Noveller, berättelser & krönikor

Internethandel med djur

2006-04-11 20:50 #0 av: Grodan

Annonser, hemsidor, omplaceras, bortskänkes, fotografier på söta djur till salu, tinga via nätet... Listan kan bli lång på hur lätt det är att köpa djur utan att ha kontakt IRL - in real life! Du behöver inte ens lyfta på luren, bara skicka ett email eller tinga ett djur i ett forum, i en gästbok el dyl så är den din.

 

I aspekten handel med smådjur kan Internet vara en stor fälla. Att köpa grisen i säcken samt att som säljare inte kunna välja köpare kan leda till fruktansvärda missöden för djuren.

Online-webshop i all ära, men med djur känns det inte för seriöst.

Som köpare bör du bli misstänksam om det inte finns namn, adress eller i alla fall telefonnummer till säljaren. Annonsen på internet ska locka dig att ta kontakt och vilja veta mer om djuret som är till salu, eventuellt komma och hälsa på det.

På foton bör du kunna se att djuren är välskötta och mår bra, men det är inte alltid du kan få se fotografier på djuren. Vad säger det dig?

Som säljare bör du föredra att folk ringer till dig så att du på så sätt kan bilda dig en uppfattning om personen är rätt köpare. Var seriös och låt inte folk tinga via email, gästbok, offentligt forum etc. Det finns inga garantier för att folk på internet håller vad de lovar. Tingningar via internet leder oftast till ingenting. Så ha som vana att endast ta tingningar per telefon. Klarar man inte av att lyfta på telefon för att anmäla sitt intresse vid köp av ett levande djur kan man fundera på vad det mer är man som djurägare med ansvar inte klarar av.

Det är levande djur vi handlar med, visa lite respekt.

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-04-11

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-11 21:08 #1 av: ThereseW

Bra artikel, viktigt!

Anmäl
2006-04-11 21:43 #2 av: Grodan

Tack! Ja, det tycker jag med!

Sedan en sak som jag irriterar mig på är alla dessa omplaceringsdjur pga tidsbrist och förlorat intresse. Jag tycker de ska jobba med sitt intresse (t ex genom att gå med i en klubb, ett community eller smådjursforum) istället för att omplacera djuren. Råttor och möss närmare 2 år kommer inte att leva så länge till, varför ska de byta hem i sin ålderdom? Finns ättestupan för djur?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-11 22:49 #3 av: Tess

Jag blir skitarg på folk som omplacerar sina djur av alla möjliga löjliga anledningar... flytt, ändrade familjeförhållanden, "allergi" (inget ont mot dem som VERKLIGEN har allergier), bristande intresse, barnen tar inte hand om djuren etc

Jag har ju själv hållit på en del med omplacering och oserisöa människor som bara vill bli av med sina djur är bland det västa jag vet! Skrikandes

Jättebra Grodan!

Anmäl
2006-04-12 00:17 #4 av: Digitalis

Djuren är också familjemedlemmar..

Anmäl
2006-04-12 21:01 #5 av: Betoris

kjempebra artikkel.

Anmäl
2006-04-13 00:30 #6 av: kastrullis

Just DET.... Bra skrivet Grodan:

"Det är levande djur vi handlar med, visa lite respekt."

Det är inga leksaker!!

Anmäl
2006-04-13 01:51 #7 av: UlrikaD

Jag såg en annons för ett tag sen på blocke om en landsköldpadda som såldes pga tidsbrist!! Hur mycket tid kan en sån ta? Kan man inte vara ärlig och säga att man vill att den ska komma till ett bättre hem istället eller skiter man verkligen i sina djur totalt? Man blir ju mörkrädd!!


Anmäl
2006-04-13 14:46 #8 av: daggis

Jättebra artikel!

Anmäl
2006-04-13 15:24 #9 av: BlackRiver86

jag har börjat reagera på samma sak, tidsbrist, bristande intresse mm mm. och det jag är mest fundersam över är hur man kan tröttna på något djur som bara lever i 2-3 år, kanske inte ens det. okej att barn kan tröttna, men jag har alltid blivit uppfostrad med att de djur man köper har man ansvar för tills det dör! då tycker jag att man som förälder har ansvar för att se till att barnet sköter om djuret, även fast de tröttnat! man måste lära sig att ta de konsekvenser ma nutsätter sig för. 

vet en kvinna (45 år nu, med 4 barn, varav hennes äldsta son är min sambo) så gort hon tröttnat på sina djur mm när hon var liten, lämnade hon lver det till sin storasyater, och vad trodde ni hon senare gjorde med sina barn när hon tröttande på dom?! just det länade bort dem över långa perioder!

Alla borde lära sig att ta sitt ansvar!

Anmäl
2006-04-13 15:25 #10 av: BlackRiver86

dubbel

Anmäl
2006-04-13 15:25 #11 av: BlackRiver86

dubbel

 

Anmäl
2006-04-13 15:25 #12 av: BlackRiver86

dubbel ännu mer

Anmäl
2006-10-30 14:58 #13 av: Pia

Bra artikel!

Anmäl
2006-11-08 10:14 #14 av: Odette

håller med.. å det är ju som du skriver i artikeln, att kan man inte lyfta på luren för att tinga, fråga, undra, diskutera osv. så kan man väl inte va så intresserad..? personligen tycker jag det är en förutsättning, både som köpare och säljare. jag vill gärna veta vem jag säljer/köper djur av och ett mail eller gb inlägg är endast bra på det sätt att man kan ta reda på om t.ex transport är möjligt eller inte. Sen om man känner att man vill tinga känns det ju bättre om man får ringa och prata med varandra! Man kan passa på att fråga om djurens personligheter, hur dom beter sig, bakgrund och allt möjligt.

Personen på andra sidan burken kanske är allt annat än man föreställt sig, å det kommer lättare fram över telefon..

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2006-11-08 13:33 #15 av: reverse

För egen del tycker jag att telefon eller email är nästan samma lika. Jag skulle kunna göra mig till hur mycket som helst och framställa mig själv som en helt annan människa över telefon. Det är inga problem, ingen ser mig ju. När någon kan se en i ögonen, det är då man inte kan så lätt kan ljuga. Jag föredrar att träffa folk personligen, vare sig jag säljer eller köper något och att stämma möte över tele eller mail är för mig detsamma. Men så har jag aldrig gillat telefonen som kommunikationsmedel heller visserligen. =P

Anmäl
2006-11-08 18:23 #16 av: Odette
reverse.. nä det har du rätt i, en del kan ju verkligen snacka för sig..  å då spelar det nog ingen större roll om det är genom mail eller telefon. Men det är iaf lite lättare att få en rättvis bild av hur en person är, om man får prata med varandra. Tycker iaf jag :)

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2006-11-08 22:03 #17 av: reverse

#16 Absolut. =) Därför man träffas över en fika eller hemma hos den man ska köpa av eller något. Desto mer nervöst för alla parter. =P Eller i alla fall jag tycker att det nästan känns lite som att gå på arbetsintervju eller liknande när man tex ska köpa en mus o säljaren vill prata med en först och se att man är en snäll människa. Känns sådär viktigt att man sitter extra rak i ryggen, händerna knäppta i knät, hälar ihop typ. =P

Anmäl
2006-11-17 21:47 #18 av: Odette

#17 haha, jo men visst är det så. man vet att man själv är vettig, men att bevisa det för någon okänd är en helt annan sak. Då gäller det att ta fram dom bästa sidorna *skratta* Nä men bland det viktigaste för mig, är då att man känner att köparen visar intresse, frågar om djuren osv osv. Då känns det tryggare än om det bara blir "har du råttor hemma, jag vill ha två honor. kan jag hämta dom nästa vecka?". Sådana gånger känner man ju direkt att personen kanske inte är så påläst (man vill ju samtidigt veta hur pass mkt information och erfarenheter de samlat på sig). Sen finns det ju också dem som helt enkelt inte bryr sig om vad det är för råttor...

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2006-11-17 22:19 #19 av: Grodan

det handlar om respekt

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-11-17 23:14 #20 av: mandymoo

Det här är jätte svårt... att veta hur seriös köparen är alltså... för det finns dom som beteer sig "perfekt".. just i kontakt, hur dom beteer sig, frågar osv... men sen är det bara ett spel för att se ut som perfekta... och dom kan tappa intresset snabbt som bara den...

Sen finns det dom som är lite nervösa i kontakt med nya människor o som kan verka som om dom inte är pålästa o intresserade...  men dom är det o det visar sig sen med tiden ... och dom blir underbara djurägare...

Så det här är svårt som bara den.... man får lära sig med tiden o försöka lite på sin känsla....

Men som sagt framför allt respekt ska visas

Anmäl
2006-11-17 23:18 #21 av: Odette

precis. respekt för djuren och människorna det rör sig om. samt en gnutta sunt förnuft!

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2011-11-06 00:55 #22 av: [Dominik]

Jag håller med dom andra :) Jätte bra artikel som borde puttas upp ;)

Det finns väl ungefär 20 tusen djur på blocket som bortskänks. Folk borde ta lite mer ansvar.

Anmäl
2011-11-06 11:53 #23 av: Lojs

Oj, urgammal tråd!

Jag är en säljare som absolut inte lägger ut mitt nummer på nätet, jag vill inte få en massa konstiga samtal. Adressen lägger jag inte heller ut. (Visst, mitt namn finns, så mitt nummer och address är inte mer än en googling bort, men då måste ändå personen i fråga anstränga sig lite...)
Däremot så ger jag gärna bort mitt nummer när man haft mailkontakt med köparen och det låter som en vettig människa.

Jag lägger dock ut bild, ålder och kort "livshistoria" på min uppfödningssida, det är saker som jag uppskattar som köpare, att jag vet vem jag kontaktar.

//Louise

Anmäl
2011-11-07 08:30 #24 av: Grodan

Det är mycket som har förändrats under åren. Idag har vi inte telefonkontakt på det sättet som 2006. Idag är det email som gäller.

Vad jag bara har svårt mer är just internethandeln med djur. Hur folk mycket lättare kan skaffa sig för många djur endast med ett musklick... hehe Tungan ute

Själv föredrar jag att tinga eller boka via email eller tele och sedan få träffa musen och bestämma mig då.

Ibland går det inte, t ex när jag ska byta möss med utländska uppfödare, importera möss som skickas med någon vän... Då gör jag allt för att försöka få till att uppfödaren jag köper möss av väljer möss som passar mig, som är lugna trygga och snälla. Givetvis ges inte alltid möjlighet till detta, men jag försöker i a f.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-12-17 23:29 #25 av: gulzebra

Här kommer en och verkar jätteoseriös :D Nä men jag lägger aldrig ut mitt nummer i annonser. Inte namn heller för den delen - jag gjorde det förr men slutade när folk trots att jag skrivit i annonserna att de ska maila letat fram mitt nummer och ringt ändå. Skitstörigt iom att jag dels är telefonrädd men dessutom sover på dagarna - och jag är inte den som skiter i att svara eller vaknar till direkt utan jag pratar glatt i telefon i sömnen för att sen inte minnas mer än små fragment av det hela. Nu säljer jag iofs mest burar och sånt trams men ändå... Folk som letar upp nummer sådär kan brinna i helvetet for all I care, bleh! :P

Nä men, jag gillar mail. Mail is the shit! Ringer bara om jag är tvungen, vilket kan ta ett tag iom telefonrädslan, men då vill jag helst ha det mesta avklarat via mail först där det är mindre stress och man kan sitta och skriva i lugn och ro liksom. IRL låter allting mest tokigt, jag kommer av mig helt och tappar bort sånt jag faktiskt kan egentligen. Men ringa för att känna av, absolut, bara det inte är jättebråttom. Såvida inte den man ringer är jätteblyg själv också för då går det åt hellskotta.

Däremot kan man ju fråga sig om lilla telefonrädda Lisa klarar av att ringa vetten vid behov. Själv pallar jag vet utan problem iom att det är så galet solklart vad man ska säga redan från början, men jag tvivlar ju starkt på att det gäller alla telefonfegisar...

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2011-12-18 00:39 #26 av: Camillhe

Jag skulle föredra att folk ringde men samtidigt vill jag inte lägga ut mitt telefonnummer på min hemsida.

Jag är skittrött på mailen där folk skriver "Hej jag vill köpa dumboråttor, har du två honor till salu?" Och ofta inte mkt mer. Folk som inte ens orkar läsa på min hemsida. Jag vet inte hur man ska lösa det riktigt heller. Jag KAN sälja till folk som jag inte träffat om jag har fått extremt god kontakt med dom. Men oftast kräver jag att de ska komma hit och välja sina djur. Och det positiva är att många gör det. Ett par som åkte ner till Malmö från Linköping över dagen för att hämta sina råttor. Då blir man glad men det är också nervöst för man kan tycka att man fått bra kontakt via telefon och email och sen när de kommer kanske det inte alls känns bra. (I ovanstående fall kändes det dock superbra).

Jag tycker det är jobbigt med emailen också att det tar så mkt av min tid. Jag har svårt att bara ignorera en förfrågan även om jag inte vill sälja råttor till den som skrivit, och eftersom jag vet att de flesta kommer att köpa djuren av ngn annan istället känns det som mitt ansvar att iallafall försöka ge dom lite grundläggande info.

 

Anmäl
2011-12-18 10:20 #27 av: ariama

Jag gillar inte heller telefoner, även om jag inte är "rädd" för dem Flört. E-post är mkt enklare, och snabbare - för min del (inte för köparens del).

En förfrågan som skriver, typ: "Jag söker x och x möss, har du det?"  Får snabbt bollen tillbaka med: "Och vem är `jag´?"

Det är, till att börja med, inte JAG som behöver skriva, utan den som önskar mössen. Jag vill ha svar på vad de ska ha mössen till, hur de har tänkt låta dem bo, om de har andra möss eller har haft. Detta för att kunna avpassa möss med människa -  skriver jag vänligt, vilket är halva sanningen, den andra delen av sanningen, är att köparen samtidigt visar ett engagemang och god vilja. Och jag lär känna människan bakom mailet lite bättre.

Det händer att jag inte får svar på mitt svarsmail, och då är de snabbt bortsållade utan problem/ansträngning från min sida. Skrattande  För först med mail nr 2 tar jag frågan på allvar.

Gäller förstås inte de trevliga och presenterande mailen jag får Kyss som omedelbart visar ett seriöst engagemang.

Anmäl
2011-12-18 16:31 #28 av: UlrikaD

Jag vill enbart ha kontakt i början med e-post. Då kan man sålla ut de dåliga och behålla de bra. Därefter kan man gå vidare till telefonsamtal.

Jag får också jättemånga mail som bara står. Hej vad kostar dem?

Då skriver jag tillbaka att pga att jag får många mail dagligen om mina djur så vill jag gärna att du skriver och berättar mer om dig själv, din djurhållning, erfarenhet osv.

Många svarar då överhuvudtaget inte tillbaka och då är de inte intressanta köpare för mig.

Bara för att jag ibland har många djur till salu, (hamsterkullar kan ju bli lika stora som muskullar), betyder inte det att jag är nån zoo-affär där man bara kan komma in och handla.

Jag är lika noga när det kommer till hem vare sig det gäller en liten hamsterbebis, chinchilla eller illervalp.

Rätt hem till rätt djur helt enkelt. Annars får de stanna kvar.

Fast då måste jag berätta om ett jättetrevligt mail jag fick, bara för att inte låta negativ. En tjej som ville ha en kompis till sin chinchilla. Hon skickade en lång berättelse hur hon fick sin chinchilla, berättade sina jobbtider, vad hon gjorde med chillan när hon var hemma. Sen fick jag bilder på henne, hennes chilla och buren de skulle bo i:)

Så mycket kräver jag inte, men det var så roligt att se att någon ansträngde sig. Och lika trevlig var hon i verkligheten och hennes chilla fick en liten kompis härifrån.


Anmäl
2011-12-18 17:07 #29 av: [Moa-]

UlrikaD; eller så kan du ju skriva ett pris i annonsen eller åtminstone som svar till personen? Så vet denne om det överhuvudtaget är aktuellt att lägga ned tid på att skriva ett brev och presentera de eventulla förutsättningarna för djurägandet? Jag skulle aldrig lägga ned den tiden om jag inte visste att det var ett djur jag var intresserad av att ta över ägarskapet på.

Ras, ålder, kön och pris borde vara givna parametrar i alla annonser, ett sätt att få vettiga svar från intressenter som faktiskt är intresserade.

Anmäl
2011-12-18 17:11 #30 av: UlrikaD

#29 I mina annonser om hamstrar står det alltid pris. Men chillor kan vara mer diskuterbart, då skriver jag vad de kostar emellan.

Chillor har olika pris beroende på ålder, färg, stam, utställningsresultat osv. Man tar mindre för en ren sällskapschinchilla än vad man skulle ta för en multichampion.

Jag säljer inga chillor t.ex till att sitta själv så om någon ska ha en bebis som kompis till sin chilla sedan tidigare, så kostar den det pris som de flesta uppfödare i Sverige tar för sina bebisar.

Men har de ingen sedan tidigare, kan jag ibland para ihop en bebis med en äldre chinchilla. Då är priset väldigt diskuterbart för det är viktigare att chillorna får sitta i par än att jag tar ut fullpris då.


Anmäl
2011-12-18 18:44 #31 av: [Moa-]

UlrikaD; okej, då förstår jag. Jag tänkte mer att du inte angav något pris alls i annonsen.

Vet ett flertal hästannonser som säger att "9-årig häst säljes", det är ungefär lika informativt som att annonsera och säga "bostad säljes", det kan vara vad som helst mellan en cell på 10 kvm i Arjeplog och ett slott på 3000 kvm i Göteborg... Vissa har som syn att de vill att spekulanterna i blindo ska precisera vad de ska ha djuret till, hur och varför för att själva sedan bäst matcha, något som jag är helt emot...

Anmäl
2011-12-18 18:50 #32 av: UlrikaD

#31 Nejdå. Men just chinchillor verkar vara ett knepigt djur. Folk har ännu inte förstått att det är skillnad på utställningsdjur, med stamtavla och bra sjukdomsstatistik än inavlade små taniga chillor man hittar på bortskänkes.

Många tror att en chilla ska kosta runt 200kr fastän de lever i upp till 18 år. Det är svårt att förklara att det ligger mycket jobb bakom att få fram sunda och friska djur och att de kostar också.

Fast man kan ju jämföra våra chillor för 1500kr med angora-chillorna från utlandet som kostar 20000 och uppåt, då kanske det blir billigt igen:)


Anmäl
2011-12-18 18:56 #33 av: [Moa-]

UlrikaD; nej, men då har jag fått en ny bild, missförstod hur du menade i första inlägget. Så länge det tydligt klargörs vad som annonseras och en relevantprisbild så anser jag att det är väldigt bra att man tar tid på sig och försöker hitta bra hem till sina djur...

Anmäl
2011-12-18 18:57 #34 av: UlrikaD

#33 Skrattande


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.