Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 7486 ggr
Grodan
2006-06-03 17:07

TEMPERAMENT

Artikel av Eva Johansson, Matsvin.

Visst har vi allihop i musföreningen SVEMUS olika åsikter om hur temperamentet skall vara hos våra kära små möss, det är bara att erkänna! Och det är inget fel i det - vi är ju alla olika personer med olika erfarenheter.

En person vill ha extra nyfikna och aktiva möss som piggt springer i hjulet och håller igång hela kvällarna. Denna person kanske tycker att lite lugnare möss är "sjuka" och absolut inte kan må bra.

En annan person kanske vill ha möss som gör lustiga saker ibland och som inte springer som galna i hjulet (vilket lätt kan göra ett nervöst intryck), men som inte är alltför lugna ändå.

En tredje person kanske föredrar möss som lätt låter sig hanteras och bäras omkring, och dessutom också kanske lätt lär sig olika trick och cirkuskonster.

Men vad vill egentligen mössen, och vad är egentligen ändamålsenligt för dem när det gäller temperamentet? Mössen i sin roll som tamdjur kanske inte behöver exakt samma temperament som deras vilda släktingar - de lever ju helt olika liv. Vi kan i alla fall inte få våra möss att prata med oss och därigenom tala om vad de tycker, men vi kan studera dem och deras levnadsbetingelser och försöka dra slutsatser genom vad vi ser.

Det vi ser om vi tittar efter är att möss är små och nyfikna, pigga och livliga djur, av naturen, detta kan vi säkert enas om. Vad vi dessutom ser är att de flesta av våra kära små möss bor i små burar hela livet och endast vissa av dem får komma ut någon gång då och då. Genom vetenskapens landvinningar när det gäller kunskaper om mössens beteende och behov så vet vi att en hel lägenhet eller villa är en mycket lämpligare "burstorlek" för dessa små livliga och nyfikna gynnare än den vanliga lilla buren som så många av dem tvingas att framleva hela sina liv i.

Många möss, speciellt mushanar, sitter ensamma i var sin liten bur och kanske får de komma ut en liten stund varje dag och röra på sig - precis som fångarna i isoleringscellerna i våra mänskliga fängelser!

Nå, vad kan vi nu dra för slutsatser av detta? Att mössen kräver - och behöver - större burar? Javisst!

Men kan vi dra några fler slutsatser av detta, någonting som har med temperamentet att göra?

Här tänkte jag dra ett exempel, en jämförelse med ett annat sällskapsdjur som ofta anses vara rent mesigt och korkat, nämligen marsvinet. Marsvin är förhållandevis stora djur i jämförelse med våra små sällskapsmöss, men kräver mycket mindre burar i förhållande till sin storlek. Vad är den största skillnaden mellan möss och marsvin? Jo, just det - temperamentet!

Marsvin är lugna djur, i jämförelse med dem kan de flesta möss kallas nervösa.

På grundval av mina samlade erfarenheter av möss (både på jobbet och hemma) så drar jag slutsatsen att möss som förefaller lugna till temperamentet vanligen trivs bättre under samma faktiska förhållande än de som förefaller vara mer nervösa till sin läggning.

Det är lätt att se detta då möss med en lugnare disposition vanligen utvecklar färre problem med stereotypier än de mer lättrörliga och nervöst lagda mössen. Ju lugnare mus desto mindre problem med stereotypier uppträder under i övrigt liknande förhållanden. Och det vet vi ju allihop att graden av stereotypier är ett faktiskt mått på hur bra djuren trivs.

Detta innebär inte att de till temperamentet lugnare mössen skall ha mindre burar, utan att det är bättre att hålla möss med lugnare temperament som sällskapsdjur eftersom dessa möss trivs bättre i fångenskap än de mer livliga och omkringspringande mössen. Naturligtvis behöver alla möss stora burar fulla med massor av leksaker, samt aktivering utanför buren för att trivas.

Dessutom har jag sett en stark koppling mellan temperamentet i allmänhet och aggressionen inom arten i synnerhet, i det att möss som är mer livliga och rörliga i sitt beteende också tenderar att slåss mer inom arten, och de mer lugna mössen knappast slåss alls, inte ens mellan hanar. Både de lugnaste laboratoriemössen och de lugnaste utställningsmössen som jag har haft har gått mycket bra att hålla tillsammans två eller flera hanar i samma bur, och ofta även honor i samma bur (tillsammans med hanarna) utan slagsmål.

Eva Johansson

Publicerad i musföreningen SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 4 1996.

![Amaretto 4 jun 06, foto: "Theriss"](/Sites/beefbae2-8caa-458e-884d-e80b334ebd86/amaretto4jun06_18.jpg "Amaretto 4 jun 06, foto: "Theriss"") Amaretto 4 jun 06, foto: "Theriss"


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
amaira
2006-06-04 12:33
#1

Det är visserligen inte "nyskrivna" Artiklar, men jag vill i alla fall säga TACK Eva, för dina vettiga och bra Artiklar, och för att du delar med dig av din kunskap och erfarenhet. Jag läser alltid allt du skriver, och lär mig alltid något mera!!

Matsvin
2006-06-28 15:41
#2

Himla snällt :-)

Nu finns det fler Artiklar på min hemsida, jag lade ut några gamla från HM inatt. 

Tänkte lägga ut alla gamla innan jag skriver några nya :-)

/Matsvin.

Grodan
2011-12-27 05:41
#3

Ordnat artikelns layout så den är mer lättläst.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: