Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 8132 ggr
Grodan
7/12/07, 2:51 AM

Mina möss är sjuka igen, vad ska jag göra?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Frågor och svar, funderingar, ventilering av känslor kring det där med att ha sjuka möss...

Vi har haft flera kullar med döda ungar, efter samma hane, och undrar nu om det finns det något virus som bara visar sig genom döda ungar?

Mja, virus vill egentligen inte döda ungar förrän de är 3 veckor gamla, så i princip nej. Bakterier däremot kan orsaka att ungar blir väldigt svaga och bara klarar förlossningen och sedan är för svaga och dör…

Jag skulle misstänka att hanens spermier inte är livsdugliga och/eller att de är angripna av någon bakterie eller att han överför en bakteriesmitta sexuellt (t ex Pasteurella) som gör fostrena svaga och sjuka.

Det är flera av mina möss som dött på sistone, ska jag vara orolig?

Åh, sånt där är så svårt att svara på. Tycker du själv att dina möss är sjuka?

Om de är fina i pälsen, har blanka fina ögon och god aptit samt att du VET med dig att du verkligen sköter om dem på bästa exemplariska sätt vad gäller burstädning, utfodring med mera så behöver du nog inte oroa dig.

Sedan är det ofta så med möss att de gärna "dör i par", dvs två och två - de vill ha sällskap till himlen… Så har du flera möss och en dör, bör du nästan räkna med att en till kommer att dö snart. Förlåt, för den lite bisarra beräkningen, men det är faktiskt inte alls ovanligt!

Kan vi ha något smittsamt hos våra möss?

Ja, risken finns alltid. Inget liv utan bakterier och virus! Dock behöver man inte oroa sig för epidemier om man sköter om mössen på bästa sätt. Några enkla regler att hålla sig till som kan förhindra smittor

  • håll andra gnagare från mössen, gärna i annat rum
  • tvätta händerna ofta mellan burar och djurslag
  • håll nya djur i "karantän" minst 6 veckor
  • behandla djuren mot yttre och inre parasiter vid behov (en gång per år rekommenderas)
  • ha paus/stopp i avel, hopsättande av djur och inköp av nya djur under minst 6 veckor per år (under denna tid skall inga djur paras, födas eller sättas ihop på nytt)
  • skydda dina möss från smittor på utställningar
  • håll sjuka djur undan från friska

Som jag skrev virus och bakterier finns ALLTID, det är ingenting att bli hysterisk över. Det är de svaga djuren som blir drabbade först, svaga djur som skulle blivit sjuka förr eller senare kanske… (förutsatt att djuren sköts på bästa exemplariska sätt - vanskötsel är bakterier och virus bästa vän!!!). Dock bör man se över sin djurhållning när flera djur blir sjuka!!!

Jag tycker mina möss är så sjuka! Ska jag ge upp? Strunta helt i musungar och avel?

Jag tror inte du behöver oroa dig så mycket. Det är bra att du är observant, ordentlig och letar efter tecken på ohälsa, och bara för att du förstått att möss kan vara sjuka en del behöver du väl inte sluta med dem. Lär du dig att känna igen minsta tecken på ohälsa och sköter mössen ordentlig, kommer du i tid att kunna rätta till sjukdomstillstånd och även kunna förhindra att smittor sprids.

När man har många möss är det ett gissel att behöva medicinera dem alla, därför undviker man det i största möjliga mån.

Det är bra att ta en avelspaus då och då, om man misstänker smitta - en paus där inga parningar sker, inga ungar föds och inga nya flockhopsättningar sker. Inga möss möter varandra "på nytt" - dvs håller smitta igång. Denna paus ska vara minst 6 veckor.

Hur får vi reda på att vi har något smittsamt hos våra möss?

Du kan skicka in djur för obduktion till SVA. För att få bra svar bör du fråga vad musen/mössen kan ha lidit av. Du bör ha misstankar om eventuella bakterier och virus och fråga specifikt om dessa. En del bakterier och virus kan inte odlas på döda djur och då måste blodprov lämnas. För att ta blodprov på en mus måste den tyvärr avlivas, man behöver för mycket blod till provet och musen klarar sig inte utan det, tyvärr. Musen sövs, blodprov tas i svansen och sedan får den avlivningsvätska - den vaknar aldrig. Du kan även lämna in ett sjukt, men levande djur direkt till SVA. Givetvis kan du även lämna in ett friskt levande djur till SVA för blodprov och avlivning.

Bäst är att ha kontakt med en bra veterinär som har erfarenhet av detta, samt även kontakta SVA.

Vill man göra en hälsoinventering kan man i regel välja de vanligaste bakterier och virus som möss kan ha att ta prov på.

Detta är givetvis kostsamt, men ger dig direkta svar och du kan utifrån dessa arbeta vidare med din musstam.

Jag hittar ingen bra veterinär, vad ska jag göra?

Åh, ja, det är ett gissel! Vi musägare måste liksom veta mer än veterinärer hela tiden för att kunna ta hand om våra djur på bästa sätt… Att behöva gå till veterinären är alltid en chansning och sällan får man den hjälp man behöver, speciellt om musen är riktigt illa däran!!!

Så ta lärdom av folket här på mus-ifokus. Läs Artiklar, sök i äldre trådar, fråga och säg till om du vill ha kurs i hälsa och skötsel - ju fler som efterfrågar detta desto större chans att det blir av. Att ställa ut möss i exempelvis Pet Class är också ett bra sätt att lära sig, domaren påpekar hur välskött djuret är samt om det är i bra eller dålig kondition.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Muszimba
7/12/07, 5:44 AM
#1

Jättebra artikel, Grodan!!!Skrattande

Elyria
7/12/07, 11:30 AM
#2

Tack, Grodan!

TacoBelle
7/12/07, 4:33 PM
#3

Mycket bra artikel!

Grodan
12/27/11, 5:33 AM
#4

Fixade till artikeln så den är lite mer lättläst.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: