Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 12234 ggr
Grodan
2006-04-02 20:10

Minimus

Gästskribent Eva Uhlander informerar om den lilla mustypen minimus.

ferplast foto  

  Foto från Ferplast produkt sida: http://trade.ferplast.com/en/

Vad är en minimus?

Minimusen är den minsta musen efter den Svensktypade och Engelsktypade musen. Vad menas då med "typad" mus?

TYP

Den enskilda musen kan ha olika form och storlek på öron och svans, ögon och kroppsform m.m. dessa skillnader omnämns i muslitteraturen som skillnader i typ. Typen är alltså kroppens form i alla dess detaljer. I Sverige har vi haft tre grundtyper som numera är mer eller mindre uppblandade; svensk typ, engelsk typ och minimus. Dessa tre olika typer åtskiljs först och främst av storlek, engelsktypade möss väger normalt över 40 gram, och ofta mycket mer än så, minimöss väger normalt under 20 gram och kallas också ofta majsmus eller popcornmus. Engelsktypade möss har vanligen stora öron och jättelång svans medans minimössen svans är kortare än 7 cm. Svensktypade möss ligger någonstans mittemellan dessa, det är den äldsta typen, grundtypen. Engelsk typ och minimus är avelsformer. Engelsk typ kallas ibland också showmouse (showmus).

Alla tre typerna samt blandformer däremellan förekommer i svenska zooaffärer. Typen styrs av polygener och därför får man blandformer när man korsar möss av olika typ med varandra.

MINIMUS

(Svemus utställningsinformation och standard 2002)

Minimusen skall vara godkänd i alla standardiserade färg- och teckningsvarianter, samt alla standardiserade hårlag. En minimus skall vara tydligt mindre i storlek än övriga musvarianter, svansen får ej vara längre än 7,5 cm och den måste vara kortare än kroppen.

Införd i standard 1999 (SVEMUS)

Än så länge har vi bara den svart/vita minimusen i Sverige. Och färgen, teckningen kallas för DUTCH.

(vill bara tillägga här att det är otroligt svårt att få fram den perfekta Dutchteckningen på en minimus, kan vara bra och veta för den som vill inskaffa minimöss och kanske vill avla på dem…….men fy skam för den som ger sig…..ett långsiktigt avelsprogram är alltid att föredra).

DUTCH (Tecknad variant)

(Svemus utställningsinformation och standard 2002)

DUTCH: Ögonfärg som i standard variant. I Dutch teckning skall ansikts- eller kindteckningarna var jämnt balanserade, en fläck täcker var sin sida av ansiktet, sträcker sig under ögat men inte fram till morrhårsfästet, och får inte gå ihop mellan öronen på det smalaste stället i bläsen. Kindteckningarna skall inte gå ner under käkarna. Sadeln skall gå ända från svansen till mitten av kroppen och vara ren på både ovansida och undersida. Svansstoppet skall vara ungefär mitt på svansen. Stopparna på baktassarna skall vara halvvägs mellan tåspetsar och hasen . Färgen på teckningen skall gå ut ordentligt på öronen. Färgen på teckningarna får vara vilken standardiserad färg som helst. (ss)

Hur länge lever en minimus?

Idag lever en minimus inte längre än ett till ett och ett halvt år (finns få undantag) pga att det har funnits så få djur (minimöss) att avla på de senaste åren i Sverige. Orsaken till den låga levnadsåldern beror på att det har blivit för mycket inavel på de få exemplar som funnit i Sverige. En minimus ska leva lika länge som en engelsktypad och svensktypad mus.

Hur är minimusens temperament?

Det finns inget negativt att säga om minimusens temperament. Hur trevlig som helst, mer aktiv än en engelsktypad och svensktypad mus.

Men den har ett sätt som varken en engelsktypad mus eller svensktypad mus har: Exempel om du sätter en minimus i handen så kan den om den blir skrämd eller är osäker bara ta ett flyende hopp rakt ut i luften. Och har musen otur kan den landa på ett olämpligt ställe.

Då finns det en bra tumregel att komma ihåg: Innan du är säker på om din minimus känner sig trygg med dig och din hand så håll ett grep om svansen vid svansroten, precis lagom hårt så att den inte kan hoppa iväg. Samma regel gäller när du ska lyfta upp din mus från dess bur. Här kan det även vara svårt att lyfta upp musen med handen innan den har lärt känna dig. Så istället för att jaga runt (stressa) musen så ta tag i svansen vid svansroten, lyft upp och sätt den försiktigt i din hand. Stryk med ett finger försiktigt över ryggen och tala lugnande med musen så förstår den att du inte vill göra den något illa.

När din minimus har fått förtroende för dig så sitter den lungt och tryggt i din hand. Och får du då även känna på "tassdarr" så kan du vara säker på att din mus verkligen tycker om dig och litar på dig.

En tam och trygg minimus tycker om att sitta i din hand, springa upp och ner på din arm samt sitter gärna på din axel.

En underbar känsla är när din minimus sitter i din hand och har "tassdarr" samtidigt som man har nos mot nos kontakt……..det är kärlek från mus till människa - människa till mus.

ferplast foto 

 Foto från Ferplast sida: www.ferplast.it

Hur ska min minimus/möss bo?

Det kan vara väldigt svårt att hitta någon bur på marknaden som är just lämplig för att ha minimus/möss i. De flesta hamsterburar som finns har den inga problem med att ta sig ut genom gallerna. Har man endast en mushane så kan den bo i en Petbox storlek nummer 4. Men har man flera tjejer så kräver de större utrymme och då är dunaburar (till hamstrar) ett bra alternativ. För där har mössen ingen möjlighet att ta sig igenom burgallret som sitter i taket.

(Vill även här uppmärksamma att när man köper en begagnad dunabur ser till att hålet för drickflaskspipen, som sitter på ena sidan, är täppt om det inte sitter någon flaska där - för annars så kan minimusen ta sig ut genom det lilla hålet.)

Det finns även en annan bra variant till minimus/möss och det är "labburar" (burar som används i laboratorium). Det finns faktiskt en hel del runt om landet som har dessa burar till sina djur. Man kan alltid prova och sätta in en annons om att man är intresserad av att köpa en "labbur". De är väl inte så vackra att titta på, men säkra för minusen/mössen att vara i. Finns i flera storlekar.

Hur ska buren inredas (vad trivs musen med)?

Börjar här med att beskriva hur en mimimushane trivs i sin Petbox. Till bottenmaterial kan man använda aspflis, Toa-Lätt Kattsand (papperspellets) eller ett väldigt fint dammfritt burspån. Till hus använder man en upp och nervänd liten blomkruka var man har gjort ett litet hål för ingång och lägger in där lite hushållspapper (dammfritt) till bomaterial. Ett litet (minsta) mushjul cirka 11cm i diameter. Vill här lägga till att man kan ha ett öppet hjul till en ensam mus. (Hål mellan springorna på hjulet). En ensam mus kan inte skada sig på dessa hjul. Men har man fler mus till ett sådant hjul så är det stor risk att en annan mus kan bli skadad och fastna när två andra springer i hjulet. Så har man flera möss i en bur ska man

använda täckta hjul

 så att ingen mus skadar sig.

Ett rör för musen att krypa in i. Och här kommer ett jättebra exempel på minimusrör. Nästa gång som du går till din butik och handlar titta då på ställningarna där det hänger plastpåsar vid till exempel grönsaksavdelningen eller vid frysdiskarna. Ser du en tom rulle ta röret med hem till din minimus/möss (toarullar och hushållsrullar går även bra de också, men dessa små rör som finns vid grönsaksavdelningarna och vid frysdiskarna passar exemplarisk åt minimus/mössen).

En liten fågelstege av plast kan man ställa in i Petboxen, man kan även köpa fågelringar i plast (ringarna har olika färger) som man fäster fast i takluckan på Petboxen. En matskål. Man kan även hänga upp en gnagarstång. Vattenflaska. Köp en liten musflaska. Det finns kardborrdband som är som tejp. Sätt en bit i Petboxen och en bit på Vattenflaskan. Tryck fast flaskan på biten i Petboxen. Håller i all evighet med att man ta bort och sätter dit vid påfyllning av vatten (man behöver inte fylla flaskan till topp för en minimus).

Har en minimushane ovannämda saker i sin Petbox då trivs han plus att han dagligen gärna också vill ha ditt sällskap. Varför ska mushanen bo ensam? En minimushane slåss lika mycket som de engelsktypade. De svensktypade och korsade eng/svensktypad har duktiga uppfödare lyckats med att få mushanar (kullbröder) sams. Att de kan bo tillsammans utan att de slåss.

Men där ligger minimushanen långt efter. De börjar redan att slåss vid 7-8 veckors ålder. Så där får man se till att sära på dem så fort man märker att de börjar att slåss, så de inte biter sönder varandras öron eller svans. Tror inte att man kan lyckas lika bra här med minimushanar som med de andra mössen. Isåfall är det ett långsiktigt projekt var man avlar flera generationer med de snällaste och lugnaste hanarna. Så jag ska väl inte säga att det är omöjligt…

Minmushonor ska väl helst vara minst 2 till 3 stycken i en och samma bur. Och här passar dunaburarna alldeles utmärkt. Man har även här aspflis, Toa-Lätt kattsand (papperspellets) eller ett dammfritt burspån som botten material. Har man fler än 3 minimushonor i en bur kan det vara bra att ha mer än ett sovhus, eftersom de gärna bildar små grupper i flocken. Som bomaterial gäller även här dammfritt hushållspapper. Ett täckt mushjul ca 14cm i diameter, eftersom honorna gärna springer flera samtidigt i ett hjul. Rör som jag presenterade till en hane, (samt även andras små askar kan vara jätterolig leksak för en mus) andra små musleksaker som man kan köpa i butiker, samt även här fågelringar, fågelgunga, gnagarstång som man kan hänga fast i burgallret. Jag lägger även ner en handfull friskt dammfritt hö i buren, det är jätteroligt att pyssla med (har upptäckt att mushanar inte är lika roade av hö som honorna, men undantag finns).

En matskål och vatten flaska. Har du en flaska som sitter vid sidan av buren så lägg en liten sten under så att alla mössen når upp för att dricka. (Det kan se som att de når upp när du nyligen har inrett buren till dem för att bottenmaterialet ligger just då jämnt och fint i buren.) Men honorna har en förmåga att gräva och flytta på bottenmaterialet så efter ett dygn ser det ut som sjögång i buren och då kan de har flyttat bort materialet precis under Vattenflaskan och kanske inte når upp som de ska till vattenflaskapipen. Så då kan det vara bra och lägga en sten under pipen på Vattenflaskan.

Om det nu inte skulle finnas någon flaska med till dunaburen som du har köpt, då kan köpa en viss typ av Ferplats smådjursflaskor som har en liten ögla på botten av flaskan så att man på det sättet även kan hänga flaskan i takgallret på buren. Och då även här ha en sten under. I en ny dunabur finns en övervåning och hänger man flaskan där så behövs det ingen sten.

Vill även tillägga att det kan vara mera "pip" från buren hos minimushonor än det är hos en grupp engelsktypade eller svensktypade mushonor. De är bara mera högljudda av sig till exempel när de putsar varandra.

Vad ska då en minimus ha att äta?

Deras kost ska vara så näringsrikt som möjligt. En minimus får aldrig vara utan mat. Vill gärna tillägga här att jag har aldrig sett en minimushona lägga på hullet som man ser att de engelsktypade och de svensktypade mössen gör. Har bara sett att en del otroligt lugna minimushanar kan få lite övervikt.

Här kommer den blandning som jag brukar ge till mina minimöss. (kanhända att allt inte är med varje vecka p.g.a. att varan kan dock var slut i butiken).

  • Krossade Cornflakes
  • Lite havregyn
  • Lite hel havre
  • Sesamfrön
  • Linfrön
  • Undulfrön
  • Kanariefrön
  • Parakitfrön
  • Hirsflingor,
  • Boveteflingor
  • Lite kokosflingor
  • Valsade ärtor
  • Hackade hasselnötter
  • Krossade bananchips
  • Vitakraft musblandningsfoder
  • Lite solrosfrön (då o då som lite godis)
  • AXA musli med bär, även annan musli som är sockerfri då och då.

Som lite extra tycker de om att få makaroner och kokt vitt ris, lite kokta nuddlar, majspuré (barnmat) lite pyttesmå bitar tillagad kycklingkött (men man ger inte allt på en och samma gång, ena dagen lite makaroner nästa lite ris o.s.v) men lite upptinad fryst majs uppskattas varje dag. Två till tre majskorn per mus….här får man prova sig fram till vad de tycker om, inte alla minimus som tycker om majs, pasta med mera. Många av minimusen föredrar bara sina fröblandning. En dräktig mushona äter dock barnmat, ris, majsvälling, keso,pasta, kokt ägg,, upptinande ärtor och fryst majs lite tillagad kyckling i små bitar.. En del av dem föredrar också under dräktighetstiden att dricka Whiskas kattmjölk som är lactosfri och innehåller en hel del näring. En digivande minimushona ska ockå få den kost som man serverade henne under hennes dräktighetstid. Det är ett absolut måste för hennes hälsa samt för hennes avkommor (ungar).

Lite övrig fakta om minimusen…..

En minimushona går lika länge dräktig som en engelsktypad eller svensktypad mus 18-21 dagar. Minimushonan föder 3-7 st ungar (kan hända i en stor kull att en till två ungar är döfödda).

Det kan vara svårt och få tag på minimöss, eftersom det är så få som föder upp dem idag. Vill man sattsa på uppfödning av minimus idag så ska man se till att man får in djur med friskt blod. Man kan hitta minimöss i våra grannländer (Finland, Norge, Danmark, Estland) samt i de övriga delarna av europa Tyskland och så vidare….

Minimöss drabbas inte av tumörer så som de engelsktypad eller svensktypade mössen gör. Jag har haft 40 stycken minimöss och inte sett en enda tumör på någon av dem, som man ser växer på kroppen.

Även mimimus kan födas med svansknick och i vissa fall med snedskalle som inte behöver vara ett hinder för musen att leva ett normalt liv…..men man ska dock inte avla vidare på dessa möss. Svansknyck är ett ärftlig anlag. Vad snedskalle beror på har jag inte fått något bra svar på än idag….. om det beror på ärftlighet eller den höga inaveln som minimusen har drabbats av i Sverige.

En minimus är mer benägen till att rymma än en engelsktypad mus eller svensktypad mus. En engelsktypad mus eller svensktypad håller sig gärna i regel av sin egen bur om den skulle lyckats och ta sig ur p.g.a. att matte eller husse har glömt att stänga burluckan. Men minimusen ger sig iväg…….har själv letat efter minimöss som rymt (har oftast inträffat hos mina hanar när jag har glömt att trycka till luckan på Petboxen)….men jag har alltid hittat dem, trots att jag har katter!!!!

Källor

  • Kapitlet med TYP/DEN LILLA BOKEN OM SÄLLSKAPSMÖSS/Av Eva Johansson & Ann-Zophi Pålsson
  • Kapitlet med Minimusstandard och Teckningen Dutch/SVEMUS UTSTÄLLNINGSINFORMATION OCH STANDARD 2002

Text: Eva Uhlander


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Fairytail
2007-06-26 14:18
#1

Mycket bra och lärorik artikel!

[Dominik]
2011-10-16 19:41
#2

tråden är 4 år gammal, så det kanske finns mer minimöss i sverige, då jag vill skaffa några :) putt

[aammE]
2011-10-16 22:02
#3

Finns väl knappt några kvar nu?

[Dominik]
2011-10-16 22:07
#4

seriöst? hur kunde dom  dö ut bara så här ?

Grodan
2011-10-16 22:11
#5

#4 Inavlad stam med dåligt immunförsvar.

Den genetiska variation var smal och när de drabbades av smittor så dog alla, ingen var starkare… de var alla lika svaga…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Hyeonmu
2011-11-13 22:52
#6

Jag har några möss som troligen klassas som minimöss. Jag kommer även avla på just litenhet bland mina tecknade, så håll ögonen öppna Dominik. ;)

Annons:
[Dominik]
2011-11-14 00:29
#7

#6 OMG! OMG! OMG! jag älskar tecknat!!!!! du e bäst linnea :DDD

Hyeonmu
2011-11-14 00:35
#8

#7

Haha. xD

[Dominik]
2011-11-14 22:07
#9

egentligen så tror jag att en av mina möss är en minimus. Hon är mycket mindre än henne systrar fast lika frisk. Men för att man ska kunna räkna henne som en minimus behöver väl hennes föräldrar också vara mini ?

Hyeonmu
2011-11-15 17:31
#10

#9

Ingen aning hur det räknas egentligen. =/

Upp till toppen
Annons: