I närbild

Uppfödare i närbild: Anniina Tuura

2006-05-18 07:02 #0 av: Grodan

Finlands största musuppfödare i närbild!

kh champagne tan Rapunzel's Pas d'Espagne
kh champagne tan Rapunzel's Pas d'Espagne

 

Vem är du? 

Anniina Tuura.

Var bor du?

I Vanda, södra Finland.

Hur gammal är du?

Jag är född 1979.

Sysselsättning?

Jag studerar ännu vid Helsingfors universitet (engelska & svenska) för att bli filosofi magister. Jag har redan jobbat bl.a. som språklärare.

Vad har du för intressen förutom möss?

Hundar, akvarier, andra smådjur, växter. Jag har tre hundar (newfoundland & 2 salukis), flera marsvin och råttor, några gerbiler och ett par chinchillas, flera gräs- och taggmöss, natalmöss, tre stora akvarier och zebrafinkar. Sen har jag en liten djungel av husväxter, mest är jag intresserad av ampelliljer och porslinsblommor (varav jag har flera olika arter). Ju, jag har ett stort hus...
Sen sysslar jag förstås i SNL, jag organiserar utställningarna, är huvudredaktör för Haisulit samt webmaster för den finska versionen av www.hiiret.fi. Och, är domare för både pet- och standardklass, jag har dömt möss i Finland, Polen och Sverige.

Fem ord som beskriver dig:

Dom får nån annan hitta på...

Uppfödningens prefix och namnförklaring:

Rapunzel's. Namnet kommer från Grimms sagor, Rapunzel var den långhåriga prinsessan. Jag valde det här namnet p.g.a. att jag har jättelångt hår, över en meter.

När startade du din musuppfödning?

Nåja, jag hade kullar redan 1997, men på riktigt började det 2000.

khs silver tan VRP-03 SNL Ch Rapunzel's Teliko
khs silver tan VRP-03 SNL Ch Rapunzel's Teliko

 

Är uppfödningen registrerad i någon klubb?

Javisst, hos SNL (Finska musklubben). Jag fick den år 2000.

När fick du din första mus:

Det måste ha varit 1997. Hon hette Neilikka (Nejlika) och var en svartögd siames.

När blev du intresserad av uppfödning?

Ganska snart efter mina första kullar, som var helt pet-möss. Satu Karhumaa förklarade mig färggenetik och det var jätteintressant, det tror jag fick mig bli intresserad i själva uppfödningen.

Vad har din uppfödning för inriktning:

Jag uppföder en hel del varianter; champagne tan, dove tan, silver tan, chinchilla, black eyed bone, pink eyed white, fawn samt blue burmese och abessinier, för att nämna de viktigaste. Min inriktning är standardenliga, engelsktypade möss som är vänliga, sociala och har bra hälsa. Dessutom "studerar" jag (och har studerat) färggenetik ganska mycket, en del av min uppfödning är faktiskt forskning - just nu sysslar jag med olika kombinationer av c(ch) samt den äldre "krullgenen" caracul. Jag vill se hur de mera marginala varianterna ser ut - många av dem är ännu inte dokumenterade; sen fotograferar jag dem och sätter foton på SNL websidor så att andra också skulle ha nytta av det. Jag har tagit de flesta foton på SNL websidor och jag har också skrivit ganska mycket där.

kh chinchilla Rapunzel's Life Line
 kh chinchilla Rapunzel's Life Line
Hur många möss har du:

Mellan 200-300.

Vilken är din favorit:

Har faktiskt ingen speciell favorit (varken mus eller variant). Det roligaste är att uppföda och forska de marginala varianterna, även om de vinner mig inga priser från utställningarna. Men det gör ingenting - jag har väl en massa utställningsmöss också.

Hur många kullar tar du per år:

Ingen aning... :D

Döper du mössen efter något speciellt (alfabetet, Bowie-låtar etc)?

År 2000 började jag med X-files episoder. Efter det har jag gått genom alla Star Trek serierna - just nu har jag börjat med West Wing. Jag är dålig på att hitta på namn, så här går det lättast och dessutom blir namnen ganska snygga. Efter West Wing ska det bli Zorro, efter det... vi ska se.

Vad tycker du krävs av en uppfödare:

Han/hon måste vara lite fånig och älska möss jättemycket... Långsiktig måste man också vara. Man borde ha några kunskaper om färggenetik, men allt behöver man förstås inte veta.

ab pink eyed white Rapunzel's Shockwave
 ab pink eyed white Rapunzel's Shockwave

Har du några råd till blivande uppfödare:

Studera, studera och studera. Och tänk inte att man kan uppföda möss seriöst med 10-20 djur. Det är bäst att börja med 1-2 varianter, som inte är jättesvåra.

Uppfödningens framtidsplaner:

Jag "planerar" inte så mycket numera. Det finns förstås t.ex. genotyper som jag vill se i verkligheten. Blue marten sable och lilac marten sable skulle vara två av dem. Jag vill alltid vara flexibel, därför har jag inga stora planer. Om nånting inte funkar, finns det alltid nåt annat jag kan göra med mössen. Annars ska jag forstätta på samma sätt som hittil

Vad vill du förbättra:

Allt som det finns att förbättra : )

kh & lh blue burmese bebisar (inga namn ännu)
kh & lh blue burmese bebisar (inga namn ännu)

 

Foto: Anniina Tuura

Relaterade länkar

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-05-18

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-05-18 17:38 #1 av: Rapunzel

Oj då, du väntade inte på mina foton Grodan O_O

Kanske hinner jag ännu skicka några som lite bättre beskriver vad jag uppföder...

Anmäl
2006-05-18 22:03 #2 av: Rapunzel

Mkt bättre ;) Tack!

Anmäl
2006-05-18 22:14 #3 av: cosmonita

Intressant med en finsk uppfödare då jag själv är finsk och jag har tänkt att någongång åka till Finland och hämta något djur (råttor och/eller möss). Kanske kan jag besöka dig i framtiden Anniina...

Väldigt fina bilder på dina möss både här och på hemsidan. 

 

Terveisin Anu 

Anmäl
2006-05-19 00:53 #4 av: Grodan

De har mkt fina möss i Finland! Så jag rekommenderar det verkligen. De har utställning ofta med Engelska domare. I juli kommer en holländsk domare (Henry van Raij) som föder upp världens finaste silver agouti! Då borde man åka över och hämta hem lite... om han tar med sig några möss förståss...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-05-19 09:30 #5 av: Muszimba

Det är verkligen fina möss du har Anniina. Det är så att man blir avundsjuk på dig som har så fina djur. Dessutom ett hus där du kan kan låta djuren ha "eget" rum.Skrattande

Men en uppfödare ska ju ha fina djur. 

Anmäl
2006-05-19 09:51 #6 av: Grodan

haha... den va bra...

jag är uppfödare - ge mig fina djur, tack!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.