Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 7146 ggr
Grodan
2006-03-13 04:49

Mus eller råtta?

Jag ombeds ofta att jämföra mus och råtta samt säga vilken av dem som är trevligast, bäst eller intelligentast. Att välja en av dem...

Vildkatt skriver som kommentar till artikeln "Skillnaden mellan mus och råtta!":

Jag skaffade råttor, men så visade det sig att jag var allergisk mot dom. Mössen däremot går utmärkt. Tycker dessutom att dom är 3-vligare än råttor… Små och behändiga med STOR personlighet

Det är en intressant frågeställning och jag ombeds ofta att jämföra mus och råtta samt säga vilken av dem som är trevligast, bäst eller intelligentast.

Själv har jag inget intresse av att jämföra eller välja, de är olika och det är charmen, men jag kan förstå att folk som inte har möjlighet att ha många olika husdjur gärna vill välja en av arterna. De vill ha hjälp med att välja rätt sällskapsdjur helt enkelt.

Men det får inte vara en tävling. Varken för rått- eller musägare eller djuren själva. Kan man ha bägge arterna bör man försöka ha det - för de är underbara djur. De är så närliggande arter och gillar man den ena gillar man oftast den andra. Tänk dock på att hålla dem isär. Även om det kan gå att fotografera en mus och råtta sittandes tillsammans, finns inget som säger att de kan leva ett normalt och fredligt liv tillsammans i en bur.

Jag rekommenderar alltså inte att ni experimenterar med detta, för även om råttan till synes är snäll så uppskattar inte musen sällskapet. De trivs bäst att leva med samma art!

Om du skall välja mus eller råtta, fundera på vad det är du vill ha för husdjur, vad vill du ha för utbyte, hur stora krav djuret får ställa på dig. Hur mycket har du tid att umgås med ditt djur. Hur stor plats har du för bur. Hur mycket pengar har du för mat, tillbehör och vård. Har du råd att gå till veterinären? Kan du friskkontrollera ditt djur dagligen, har du tid och ork till det?

För att slippa jämföra tammus och tamråtta frågar jag Googlefight:

http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=tammus&word2=tamr%E5tta

Relaterad länk

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-03-13

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2019-01-15 15:19
#1

hm… google fight funkar inte längre…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2020-12-10 14:45
#2

I ca 35 år ville jag inte välja, utan hade bägge arter. Till sällskap och avel.

Men så kom den dagen i november 2019 då jag bestämde mig för att avsluta råttorna. Det fanns såå många anledningar. De främsta var råttans dåliga hälsa, brist på förening med utställningar nära mig och brist på uppfödare med samma krav på hälsa och temperament att samarbeta med.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Frenja
2020-12-11 20:49
#3

Jag håller mig också till mössen, även ifall det rycker i fingrarna när jag råkar stöta på en råtta i verkliga livet. Då kan jag för en stund tänka att det vore kul igen.

ariama
2020-12-12 16:32
#4

Enklaste sättet att förklara skillnad mellan råtta och mus är, tycker jag, att förklara att råtta är rovdjur och mus är bytesdjur.

Man hanterar dem alltså på två helt olika vis och kan även förvänta sig helt olika beteenden av dem.
Har jag fel?

Jag har aldrig haft råttor, bara vilda i stallet förr i tiden. De var mycket vackra, men inte önskvärda.

Grodan
2020-12-12 17:32
#5

#4 Mja, råttor är inte rovdjur, men de kan jaga och i många fall kan de se möss som mat. Men är de avlade för lite lägre aktivitetsnivå och ges en väl sammansatt kost med animalskt protein så ska de inte se möss som mat.

Hantering är annorlunda ja. Hur man lyfter och bär en råtta. Den är ju så pass stor och kraftig att man kan lyfta den i kroppen och även hålla den. Möss hanterar man inte så. Möss är för små och tunna för att hålla fast.

Däremot om jag tittar på dina möss och mina tamråttor jag födde upp, så beteende och socialt-med-människo-mässigt finns inte mycket skillnad. De vill umgås, de klänger för att få "åka med", de kommer när man ropar och de vill gärna vara lösa i ett rum och utforska och greja.

Du skulle älska råttor tror jag. Dock luktar deras toa inte gott alls. Kan säga att det luktar så mkt bättre här sedan råttorna flyttat.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2020-12-13 13:20
#6

Nä, de tillhör förstås ordningen gnagare, och inte ordningen rovdjur. Men jag tycker det är ett praktiskt sätt att skilja dem åt.

En vild råtta kan gå till anfall om man tränger in den i ett hörn.
En vild mus går aldrig till anfall, även om den ibland kan försvars-bita om man fångar den med händerna.

Vilda råttor kan döda och äta kycklingar, vilda möss blir uppätna av kycklingarna (nåja, stora kycklingar på gränsen mot vuxna, men ändå)

Råttor är mycket tuffare! Med dem kan man leka och busa mer handgripligen, som med hundar: Buffa och knuffa och dra och ha sig - det tycker de bara är roligt.

Möss hanterar jag ALLTID mycket varsamt! Jag knuff- och buff- leker aldrig med dem. DE får klänga på MIG, men JAG klänger inte på dem.
Och inte för att de är mindre utan för att de inte uppskattar sådana lekar.

Vilka djur äter råttor i det vilda?
I naturen är möss basföda för ett stort antal vilda djur, t.ex. räv, vråk och uggla, för att inte tala om katterna… (även om sorkarna är lättare att fånga för rovdjuren)

  • Redigerat 2020-12-13 13:22 av ariama
Annons:
Grodan
2020-12-13 13:29
#7

#6 Intressanta jämförelser.

Jag har inte trängt in skogsmössen i hörn så jag vet inte om de faktiskt kan gå till anfall, men jag antar att de inte gör det.

Möss är så små, så de kan ju inte jaga, döda och äta så himla många andra djur, men de gör det när/om de kan och behöver.

Råttor är mer aggressiva. Råttor har inte medfödd tillit till människor, utan faktiskt tvärtom. Naturligt för råttor är att sky människor. Leva av, nära, men inte med gärna.
Du kan inte busa på ett utmanande sätt med vilken råtta som helst.
Du kan leka med möss. De har dock ett lite annorlunda kroppspråk, så råttlekar kan inte direkt översättas.

Råttor är lika mycket föda till rovdjur som möss är.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2020-12-13 13:38
#8

Jag har ju aldrig haft tamråttor, så min erfarenhet är begränsad. Jag har mer "fått för mig" än "vet".
Jag har träffat Teratos råttor en gång i tiden, de är egentligen de enda tamråttor jag har verklig erfarenhet av. De var defintivit som hundar! Ursnälla men busiga och förskräckligt lekfulla och människovänliga.

Det är just råttornas aggressivitet jag tänker på. De går inte med på vad som helst - men när de gör det så tål de tuffare tag! (Inbillar jag mig)

Under hela sin historia som vilt djur har ju både möss och råttor fått akta sig för ilskna människor som inte vill få sin skörd förstörd, eller bli smittade med verkliga eller inbillade sjukdomar. Då sitter det i generna att passa sig.

grreta
2020-12-14 11:20
#9

#5 Så hoppingivande!

Under ett antal år har vi växelvis haft antingen råttor eller guldhamster. Båda underbara arter men efter att följt mus.ifokus en längre tid har jag blivit enormt sugen på att denna gång ha möss i stället nu när de tidigare husdjuren har lämnat oss.

Här har min sambo satt ner foten rejält. Han var trött på lukten från råttorna och anser sig veta att möss luktar än värre - även med 2-3 honor så som jag hade tänkt mig.

Därför hade jag skrinlagt alla musplaner men nu kanske det kan finnas ett ljus i tunneln trots allt …

Grodan
2020-12-14 16:14
#10

#9 Det är ju en annan lukt. Råttor luktar BAJS och mössen luktar väl kiss. För att förenkla det. Men då behöver du betänka att jag alltid haft MÅNGA råttor och MÅNGA möss.

Vad två mushonor luktar jämfört med två råtthonor vette tusan. Dock är det främst råttornas avföring jag tycker luktade mest.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

grreta
2020-12-14 19:29
#11

#10 Hmm… Där mörknade nog tunneln igen tror jag.

Vi har aldrig haft fler än 2 råtthonor samtidigt och de var samtliga fantastiska på att bajsa enbart i toan men däremot kissade de hejvilt och överallt (dock inte på oss) och det var det här kissandet som han tyckte luktade.

Själva råttorna luktar ju jättegott. Jag har många gånger sagt att kunde man framställa en parfym som luktade likadant så skulle den gjort sensation. Det var härligt att sticka ner näsan och snusa dem i pälsen.

Låter som att jag får skaffa en liten hamster igen för säkerhets skull och av hänsyn till sambon. De är ju absolut luktfria. Får väl nöja mig med att dregla över musbilderna och musberättelserna i mus.ifokus också i fortsättningen.

Frenja
2020-12-15 13:02
#12

#11 Jag tycker dock att brunstig guldhamster är en av de värsta lukter jag känt 😵 Dvärghamstrar vet jag inte hur de luktar.

Min sambo är inget fan av smådjur och han säger till om han tycker att det luktar om våra 4 mushonor, men han tycker inte att det är så farligt faktiskt. Själva musen luktar inte illa, och har du bra strö i buren så luktar det inte heller illa därifrån.
Jag tycker att råttorna jag hade luktade mer än möss.

ariama
2020-12-15 13:30
#13

Har man ett helt musrum uppfyllt med en uppfödning så luktar det, även om jag blivit resistent. Det luktar mest "djur-rum". Gäller inte hanarna förstås, som luktar mer eller mindre.
Men ett par mushonor tycker inte jag luktar något alls, i en stor bur som givetvis hålls ren. (Erfarenhet före musuppfödningen och doftresistens)

Råttor är jag inte intresserad av att ha, de är för mycket hundar för mig, vill ha mer aktivitet och sällskap än jag är beredd att ge. (Min ringa erfarenhet)
Men jag älskar deras SVANSAR! Kan man inte sätta en sådan på en mus??

Annons:
grreta
2020-12-15 16:52
#14

#12 #13 Hoppsan - nu började det flämta en liten muslåga igen!

Kanske vore det möjligt trots allt med några fina små möss. Får tala vidare med sambon och låta honom läsa detta.

(Håller med om att vissa guldhamsterhonor kan lukta illa när de brunstar men det är mycket kortvarigt. Vi hade en som tvärtom luktade gott - som mysk.

Tänkte mer på att mina hamstrar enbart kissat i sin toaskål och ingen annan stans så det är väldigt lätt att hålla helt rent och luktfritt. Bajset är knastertorrt och luktar inget alls. Dvärghamstrar lär inte lukta något över huvud taget inte ens när de är i brunst.)

Vi får fundera vidare. Svårt att göra studiebesök hos någon och "provlukta" i dessa tider.

Frenja
2020-12-15 18:47
#15

#14 Jag har inte brytt mig om att försöka få mina möss att gå på låda, men jag vet att det finns folk som lyckats med det.

Men jag tänker att 2 mushonor borde din sambo ändå kunna stå ut med, kan min så kan typ alla 😉 😋

ariama
2020-12-15 20:31
#16

#14. Grrr (är du arg?)eta. Bor du i Stockholmsområdet? Du kanske vill låna ett par snälla, sällskapliga och trevliga tjejer och prova?
(Risken är förstås sådär 120% att jag aldrig får tillbaka dem😉, så jag måste ha några jag törs avvara, kanske har jag det)

grreta
2020-12-15 21:55
#17

Vi bor i Alingsås dessvärre så det blir nog lite långt. Mycket bra tanke annars.

(Att det blev 3 st r orsakades av att alla användarnamn som jag försökte med förkastades som redan upptagna av systemet och ja, då ilsknade jag väl till och drog till med grrreta)

ariama
2020-12-16 10:33
#18

😁 (Jag misstänkte det, skojade lite bara)
Synd du bor för långt bort då. Eller, att jag gör. Antar att vi båda bor "lagom" och vill bo där vi bor.

Grodan
2020-12-16 10:40
#19

Men grrreta, du kan ju göra på samma sätt med mössen. Ha en toalåda som du byter strö på varje dag. Då kommer dina möss inte lukta något alls.

Honor föredrar att ha toalett med tak. Gärna hörntoa.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2020-12-16 12:59
#20

Nu kommer jag igen, som har stora burar: En stor luftig bur med få möss, det blir ju inget kiss över huvud taget! Inte någonstans. Det försvinner och dunstar/torkar bort, och luktar inte. Min erfarenhet.

Trevliga och tama möss kan ju också ha öppen bur, och det är sååå himla roligt och mysigt!!

Annons:
ariama
2020-12-16 13:01
#21

Haha! Snart är du övertygad Grrr!
Men att ha några på prov först är kanske den bästa idén. Tänk bara på att om du skaffar möss, så gör det från en uppfödare som har just tama och trevliga möss!
Möss kan vara så olika, och rädda möss som springer och gömmer sig när man kommer, de gör ingen glad, inte ens sig själva.

grreta
2020-12-16 13:57
#22

Ja, nu rör det sig åt rätt håll. Sambon har gått från att säga tvärt nej till att i stället börja tala om på vilka platser i huset jag inte får ställa buren. Lovande!

Själv hade jag allra helst haft mössen i köket för jag tänker att möss i någon mån är djur som är aktiva på egen hand inne i sin bur och roliga att titta på och som man därför vill kunna följa på nära håll där man rör sig mest.

Våra råttor var faktiskt mer som hundar som några sagt. Också väldigt charmigt. De två som var allra tamast kunde till och med vara lösa på skyddad plats utomhus eftersom de omgående kom springande och klättrade upp i famnen om vi klappade oss på låren.

Så kan det naturligtvis inte bli med möss även om jag förstått att de också gärna vill komma ut ur buren och umgås med sin människa. Innan man vågar sig på att ha öppen bur måste man nog lära känna både arten och individerna ordentligt först. Vi får se var detta slutar!

grreta
2020-12-20 11:27
#23

Tack 🌹alla! Har fått grönt ljus att skapa mushem i vardagsrummet😊

Förberedelser pågår för fullt. Det som saknas är bl a hörntoa med tak och så själva mössen förstås. Sätter in önskasköpa-annons när allt är klart.

(Blir permanent och inte lånemöss. Skulle sambons näsa börja rynka sig flyttar jag buren till mindre central plats i huset.)

Ska bli väldigt spännande att få uppleva hur det är att ha möss jämfört med mina erfarenheter från råttor!

Grodan
2020-12-21 00:01
#24

#23 Nämen, vilken 3vlig julklapp av din sambo.

Fundera noga på vilket strö som kan passa också. Vi har alla lite olika åsikter och erfarenheter och sedan varierar det väldigt på vad som fungerar i vissa delar av landet. Just nu när det är så fuktigt i luften behöver man ha ett strö som har hög uppsugningsförmåga.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Frenja
2020-12-21 11:39
#25

#23 Härligt 😁 ☀️

Helena1978
2020-12-22 16:37
#26

Min sambo tillåter tyvärr inte heller möss härhemma då han anser att de luktar. Hade gärna provat att ha möss annars.

Guldhamster och olika arter av dvärghamstrar har han dock sagt ja till, så det har passerat en hel del sådana härhemma genom åren, gerbiler har jag provat ha också. Dvärghamsterhanar av arterna Roborovski, Vintervit och hybrider mellan vintervit & Campbells har ett sekret som de stryker av på det mesta, i bland luktar det popcorn, i bland mer som hund, vissa hanar luktar mildare, andra mer intensivt.

Vet dock inte om Campbells dvärghamster hanar luktar, Kinesiska dvärghamsterhanar tycker jag inte luktar alls.

Grodan
2020-12-22 16:57
#27

#26 Det är tråkigt att din sambo bestämt att möss luktar så illa att du inte kan ha två-tre stycken honor i en lättstädad bur. För det är så otroligt givande djur.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
grreta
2020-12-23 16:40
#28

#26 Helena: Du får väl följa hur det går för mig så småningom😉
Ännu har jag inga möss men planerar nu för att buren (= Ikeas Samla 130) ska bli maximalt lättstädad och minimalt luktande.

#20 Ariama: Du har satt griller i huvudet på mig!
Så lockande med tanken på en öppen bur - kanske när de blivit tama?? Är det ingen risk att de halkar från burkanten och ramlar ner på golvet?
(Buren står på piedestal och överkanten är 90 cm från golvet så hoppar ner frivilligt gör de inte har jag förstått.)

#24 Grodan: Kommer att köra på mitt favoritströ = Vitacrafts Comfort Classic som är fluffigt och absorberande utan att damma och som toalettströ blir det Icas Miljösmart så får vi se vad mössen tycker om det.

En fråga: Är möss lika förvånansvärt kraftfulla som råttor?

Råttor är ju urstarka i förhållande till sin storlek och kan flytta/välta saker som man aldrig trott de skulle kunna rubba.
(Jag tänker på hur tunga mat och vattenskålar och gallertak måste vara för att inte innebära olycksrisk för mössen)

Grodan
2020-12-23 17:04
#29

#28 Näe, möss är inte sådär starka och uthålliga utbrytningskungar som en del råttor är. Hade en sådan råtta på 80-talet. Hon lyckades putta undan gallret trots att jag ställt en tv på det som tyngd. Hon var sjukligt aktiv och ville absolut inte bo i bur…

Däremot kan ju en del möss vilja gnaga i allt som är mjukt nog att gnaga i, att då ha mjuk plastlåda som bur, rekommenderas inte… MEN jag anser att mjuka plastlådor kan vara bra burar om mössens alla behov är tillgodosedda, samt att de har en del på en långsida där de antingen kan komma ut eller där man satt galler, alternativt att man byggt uppåt så att de kan gå upp på taket… (och att de där har en våning med prylar…) Dvs så att de inte känner sig instängda… (ariama kallar det för öppna burar, sök på det om du vill ha inspiriation)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

  • Redigerat 2020-12-23 17:04 av Grodan
grreta
2020-12-27 14:30
#30

#29 Mycket tänkvärt. Efter mycket funderande väljer jag att satsa på Samla 130-buren trots gnagrisken och det får bli enligt modellen öppen bur som byggs på uppåt när väl de blivande mössen har vant sig vid sitt nya hem och vid mig.

Sämre motto kan man ju ha än att göra buren så spännande att mössen självmant vill stanna kvar. Saker har jag gott om och en trädgård och en lantlig omgivning att hämta naturprodukter från. Mus.ifokus är verkligen inspirerande!

Grodan
2020-12-27 14:35
#31

#30 Låter perfa.

Härligt att höra och det är ju precis meningen med mus-ifokus, att du ska bli inspirerad och även inspirera andra. 🤍


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2020-12-27 15:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

#28. Möss kan vara så olika, så din idé att först lära känna dem innan du ger dem öppen bur, är bra!

Själv har jag till och med uppväxande ungar i öppna burar, och bara ett par dm mellan burarna, utan att de rymmer eller ramlar. Ibland, sällsynt, får jag sätta lock på för ungar som är för äventyrslystna och ramlar ut om de trängs på kanten.

Jo, de kan ramla ut. Därför är det bra att ha greppvänliga kanter så de kan hålla i sig ordentligt. Det går att lösa på en mängd olika vis.

Vitsen med öppen bur är att de är tama och springer efter en när man går förbi, så man kan stjäla en puss eller två. 😘

Man kan ha sällskapsmöss, eller "titt-möss". De senare gillar inte att umgås men är kul att titta på när man har en kul (stängd) bur åt dem.

grreta
2020-12-28 14:05
#33

#32 Din fina bild förklarar verkligen varför kanterna måste vara greppvänliga med en sådan liten balanskonstnär😍

Det är just kanterna jag funderar mest på. Har hittat en plastlist med skrovlig yta som går att snäppa fast ovanpå kanten på min Samlalåda men kanten blir ju ändå platt. Kanske ska jag klistra en rund pinne ovanpå? Är 7mm för grov pinne för att musen ska få grepp? Är det OK att klistra med maskeringstejp?

När buren är klar hoppas jag finna ett par trevliga och pussiga "sällskapsmöss" för jag vill gärna ha fysisk närkontakt men det lär väl dröja innan resandet kan komma igång så transport kan lösas. Tills dess får jag glädja mig åt själva planerandet och att läsa och lära i Mus.ifokus

ariama
2020-12-28 14:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#34

Du får helt enkelt prova dig fram. Du märker ganska snabbt hur framfusiga, eller försiktiga, de är.
Själv har jag galler av skilda slag, främst mor den sidan där jag kommer in, och där de samlas och trängs.

I övrigt räcker akvariets kant.

För mina möss är risken mest stor att ramla ut för att de får bråttom, och det blir trängsel i deras iver att hälsa på mig.
Eller när de vill hålla koll på grann-buren (andra bilden).

Smala galler, eller en stege, utmed kanten ger bra fäste för små tassar.

Ett galler kan också fungera som golv på en övervåning, där jag sedan kan ha kartong, sovbo, eller någon låda på. Då faller de inte heller igenom om de gnager hål på golvet. Möss älskar att bo och sova "högst upp" (i alla fall mina, det är bara ungarna de vill föda väl gömda nere i buren, oftast).

Eller de här stora fågelbaden som jag gillar som extravåning, eller loft. Jag hänger dem över akvariets kant, och så bildar det ett bra galler utmed kanten.

Det finns många lösningar, olika bra för olika möss. Som sagt, du får prova dig fram.

  • Redigerat 2020-12-28 14:43 av ariama
Annons:
grreta
2020-12-28 16:52
#35

Tack för tipsen! Kul att möss precis som råttor är så individuella i sitt sätt att vara.

Galler blir nog mer flexibel lösning som kan passa många olika mösspersonligheter. Lite synd man inte kan springa runt på loppisar numera men som gammal medlem i SPA (=Spar-På-Allt) ska det säkert finnas en del undanstoppat😊

Intressant att många möss vill bo och sova så högt som möjligt. Gäller det ätandet och kissandet också?

(Kommer att ha ett skoställ i metall med 2 hyllplan av nät för att få flera våningsplan och höjd inne i buren. Senare när buren kan vara öppen kommer jag att sätta ytterligare ett sådant skoställ på toppen så mössen får sammanlagt 5 våningar utöver golvplanet.)

ariama
2020-12-28 17:43
#36

Wow, 5 våningar, vilken lyx!

Maten äter de där den finns - de är ju liksom rörliga 😉. Och bajsar gör de överallt, lämnar små kluttar där de är, men kissar gör de helst på en (eller några få) platser. Var, det beror på om jag har lyckade toaletter åt dem (det har jag ofta), och jag har inte märkt att de bryr sig om var de finns.

grreta
2020-12-28 19:49
#37

Jaja, fint ska det vara till fina nya familjemedlemmar!

Jag har läst om din teknik när det gäller toalett och ska pröva den dvs att i en 1:a omgång lägga in en massa mat i den bytta man vill att de ska använda som toalett.

Kanske kan det vara tillräckligt att ha en enda längst ner på golvet till att börja med. Med öppen bur och fler våningsplan behövs nog en till högre upp så de slipper springa så långt. Vi får väl se hur det går.

Mat och vattenskål hade jag tänkt att ha högst upp för att kunna hålla stenkoll men där uppe gäller det alltså att göra plats för boet också.

Vill gärna få till allt så bra som möjligt redan från början. Finns inget som är så störande och oroande för nya djur än om man måste ändra och flytta runt inredningen innan de är helt invanda enl min erfarenhet.

ariama
2020-12-29 11:29
#38

De kommer att få det helt toppen hos dig!" Även på bottenplanet! (försöker skämta)

Upp till toppen
Annons: