Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 86242 ggr
Grodan
3/9/06, 1:46 AM

Skillnaden mellan mus och råtta!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är det egentligen för skillnad på möss och råttor?

Eftersom mus och råtta tillhör samma familj och underfamilj så är de väldigt nära släkt och därmed väldigt lika till utseendet. Däremot är de inte samma art. Mus heter Mus musculus på latin och råtta heter Rattus norvegicus. De är så pass olika att de alltså inte kan para sig och få avkomma och förmodligen är de inte ens sexuellt intresseade av varandra.

Faktum är att råttor oftast ser möss som godbitar, eftersom de är mer utpräglade rovdjur.

Storleksskillnad

De slående skillnaderna sitter i storlek och beteende. Däremot börjar beteenden hos sällskapsdjuren att likna varandra. Så skillnaderna i beteende är mer relaterat till hur de lever i vilt tillstånd.

Musen mäter i kroppen ca 10 cm medans råttan mäter ca 25 cm. Svans ej inräknat. I gram väger musen 20-100 gram (jo, det finns stora möss också) medans råttan väger 300-800 gram. Anatomiskt sett är de däremot mycket lika.

Matvanor

Matvanorna skiljer sig trots att de bägge arterna är allätare.

Medans möss gärna väljer säd, växter och fröer föredrar råttor mer animalisk föda. Dock har de likartade näringsbehov, så man ska inte låta sig luras av att råttor är piggare på protein.

Matsmältningen går otroligt fort på möss, så de klarar sig inte länge utan mat, vilket däremot en råtta kan göra.

Skadedjur

Möss har i grunden en helt orädd inställning till människor, medans råttor gärna skyr oss. Så när det pratas om råttor i huset är det ofta möss. Det är en stor skillnad dem emellan. Vilda möss tar sig gärna in i våra hem under vinterhalvåret, medans råttor håller till i våra uthus, ladugårdar och i våra sopor.

De är bägge i vilt tillstånd tyvärr nästan lika skadedjur så där är det nästan ingen skillnad.

Flockliv

Det är synligen små skillnader i möss och råttors flockliv i tamhet, däremot i vildhet råder skillnader. Musen lever i små grupper om en hane, och hanar är starkt revirhävdande. Råttan lever fredligt i stora grupper om flera hanar.

I tamhet kan mushonor dela vårdnaden om musungar med andra honor och vaktar inte ungarna för människofingrar. Råtthonor trivs bäst när de får vara ifred med sina ungar och kan ibland vakta dem från människofingrar.

Sällskapsdjur

Musens orädda inställning har lett till att den varit lättare än råttor att hålla som sällskapsdjur. Råttor blev sällskapsdjur så sent som för 150 år sedan, medans möss har hållits som husdjur i flera tusen år.

Några snabba skillnader

  • möss mäter ca 10 cm i kroppen, råttan ca 20 cm

  • möss väger 20-70 gram, råttan 300-700 gram

  • musungar kan komma in i något som kallas popcornåldern, vilket råttungar inte gör

  • mushonor "vaktar" aldrig sina ungar, råtthonor kan "vakta" sina ungar

Relaterade länkar

Text och foto: Grodan


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Vildkatt
3/10/06, 10:59 AM
#1

Jättebra artikel! Jag skaffade råttor, men så visade det sig att jag var allergisk mot dom. Mössen däremot går utnärkt. Tycker dessutom att dom är 3-vligare än råttor… Små och behändiga med STOR personlighet Glad

Benjy
4/10/06, 8:18 PM
#2

**intresant.. har både råttor och en mus kul att veta skillnanden =)
**

Noa-Nisse
5/7/06, 12:20 AM
#3

Mmm. en interesant artikel. man fick lära sig mycket nytt. jag valde mus för att jag fick inte ha råtta. men det var nog bra för jag ville redan från början ha  mus och inte råtta. jag vet faktiskt inte. jag har inget emot råttor.!Skrattande

 Medarbetare på Hundar.ifokus

*emman*
8/3/06, 12:23 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

hej, det var jätteintressant att läsa artikeln! det var kul att veta att råttor e DUBBELT så stora som möss!

Rebecca95
8/4/06, 7:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

SkrattandeJag älskar att läsa om råttor och möss dom är ju så nära släkt men jag har tre möss puss på dom =)Räcka ut tungan

Beckah82
8/31/06, 7:50 PM
#6

Väldigt intressant och otroligt skoj att se bild på råtta och mus ihop så det är lättare att föreställa sig storleksskillnaden.

Annons:
Crest
10/31/10, 9:42 PM
#7

#5 eh va..? det är gerbiler på bilden? eller menade du att du har ökenmöss?

Crest
10/31/10, 9:43 PM
#8

OJ, förlåt, såg att tråden var fyra år gammal :#

Grodan
10/31/10, 10:23 PM
#9

Och det är inte ens en tråd, utan en gammal artikel… Flört Tungan ute

Jag skrev den när jag startade sajten för Staffan, "ägaren av ifokus", ville det. Han tyckte t o m att jag skulle slå ihop mus med råttor-ifokus och då blev jag lite putt, men en artikel att påvisa skillnaden räckte för honom och ifokusteamet.

Artikeln är därför utformad för att försöka tala om att de är väldigt olika, fast de eg är ganska lika… Flört Förvånad


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

MP160
10/31/10, 10:45 PM
#10

#9 Men hallå, knäppa killar! Förvånad

Crest
11/1/10, 1:10 PM
#11

#10

Eller hur, som att ha marsvin och kanin iFokus ihop..? x)

Ellenfyrkant
11/1/10, 2:37 PM
#12

Såg också tråden först nu.

#9 La de ner disskutionen helt efter denna artikel ? Flört Tyckte det var intressant att läsa.

#10 Inte riktigt. De är ju inte ens besläktade med varandra. Hardjur och gnagare är inte någon rättvis jämförelse. Tungan ute

Mvh Ellenfyrkant

Hyeonmu
11/1/10, 2:50 PM
#13

#12 Just det! Vi kallar ju felaktigt kaninerna för gnagare för att… asså… de gnager. o.o;; Kommer ihåg att mamma sa att morfar klagade mycket över nåt om det där när hon var liten. Om det var att han ansåg att de tillhörde samma familj, eller hur sjutton var det… wee vad jag spårade ur. XD

Annons:
Crest
11/1/10, 4:22 PM
#14

#12

Nä det förstås ;) Marsvin är faktiskt inte ens heller gnagare egentligen ;) Eller, nuförtiden är de flesta överens om att de är inte är det, men jag är inte 100 på att det är sant… :/

Men som att ha… gerbil och (guld)hamster tillsammans? De måste väl ända vara närmare släkt med varann än marsvin o kanin? fast iofs så är väl möss o råttor närmare släkt med varann än gerbiler o hamstrar? så jag vet faktiskt inte vad man ska jämföra med…? men ni fattar säkert x)

Ellenfyrkant
11/1/10, 6:18 PM
#15

#14 Haha drop it ?
Jag har aldrig hört något annat än att marsvin skulle tillhöra gnagare. Vad skulle de isåfall tillhöra för grupp ?

Gerbiler är mer släkt med möss och råttor än med hamster, de är´ökenråttor. Hamster vette tusan vad man skulle kunna göra en schysst "ihopsättning" med. För helsikke inte guldhamster iaf. Då är de inte två i buren så länge.

Mvh Ellenfyrkant

Hyeonmu
11/1/10, 6:40 PM
#16

#15 Fast, vänta, det var väl hoppsättning av sajterna vi snackade om? XD För råttan skulle väl ta kål på musen om de var i samma bur också?

Crest
11/1/10, 6:42 PM
#17

http://home.swipnet.se/~w-77537/gneagare.htm Här har jag sett det, på flera andra ställen också, men kan som sagt vara jag som har fel…

Och jag menade absolut inte att man skulle ha hamstrar och gerbiler ihop i samma bur? Skulle ju vara ännu dummare än att ha marsvin och kanin i samma bur… Utan att ha hamster och gerbil iFokus ihop menade jag…

Ellenfyrkant
11/1/10, 9:59 PM
#18

#16 Hahaha, givetvis. Jag snackar i nattmössan. Men jag menade vad jag skrev fast det blev lite fel bara. xD

Mvh Ellenfyrkant

Crest
11/1/10, 10:45 PM
#19

Länken blev fel, [här](home. swipnet. se/ ~w- 77537/ gnagare. htm) är den (:

Grodan
4/23/13, 11:16 PM
#20

Bara lite snabbt…

Musen väger 20-100 gram

Råttan väger 300-700 gram

Burmässigt: Råttor är stora och tar plats. Möss är små och deras bur tar inte så stor plats.

Lukt: Råttors avföring luktar illa. Möss kiss luktar illa.

Aktivering: Råttor är ofta krävande på uppmärksamhet och aktivering. Möss är lätta att stimulera och aktivera med enkla saker.

Intelligens: De är bägge mycket intelligenta. De kan lära sig trick. Lära sig sina namn osv. Här skiljer det sig nästan ingenting.

Mat: De har nästan exakt samma behov och nisch med undantag för att möss ej är rovdjur vilket råttor delvis kan vara (de räknas inte som rovdjur, men de kan jaga smådjur som möss).

Viktig att veta är att vägen till hälsa på både möss och råttor är att mata mycket duktigt. Gärna blanda själv med bra råvaror och sedan ge råkost. Det är också viktigt att förstå att trots att musen är liten behöver den mycket mat!

Hälsa: Tyvärr är de bägge ganska sjuka av sig. Just nu är nog möss lite mera sjuka i Rossel och snuva än råttor. Ska man köpa några mushonor och ha i grupp ska man INTE köpa från olika ställen då risken är alltför stor att de har väldigt olika bakterieflora och någon/några/alla blir mycket sjuka några veckor efter hopsättningen.

Med människor: Det är mycket olika beroende på linje. Utställningsmöss är i regel inte avlade på temperament och kontakt, så vill man ha sällskapsmöss behöver man noga leta efter uppfödare som avlar på tama, sociala och kontaktsökande möss. De flesta råttuppfödare jobbar med detta, så att hitta sällskapliga råttor är lättare. De tamaste möss och de tamaste råttorna är det dock inte så stor skillnad på.

Hantera: råttor klarar av att hanteras ganska länge medans möss blir kiss och bajsnödiga snart. Möss behöver också äta mycket och ofta och man bör därför inte ha dem ute/uppe för långa stunder. De kan bägge givetvis hålla sig från att kissa och bajsa på sin ägare och blir lite oroliga när det är dax att gå på toa.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
8/19/18, 1:45 PM
#21

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Smulan,Teppo ,Candy
9/5/18, 8:45 AM
#22

Min mamma har både råttor och möss, men det finns ett roligt problem en av råttorna smiter till mus buren och leker och sover med dem…

Novachan
9/5/18, 8:59 AM
#23

#22 Vad gulligt ^^ Frågan är om mössen tyckte om att få besök eller inte

Smulan,Teppo ,Candy
9/5/18, 9:28 AM
#24

Dom uppskattar värmen men inte när den stora saken leker med dom, då springer dom för sina liv,  mamma tar alltid bort råttan innan den börjar leka så att de små får ta det lugnt.

I
9/22/22, 12:04 PM
#25

#0: är råttan och musen äkta?

Grodan
9/23/22, 3:54 PM
#26

#25 japp, det är råtta och mus uppfödd av mig som jag fotograferade då 2006

Det är givetvis inget man ska göra bara sådär, utan jag hade otroligt snälla djur som jag jobbat stenhårt med i en noll-tolerants temperamentsavel.
(Noll tolerans mot allt sådant beteende som jag ogillar och anser inte gynna avel för bra temperament - vilket också visade sig fungera ypperligt.)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

  • Redigerat 9/23/22, 3:56 PM av Grodan
Upp till toppen
Annons: