Beteende, hälsa & skötsel

Vilka möss är tamast?

2017-01-13 17:08 #0 av: emmelii

Vilka möss är tamast? Har läst på artiklarna som finns här, men jag vill fråga er vad ni personligen tycker! Om du har varit med olika typer av möss vilken/vilka har verkat mest lugn?Glad Kan möss bli så pass tama att man kan gosa med dom? Har sett flera bilder på när nån håller i dom sovandes och kan klappa dom på huvudet och gosa och så med dom! Jag har en hamster och han är OMÖJLIG att gosa med!Storgråter Han kan inte alls ta det lugnt när man håller i han...

Anmäl
2017-01-13 17:17 #1 av: Lojs

Både på mus och hamster handlar det om medveten avel mot tama och gosiga djur, så det handlar inte om någon särskild sort eller färg, utan om generationer av avel mot den sortens djur man vill ha. =)

//Louise

Anmäl
2017-01-13 17:21 #2 av: emmelii

#1 Tack för svar! Min hamster är köpt på zooaffär kanske har med det att göra. Den dagen jag köper mus kommer jag dock inte köpa från affär!

Anmäl
2017-01-13 17:23 #3 av: ivanhoe81

Jag får möss från en djuraffär extremt tama men det beror på att jag ger dem tid att vänja sig vid handen plus att den djuraffären jag brukar köpa från håller på med dem och har karantän på nya djur och även om de skulle börja rossla etc
Har fått gerbiler att klättra upp på mig och putsa mig i nacken, möss som försöker hoppa ur akvariumet för att få gosa under tröjan, roborivski hamstrar (en av de minsta arterna) att sitta och äta mat ur handen
För mig handlar det om vilken energi man sänder ut men bäst är om man köper från uppfödare även om jag får bättre kontakt med zoodjur

Anmäl
2017-01-13 17:45 #4 av: Lojs

#2 Jo, grossister avlar inte på temperament, så det är vanligare att hamstrar från djuraffär är otrevliga, men såklart kan man ha tur och få en jättemysig från djuraffär med. =)

//Louise

Anmäl
2017-01-13 18:35 #5 av: emmelii

#4 min hamster är världens snällaste på alla sätt och vis, det enda han inte kan göra är att sitta still en längre tid och bli gosad med, då brukar han vända på sig och kolla på mig och se ut som "vad håller du på med?" också går han vidare hahaSkrattar

Anmäl
2017-01-14 08:39 #6 av: ariama

Jag håller med #1, Lojs. Det krävs generationer av medveten avel för att få trygga sociala möss som tycker om människor och liksom blir tama av sig själva.  De behöver liksom ha fallenhet för det.

Men det går också att hitta såna lite varstans, fast vanligast är att möss är ganska rädda och mycket försiktiga små djur.

Ordet "tam" kan man dela upp i en stor mängd beteende-egenskaper som kan vara lätta att blanda ihop, och som inte alls behöver höra ihop.

Den perfekta musen (i mina ögon) är trygg, social, kelig, sällskaplig, nyfiken och glad, men kan också vara lugn, och den tycker om människor och mänskligt sällskap. En sån mus är svår att få tag på tyvärr.

Ja, möss kan bete sig hur som helst och det kan vara stor skillnad på hur de är.

En orädd mus kanske ändå inte knyter an till sin människa, och en rädd mus kanske gärna gör det (fast man måste vara varsam).

Anmäl
2017-01-14 11:37 #7 av: ajanki

Vissa möss kan bli jättetama! Jag har flera stycken som älskar att sitta stilla i min hand eller nån annanstans och bli klappade och pussade påKär

Jag skulle säga att de tamaste mössen är de som kommer från uppfödare som avlar på temperament och pysslar mycket med mössen när dom är små.

Du får fråga dig fram när du ska köpaSkämtar

Anmäl
2017-01-14 18:51 #8 av: ariama

Mycket sällsynt finns det möss som är som små hundar! Jag har haft någon enstaka som jag kunnat ha lös på golvet (man får akta så man inte trampar på dem!!), som tagit en snabb runda i rummet för att sedan leta reda på mig, klättra upp för mitt ben, och sätta sig i min hand.

Såna säljer man inte! Pussar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.