.

Kännetecken

Du känner igen "Staff-sår" - som jag så fint kallar dem nu - på

  • placeringen: nos (gärna runt morrhårskuddarna), kind, runt öra, i nacken och runt/på svansroten
  • utseendet: blöta, röda, gula i kanterna, kryper gärna ner i hudveck (vecket mellan morrhårskudde och kind kan bli tydligt markerat)
  • beteendet: orsakar svåra besvär - klåda - , sprider sig fort

Vanligt förekommande

Stafylokocker finns vanligen i näsa, munhåla och i slemhinnor och vanligast är att det blir sår just vid nos (morrhårskudde), huvud/kind och nacke. Bakterien behöver inte orsaka några problem alls, men kan bli väldigt aggressiv när den väl gör det. Sällan är den primär sjukdomsanledning, utan sekundär. Det vill säga huvudproblemet är från början oftast något annat, musen kan ha en svårare sjukdom som gör att den är i nedsatt kondition eller så kan infektionen få fäste i sår som orsakas av bett från annan mus, klåda pga ohyra eller dyligt.

Att sår uppkommer är individuellt och själva såren är inget som smittar. Däremot smittar Stafylockocker givetvis, men eftersom det är en vanligt förekommande bakterie så gör den ingen skada så länge miljö, utfodring och musens hälsa är välbalanserad.

Förebygg

Utbrott (hastigt uppkommande sår) sker vanligtvis om musen är i dålig kondition pga stress, foderbyte, utfodring av bristfälligt foder, smutsig miljö, annan sjukdom eller genetisk känslighet.

Genom att utfodra mössen med en väl sammansatt kost från hela kostcirkeln där även viktiga mineraler och fettsyror ingår kan man hålla utbrott av stafylokock-infektioner stången.

Veterinär Ricardo Feinstein menar att en första åtgärd vid ett utbrott kan vara att bjuda den sjuka musen på en klick jordnötssmör dagligen tills såret läkt ut helt.

Det är också så att Staffylokocker är resistenta mot en mängd preparat och vissa kan även förvärra sjukdomen. Därför är det bäst att försöka gardera sig så att inga möss utvecklar svåra "Staff-sår".

Skrapprov

Jag rekommenderar att man uppsöker veterinär så fort som möjligt för att ta hudprov och skicka in för odling på lab samt även för att undersöka om musen lider av annan primär sjukdom. Svar från lab tar 5-10 dagar och då får man svar på exakt vilka bakterier som är närvarande och vilket preparat som bör sättas in (man kollar vad bakterierna är resistenta mot). På så sätt kan man från början göra rätt.

Skrapprov kan göra lite ont på musen och det kan börja blöda, men jag anser ändå att det är bäst att från början göra detta. Man får vänta några dagar på svar och under den tiden kan man ge tillskott av mat som innehåller mycket fettsyror samt är bra för immunförsvaret.

Om Du struntar i att besöka veterinär för skrapprov och recept och istället provar att behandla musens sår med lite olika preparat, salvor och puder mot ohyra, svamp och utslag kommer Du förmodligen inte att finna någon bot och det kan ta flera veckor och vara en lång och jobbig procedur som i slutändan, om Du fortfarande vägrar uppsöka veterinär, leder till att djuret måste avlivas. Det är en resa som tar längre tid, ev blir dyrare och helt klart är mer ångestfylld än ett veterinärbesök!

Kostnad för veterinärbesök, skrapprov som skickas till lab och recept ca 700-1000 kr.

Bilder

Här nedan följer flera fotografier tagna av medlemmar på sajten. Jag har tillåtelse att använda dem i artikeln. Copyright-lagen gäller dock på dem, så fotograferna äger rätten till dem och så har mus-ifokus tillåtelse att använda dem i denna artikel.

Varning! Dessa bilder kan vara otrevliga att titta på.

Alla foton kan ses i större format genom att klicka på dem.

Fotografier tagna av jollycox

2013-01-08

2013-01-08

2013-01-10

2013-01-12

2013-01-14

Fotografi taget av Littlem

Fotografi taget av Artlink (2010)

Fotografier tagna av Mymlan (2006)


Källor


Faktagranskning

  • Veterinär Solveig Tjäder - med tillägg: även om SA är den vanligaste orsaken förekommer det även att andra bakterier ger liknande problem tex Pasteurella pneumotropica, men också multocida. Om inte rätt behandling sätts in kan problemen snabbt förvärras och utvecklas till stafylokock botryomycosis med övergrepp i djupare vävnad och ben, detta ger ett svårt lidande hos djuren. Det är därför viktigt att rätt behandling sätts in så fort som möjligt.

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
7/26/13, 7:39 PM
#1

Jag har botat "staff-sår" tre gånger.

Första gången var på nittiotalet. Jag åkte in med en mushona som hade ett sår, till veterinär. Gjorde skrapprov och gav sedan medicin. Såret läkte.

Andra gången var en finsk importerad hane. Jag hade inte möjlighet att åka till veterinär med honom just då och bestämde efter telefonsamtal med veterinär att prova med kortisonsalva. När jag efter några dagar såg resultat fullföljde jag behandlingen och mushanen blev helt frisk. Pälsen växte ut. Dock upptäckte jag någon vecka senare att han hade en hjärntumör och han avlivades.

Senast var nu i våras/somras. En av mina äldre honor på 1 ½ år upptäckte jag ett sår i nacken på. Jag gav henne en mycket nyttig gegga med bland annat fettsyror, protein, betaglukan mm i några dagar och såret läkte mycket fort.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
7/27/13, 9:43 AM
#2

Mycket bra artikel!

Viktigt är, tycker jag, att framhäva hur onödigt plågsamt det är för musen,  att inte få rätt diagnos utan istället prova sig fram med olika alternativa "behandlingar" som inte hjälper.

Det kan ju ibland kanske vara svårt att skilja denna sjukdom från allvarliga kvalsteangrepp.

VStromberg
7/27/13, 9:54 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Tror att detta kan vara skiten som min katt får ibland.. Jag fick hem henne fylld med sår, men efter foderbyte så försvann det, men nu har det börjat komma tillbaks igen.. Finns det hos katt?

Bifogar en bild.

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Grodan
7/28/13, 3:18 PM
#4

#2 Ja, det är hemskt plågsamt!

#3 Absolut. Ser ut som det.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
8/12/13, 7:52 PM
#5

Lite OT kanske, men #3 hur gick det med katten? Har du gått till veterinär och fått salva?

En kär väns hund drabbades av sår på ena ansiktshalvan som din katt (faktiskt samma sida, om inte fotot är spegelvänt). Det kallades för våtsår typ. Hunden fick kortisonsalva och det tog flera veckor innan det läkte. Hunden fick ha strumpa på baktassen för det kliade något bövelskt… Och hon skakade på huvudet och var irriterad.

Jag såg detta på mus första gången på nittiotalet. Vi fick in till SVEMUS ett gäng omplaceringsmöss som hade fått riktigt dålig mat - sådan där gnagarblandning med "färgade klumpar". Några möss var ganska hängiga. En mus hade sår i nacken och ansiktet och var väldigt stressad och nervös. Jag tog hem henne (tror också att detta var en mus jag fött upp, men minns nu inte riktigt) och gav henne annan mat. Tyvärr blev såret/såren värre och när hon var så hysterisk att hon ville bita mig så lät jag henne somna in. Det fanns inte så stort hopp och jag hade inte råd att gå till veterinären.

De andra mössen repade sig med bra mat hos sina nya ägare och efter detta bannlyste jag blandningar med "färgade klumpar", som jag så fint kallar dessa…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

jollycox
8/12/13, 8:20 PM
#6

När du pratar om mat, Grodan, börjar jag tänka efter. Kanske inte har någon betydelse men dom tre musflickorna jag hade åt vad jag antar är skitmat(http://www.dogman.se/sv-SE/Hem/Produkt/Fullkostblandn-smadjur-2,3kg/991300.aspx) fram tills att dom flyttade till mig.

Vega åt den maten i ca 7 månader och bra mat i 5 månader innan hon fick såren och Kosmo i ca 8 månader och bra mat i ca 9 månader innan hon fick sår.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Annons:
Grodan
8/12/13, 8:24 PM
#7

#6 ❤️

Den ser ut att innehålla havre, vete, majs, pellets (gräs), färgade klumpar…

Inget jag skulle ge mina möss. Givetvis kan möss överleva på havre och vete. Men det fattas en vitaminer, fettsyror mm i det fodret.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

VStromberg
8/12/13, 10:04 PM
#8

#5 Bra, någon vätska jag tar på med aceton och andra grejor, från hundgården.. Det funkar! Har inte vart till vet.

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

VStromberg
8/12/13, 10:12 PM
#9

Bilden var dessutom tagen i höstas, och då läkte jag ut det genom foderbyte (från torrfoder i förra hemmet till BARF i mitt hem). Trodde det var foderallergi. Antagligen fick hon en vitamin-boost!

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Grodan
7/7/17, 7:15 PM
#10

Jag har själv nu kunnat se och märka en genetisk betingning för detta. Ännu en anledning till att noga dokumentera djurens hälsa, vänta ut tilltänkta avelsdjur lite grann samt inte avla på eller vidare på djur som utvecklar detta.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
7/7/17, 11:08 PM
#11

Det är verkligen viktigt att dokumentera våra avelsmöss, dess ålder, sjukdomar, krämpor, och dödsorsak eller "avlivningsorsak". Om vi ska få nån ordning på den svenska musstammen.

Grodan
7/8/17, 1:00 PM
#12

#11 Där skrev du det. Svenska musstammen.

Som jag ser det är det alla uppfödares skyldigheter att avla för sundhet och vart de än befinner sig i världen bör de dokumentera. Det är så oansvarigt att bara producera och inte lämna med någon dokumentation.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2/25/18, 2:55 PM
#13

Jag hittade en liten studie hos en tysk musmänniska. Hon tog akut emot en mus med "staff-sår". Hon behandlade med kokosolja. Detta samt det nya hemmet med bra mat gjorde att musen blev frisk.

Nu vill jag inte säga att kokosolja är medicinen, utan bara att som första åtgärd, lite akut som en lindring och antiflammatorisk åtgärd, innan man hunnit finna en bra veterinär och tid så kan man behandla med det. Man kletar in oljan på såret och runtomkring. Om musen slickar i sig det gör inget alls.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: