Beteende, skötsel & hälsa

Allmänt om tumörer

2006-09-24 22:51 #0 av: mandymoo

Jag har börjat ”forska” lite i detta med tumör och cancer på mus. Letar och läser. Efter uppmuntran från Grodan. Jag har skrivit, skrivit, ändrat, ändrat och letat efter mer i omgångar. Det har varit en svår artikel att skriva då jag inte helt känt att man kunnat hitta information som säger ”så här är det” utan det ofta är rön och forskningsresultat som inte kan ge svar att så här är det. Men jag hoppas att ni finner den läsvärd.

Att säga exakt vad uppkomsten av tumör och cancer kommer från är jätte svårt, för ingen vet exakt allt om det. Och jag ska här försöka att ialla fall ge en liten förklaring till vad cancer är.

Cancer är det latinska ordet för kräfta och kräfta var ju just vad sjukdomen kallades på oss människor för längesen här i Sverige.
Cancer är ett samlingsnamn för flera sjukdomar där det finns en okontrollerad celltillväxt, dessa nya celler förstör den omgivande vävnaden

Cancerceller blir som en svulst och kallas för en tumör, mer exakt malign (elakartad) tumör. Sen finns det benigna (godartade) tumörer som inte räknas som cancer.
En elakartad tumör får dottersvulster, metastaser; och dom kan vandra i lymfbanorna eller i blodbanorna och hamna på andra ställen i vävnader och där växer det då fram nya tumörer. Malign tumör kan även invadera och förstöra intill liggande vävnader.

Om man tittar på en frisk cell så delar den sig med en viss hastighet, vilket beror på vilken slags cell det är och kroppens behov av att förnya vävnader.
Cancer är inte en speciell cancercell utan en helt vanlig kropps-cell. Cellernas aktivitet styrs av bla signalsubstanser s.k. tillväxtfaktorer. Störningar kan uppkomma så att en cell som fått order att dela sig inte uppfattar ordern att sluta delningen. En sådan cell fortsätter att dela sig utan att uppfatta signalen att upphöra med delningen, detta fenomen kallas "neoplasi". Och är orsaken till tumörer. Tumörer är alltså en defekt på vanliga celldelningens regleringsmekanism.

Och när en cancercell uppstår så börjar den också dela på sig, en blir två cancerceller, sen fyra, åtta, sexton osv. Men det är först när den hunnit delat sig så många gånger att det är några miljarder cancerceller som man kan märka symtomen.

Vad kännetecknar en cancercell? Det finns flera unika egenskaper som skiljer den från en normalcell icke sjuk cell:

1. En cancercell delar sig snabbt, okontrollerat och utan att det finns ett behov. Om man skär sig så börjar friska hudceller snabbt att dela sig för att reparera skadan och när skadan är reparerad sjunker aktiviteten ner till normal delningstakt. Cancercellen behöver inte stimulering för att öka delningshastigheten och den reagerar inte normalt på stoppsignaler.

2. Normala celler dör om de skadas - cellerna är programmerade att "begå självmord" (detta kallas apoptos). Trots att cancercellen är en skadad cell, så struntar den i att begå självmord.

3. Normala celler åldras efter en tid, upphör att dela sig och dör så småningom. Detta är vad som sker med hela människokroppen när vi åldras - cellerna åldras, upphör att dela sig och vi dör. Cancercellen åldras inte, den upphör inte att dela sig och den dör inte. Den har lyckats lösa gåtan till evigt liv.

4. Normala celler respekterar sin omgivning. Det gör inte cancercellen utan den växer in i omgivande vävnader.

5. Cancerceller kan lossna från tumören, färdas genom blod- och lymfbanor och slå sig ner på andra ställen i kroppen.

Cancer fungerar likt ett virus som gör att friska celler delar sig och blir skadade, men viruset slår ut cellens inbyggda förmåga att begå "självmord" som den ska göra när den skadas. Så istället så förökar den sig om och om igen.

Cancer kan vara ärftlig, och kan också uppkomma från cancerframkallande ämnen. Cancerframkallade ämnen kan antingen påskynda eller framkalla. Några ämnen som man med all säkerhet vet är cancerframkallande är: bensen, formaldehyd, asbest, hydrazin, aflatoxin, akrylamid, tallium, pluronium, främmande farliga ämnen som avgaser, tobaksrök o radioaktivstrålning.

Men oavsett så för att slippa få djur som insjuknar så ska man välja att avla på starka friska djur som då bevisligen har ett starkt immunförsvar och lever länge.

Hos möss är den vanligaste tumörsjukdomen juvertumör ("brösttumör"). Och kan drabba både hanar och honor. Ibland kanske man tror att det är någon annan form av tumör för att man hittat knölen någon annanstans på musen som tex i nacken, på benet osv. Men det är oftast juvertumör ändå. Och det beror på att musens bröstvävnad är så otroligt utspridd och sitter inte enbart runt spenarna utan sträcker sig upp på halsen, på sidorna, ja även på baksidan av bakbenen. Alltså mer eller mindre hela musen.

Juvertumör är oftast en godartad form som får att operera bort på de flesta djur. MEN på möss är det tyvärr besvärlig på så sätt att den kan skapa mycket problem på stället, genom att bli såriga och infekterade och även spridas till andra organ i kroppen. Detta gör att man vanligen inte opererar möss för juvertumör. Dom försök som gjorts att operera bort den har inte varit lyckade utan tumören har vuxit ut igen.
Och jag kan tänka mig att det är mycket svårt att på ett så litet djur verkligen få bort all den vävnad som man skulle behöva ta bort för att vara säker på att allt försvunnit.

Ibland så uppkommer tumörer på äldre möss och då kallas det ofta för ålderstumörer. Uppkomsten av dessa beror nog inte så mycket på åldern i sig som att just djurets immunförsvar blir sämre när djuret blir äldre.

När musen får en tumör så växer den oftast väldigt snabbt och till slut så spricker den och orsakar infekterade sår. En mus som fått en tumörknöl lider inte direkt av den, utan det är först när knölen blir så stor och tung att det blir jobbigt för musen att röra på sig. Eller då den spricker.
Man behöver alltså inte få panik och springa till veterinären på en gång för att avliva den. Utan så länge den inte ser ut att ha jobbigt och den klättrar och rör på sig som vanligt så kan man låta den leva. Man ska då tänka på att leksaker, hus m.m. i buren har så stora ingångar/hål att musen kan krypa igenom utan att skrapa i knölen och på så sätt skada den. Men så fort musen ser ut att ha jobbigt att röra sig som vanligt så bör man ta den med till veterinären och avliva den.

Det är viktigt att man hela tiden man har kvar musen håller noggrann kontroll på knölen så att den inte börjar spricka eller få små sår, då är det också dags att låta musen somna in.

Man ska också vara noga med att ge musen massor av näringsrik mat, en tumör "suger" massor av kraft av djuret.

Lite annan kuriosa angående cancer:

Man har kommit fram till att matvaror hämmar uppkomsten av cancer. Liksom att övervikt ger en ökad risk, men när det gäller övervikten är man inte helt säker på om det är övervikten i sig som gör att risken är större eller om det är matvanorna och därmed bristen på grönsaker, frukt, antioxidanter och fibrer som bidrar både till övervikten och till cancerrrisken. 

Man har tex funnit ut att lykopen, som är det röda ämnet som finns mycket av ibland annat tomat tycks ha skyddande effekt. Man har gjort tester (prostatacancer)som visade att lykopsen minskade tumörväxten hos mänskliga tumörer med över hälften. Och kombinerat med vitamin  E så minskade det med 73%. Och det var inte så att man behövde stora doser för att uppnå den positiva effekten.

Den här forskningen med så bra resultat har gjort att man rekommenderar att män äter regelbundet mat som innehåller lykopen och E-vitaminer så som tomater, papaya, röd grapefrukt, vattenmelon, vetegroddar, spirat vete, fullkornsprodukter nötter och olivolja, mango, bladgrönsaker.

Forskning från en studie vid University of Wisconsin i USA har visat att Granatäpplejuice hämmar prostatacancer hos möss.  Granatäpplejuice stoppar tillväxten av prostatacancerceller i laboratorieförsök och hos möss.

Granatäpple är en växt från Främre orienten. Den är en buske eller ett litet träd med hårda blad. Fruktens läkande effekter finns omskrivna i dokument som dateras så långt tillbaka som  1550 f.Kr.  Forskarna i studien, framhåller att granatäpplejuice innehåller antioxidanter som kan ha cancerhämmande effekter och möjligtvis kan det vara polyfenoliska flavoner som är verksamma.

Jag tycker att det här med att olika matvaror skulle vara till hjälp att slippa olika sjukdomar är intressanta och oavsett vilken sjukdom man pratar om så har man ju alltid lättare att slippa eller klara av dom om man är frisk och har ett bra immunförsvar. Och det bästa sättet för både djur o människor att hålla sig friska är bra nyttig mat och motion det är ju saker man aldrig kan komma ifrån. Och alla dom matvarorna som tagits upp som hämmande för cancer av olika slag är ju inga konstigheter och man tar ofta upp dom i samband med hälsa. Så att äta lite mer av dom själv, och sen se till att djuren också erbjuds att äta en varierad kost innehållandes dessa varor gör ju att man ger djuret en stor möjlighet att hålla immunförsvaret starkt och då även hålla sig friskt.

 

Av Anette Svensson sep 2006

 

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cancer
http://www.djurforsok.info/module.asp?XModuleId=12078
http://www.djurklinikenroslagstull.se/skotselrad_musoratta.htm
http://goto.glocalnet.net/natal/mus/registersv.htm
http://www.helhetsdoktorn.nu/prostatacancer.htm
Bengmark "Kirurgi för sjuksköterskor"  1996

 

Intressant att läsa mer:

Tema Transgenetik: Genförändrade möss kan förklara cancer 
http://www.djurforsok.info/module.asp?XModuleId=12237

The Mouse in Science: Cancer Research
http://www.vetmed.ucdavis.edu/Animal_Alternatives/cancer.htm

The viruses that kill tumours
http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg18825262.200

Modern virusforskning kan komma lösa större gåtor och mer omfattande sjukdomar än aids
http://www.nymedicin.com/news/2005/09/12/Modern_virusforskning_kan_komma_losa_storre_gator.html

Virus i bröstcancer
http://www.nymedicin.com/news/2004/11/25/Virus_i_brostcancer.html

Typer av inavlade labbmöss
http://www.katter.nu/genetik/inbredmice.htm

Relaterade länkar

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2006-09-24
Anmäl
2006-09-24 23:29 #1 av: maddemusen

Jättebra Mandy moo! Tack för att du gjort den här artikeln så att man får lära sig lite mer nytt!! Jättebra med "matdelen" bla.

Anmäl
2006-09-25 01:19 #2 av: lothus1

Detta var jätteintressant läsning.

Nu vet man en hel del mer om tumörer, speciellt hos möss! 

Tack Mandymoo!

 

Anmäl
2006-09-25 22:35 #3 av: Grodan

Härligt! Tack!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-10-13 13:40 #4 av: piplisa

Skrattande Nu kan man ju lite mera! Tack Mandymoo :D / Saknar dig Gr&aring;ter

Anmäl
2007-02-03 02:38 #5 av: mandymoo

Puttar lite på den här också *ler*

Anmäl
2007-10-26 18:25 #6 av: Emelie-E

Jag upptäckte igår att min ena mus har fått en knöl mellan frambenen.. Den måste ha växt väldigt fort, då den inte hade någon alls för några dagar sedan..

Men jag har en fråga.. Jag har två möss och när den som har tumören dör, vad ska jag göra med den andra? Det är två honor, så dem ska ju inte vara ensamna.. Och jag har ingen möjlighet att skaffa en till mus..

Tack för svar=)

Anmäl
2009-11-19 23:02 #7 av: Vattnadal

Putt

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2013-06-24 07:01 #8 av: [Iyen]


Åh vad tråkigt att gamla artiklar ser ut såhär =(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.