Annons:
Etiketter8-leksaker-aktiveringartiklar
Läst 7164 ggr
Grodan
2011-09-20 18:39

Musaktivering

Artikel av Eva Johansson, Matsvin.

Det vanligaste sättet att aktivera djur idag är att gömma godis på olika ställen, främst i buren, som djuren sedan får leta reda på och äta upp. Detta gäller djurparksdjur i allmänhet och fungerar dessutom utmärkt för våra tammöss. När det gäller möss finns det även en annan form av aktivering man kan utnyttja; att ge dem material som de får bita sönder i smådelar. Man utnyttjar då mössens goda förmåga att finfördela papper och andra, för mössen säkra, material. Dessutom kan man ge dem möjlighet att klättra och balansera.

Har man barn kan man utnyttja deras fantasi genom att låta barnen bygga legohus som mössen kan få att ha i sina burar. Man kan även låta barnen bygga klätterställningar mm till mössen, se bara till att inte finns några utskjutande vassa delar när bygget är klart. Eller varför inte be barnen bygga en borg eller ett slott i papp och kartong och färglägga med ogiftiga färger som sedan mössen kan få? Man kan även låta barnen bygga i andra material, exempelvis lera. Det finns olika sorters ogiftig lera att köpa som det går att bygga ihåliga stubbar och gamla skor av, ihåliga träd, raketer, hundkojor, lastbilar, klätterträd, osv. Endast barnens fantasi sätter stopp!

Alla former av aktivering som omnämns i denna artikel är tänkt att användas inuti buren. Enklast fixar man detta samtidigt som man städar buren varje vecka. Man ger mössen en sorts aktivering ena veckan och en annan sort nästa vecka osv. På så sätt får djuren ny aktivering varje vecka och har aldrig tråkigt, samtidigt som arbetet med att fixa aktivering till mössen går in i den vanliga burstädningen, så att man inte glömmer bort det. Tänk på att inte använda papper från veckotidningar, dagstidningar går bra men veckotidningspapper kan innehålla gifter.

Godisaktivering

När jag börjar lära en råtta eller en hundvalp att öppna paket med godis i brukar jag antingen använda en sådan där liten papperspåse som det har legat en tepåse i eller så gör jag karamellpapper av vanligt papper och virar detta om godisbiten. Jag har inte provat med möss ännu, men det kommer framöver för jag har bestämt mig för att skaffa egna möss igen. Däremot har jag provat med andra smågnagare, som exempelvis gerbiler.

Att vissa tepåsar ligger förpackade var och en i en liten papperspåse verkar egentligen himla onödigt, men är användbart för smådjursägaren. Man tar en liten lämplig godisbit och stoppar ned i den lilla påsen, och ger sedan detta till det djur som skall få äran att öppna det. Det är meningen att det skall vara enkelt!

Det är ju förstås inte alltid man har sådana tepåsar hemma och då klipper eller river man ett A4-papper i mindre bitar, lägger godisbiten på pappersbitens ena kant och rullar tills man har en liten pappersrulle med en godisbit mitt i. Då snurrar man ihop ändarna så att det ser ut som en karamell i karamellpapper. Jag har ett foto på min hemsida på en av mina råttor som öppnar just ett sådant paket (http://i100.photobucket.com/albums/m12/Matsvin/rats/wrapp.jpg).

När jag tröttnat på att rulla ihop karamellgodisar och fått slut på tepåsar så brukar jag ge små paket, vanligen de små kartongerna som man köper filmrullar i, samt även de små plastburkar som filmrullarna ligger i. Man kan även använda tomma toalettpappersrullar som man antingen knycklar ihop i ändarna eller tejpar ihop i ändarna. Jag stoppar i en godis och stänger till, tejpar igen pappkartongen och sticker några små lukthål på sidorna, så det känns på lukten vad som är inuti. Plastburkarna sticker jag också hål på med en sax, på kortsidorna. Har man gerbiler så är plastburkarna populära, mina gerbiler gjorde modern konst av dem. Har man hund måste man naturligtvis kolla att hunden inte äter upp delar av förpackningarna.

Sandlåda att gömma godis i är lätt att ordna och mycket uppskattat av mössen.

Finfördelningsaktivering

De sista tammössen jag hade hemma gav jag ett mushus i plast - som de sov i - och en rejäl tuss hö som de roade sig med. Hö kan man ge till mössen om man först förvarar det i en månad på ett ställe där inga möss eller råttor kommer åt det, för då dör eventuella parasiter som kan gå på möss. Parasiterna dör i brist på värddjur, de som klarar sig längst lever i maximalt 28 dagar. Dvs i en lägenhet kan man förvara höet i en månad i en garderob om inga möss eller råttor har tillträde till garderoben. Bor man på landet är det kanske inte lika lätt att hitta ett mus- och råttfritt ställe (när jag bodde på landet hade vi möss i väggar och tak). Kan man förvara sitt hö på detta sätt är det jättebra att ge till mössen som underhållning. De rotar runt i höet, bygger bo i det - och raserar boet, äter av höet och leker i det. Eller helt enkelt underhåller sig genom att bita sönder i smådelar.

Förutom hö kan man ge mössen halm, som behandlas precis som höet för att vara absolut ohyrefritt. Halm är vanligen grövre än hö men det finns kornhalm att köpa som är extra mjukt, och även kallas änglahår.

Man kan köpa ett torvblock, men det måste först behandlas innan man ger det till mössen. Behandlar det gör man genom att stoppa in torvblocket i ugnen, 100 grader i 30 min. Först delar man upp det i mindre bitar. En lämplig storlek att ge mössen är en del som är ungefär lika stor som ett smörpaket. Denna torv är ett utmärkt material som mössen kan finfördela så mycket de orkar, det är billigt och bara att fixa nytt när det gamla är slut.

Förutom kartonger att gömma godis i kan man även använda kartonger till annat. Kartonger som man proppar fulla med mycket saker som inte vanligen finns i buren (tygbitar, rivet tidningspapper) ger mössen en längre stunds underhållning. Först måste de slita ut materialet ur kartongen, och sedan kan de bearbeta materialet.

Klätter- och balansaktivering

En annan form av musaktivering som jag faktiskt inte prövat ännu, är att bygga en klätterställning, liknande de man kan se i lekparker för barn. Det finns massor av olika modeller, och det vore intressant att pröva sig fram vilka varianter som passar bäst för möss. Idén är förstås att mössen skall kunna klättra och balansera, och en lagom stor klätterställning kan man troligen bygga med bambupinnar och lite ståltråd. Eller varför inte glasspinnar? När jag så småningom får mina efterlängtade möss skall jag bygga lite klätterställningar åt dem och se vilka de gillar. Jag har fått tips om att det finns enkla billiga vinställ att köpa på IKEA som fungerar bra som klätterställning. Får de inte plats i buren så har du för liten bur. Man kan även hänga in en galge i buren, det blir en rörlig klätterställning.

Kombinationsaktivering

Toalettpappersrullar kan man använda till annat än till att gömma godis i. Man kan trycka in en hötuss eller ihopknycklat och sönderrivet tidningspapper så har mössen en god stund att göra med att få ut materialet. Man kan göra toalettpappersrullen till en ännu mer avancerad aktivering, man kan hänga upp den i ett snöre i burtaket. Oavsett om man har hö, tidningspapper eller en godisbit i så är det en attraktiv aktivering. Häng den så mössen precis når den, men måste anstränga sig lite för att kunna arbeta med den.

Eva Johansson. (Tack till Anna Nilsson för fina idéer och förslag.)

Publicerad i musföreningen SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 5-6 2005.

Tidigare publicerad på mus-ifokus: 2006-06-03

Evas hemsida: http://home.astrakan.hig.se/~matsvin/hemsida/


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: