Möss med djur och människor

Jag har en köksmus!

2017-07-16 13:09 #0 av: Grodan

Igår skakade jag verkligen i de flesta till-salu-burkar efter något som passar min avel. Jag hittade egentligen ingen som var perfekt färgmässigt, däremot tre som med en bra och intressant stam samt trevligt temperament kan berika min avel. Två tjejer i LH fick följa med hem. Hanen jag hade prel.bokat föll mig inte på läppen. Han gillade inte mig. 

Andra hanar var "fel".  

Klockan gick. 

Jag gav upp. 

Hoppet krusades.

Men så någon timme innan prisutdelning fick jag för mig att ge Häxans möss en chans till. De hade varit stressade och oroliga vid ankomsten och vårat möte hade varit allt annat än trevligt. Men jag tittade på dem igen. 

Och där satt han.

SE-Häxans Extra!

Den här gången fick jag ta upp honom relativt lätt. Han skuttade inte iväg i någon slags inbillning att han hade vingar och kunde flyga... Jag var också beredd.

Så satt jag med honom en stund och pratade. Klappade, masserade, kliade och visade lugn och vänlighet. Han svarade på det. Faktiskt svarade han så väl att jag förstod att han hade samma (del)problem som SE-Morakullan´s Yno. Han hade inte klickat med sin människa ännu.

Men nu gjorde han det.

Eller kanske lite senare.

Ja, jäklar. Det är svårt att veta EXAKT när det sker. När klickar det? Det säger inte "KLICK" som kungen berättar om sitt möte med drottningen... Det känns inte ens. Jag kände inget "KLICK". Men någonstans bestämdes det absolut i våra hjärtan att vi hör ihop. Kanske var det när jag kliade honom på kinden och han blundade och njöt (och lite senare vände sitt huvud mot mitt finger och gjorde en liten liten tillbakaputs... ja, han nafsade absolut inte, han mera nosade nyfiket och lixom sa tack eller nåt...) Jag vet bara att hela bilvägen hem tänkte jag på att jag ville HEM och slita honom ur buren!!!

Hjärta

Så kom jag hem och slet honom ur godislådan!!! Han var HELT ANNORLUNDA!!! Han var lugn och trygg och mosig. Typ nykärslullig på något sätt. (Nej, nej, han hade inte haft en lång jobbig dag med resor, nya lukter och massa oljud... nej nej Skämtar)

Jag gjorde iordning en bur med intressant berikning, massa god mat, hängmatta (som han nyfiket utforskade 2 sekunder efter... vet inte om han sett någon sådan innan) och ställde mitt på köksbordet. Det är lixom den enda vettiga platsen i köket just nu när inga råttor springer där. Jag kan peta på honom flera gånger per dag och han kan få äta med mig.

När jag la mig och skulle sova i min säng med min Dobbis undrade jag lite innan ögonen föll ihop varför jag inte hade en sängmus...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-16 13:50 #1 av: ajanki

Så kul att du hittade en kille som du tycker så mycket om! Grattis till honomHjärta

Anmäl
2017-07-16 14:53 #2 av: 2Sirius

Grattis

Anmäl
2017-07-16 15:55 #3 av: Nordanälvens

Jaa vad fin han är, och vad kul att du hittade intressanta möss! Blått är ju superläckert, och texel..

Anmäl
2017-07-16 16:04 #4 av: Grodan

#3 Han har något extra som inte syns. Något därinne i hjärtat lixom... Skrattar

Annars hade jag inte valt honom, men jag blev lite desperat så jag gav även krullbullar en chans... (och skrynkelöron)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-18 20:25 #5 av: Grodan

En konstig sak är att han är lite blyg att komma fram och ut ur sitt/sina sovställen, men när jag öppnar upp så att han kan gå upp på taket (och han har något där att undersöka) så är han skitsnabb bara jag vänder ryggen till.

Han verkar vilja rymma. Inte att han vantrivs i bur eller känner sig instängd, men han klättrar snabbt upp när det är öppet, balanserar på kanten, nosar nyfiket ut i rummet och verkar vilja dra iväg. Öppen bur just nu är inte något jag tror på - jag tror han drar då... Och hjul springer han för fort och stressat i, så det får han nog inte.

Frågan är hur jag får honom att varva ner samt få utlopp för all den där överenergin han verkar ha.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-18 21:57 #6 av: Grodan

Han har olika tider... med olika känslostämningar. Undrar om han är en känslomus... hm...

Nyss när jag gick runt i köket för att mata hund o fixa vattenflaskor låg han i hängmattan. Fullt synlig! Det var nytt. Och på något sätt ett bekräftelsenödigt beteende. Jag pratade med honom, han sprang inte iväg, utan tittade på mig nyfiket och stilla. Så jag hade tolkat rätt. Jag tog upp honom en stund och han var riktigt kelen. Dock blev han orolig rätt snabbt. Så jag tror att

- han är inte van vid långa umgängesstunder

- han är lite för orolig/stressad än för längre tids hand-hantering (sitta still i handen)

Han är också lite tunn, har en midja. Så med lugnet kommer nog lite mer massa också tror jag.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-20 17:29 #7 av: Alwyn

Låter härligt, vad kul att ni fann varandra! Sen när han är van vid hantering längre stunder kommer han åka med på din axel överallt hihi.

Anmäl
2017-07-20 20:14 #8 av: Grodan

#7 Haha... det där hann vi inte prata riktigt om, men jag gillar inte att ha möss på axeln eller under håret. Jag brukar ha dem i jackfickor - munkjackficka, bröstfickor eller i händerna...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.