Annons:
Etiketter7-genetik-färger-hårlag-teckningarartiklar
Läst 14733 ggr
Grodan
2007-04-19 01:47

De vackra röda mössen!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vem kan motstå dem?

Det finns en gen som heter dominant gul. Dominant yellow på engelska, eller lethal yellow, som är ett annat namn på den. Dödlig Gul…

Den betecknas A(y). Ett stort A med ett litet y upphöjt på höger sida.

Epitetet dödlig, har den fått för att den inte kan existera i genetisk dubbel upplaga. Att den existerar över huvud taget så vi kan se dessa röda möss, beror på att genen är dominant.

Det här kräver lite genetisk insyn för att förstå.

Jag börjar med det enklaste, dominant gul är alltså en röd mus, så som vi känner den. Varför heter den då inte dominant röd?

Svaret är, att genen producerar "gula" möss, och den röda nyansen av detta gula, har avlats fram genom mänsklig påverkan, med hjälp av något som kallas Rufus polygener.

Poly betyder många. Det är alltså många gener, som oberoende av de egentliga färggenerna kan påverka färgernas nyanser!

Detsamma finner man hos många andra utställningsmöss. Tan till exempel, vars naturliga färg går mer i gult än den önskade utställningsdjupa rödbruna färgen gör. Flertalet utställningsfärger så som standarden beskriver dem, kräver uthålligt avelsarbete för att få fram rätt nyans och djup. Det man arbetar med då, är dessa olika polygener.

För att förstå "dominant", behöver vi veta hur färggenerna fungerar och nedärvs.

Först och främst finns alla gener i par. Alltid. Hos alla levande varelser. De delar enbart på sig, när de ska skickas vidare in i nästa generation. Barnen får en gen från mamman och en gen från pappan = två gener, och så fortsätter det i evighet.

Dessa enskilda gener kan vara dominanta eller recessiva. Dominant är den när den visar sig. Recessiv är den när den bara finns vilande utan att synas.

Är bägge generna recessiva, så blir de helt plötsligt synliga.

Den dominanta genen syns, och styr, även när den är ensam, dvs tillsamman med en recessiv gen, som då lägger sig till ro och vilar.

Vi ser de enskilda dominanta generna med ögat, eftersom de visar sig.

Vi ser inte de enskilda recessiva generna med ögat, eftersom de inte visar sig.

Det vi ser när vi tittar på en mus, kallas fenotyp.

Det vi inte ser, men som ändå bärs i generna, kallas genotyp.

Det här är viktigt när vi avlar, eftersom varje musunge får en gen från mamman och en gen från pappan. Om vi inte har renavlade möss (som har bägge generna av samma slag) dyker det lätt upp musfärger som vi inte hade den minsta aning om.

Eftersom musen har ca 30 000 gener, är det inte särskilt lätt att hålla reda på dem, även om flertalet inte är färggener. När de dessutom oftast samverkar på olika vis, blir det inte lättare. Så allt det jag skriver är förenklingar, det måste vi hålla i minnet. Det är ändå förenklingar som fungerar väldigt långt att förstå och avla utifrån.

De röda mössen får sin färg på grund av en dominant gen. En enda, aldrig två, för musen kan inte leva om den får två likadana A(y)- gener. Då dör den, genen är dödlig i dubbel dos, det går inte att utveckla en livsduglig mus utifrån två A(y)-gener.

Lethal yellow - dödlig gul.

På sjätte dagen i musmammans mage går den under. Då är den forfarande bara ett embryo, som tillbakabildas utan att skada mamman eller de andra ungarna som är på gång.

Dubbel uppsättning av gener kan ungar enbart få om föräldrarna har åtminstone en var av genen att ge vidare. Och den röda genen är dominant, den syns. Syns den inte så finns den inte. Då är den borta för tid och evighet.

Alla röda möss får ungar som inte är röda! Utöver de röda ungarna. Eftersom möss har en gen från mamman och en gen från pappan, och röda möss aldrig har två A(y)-gener, men alltid gener i par, så finns det alltså någonting annat vilande där, recessivt, som kan nedärvas. Får ungen den recessiva genen från mamman och detsamma från pappan, även om båda är röda, så kommer ungen inte att bära A(y)-genen.

Tyvärr är A(y)-genen kopplad till flera icke-fungerande funktioner, dvs defekter, flera än att det  inte kan existera individer med dubbel upplaga av genen.

De har fallenhet för en diabetes-liknande sjukdom. Honorna utvecklar väldigt ofta cancer (tumörer) i ung ålder. Och så blir de mer eller mindre feta.

Dessa tre genetiska defekter är alltså kopplade till själva genen, och går inte att avla bort, utan att avla bort själva färggenen. Detta är de röda mössens baksida.

Möss säljs oftast som unga. Och något vackrare än röda ungmöss får man leta länge efter, även om smaken givetvis är delad.

De röda mössen finns att få tag i lite varstans, även i djuraffärer. I djuraffärerna är de oftast mer gula än röda, och de är också ofta vit-tecknade. Och det är som sagt väldigt lätt att falla för dessa vackra och söta varelser, och varsågod, fall.

Men var medveten om att det som allra oftast följer i dessa vackra mössens fotspår, inte alltid är lika roligt att behöva uppleva.

Risken är mycket stor, att du blir av med den före ett års ålder. I tumörer, fetma-relaterade sjukdomar, och/eller diabetes.

Alla blir "överviktiga" med tiden, en vacker slank röd A(y)-mus finns inte, när den väl blivit vuxen. Men fetman kan variera mellan "lite go´ trivselvikt" och "rejält smällfet".

En annan sak som är bra att veta, är att genen A(y) inte alltid behöver ge röda möss. Olika färggener samverkar ofta på olika vis. Det finns blekningsgener som i kombination med A(y) bleker de röda mössen till beige och även till svartögd vit.

Låt oss säga att vår röda mus har genparet A(y) och a. Detta genpar ger en röd mus.

Men om den bär också extreme dilution-genen i dubbel uppsättning. Då har den alltså A(y) och a, samt c(e) och c(e). Helt plötsligt är musen vit med svarta ögon. Men är genetiskt fortfarande en "röd" mus, och bär på den röda musens defekter.

Lägger vi dessutom till pinkeye-genen i dubbel upplaga, pp, blir musen rödögd vit. Den ser precis ut som en albino, och kallas också för falsk albino.

Färgerna rödögd vit, svartögd vit, och beige, finns också i andra genkombinationer som INTE innehåller A(y)-genen. De är friska möss som inte utvecklar tumörer eller fetma, om det inte finns andra faktorer som skapar detta hos dem.

Återgår vi till genparet A(y) och a, tar bort c(e) och låter det vanliga CC finnas där istället, tar även bort pp och låter det vanliga PP finnas där istället, så har vi vår vanliga röda mus igen.

Till denna sätter vi nu genen UU, och vips har vi en sable istället. En tanfärgad mus med svart rygg och gradvis tanfärgade sidor. Lägger vi dessutom till chinchilla-genen, c(ch), får vi en marten sable med mörk rygg och vit mage, och gradvis övergående färg på sidorna.

Dessa sablefärgade möss behöver inte alls bära tan-genen, fast det ser så ut! Men A(y)-genen bär de, färgen sable baseras på A(y) och U (och en del polygener).

A(y)-genen ger oss en hel drös med vackert färgade möss. Men tyvärr. Genen är kopplad till gentiska defekter som vi inte kan komma ifrån.

Jag har själv röda möss, och kommer även att få några flera i några av kullarna, innan jag avlat bort färgen helt. Kanske kommer jag att ha kvar en och annan som "ögongodis", för de är onekligen vackra. Men i längden är det inte roligt att ha dem, det är min erfarenhet. Lyckan byts alltför lätt i besvikelse och sorg.

Alla bilderna i reportaget är "röda" möss med A(y)-genen.

Text & foto: Anne-Marie Björn (amaira) - Tack för artikeln!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
mandymoo
2007-04-19 05:54
#1

Jätte kul - vilken bra artikel. Glad

Elyria
2007-04-19 10:54
#2

Himla bra - helt klart en av de bästa artiklarna här. Jag lärde mig massor. Fick en del frågor i huvet också. Ställer dem kanske så småningom…

amaira
2007-04-19 17:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Tack!  Glad att ni gillar den.

Ställ frågor, Elyria, är du snäll! Inte för att jag skulle kunna svaren, men för att jag lär mig svaren sen!

Jag missade en bild som jag ville ha med Förvånad Kanske kan du plocka in den någonstans, Grodan? Eller så får den vara kvar här.

Harmoni, chocolate-sable. Utställningspoäng: 90 p.

GucciDior
2007-04-19 18:07
#4

Bra! Fina bilder också! Jag älskade bild nr 3

Pimu
2007-04-19 20:00
#5

men ooohhh, va fiiina .. Generad

Nattskjorta
2007-04-20 00:28
#6

Ja nog ar de vackra, josses jag foll hart och nog gor det jakligt ont att uppleva de negativa efekterna av den skonheten…

Finns det nagon annan av farg generna som bar pa sadana har liknande eller andra defekter?

Tackar for artikeln den bringar lite mer klarhet

Annons:
Tina-A
2007-04-24 00:25
#7

Åh myys vad söta :) Bra artikel!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Benjy
2007-04-27 20:43
#8

intressant.. lärde mig lite nya saker. Synd att de har så många dåliga defekter, de är ju sjukt söta!

Denna kommentar har tagits bort.
[VictoriaR]
2008-11-02 12:09
#10

Jättebra artikel.

Genetik är himla intressant!Hoppas på fler sådana artiklar:)

issa83
2008-12-08 20:51
#11

Jätteintressant artikel! Måste fråga. Är choklad en "röd" färg?Bör jag vara uppmärksam på min lille choklad kille?

TantSelma
2008-12-08 21:04
#12

Nej, choklad är inte röd i sig. Vi har ett gäng choklad/tan som snarare har tendens att bli alltför långsmala. De kan nästan bjudas vilken mat som helst utan att bli särskilt runda. Men en sådan går inte att ha i samma bur som en rödgensmus för de skall äta helt olika saker.

issa83
2008-12-08 21:53
#13

#12 okej tack:)

Annons:
amaira
2008-12-09 07:49
#14

#12. "Alltför långsmala."  Det kommer från min finska import Tehor! Han var "alltför långsmal", och sedan har jag fått någon till bland hans avkommor. Intressant i sig, tycker jag.

Vattnadal
2008-12-09 10:53
#15

Tycker att engelsktypade i en viss ålder lätt blir som maskar, oavsett vad man vräker i dem för nyttigheter!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

TantSelma
2008-12-15 21:15
#16

#12 o 14. Vi har också såna långsmala som inte har Tehor bakom sig, möjligen någon gemensam urfader för många år sedan. Men jag tycker de smala  mössen verkar mer (natt)aktiva även när de inte är rädda. Åtminstone klättrar de bättre.

ariama
2011-11-18 20:41
#17

*putt*

Alla icke-tickade helgula (även vittecknade gula) möss med  svarta ögon i Sverige är dominant yellow, och utvecklar alltså tumörer, oftast mellan 10 - 12 månaders ålder.

Det finns också recessiv yellow, men den är inte spridd i Sverige. Samt har sämre gulfärg.  Den dominanta är ganska vanlig, men få vet att det är den de har.

Grodan
2011-11-28 12:26
#18

De här mössen är för fina. Skulle säga att de är av den genotyp man beskrev Blackyed Cream förut: AY-cchcch

Men det kan även vara c(e) inblandat.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Ceciliaolucifer
2011-11-28 15:51
#19

Men åh, jätte bra artikel. Men nu glömde jag bort vad jag skulle fråga?

Jo, falsk albino, finns det ngn sätt att skilja den utseendemässigt från vanliga albinon? Tänkte att man kan se skillnad på pink eyed white och en albino (hoppas jag inte gör bort mig totalt nu)

Finns det Lethal yellow i stor omfattning i Sverige? tänkte att det kanske är en svår fråga. Men seriösa musuppfödare som är duktiga på genetik kanske har en aning? Syftar nu på dom varianterna som inte återbildas i fosterstadiet.

Skulle Lethal Yellow kunna vara ett syndrom?

ariama
2012-01-01 11:01
#20

#18. Ja, du har rätt, troligtvis c(ch)/c(*) som ger creme och inte c(e)/c(e).

#19. Nej, jag skulle inte kalla A(y) för syndrom.  Syndrom betyder en samling av symtom. Det här rör sig om ett "genfel".

Nej, jag vet inget sätt att skilja på en äkta och falsk albino, annat än att testpara.

Jo, jag tror att DY (Dominant Yellow förkortat) är en ganska vanlig variant, men som sagt, de flesta vet inte om att de har den.

Det finns en annan gul/röd variant som heter Recessive Yellow (kallas RY förkortat). Den är inte lika vackert färgad, särskilt inte från födseln, men den har å andra sidan inga hälsoproblem.

Annons:
ariama
2012-01-01 11:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Vill kommentera mitt påstående här ovan, att Dancing Queen skulle dött av megacolon. Det är inte sant, men jag visste inte så mycket om magacolon då.

Här finns mer info om megacolon: http://mus.ifokus.se/discussions/4eca2826d4ebea4b30000c7c-megacolon-pa-vitflackade-moss

Megacolon är en medfödd sjukdom, och det ungar som drabbas. Friska vuxna djur som helt plötsligt blir sjuka av någon anledning, blir det inte av megacolon. Dancing Queen var dessutom inte gul/röd, utan argente - vill framhäva det.

Dancing Queen, argente-even:

ariama
2012-01-01 11:11
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Ja, jag har precis börjat en uppfödning med RY, Recessive Yellow, som saknar DY:s problematik. Från början ser de mest brunaktiga ut, men gulfärgen ökar med varje pälsbyte, för att till slut vara härligt färgad!

Även Grodan föder upp RY nu. Hon hade en egen bärare, och fick para Ävelynn med min egenuppfödda Golden Celebration, samt fick en syskontrio RY också.

Visar ett ganska nytaget foto av Golden Delicious, RY-hane f. 22 juli 2011.

Kolla blicken på enhörningen!! Haha. Klicka gärna på bilden för att se den större.

Alltså, Golden Delicious, Recessive Yellow (utan hälsoproblem).

Linda3046
2012-01-16 13:32
#23

Snubblade över denna artikel och tyckte den var väldigt välskriven och intressant! :) Är inte alls särskilt inne på möss men jag undrar om det finns uppfödare som medvetet avlar på denna färggen? Tar SVEMUS avstånd från avel på denna färgvariant? För mig låter medveten avel på dessa möss som ett brott mot djurskyddslagen om jag ska vara ärlig :/

ariama
2012-01-26 10:19
#24

*putt* igen. Fast inlägget sällan går att öppna, om man inte använder sökfunktionen.Rynkar på näsan

Grodan
2012-01-26 10:25
#25

Det går att öppna om man går in via Artiklar.

Det här är en av iFokus buggar… nåja, jag kan återpublicera artikeln, då kommer den att kunna visas. Kanske kan du passa på att skriva om artikeln då också?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Lamina
2012-02-01 20:19
#26

Om artikeln inte går att visa är det för att det står fel i URL'en. Såhär står det när det inte funkar: "http://mus.ifokus.se/discussions/…" Och såhär ska det stå: "http://mus.ifokus.se/articles/…" Ändrar man från "discussions" till "articles" så funkar det. Oskyldig

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Grodan
2012-02-01 23:12
#27

#26 Jupp. Så är det.

Nu funkade det i a f så iFokus har fixat buggen.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Alwyn
2016-02-28 13:04
#28

Puttar upp den här med tanke på inlägget om musen som gått upp i vikt. Hoppas den inte är gul.

ariama
2018-09-30 20:25
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#29

Vattnadals Zebra är 1 år och 3 månader, och verkar helt frisk till beteendet ännu, fast hon givetvis inte är så rörlig.
Jag har aldrig haft en dominant yellow som blivit så "gammal" utan att få tumör, eller annan sjukdom (än). Men jösses så fet hon är! Stackars tjej!

Normalviktig (jo hon var det en gång i tiden) är hon en ca 65-grams-mus. Vikten idag ligger på 127 gram! Till slut spricker hon väl. (eller får diabetes om inte tumörerna kommer först)
Hon är som en guldhamster med svans…

Kanske går det att med avel hålla vikten något så när stången hos varianten, även om jag inte tror det går särskilt bra. Men släpper man fokus på det, är konsekvenserna hemska.
Jag tycker ju att ingen borde avla på DY och än mindre sälja de vackra ungarna.

Själv köpte jag henne till avel för färgens skull, polygenerna alltså, som inte hör ihop med A(y)-genen. Och Zebra själv är i övrigt en toppenmus som gett mig toppenavkomma i rätt avelskombinationer. Alla DY-ungar hon producerat är kullade som bebisar. Jag vill inte ha sådana här stackars feta möss.

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: