Beteende, skötsel & hälsa

Möss

2011-05-04 19:24 #0 av: Grodan

Skolarbete om möss gjort av Matilda Widaeus.

Innehållsförteckning

  • Förord
  • Allmänt om musen
  • Popcornåldern och tassdarr
  • Buren
  • Föda och transport
  • Intervju
  • Källor

 

Förord

Hej. Jag heter Matilda Widaeus och är född år 1999. Den 9 januari, 2011 var jag på husdjursmässan i Kista. Det var en otrolig upplevelse, överallt fanns små stånd med olika djur eller djurtillbehör och bara väntade på att få bli klappade eller köpta. Vid ett bord stod en tjej med ett litet gulligt djur i handen. Jag trodde att det var en råtta, men den var pytteliten. Jag frågade om de inte blir större än så. Hon svarade att de oftast är i den storleken. Då visste jag ju inte att det fanns olika typer av dessa små djur. Jag tog ett litet kort med en bild på och adressen till deras hemsida. När jag kom hem kollade jag in sidan. Det var inga råttor, det var möss. Genast väcktes ett litet intresse om dessa djur. Jag hade även sett illrar på mässan, otroligt fina de med. Så jag läste på om illrarna och förstod att en iller inte passade in i vårt familjeliv. Vi skulle helt enkelt inte haft den tid som behövdes. Men något djur måste ju finnas, tänkte jag. För jag ville ha ett pälsdjur! Ingen fågel eller fisk som inte går att klappa. Eller jo, fåglar går att klappa. Däremot kräver det mycket jobb, min fågel är svår för hon vill ju vara med de andra fåglarna. Det är klart, det är ett medfött beteende hos fåglar. De är flockdjur. Men åter till ämnet, jag gick in och började läsa om möss. Sakta men säkert läste jag igenom varje mening om möss på svemus hemsida. Då blev jag verkligen intresserad. På riktigt.

 

Allmänt om musen

Musen: Har inget speciellt namn, den kallas bara tammus. Det finns tre olika typer av musen och de kallas engelsktypad, svensktypad och minimus. Är släkt med husmusen, mus musculus. En mus blir mellan 1½ och 2 år.

Engelsktypad mus: Blir 20-30 cm från nos till svanstipp. Väger ungefär 40-60 gram men kan väga upp till 100 gram. De engelsktypade mössen har oftast längre svans än kropp och även stora öron.

Svensktypad mus: Svensktypade möss är mer lika husmusen än de andra två varianterna. Den blir ungefär 20 cm från nos till svanstipp och väger ungefär 20-30 gram.

Minimus: Minimus är den minsta av de tre varianterna. Den blir cirka 10-15 från nos till svanstipp och väger ungefär 10-20 gram. Möss av den här typen är ganska ovanliga i Sverige.

Korsning: Många tycker att engelsktypade möss är vackrare än svensktypade möss. Ofta för deras stora öron. Eftersom att svensktypade möss oftast lever längre än engelsktypade möss har man korsat dessa två varianter för att få fram så långlivade och enligt många vackra möss som möjligt.

Popcornåldern och tassdarr

Popcornåldern är något som drabbar en del möss, inte alla. Då blir mössen väldigt nervösa och rädda. Det är ungarnas sätt för att om möjligt undvika faror. De kan inte försvara sig på något annat sätt. En del kullar är jättehoppiga och går knappt att hantera före det att dem är fem veckor. De brukar lugna ner sig vid ungefär fyra till fem veckors ålder. Typiskt för popcornåldern är att ungarna hoppar ganska högt upp i luften från stillastående. Detta resulterar ofta i att ungarna hamnar på golvet.

För ett par år sedan upptäckte Gerodean Elleby att en del möss har ett rytmiskt ”darr” i tassarna. Hon kallade darrningarna tassdarr som kom att bli mycket uppskattat i Sveriges övriga ”musvärld”. Hon upplevde att mössen som hade tassdarr var de som hade möjlighet att bli tamast. En mus kan sluta ha tassdarr när den blivit tam. Hon började med att enbart avla på dessa möss, för att få fram så tama djur som möjligt.

Buren

Buren: Burens kortaste sida måste vara minst 20 cm och höjden måste vara minst 20 cm. Enligt jordbruksverkets regler ska en bur vara minst 900 kvadratcentimeter. Dessa mått är verkligen minimum utrymme för en mus. Självklart tar mössen inte skada av en ännu större bur, ju större bur du kan ge dem desto bättre.

Det finns flera olika burtyper. Här är de vanligaste och deras för- och nackdelar:

Gallerbur:

+ Lätt att inreda. Bra klättermöjligheter.

- Ofta små in- och utgångshål som gör det svårare att få tag i musen innan den blivit tam. Jobbig att rengöra.

 

Duna:

+ Lätt att rengöra och att flytta på.

- Svår att inreda. Öppningen är i taket så man närmar sig mössen uppifrån.

 

Terrarium:

+ Vindtät och skyddar mot drag. Öppning från sidan som gör att man närmar sig mössen från deras egen nivå.

- Svår att inreda och att flytta på.

 

Inredning: Möss är aktiva djur som behöver stimuleras. Därför måste buren innehålla ”leksaker”. En sådan ”leksak” kan vara en strumpa upphängd i gallertaket eller kanske en äggkartong? Endast fantasin sätter gränser! Använd ditt sunda förnuft och lite fantasi så fixar det sig nog. De uppskattar även toarullar, strumpor, grenar och allt möjligt! Man kan lära musen att ”gå på lådan” i buren. Då sätter man in något som funkar som toalett åt den och så fort den gör ifrån sig sätter man ner musen där. Det är inte säkert att musen förstår vad du vill, men efter ett tag kanske den börjar göra som du tänkt dig.

Burunderlag: Kutterspån kan ibland innehålla barrträd. Barrträd är cancerframkallande hos möss, det innehåller ett ämne som heter terpentin. Många uppfödare använder det om de inte har märkt av terpentinet och för att det är det billigaste alternativet. Aspspån, aspflis och alspån är de bästa alternativen eftersom de suger upp bra. Det finns ett burströ som heter ”toa-lätt”, det funkar men är lite hårt för mössens tassar. Kattsand ska endast användas i toalådan om man vill använda det.

Föda och transport

Föda: Mössen behöver bas- och tilläggsfoder. Basfoder är som torrfoder. Många rekommenderar att man blandar basfodret själv. Rekommendationen är att det ska innehålla lika mycket havre, vete, korn och råg. Basfoder har man antingen i en matskål eller så sprider man ut eller gömmer maten i botten på buren. Då får mössen leta föda som vilda möss. Det kan också förebygga okynnesätning. Tilläggsfoder kan vara grönsaker, kött, fisk, frukt, fröer och nötter. Både fröer och nötter är feta så mössen ska inte få för mycket av det. Kött kan ges både kokt, stekt och rått men det får inte vara kryddat för starkt. Kött/fisk kan man ge 3 gånger i veckan plus eller minus någon dag ibland. Ej lutfisk. Kärnan från de frukter med endast en kärna innehåller blåsyra som är giftigt för möss. Dessa frukter kallas stenfrukter. Exempel på stenfrukter är avokado, hallon, mango, björnbär, hjortron och kokosnöt.  Musen ska inte äta avokadons skal, det innehåller också blåsyra. Fruktskal som är besprutade är inte heller bra.

Transport: För att transportera möss behöver man något att ha dem i. En godislåda med lufthål funkar utmärkt. Annars går det att köpa transportburar i de flesta djuraffärer. Glöm inte att möss kan ta sig igenom ganska små utrymmen. Så länge huvudet kommer igenom följer resten med. Ska du transportera dem långa sträckor behöver de vätska. Gurka eller vindruvor kan ersätta vatten om du inte vill ha en vattenflaska som behöver monteras upp och kanske dessutom läcker.

 

Intervju

Här har jag intervjuat Kerstin och Kent från uppfödningen Diamantens.

När köpte ni er första mus?

För ungefär tre år sedan.

Ungefär hur många möss har ni just nu?

76 möss. Det ska födas en ny kull imorgon.

Varför valde ni just musuppfödning?

Kent har tjatat så mycket om råttor.  I födelsedagspresent fick han tre honmöss från en annons på nätet. Sedan var Kerstin på en utställning där hon köpte två hanar till. Då blev man ju lite sugen att få små bebbar.

Ungefär hur många kullar per år tar ni?

Förra året blev det tjugosju kullar. I år blir det fler.

Har ni någon speciell inriktning på uppfödningen?

Vi avlar mest på hälsa och temperament. Kerstin är pet-class domare. Pet-class är en utställning där man ej går på färger utan på hur mössen är i handen och hälsan på de möss som ställs ut.

Är det lättast att sälja hanar eller honor?

Honor är lättast att sälja. De går att ha tillsammans och oftast att sätta ihop två från helt olika släkt. Hanar luktar även mer.

Brukar ni ge några särskilda råd till de som köper möss från er?

Vi brukar väl rekommendera att man håller på mycket med musen. Det är bland annat för att den ska känna sig trygg med sin nya ägare.

Finns det några krav ni måste uppfylla för att få kalla er musuppfödare och avla med möss?

Vi följer svemus-reglerna. De handlar om att inte inavla för mycket och att bara avla på lämpliga möss m.m. Reglerna går att läsa på svemus hemsida.

Hur länge lever era möss (på ett ungefär)?

Ungefär ett och ett halvt år. Självklart varierar det från individ till individ.

När separerar ni mamman från ungarna och pappan?

Två dagar innan honan ska föda sina ungar tar vi ut hanen. Det för att hanen kan para henne igen precis efter att hon har fött och då sitter man plötsligt där med en kull ungar för mycket. Vi separerar mamman från ungarna vid fyra veckor. Det är för att hanarna blir könsmogna vid den åldern och kan para både sin mamma och sina systrar. Hanarna brukar få gå med pappan och honorna går med mamman. Det gör de tills de blir cirka 3 månader gamla. Men det är ändå viktigt att hålla hanarna under uppsikt så att man ser om de skulle börja bråka.

Vilken sorts bur rekommenderar ni?

Dunaburar för de som har möss för sällskap. Nackdelen med dessa är att de är svårare att inreda än gallerburarna. Däremot är de lätta att städa och skyddar området kring buren från att bli nedskräpat med bottenströ och annat som mössen får för sig att sprätta omkring.

Vad använder ni för burunderlag?

Kutterspån.

Innehåller inte det terpentin?

Jo, men vi har inte märkt av det. Vi köper packat i påsar istället för löst. Löst kutterspån luktar mer terpentin.

Är inte aspflis bättre?

Kanske om man vill ha stora flisor. Spånet kan de gräva lite i och dessutom fösa runt det lättare.

Aspspån då?

Det är dyrare än kutterspån. Det finns inte heller att köpa i Svrige.

Hur ofta låter ni era möss vara ”utanför buren”?

Minst två timmar om dagen.

Blandar ni ert foder själva?

Vi köper en sädesblandning av en bonde. Den innehåller havre, råg och korn. Vi gör även mycket röror och maten som blir över när vi har ätit ger vi oftast till mössen istället för att slänga.  Bara det inte är starkt kryddat.

Finns det någon sorts föda ni undviker att ge mössen?

Vi ger sällan avokado. Men det är endast för att vi inte brukar ha det hemma i vanliga fall. Om de får avokado så blandar vi i det i rörorna. Rå potatis ger vi inte heller, då det innehåller mycket stärkelse.

Hur gör ni med mössen när ni reser bort?

Vi reser sällan bort. Om vi gör det blir det oftast bara över en helg eller så. Men om vi gör det så förhandlar vi lite med barnen och så får dem sköta mössen medan vi är borta.

Om man vill hitta mer information om möss, finns det någon hemsida eller bok som ni rekommenderar?

Det är väl svemus och mus.ifokus som är bäst och där de flesta intresserade håller till.

Ni är väl med i svemus eller är det jag som missuppfattat?

Ja, vi är båda två med i svemus.

Finns det något sätt att stödja ert arbete där?

Man kan gå på våra utställningar och bli medlem.

Hur många medlemmar är ni?

Vid årsskiftet var vi 54 medlemmar. Men vi är fler i år, just nu  är vi ungefär 60 stycken.

Vad gör ni i föreningen?

Kent är registrator och ordförande. Kerstin är pet-class-domare  och sköter valberedningen.

Vad är föreningens främsta mål?

Våra viktigaste uppgifter är att väcka och hålla uppe musintresset, upplysa om skötsel, beteende och sjukdomar med mera, informera och uppmuntra till god djurhållning och seriös uppfödning och att anordna utställningar och medlemsmöten.

Några saker ni tycker bäst om hos möss?

Vi gillar speciellt att de är sociala och väldigt påhittiga. Sedan finns det ju massor av fler härliga saker med möss.

Finns det någon djuraffär med personal som ni tycker är väl kvalificerade inom området mus?

Nej, tyvärr inte. Men vi håller på med ett litet projekt, vi samarbetar med en djuraffär i Haninge. Det gör vi för att utbilda personalen och för att slippa grossistuppfödare som föder upp på löpande band och inte tänker på hur mössen mår o.s.v. En barnfamilj som köper en mus som bits och inte klarar av den köper inte en till mus till sina barn. Dem i sin tur köper inte möss till sina barn och där har man tappat intresset i ungefär tjugo år framåt. Detta förekommer tyvärr då mössen på djuraffären oftast inte är handvana när de säljs och får sällan vara utanför buren och springa av sig. Vissa affärer har sina mushanar och mushonor tillsammans, köper man en därifrån finns det risk för att man får hem en dräktig mus. Vips så sitter man där med åtta möss istället för en.

 

Källor:

Svenska Musklubben – svemus

Mus.ifokus.se

Vattnadals musuppfödning

Diamantens

ajanki.bloggplatsen.se

zoonen.com

wikipedia.com

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-05-04 19:25 #1 av: Grodan

Tack så mycket för att du delar med dig av ditt skolarbete! Kyss

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-05-04 19:35 #2 av: kent

mycket bra skrivet....tack för ett fint jobb.

håbes du får bra betyg på det. Skrattande

Anmäl
2011-05-04 19:48 #3 av: MatildaWi

#1+2 Tack! (Jag får inte betyg än.) Skrattande

Anmäl
2011-05-04 21:16 #4 av: jauchzet

Bra uppsats! Skrattande

Anmäl
2011-05-04 21:20 #5 av: ajanki

Jättebra skrivet!Skrattande

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2011-05-04 21:20 #6 av: Grodan

Ja, jättebra skrivet. Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-05-04 23:48 #7 av: MP160

Håller med, jättefint skrivet! Kul att du delar med dig Skrattande

Anmäl
2013-01-31 15:24 #8 av: Ilya

En fråga till Kent och Kerstin på Diamantens: Ni säger att ni inte samarbetar med djuraffärer. Men på Djurmagazinet i Tyresö centrum har dom flera möss ifrån er, bla med splash. Det sa iallafall hon som jobbade där då (och hon visste att det var splash också).

Har ni börjat sälja till djuraffär (kanske den djuraffären specifikt) nu? Glad

Anmäl
2013-01-31 16:25 #9 av: L8sson

åh vad kul att läsa ^^,

Anmäl
2013-01-31 21:09 #10 av: kent

#8 jag har lämnat lite möss där iblandt om dom har kunder son fråga efter sälskapps möss...annars så föder just den butik upp sina möss själv.

Anmäl
2013-02-27 17:16 #11 av: [Bambis]1

*nybörjare* vad är musen för ras och färg,på den första bilden? ;)

Anmäl
2013-02-27 17:20 #12 av: Grodan

#11 Colorpoint Beige

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-27 17:24 #13 av: [Bambis]1

Rasen colorpoint? Och färgen beige?

Anmäl
2013-02-27 17:27 #14 av: Grodan

#13 Vi har inte raser på möss. Vi har färger, teckningar, hårlag och olika typer.

Färgvarianten Colorpoint Beige är en svart mus som "blekts ner" med en extrem dilutiongen och en himalayangen. Genotyp: aacech

Vi kallade den förut för svartögd siamese, dock är svartögd himalayan eg mer korrekt namn.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-27 19:25 #15 av: [Bambis]1

#14 ok,är den färgen vanlig?.Jätte söt mus! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.