Genetik, färger, hårlag och teckningar

Päls och Pigment. Del 1.

2014-09-25 14:09 #0 av: ariama

I en artikelserie i 4 delar berättar jag om musens päls och färg: Hur håret/pälsen växer och fälls, hur det går till när pigmentet bildas i cellerna och vilka gener som gör vad, samt visar även några av de vetenskapliga namnet på våra gamla invanda "fancy-mus-färggener".

Hårets uppbyggnad

Huden hos däggdjur består av tre lager: överhud/epidermis, läderhud/dermis, och underhud/subcutis.

Både hårstrån/päls och färg bildas i överhuden, men växer upp ur hårsäckar som går ner i läderhuden som inbuktningar i denna.

Längst ner buktar hårsäcken ut till en ”hårlök”, och där finns tillväxtsonen (matrix).

Ett hårstrå växer upp från matrix, där blodkärl förser det växande strået med näring, särskilda keratinceller   (keratin = hornämne)   skapar själva hårstrået, och melaninceller    (melanin = färgämne)    tillför färgkorn allt eftersom det växer ut.

Hårets livscykel.

Anagen  är hårets tillväxtperiod. Den pågår hos möss i ca 17 dagaar. .

Katagen är när tillväxten stannar upp och hårstrået fäster i övre delen av hårsäcken med ett "ankare".  Hos möss pågår katagen i ca en dag.

Telogen är vilostadiet. Det varar tills hårstrået lossnar och faller av när ett nytt stå börjar växa ut. 

Exogen säger man ibland när det gamla strået trillar ut = fällning. Oftast slås dock de båda stadierna ihop under benämningen telogen.

Tiden mellan fällningarna varierar mellan en till några månader, beroende på musens ålder, genetiska fallenhet, foderstat (näring), hudskador, m.m.

Fällning

Hos möss sker fällning i ganska förutsägbara cykler, med någon eller några månaders intervall. Möss fäller inte som t.ex. hästar eller rådjur, som har tydlig vinter- och sommarpäls.

Den första hårtillväxten startar vid födseln. Efter ca 17 dagar är pälsen utvuxen.

Nästa cykel - dvs fällning nr ett när bebispälsen byts ut - sammanfaller med könsmognaden och påbörjas vid ungefär fyra till fem veckors ålder.

En fällning tar cirka 2 veckor, och startar vid huvudet och fortsätter som en våg bak över kroppen. De gamla håren lossnar när de nya håren tränger undan dem.

Ibland kan man synligt följa fällningens vågmönster över kroppen. Den gamla pälsen är ofta nött och sliten och blekt av ålder, putsning, saliv, och urin i buren, medan den nya pälsen är skinande blank.

Färgförändringar på grund av fällning (dvs som endast syns under själva pälsbytet)  är inte genetiskt betingat utan sekundärt till själva fällningen.

Det finns även genetiska färgförändringar som sker just i samband med pälsbytet.

Vanligast är förändringar som sker vid första fällningen, då bebispälsen kan vara av både annan färg och annan struktur och längd, än den nya vuxenpälsen som växer ut.

Vissa mutationer, t.ex. ”graying with age” visar färgförändring vid varje pälsbyte.

Anmäl
2014-09-29 17:02 #1 av: Grodan

Underbar artikelserie! Tusen tack, amaira! Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-11-08 19:32 #2 av: Emouse

Hade inte läst denna! Super bra!Glad

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.