Annons:
Etiketterbeteendehälsaskötsel
Läst 4344 ggr
amaira
2006-07-06 11:03

Avlivning av mus ...

Bra artikel Grodan.

Det finns människor som "avlivar" (tar-död-på) sina djur på alla möjliga konstiga vis när de har tröttnat. En gång övertog jag två fina svarta gerbiler, via en kompis barns kompis klasskamrat. Gerbilerna skulle spolas ner i toaletten (!!!) om ingen kunde ta dem! För såna idéer får jag mord i blicken!

Fy faaaan ett sånt vidrigt, okänsligt, oansvarigt, elakt, grymt, IDIOTISKT tilltag mot levande varelser!!!!! Och en sådan vidrigt fruktansvärt plågsam död …SkrikandesFörvånadLedsenGråter

Dessa rader är kopierade från Djurskyddsmyndigheten: "Grundläggande krav på en avlivningsmetod är att djuren omedelbart försätts i ett tillstånd av medvetslöshet som varar tills döden inträder." Mitt sätt att säga det på, är att djuret i fråga helt enkelt inte ska veta om att den är död, när det är över. Inte för att den är död (såklart man inte vet nåt då Flört) utan för att den aldrig märkte när det skedde! Och givetvis aldrig heller var rädd inför det.

Ju tamare och tillitsfullare ett djur är, desto lättare är det. För djuret. Inte för människan.

Men visst är det vi som kan bära smärtan, sorgen och "obehaget" över det som sker? Och även den ekonomiska förlusten, om vi låter en vetrinär göra det. Inte ska vi väl - vi stora kloka varelser - lägga över denna börda på ett litet oskäligt djur…

Annons:
dreamiz
2006-07-06 13:03
#1

Självklart ska en avlivning vara så smärtfri som möjligt för djuret. Att få en spruta i magen känns väl men går ju snabbt över o sen somnar de bara…

Jag tog hand om en kanin för många år sen. De hade tröttnat och skulle slå ihjäl henne mot en sten… Det är skrämmande hur lite ett djur är värt för en del människor… Det jag inte fattar är varför de över huvud taget skaffar djur?

För mig är det självklart att det alltid är djurets bästa som är det enda viktiga. Är avlivning det bästa ska det ske smärtfritt. Är behandling det bästa så är det det som gäller. Jag ser aldrig till pengar eller till vad jag vill (för om jag fick bestämma skulle mina djur vara friska och leva i all evighet) utan enbart till vad som är bäst för djuret!

Lisaisa
2006-07-06 13:56
#2

Mm, jag tycker det känns bra att kunna läsa om och diskutera det här svåra ämnet.

Önskar bara att det gick att se på mössen när de tycker att det är dags att sluta lida. Var så nära att avliva min Asta men hon fick fortsätta kämpa och idag är hon helt frisk. Men jag undrar fortfarande om det var det bästa bara för mig eller också för henne.

Den största anledningen till att jag är väldigt tveksam till att själv börja föda upp är kullningen. Att avliva en sjuk mus är jobbigt, men känns väldigt rätt. Att avliva ungar för att de är för många pojkar känns otroligt mycket jobbigare. Då skulle jag ha skuldkänslor istället för sorg. Och sen att välja ut vem som ska få leva och vem som ska dö. Ne, jag vet inte om det är nått jag skulle klara av.

Bellona
2006-07-07 12:43
#3

det har kommit regler nu för hur man får avliva djur själv
http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=627721

mandymoo
2006-07-07 13:23
#4

Som jag utläser det är det ännu bara förslag till nya regler….

 http://www.djurskyddsmyndigheten.se/Steria/templates/Page.aspx?id=3382

men väl värt att läsa o hålla sig uppdaterad i vad som händer o sker.

MoaL
2006-07-08 15:07
#5

Dreamiz: Vad gäller kaninen.. Det handlar ju inte om att man inte älskar sitt djur bara för att man vill slå in skallen på kaninen, bara den dör snabbt och smärtfritt. Alla mina djur avlivas hemma av min pappa som är jägare, ja, han avlivar alla djur som måste avlivas på egen hand, om det så är möss, råttor eller hundar (som är de djur som vi huvudsakligen håller på med). Som jag upplever det är de allra flesta extremt äckelmagade och tycker att "nej men oooooh så äckligt, hur kan man göra något så grymt!!!???" istället för att inse att det viktigaste inte är hur de ser ut efter döden, utan hur mycket de känner av den. Min pappa avlivar mina råttor/möss genom dislokering av nacken, medan hundarna får leka i skogen och sedan avlivas med ett skott i huvudet. Det mår de så otroligt mycket bättre av än att gå till en vette där de blir uppstressade. (Vill bara säga att om mina djur är sjuka så går jag naturligtvis till veterinär med dem, inte bara avlivar dem(!) )
Det är som att många tror att man är en usel djurägare om man inte vill avliva hos veterinär? Så uppfattar i varje fall jag det. Naturligtvis finns det idioter - som det där med nedspolningen(hemska tanke!) - man ska kunna det man gör, och råttan eller musen eller vad det än är ska dö så snabbt som möjligt med så lite smärta det bara går. När pappa avlivade nio av mina musungar för någon vecka sedan blev de såklart lite stressade eftersom de inte ville bli fasthållna, men de var för gamla för att bli kastade i golvet ochh hos vetten skulle de bli sönderstressade. Det pappa gjorde medförde både mindre stress och mindre smärta än om jag hade gått till veterinär med dem.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
MoaL
2006-07-08 15:07
#7

Oops, dubbelinlägg

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Bellona
2006-07-09 11:54
#8

jag lät min mammas morbror avliva mina kaniner. han var oxå jägare. han släppte ut kaninerna i sin trädgård så de fick skutta runt och sedan sköt han dem när de inte anade någonting. Det är vad jag anser vara det ultimata sättet. De får vara lyckliga och ostressade.

[Samsonmaster14]
2011-06-02 15:03
#9

Jag tycker att friska djur ska inte avlivas! Djur ska få leva hur länge sm helst och inte bli avlivade när man har tröttnat på djuret. Djur är ju levande varelse och man ska inte behöva döda dem.

Människor matade/matar varaner, ormar osv med levande gnagare! Men som tur får man inte längre göra så i Sverige. När jag blir äldre så tänker jag skaffa en varan men skulle aldrig mata den med levande.

DeniceP
2011-06-02 15:16
#10

Dominik, tyvärr bryr de flesta sig inte om att det inte längre är tillåtet att mata med levande möss. De jag känner matar med levande. Har försökt att prata med dom men inte bryr dom sig om det. Likadant att djuraffärerna fortfarande säljer levande möss som föda.

Inte okej!!

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

LisaR
2011-06-02 15:54
#11

#10 Jag har inte kunnat utläsa från lagen att det är förbjudet, vad jag vet så är det jordbruksverkets tolkning som säger att man inte får mata med levande ryggradsdjur. Jag själv har diskuterat detta med andra elever och även en före detta djurskyddsinspektör.. Lagarna angående detta borde stå klart och tydligt, vilket de inte gör. Många lagar är väldigt flummiga och kan tolkas olika från människa till människa.

Oftast handlar de om att djur ska ha "tillräckligt" med foder och "tillräckligt" med vatten. Men vad som är "tillräckligt" är nog upp till var och en.
Som sagt, lagarna är inte så tydliga som de borde vara :/

Yrrblossets Sällskapsmöss

~  http://yrrblossets.weebly.com/

[aammE]
2011-06-02 16:40
#12

Jag avlivar mina SJUKA möss själv. Det går snabbt, smärtfritt och de behöver inte stressas av transport. Tycker att det är mycket humanare att göra det själv om man vet vad man gör än att först stressa dem massor i resan till vet, sedan ge dem en smärtsam spruta i magen (de skriker ofta) och sedan blir de drogade (som INTE är en "skön" känsla för ett djur som det kan vara för en människa, då djur inte försstår vad som häder när de får lugnande och då blir de mer stressade utan att det syns bara) med ett gift som får dem att må USELT innan de dör. 

Det är mitt ansvar som djurägare att de mina djur ett värdigt liv och ett lika värdigt avslut på livet. Man kan inte vara egoistisk när man har djur, man måste alltid sätta djurets välmående i första rummet, annars ska man inte ha djur.

LisaR
2011-06-02 16:49
#13

#12 Hur avlivar du dina möss?
Håller med dig om dina tankar kring avlivning.

Yrrblossets Sällskapsmöss

~  http://yrrblossets.weebly.com/

Annons:
[aammE]
2011-06-02 16:57
#14

#13 Har för mig att det är emot reglerna att beskriva avlivnigsmetoder på det här forumet?

Grodan
2011-06-02 17:43
#15

#14 Stämmer bra.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Littlem
2011-06-02 17:45
#16

#10  De jag känner vet att det är förbjudet. Problemet om man har orm är att vissa ormar vill faktiskt enbart ha levande. Ska man då vägra mata ormen för att den inte äter dött?  Då plågas ju ormen istället. Men de jag känner matar helst med dött i så stor utsträckning de kan, jag med. Både för fodrets skull och ormens. Gnagare kan göra stor skada på en orm som inte är hungrig.

[aammE]
2011-06-02 18:14
#17

#16 Finns många sätt att få ormar att äta dött, det handlar bara om att de du känner är för lata/okunniga. 

Har själv aldrig misslyckas med det, och då har jag gjort det på MÅNGA ormar/ödlor/grodor. {#emotions_dlg.wink}

Littlem
2011-06-02 19:03
#18

#17 Jasså det säger du?  Ja, jag ids inte ens kommentera det…

[aammE]
2011-06-02 19:29
#19

Var inte meningen att låta elak, men jag blir bara så arg när folk påstår att det är omöjligt bara för att de inte anstränger sig.

DeniceP
2011-06-02 19:53
#20

Ormar och ödlor svälter inte sig, de äter det till slut. Tålamod är vad som krävs. Det funkar ALLTID!

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Annons:
StillaSinnet
2011-06-02 20:00
#21

ormar kan visst svälta sig till döds. Speciellt ungar som inte kommit igång med maten. men låt oss inte hacka sönder den här tråden. Vi har en annan tråd om reptilfoder.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

LisaR
2011-06-02 20:03
#22

#14 Det har jag helt glömt, ber om ursäkt :)

Yrrblossets Sällskapsmöss

~  http://yrrblossets.weebly.com/

ivanhoe81
2011-06-02 21:44
#23

#3 och #4 sidorna verkar inte finnas längre synd

 #11 det finns ett klipp om det på tv4play att jordbruksverket har sagt att det är olagligt nu

nyheterna - olagligt att mata ormar med levande möss fredag 16 juli 2010

 

 men som sagt nu ska man inte hacka sönder denna tråd

men jag gör precis som #12 tar bort dem själv, det går väldigt fort

ivanhoe81
2011-06-02 21:49
#24

hoppsan det var en gammal tråd ju, kollade inte datumena

Lucifer06
2011-06-19 21:43
#25

#5

Är det ens lagligt att avliva HUNDAR själv hemma?

http://www.eyeam.se

Lucifer06
2011-06-19 21:46
#26

Såg det nu på jbv "Det är också tillåtet att skjuta djuret under vissa förutsättningar."

Vilka är förutsättningarna? Skrikandes

http://www.eyeam.se

enbartmalin
2011-06-19 21:58
#27

LisaR: Lagen har varit svår att tyda, detta har uppmärksammats och dom har förtydligat lagen. Det är INTE tillåtet att fodra med levande föda.
Finns att läsa på JBVs sida.

Hälsningar Malin

Annons:
LisaR
2011-06-19 22:09
#28

#27 Okej, jag har inte varit inne och kollat på jordbruksverket på ett tag men det var bra att de tagit och gjort lite klarhet ang. just detta.

Yrrblossets Sällskapsmöss

~  http://yrrblossets.weebly.com/

Camillhe
2011-06-19 23:39
#29

#25 du får bara avliva smådjur och det finns en viktgräns för hur mkt ett djur max får väga för att få avliva hemma.

Denna kommentar har tagits bort.
Grodan
2011-06-20 19:41
#31

Ser varthän det barkar. Ni vill gärna diskutera avlivningsmetoder. Men TJi fick ni. Det går ni göra privat!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: