Annons:
Etiketter2-avel-och-avelsetikartiklar
Läst 42286 ggr
Grodan
2006-03-23 22:38

Min mus får ungar

Vad gör man när ens mus har fått ungar? Är det något speciellt man ska tänka på? När kan man börja hantera ungarna?

Hur vet man om honan är dräktig

Honan går upp i vikt, får en stor päronformad mage och börjar bädda - bygga ett bo där hon kan lägga ungarna. Möss bäddar visserligen naturligt, men boet har en tendens att bli större när hon är dräktig.

Den dräktiga honan blir även mer hungrig och begiven på mat.

En mushona går dräktig ca 19 dagar, ungefär 3 veckor och för att undvika att hon blir parad på nytt efter förlossningen bör hanen separeras från honan så fort det syns att hon är dräktig. Parar sig en hane med en högdräktig hona kan man vara säker på att honan kommer att föda mycket snart.

Kan få ny kull direkt

Hinner hanen para sig med honan innan förlossning så kommer hon med stor sannolikhet att föda en till kull efter 19 dagar.

För att slippa så många musliv att ansvara för bör man alltså sära honan och hanen så fort man misstänker att honan är dräktig. Parar han sig med henne när hon är högdräktig, dvs endast någon timma innan hon ska föda, kommer hon att kunna bli dräktig ändå - då spermierna lever några dygn och befruktning kan ske direkt när honan fött sin kull.

Mata rätt

För att honan ska orka med en förlossning och inte få några större problem bör du mata henne duktigt med mat som är rik på kalcium och protein. Kalcium är viktigt för musklernas sammandragningsförmåga.

Att ge honan hallonbladste att dricka under hela dräktigheten kan hjälpa livmodersmuskulaturen att hålla igång och minskar därmed blodförlust vid förlossningen.

Födsloproblem

Problematiska förlossningar är relativt ovanligt på unga och friska möss. Äldre mushonor kan få komplikationer vid kalkbrist, då livmodern överansträngs, bäckenet låser sig eller värkarna slutar av någon anledning (inflammation, döda foster etc).

Hjälpmedel som tetracyklin-antibiotika, kalk (tips: spara äggskalet från ett kokt ägg och mosa i mortel till fint pulver - detta kan du blanda i geggig mat och ge mushonan) , varmt bad, massage etc kan sätta igång värkarna och hjälpa att driva ut ungarna. Innan du experimenterar bör du dock ha kontakt med duktig veterinär och vara beredd på att åka in för vård innan mushonan blivit för svag.

Det har utförts kejsarsnitt på mushonor i Sverige ett par gånger med lyckat resultat - honan har överlevt!

Kullning

En lagom stor kull består av 10 ungar. Honan har 10 juver/tuttar och kommer alltså alltså med lätthet att föda upp 10 st ungar.

Har honan fått fler än 10 ungar riskerar några eller alla att få mindre mjölk och de kan då bli småväxta.

Tyvärr är det svårare att sälja hanar, speciellt om de inte kan leva fredligt i grupper om hanar, så man bör överväga om man skall avliva dessa - kulla bort - redan då de är några timmar till några dagar gamla.

Det är ett hemskt beslut att behöva ta, när man äntligen har fått en kull med musungar, därför är det bättre att man gör det ju yngre hanarna är om man inte är beredd att behålla alla hanar man inte lyckas sälja själv - kanske boendes i var sin bur.mushane 3 dagar gammal

mushane 3 dagar gammal

Små ungar

Om honan inte fått så bra mat när hon var dräktig och/eller inte får tillräckligt bra mat när hon ger ungarna di påverkar detta ungarnas utveckling. Även om man ger mössen massor med nyttig mat och fyller på alla vitamindepåer tar det en stund innan det syns. Är musen redan dräktig när du får hem den kan det eventuellt vara för sent att påverka vissa saker.
Undernäring kan leda till kroppsskador som aldrig kan repareras. Därför bör man undvika att avla på honor som inte fått en bra uppväxt. När det gäller möss innebär en bra uppväxt i regel superbra mat.

Vill man ha stora friska möss som föder stora friska ungar får man mata dem duktigt! Det är A och O.

Kannibalism

Som överlevnadskonstnärer ser möss en kull ungar som extra näring. Detta låter hemskt. Kannibalism! Dock är det ett säkert tecken till dig att dina möss behöver mycket mera nyttig mat.

Som första åtgärd, ge mössen proteinrik mat - gärna kött - och även lax, potatis, ärtor, majs och avocado.

Läs näringslära och lär dig att det är en glädje att äga välnärda, lyckliga och friska djur.

Att störa mushonan

Möss är väldigt tåliga djur när det gäller miljöombyte, oväsen osv och honorna har i regel inga problem med att det händer saker omkring dem när de har ungar.

Behöver du städa i buren eller bara vill titta till ungarna går det i regel utmärkt. Mushonor vaktar ytterst sällan sina ungar på ett aggressivt sätt. De kan bli nervösa om du flyttar på ungarna samt om de luktar helt annorlunda när du är klar med dem, men i regel leder inte detta till att hon äter upp dem, då de är måna om sin avkomma.

Ta gärna ut honan ur buren innan du fingrar på ungarna. Städar du buren så sätt tillbaka allt som det var innan och låt lite av ungarnas bäddmaterial vara kvar runt dem så att de luktar som de ska.

Ett tips på hur man lätt gör om man inte vågar hantera ungarna är: Ta först ut honan och sätt henne på en säker plats med leksaker och god mat. Ta ut huset som ungarna är i, vänd det upp och ner, stoppa ner bäddmaterialet där i och sedan ungarna - bädda in dem ordentligt. Byt allt smutsigt bäddmaterial mot nytt, lämna dock ungefär hälften kvar. Städa buren som vanligt. När du har satt tillbaka alla saker på plats, samt även fyllt på med nytt bottenströ tar du huset med ungarna i och ställer ner det åt rätt håll. Se till att ungarna hamnar inuti. Vänta tills ungarna slutat kravla - är det springiga ungar håll för husöppningen så att de inte sprider sig i buren -, gärna somnat innan du stoppar in honan i buren igen.

Hantering

Du kan i regel hantera ungarna från att de är nyfödda. Pysslar du med ungarna dagligen kommer de att vänja sig vid både din lukt och av att bli hanterade.

Musungar är väldigt livliga så se till att de inte kan ramla ner på golvet om de kravlar iväg. Ha som vana att lägga/sätta dem i en stor bytta som de ej kan komma ur även om de hoppar.

För att undvika att de hoppar iväg kan du hålla dem i svansroten med ena handen för säkerhets skull. Håller du så nära musens kropp som möjligt finns ingen risk att svansen blir skadad.

Lite äldre musungar kan man lyfta upp på flera sätt

  • lyfta upp i svansen, precis vid svansroten
  • kupa handen över och ta om kroppen
  • kupa bägge händerna om musen och lyfta upp
  • sätta handen under musen så att den kliver upp i handen
  • lura in i en rulle eller sak som man kan lyfta upp

Ibland kommer musungarna in i något som kallas för popcornåldern, när de är 2-4 veckor gamla. Då kan de hoppa omkring och vara mycket svåra att hantera. De är ofta ängsliga och lättskrämda och kräver lugn och tålamod.

mushona 3 dagar gammal

Torr hud

När pälsen växer ut på ungarna under den första levnadsveckan kan huden se mjällig och torr ut. Detta är ganska normalt, men kontrollera huden på svans, öron och tassar. Ser den onormalt torr ut, tyder det på att ungarna kan vara uttorkade.

Det är mycket viktigt med ett bra bo som musungarna kan få rätt luftfuktighet i. Lägg i papper som inte är så högabsorberande. Papper som har hög uppsugningsförmåga torkar ut ungarna. Tidnings- och toalettpapper har ingen bra uppsugningsförmåga, så de är bra att ha i boet. Dokumentstrimlat mjukt och tunnt papper tycker mushonan mycket om att boa med.

Ungarnas utveckling

När ungarna föds är de helt hårlösa, blinda och döva. Man ser deras blodådror, ögonfärg och även om de druckit mjölk - vit fläck vid magen. Ett tränat öga kan redan nu se skillnad på hona och hane, om musen blir rödögd eller svartögd och om pälsen blir slät eller krullig.

Rosa hud talar om en ljus pälsfärg. Blå hud talar om en mörk pälsfärg. Ljusa ögon - röda ögon och mörka ögon - svarta ögon. Morrhåren skvallrar om rak eller krullig päls.

Redan när ungarna är 7-10 dagar gamla kan man se vad de får för pälsfärg.

När ungarna är ca 14 dagar öppnar de ögon och öron. De börjar då kravla omkring och upptäcker världen samt börjar smaka på maten. Du kan nu ge musfamiljen en större matskål.

Vid tre veckors ålder blir musungarna stadigare på fötterna och börjar äta mer. De behöver dock vara med mor och syskon en vecka till.

Möss kan bli könsmogna redan vid 4½ veckas ålder, så hanarna bör separeras från honorna vid 4 veckors ålder för att undvika tjuvparningar.

Ungarna har "bebispäls" fram till 5-6 veckors ålder, sedan byter de till "vuxenpäls".

Att sälja möss

Så ska du då sälja dina musungar. Hitta ett bra ställe att annonsera på, där många smådjursälskare regelbundet tittar på annonser. 
En väldigt stor fördel är om du har bifogat ett bra foto där det syns att mössen är välskötta, friska och fina. Ännu större fördel är förståss om de är av standardkvalitét, kanske är lite "lyxigare" variant samt har stamtavla.
Stamtavla kan ALLA möss få!!! I SVEMUS heter det registreringsbevis.

Har du en kull möss? Vill du registrera dem i SVEMUS och ge dem en stamtavla?
1. Bli medlem
2. Registrera föräldrarna (även om de kommer från zoo)
3. Registrera ungarna

På så sätt ger du mössen mycket högre värde och sållar därmed bort köpare som kanske inte här helt seriösa.
Du kan ställa ut dem på SVEMUS utställning och möss med reg.bevis och ev utställningsmeriter är alltid lättare att sälja!

Ett bra pris på en välskött mus med stamtavla är 75-100 kr.

Planerad avel

Att planera aveln, genom att först ställa ut djuren för att fråga experterna huruvida djuren vid huvudtaget lämpar sig för avel samt registrera dem i SVEMUS, är det absolut bästa för att föda fram önskade, trevliga och fina sällskapsmöss.

Lämpligast ålder att para en hona är 5-7 månaders ålder. Under tiden man funderar på om honan är ett bra avelsdjur hinner man leta reda på en partner som passar.

Precis som man gör med hästar och hundar bör man göra med smådjur som möss. För att påverka så att avelsresultatet blir berikande för musaveln i världen.

Genom att vara duktig på att planera sin avel och välja ut fina avelsexemplar kan man även i musbranschen bli berömd och en erkänd, renomerad, uppfödare.

Källor:

  • Leg. vet. Solveig Tjäder
  • Försöksdjurstekniker Helena Lönnkvist

Relaterade länkar

Av: Grodan

  • Personlig sida

  • Kontakta

  • 2006-03-23


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Amin
2006-04-08 17:54
#1

wow! *imponerad* den artikeln lärde man sig mycket av… jag viill ha musungar!!!!!!!!!!

Grodan
2006-04-08 19:20
#2

Tack! Jo, man lär sig ju när man har möss några år! Skrattande Sedan har jag haft ovärdeligt stöd av Solveig och Helena under många år.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

zimzon
2006-06-03 12:57
#3

Hej! Finns det ingen artikel om hur man kan se skillnad på könen när mössen är små?

mandymoo
2006-06-03 13:45
#4

zimzon - men i den här artikeln finns ju jätte bra bilder på skillnaden.

zimzon
2006-06-03 14:45
#5

Jo, men jag tänkte mer som bilder på möss i olika åldrar. Allt från de första dagarna tills när de börjar få päls och när de blir lite äldre. Glad

mandymoo
2006-06-03 15:03
#6

tror att jag sett några jätte fina bilder på det… men var eller i vilken tråd ska jag ha osagt… ska se om jag kan hitta. Annars kanske någon annan vet och kan tipsa dig om var du kan hitta dom

Annons:
Russin-
2006-08-04 15:37
#7

idag fick mimmi ungar **äntligen** Skrattande

ska jag börja hålla dom redan nu?.. jag vågar inte riktigt.

bebisarna är så små och söta, men jag har ingen aning om mössen i djuräffären har fått färska frukter och grönsaker varje dag, sen dom kom till mig har dom alltid, varje dag fått grönsaker och frukter, dom har även fått prova på potatis,ägg äggskal och lite kött och sånt, men mimmi är ju inte helt tam, och om man ska kolla på ungarna i huset så är det nog bäst om man inte stoppar in fingrarna i "dörren" eller "fönstret" när man sak lyfta på locket till huset för då gnager hon, men hon är säker lite extra försiktig, hon vill absolut inte göra nån illa eller så,  

nu ska jag gå till mössen och kela lite Kyss

Gnagern
2006-08-04 19:22
#8

Suuuper genial tråd Grodan Skrattande

Endelig noen gode bilder av forskjell på kjønn, noe jeg alltid har hatt problemer med.

Matsvin
2006-08-04 20:31
#9

Snygga bilder, bra artikel, nu har du verkligen lyckats!!!

/Matsvin.

Elyria
2006-08-06 19:27
#10

Kan bara hålla med alla andra. Jättebra!

mandymoo
2006-09-14 17:00
#11

Så nu har jag hittad den … ska titta på bilder o se om jag lyckas könsbestämma *haha* önske tänkande….

Linn
2007-08-27 14:38
#12

*bara för att jag ska hitta den igen*

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Camillhe
2009-07-17 16:28
#13

Den här artikeln kan gott puttas lite:)

Annons:
Magda
2011-02-14 15:26
#14

det här är nog 5:e eller 6:e gången jag läser denna artikel Tungan ute det står så mkt bra i den så det är lika intressant varje gång Skrattande

Grodan
2011-02-14 17:13
#15

Åh, det var skoj att höra! :-D


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[MatildaWi]
2011-02-16 14:12
#16

Bra skrivet Grodan!

Man lärde sig jättemycket! :)

Kickan90
2011-02-16 14:27
#17

jag håller med #14, man kan läsa den flera gånger :)
super bra!

A Working Dog, Is A Happy Dog!!!
Medarbetare på
Rexkanin & Weight Pull..!

DeniceP
2011-04-13 01:03
#18

Kul att höra att jag inte är den enda som har problem med att könsbestämma ungarna! Har en kull på tio (min första) som är födda den 3/4 så dom är snart 1 1/2 vecka gamla. Har en liiiten gissning om att det ä'r hälften av varje (5 hanar 5 honor) men kan verkligen inte vara säker! Färgen är jag säker på iaf, tre helsvarta och resten Black tan som modern :)

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

[Dominik]
2011-10-03 18:12
#19

Jag älskar denna artikel, den är bara så bra. Och hjälper så mycket, fast jag tror att jag kan nästan allting om musungar :D Jag älskar när dom är ungefär 12-19 dagar gammla, då är dom extremt söta och feta och så mysiga :DDD

Btw jag tror att jag kan se skillnad på könen redan efter mössen föddes :D

Hyeonmu
2011-10-27 03:11
#20

Är jag hemsk som efter otaliga kullar fortfarande går in och tittar här "för säkerhets skull" så fort ungarna blir fyra veckor, för att försäkra mig om att det är rätt ålder? xD

Man BORDE ju lägga det på minnet. Men min hjärna säger envist sex veckor av nån anledning, och mitt hjärta: "SEX MÅNADER! D=> SER DU INTE ATT DE SAKNAR SIN MAMMA?!!? DX"

Annons:
Grodan
2011-10-27 08:22
#21

På katt, hund och iller kör de ju några veckor extra. På råttor kör man en vecka extra.

Jag kör med 5 veckor om det går. Det beror på modern, hur trött hon är på ungarna, samt på hur tidigt hanarna blir intresserade av sin mor och systrar samt hur tidigt honornas vagina öppnas.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Hyeonmu
2011-10-27 23:26
#22

#21

Jag måste erkänna att jag ofta låter pojkarna gå till fem veckor ofta också. Men jag är alltid orolig att jag inte ska märka och så plötsligt sitter jag med tjuvparade stackars småflickor. ;_; *Nojjig musmamma*

[Dominik]
2011-10-27 23:53
#23

Jag måste bli en "uppfödare" om några år. Vill experimentera lite med möss, för hobbys skull :D

lol girl
2013-05-16 23:19
#24

PUTT!  :D

Mvh/ Filippa

Medarbetare på Vinthund

Sugar Mist
2013-07-10 21:55
#25

ANtingen så är jag bara extremt nojjig eller så ser jag rätt- Squeeky verkar dräktig, men jag är ju inte så erfaren, men hon verkar lite päronformar och magen är lite rundare, jämförde med delta, och delta är myyyycket "smalare" än Squeek, och jag ser henne i matskålen mycket mer än Delta, så det kanske blir några musungar här om några/någon(?!) vecka.

-

Grodan
2013-07-10 22:23
#26

Tycker vi startar en tråd om det. #25

HÄR


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2013-12-30 20:23
#27

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Lindb
2015-03-13 19:07
#28

Så, från att dom är nyfödda får man alltså ta upp och hantera ungarna? Det finns ingen tidsbestämmelse som säger att man måste vänta en vecka eller så?

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

Lindb
2015-03-13 19:21
#29

Och en till fråga, får man flytta ungarna och mamman till en större bur efter typ en vecka?

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

Lindb
2015-03-13 19:37
#30

Ytterligare en fråga, behöver den dräktiga musen vara ensam innan/under/efter födsel, eller kan hennes burkamrat få vara där?

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

Lindb
2015-03-15 00:47
#31

Puttputtputt

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

ariama
2015-03-15 08:27
#32

Jag vill alltid ha en kompis och medhjälpare med hos mamman! så mitt svar på din fråga är nej, inte ensam. Hon mår bättre av att få behålla burkompisen. De hjälps också åt med ungarna sedan.

Lindb
2015-03-15 10:21
#33

Gulle dig, tack för svar! Nu har ju hon fått gå ensam i ett par dagar, blir det stressande för henne att sätta ner burkamraten nu? Vill inte att burkamraten ska skada ungarna om det finns risk för det.

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

ariama
2015-03-15 13:35
#34

Om hon redan har fött ungarna, så vet jag inte. Jag har aldrig provat det. Jag gissar på att det går bra, men det är bara en gissning (samt beror givetvis på mössen, möss är så olika (som jag alltid tjatar om) ). Svar: Vet inte.

Om ungarna inte är födda än, så går det bra att återförena dem.

Annons:
Grodan
2015-03-15 17:01
#35

#28 Ja, du kan direkt när hon är klar med förlossningen och går ut ur boet för att exempelvis äta eller bara slippa ungarna en stund försiktigt lyfta upp kartong, vika papper åt sidan eller dyligt och se efter hur ungarna mår.

Du kan också behöva kontrollera att mamma musa är fin i rumpan och fått ut alla ungarna.

Vill du ta upp ungarna direkt och kanske på en gång ta bort hanarna föreslår jag att du "tvättar" dina händer i bomaterialet så att du luktar lite av det innan du tar upp ungarna. Kontrollera att alla navelsträngar är avknippsade, att alla tassar, tår och svansar är hela och titta i rumpan och försök fastställa kön. Det är inte alltid lätt dag 1 och du kan vänta till dag 3, men om du börjar dag 1 att titta och även tittar dag 2 och dag 3 lär du dig…

#29 Nej. Ingen flytt så tidigt anser jag. Vänta tills ungarna är 2½ vecka i a f, gärna 3 veckor. Lite beroende på hur vakna och aktiva de är. De behöver inte flytta till större bur så länge de bara ligger i boet, men såfort de börjar gå omkring kan de ev behöva större.

#30 Vi har olika erfarenhet och åsikter. Min åsikt är att honan skall bo ensam med sin kull. Så slipper du stress och problem med mamma musa och ungar.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Lindb
2015-03-15 18:14
#36

#35 Tack för väldigt utförliga svar! 😃 Bra knep att kolla könen varje dag, för att lära sig att se skillnad och utveckling.

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

ariama
2015-03-16 07:55
#37

#35. "Vi har olika erfarenhet och åsikter. Min åsikt är att honan skall bo ensam med sin kull. Så slipper du stress och problem med mamma musa och ungar."

Hur ofta medför en muskompis problem vid födslar?

Ja, uppfödare har olika åsikter om det mesta, haha, men inte i de stora dragen, t.ex. att mössen ska må bra och skötas om på ett bra vis. 😘

Utan att påstå att just jag har rätt åsikt, säger jag den i alla fall 😉. Jag tänker precis tvärtom, att honan slipper en massa stress (särskilt om hon är förstagångsföderska), när hon har kompisen med sig. 

Jag är också en ganska "tuff" uppfödare, som avlar på beteende i första hand,  Mental sundhet ligget mycket högt på min prioriteringslista. Funkar de inte på ett sunt vis, så får det vara.

Mentalt sunda möss hjälps åt vid födslar, och har inga problem med att ha ihjäl ungar och sånt.

Grodan
2015-03-16 21:54
#38

#37 Det är omöjligt att svara på hur ofta… men nog tusan händer det. Absolut.

Är man osäker och ej kan läsa möss väl ska man inte experimentera om man vill ha en intakt muskull.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Lindb
2015-03-16 22:13
#39

#37 #38 Ja, jag kan meddela att jag tagit era bådas tips/förslag/åsikter i beaktan 😉Burkamraten får gå med henne nu som sällskap tills det hänt något mer, nu när det tydligen tar ett tag till.. Men när ungarna kommer är jag redo att flytta ut den andre musen. Skulle något hända vare sig hon är ensam eller i sällskap, så blir det en lärdom för mig och andra. :)

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

ariama
2015-03-17 08:47
#40

Det är bra, Lindb, det är så man får göra. Fråga, lyssna, och ta sina egna beslut. Du får olika svar från olika uppfödare, gäller nog det mesta.

Det är bara när en enad uppfödargrupp reser sig upp och unisont skriker "NEEEJJ gör inte så" som man omedelbart låter bli det man gör eller var på väg att göra. 😃

Lindb
2015-03-18 19:26
#41

Vid vilken ålder på ungarna tycker ni att det är lättast att se könet, så tidigt som möjligt?

/Medarbetare på Ätstörningar Ifokus

Annons:
Alana82
2015-03-18 21:20
#42

Jag tycker att det är lättast vid tidigast tre veckor, då ser man bröstvårtor på damerna 😁

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Stinastygg
2017-12-03 13:42
#43

Anmärkning: Det står ingenstans i artikeln vid vilken ålder mössen är leveransklara och får säljas. Borde inte det lämpligen stå under rubriken "Att sälja möss"? Det är ju ganska så viktigt liksom.

Grodan
2017-12-03 17:01
#44

#43 Tack. Nä, jag har nog tagit för givet att man förstår att när särar dem könvis vid 4-5 veckors ålder är de redo att flytta.

Ser också att bilder trillat bort, hur nu det gått till och blir orolig att jag itne har kvar dessa bilder… hm


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Stinastygg
2017-12-03 22:45
#45

Man bör ju sära dem senast vid 4 v och får sälja först vid 5. Så om vi ska va petiga så är det ju en vecka det handlar om.

Lika bra att va tydlig och skriva ut det när man ändå gör en artikel som i övrigt är så heltäckande och bra som denna! 👍

Knepigt med bilderna. 🤔 

I många  gamla Artiklar har jag noterat att det finns länkar till L80 m.m. från djurskyddsmyndigheten - en myndighet som inte längre existerar, sålunda fungerar inte länkarna heller. Bör uppdateras till jordbruksverkets sidor.

Nordanälvens
2017-12-03 23:04
#46

#45 Fast det går att sära dem vid 4,5v också, det gör jag ibland och har aldrig haft dräktiga unga honor pga det.

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

Alwyn
2017-12-03 23:51
#47

Mössen ska vara minst fyra veckor vid försäljning enl Svemus rekommendationer, gärna fem. Men då kan man ju separera kön och sälja vid 4,5 utan problem.

Grodan
2017-12-04 13:54
#48

#45 Finns ingen femveckorsregel. Det är SRS som hade den. 

Jag tror att jag ändå varit tydlig med i artikeln att ungarna skall vara med modern i 4 veckor och sedan särar man på dem könvis. 

När man vill sälja är upp till var och en, men inte innan 4 veckor då. Det är väl det enda jag kanske skulle poängtera eftersom många gärna vill sälja möss redan vid 3 veckors ålder och det anser jag är för tidigt (samt även som SVEMUS uppfödare får jag ju inte det…)

Har inte petat i artikeln ännu pga att en bild fallit bort och den inte går att hitta och jag har mycket stor sorg över det… 😭


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Alwyn
2017-12-04 17:13
#49

Grodan vad va det för bild?

Grodan
2017-12-04 18:41
#50

En bild på en hona 3 dagar gammal


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: