Avel & Uppfödning

Hur mkt inavel

2013-09-02 02:36 #0 av: L8sson

.... är okej tycker ni?  

Är en kombination där samma hane är farfar till honan och morfar till hanen. 

Hur ser ni på det? Kan vara intressant att höra åsikter om det. Glad

såhär skulle stammen se ut då. De rödmarkerade är samma mus. "hanen"


Anmäl
2013-09-02 02:39 #1 av: L8sson

Och vad säger ni om denna? 

Att Honans far och Hanens mor är syskon? Dom är markerade med grönt. 

Anmäl
2013-09-02 06:49 #2 av: Velinga1984

Helt okej parningar för mig om det är bra djur. Planerar själv att para en farbror med syskonbarn längre fram.

Anmäl
2013-09-02 08:45 #3 av: Tsunamis

Det där är inte alls särskilt hög inavels % så båda är inga problem.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2013-09-02 08:57 #4 av: KickiG

Har någon av er pejl på hur man räknar inavelsprocenten? Finns det någon riktlinje på hur hög den får vara på möss?

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2013-09-02 10:39 #5 av: L8sson

Alltså att para nära besläktade djur kan vara bra för min linje? Om jag verkligen gillar denna hanen som är grunden till min avel så är det väl smart att para så jag behåller den? 


Skulle ni använt just den hanen igen eller göra såhär som jag skrev ovan? 

#4 Läs: Hur man räknar ut inavel. 

Anmäl
2013-09-02 13:55 #6 av: Grodan

Det beror helt på djuren.

Jag kan aldrig säga att det är ok att inavla utan att känna till stammen mycket mycket väl. Och veta att det har selekterats seriöst hela vägen för temperament och hälsa.

Ett djur som skall förstärkas skall vara så felfritt det går. Levt länge, varit frisk, haft superbra temperament, fått många ungar i kullarna osv

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.