2015-01-31 17:42 #0 av: Grodan

Alla månadsmöss i en artikel ger en bra överblick och gör det lättare att rösta fram årets mus.

Hjärta Januari Hjärta

Denna månad skulle jag vilja uppmärksamma Lucy just tack vare den stora utveckling denna lilla dam har gått igenom.

Lucy och hennes syster , Thymus, flyttade från den lokala djuraffären hem till mig i april i år och idag är hon en supermysig mat-tokig musdam på nio månader.  Men hon har inte alltid varit lätt att ha att göra med kan jag säga. Inte på något sätt.

Till skillnad från sin syster som gärna kom fram klättrade Lucy hellre runt i burtaket och tog komplicerade omvägar  för att undvika att gå på mig.  Inte heller kunde hon kontrollera sig när man höll fram en godisbit så ofta fick man små bett i fingrarna, vilket inte var så mysigt direkt! Men den värsta ovanan var vaktbeteendet. Efter ett tag började hon hoppa fram mot fingrarna och hugga i luften efter dem, vilket gjorde det mycket obehagligt att ha händerna inne buren. Ibland funderade jag t.o.m på om det var värt att ha kvar henne. Till och med ett bett i näsan lyckades hon ge mig den lilla!

Men så en dag i juli hände något som gav mig hopp. Lucy gick ensam runt i buren (Thymus sov) och jag satt bredvid och pratade med henne. Då klättrade hon plötsligt upp på burtaket och sträckte sig efter mig.  Jag höll då fram handen och direkt knödde hon sig in i min tröjärm! Jag blev jätteglad. Lucy, som alltid gjort allt för att undvika mig, sprang  nu runt i min tröja! Detta upprepades flera gånger efter den dagen och sakta men säkert blev hennes beteende  bara bättre och bättre.  

Idag är hon en mycket social och gosig individ och jag är så glad över hur fin hon blivit trots allt. Hon har lärt sig att slicka på fingrarna istället för att bita på dem om de smakar gott och hur mycket jag än rotar runt i buren rusar hon inte fram och hugger efter mig. Istället kommer hon glatt fram, inspekterar och klättrar på mina händer medan jag hållet på och grejar. Allt för att vara i vägen så mycket som möjligt, haha. Men det bästa är ändå när man kommer in i sitt rum efter en lång dag och hon, så fort hon hör mig, springer ut ur boet, klättrar upp på burkanten och sträcker sig efter mina händer för att bli upp-plockad. Det värmer mitt hjärta. Speciellt när jag tänker tillbaka på hur hon brukade vara. <3 


Text & foto: Galenidjur


HjärtaFebruariHjärta

Jag tror att jag kan kröna Björndalens Honey Crisp till min bästa mus, även om hon har stark konkurrens av två andra oerhört mysiga och trevliga möss, och ännu ett gäng härliga mysmöss i kölvattnet.

Crisp är Recessive Yellow satin långhår, och ett år och två månader gammal. Pigg och glad och rolig. Hon tycker mycket om människor, och har en underbar förmåga att visa när hon blir glad! Och det blir hon när jag kommer, eller när hon får hälsa på barn som kommer hit.

Det riktigt lyser om henne, när hon får "charma in sig" i små barnahjärtan, jag måste bara skratta varje gång jag ser det!

Hon, som alltid kommer när jag ropar, kommer även om hon är i famnen på något barn, men säger då bara hej, och vänder, och talar om, att HÄR vill jag vara, jag vill vara KVAR här, det är KUL. Och så "lyser" hon, sådär som bara hon kan göra. Det liksom glittrar om ögonen på henne.

Crisp är verkligen en älskansvärd liten mus, alltid på gott humör, aldrig några sura miner, söt som socker och full av glad charm.

Jag är bedårad - ända sedan hon var liten - och den dag hon går bort, kommer matte att gråta en skvätt... men det hoppas jag verkligen dröjer länge än.

Crisp har också fått en kull, och jag har som väl är avkomma efter henne.

Mamma Björndalens Honey Candy är förresten med i Månadens senior denna månad.

jancrisp2.jpg

Foto & text: ariama

HjärtaMarsHjärta

Musens namn är Vilda, ägare och fotograf är Lamina

HjärtaAprilHjärta

Zackuse Sorridier Klasse Fa Busmus aka "rymmarråttan" är min roligaste mus, han är ett riktigt hyperaktivt charmtroll. Jag har haft Zack sen han var en liten skär bebis och idag har han hunnit bli 1 år och 1 vecka gammal.

Han är inte en helt enkel mus dock. Provat med det mesta för att få honom att trivas, han barberar sig så fort han har det minsta tråkigt tyvärr - men det är iallafall lätt att se när han inte är nöjd.

Tillslut så fick Zack gå lös dygnet runt inne i ett eget rum där han kan klättra, springa, gräva och leva rövare bäst han vill! Han valde det själv kan man säga då han vägrade stanna i sina burar mer än några dagar i sträck, sen så skaffade han sig vingar och flög omkring i hela huset istället... 

Numera är han en mycket nöjd herre men ibland rymmer han ändå, han tycker det är spännande och roligt och han vet mycket väl att en hel hög vackra musflickor finns i ett annat rum! 

Så glömmer man stänga dörren till hans rum kan matte få en trevlig hjärtattack till morgonkaffet när ett litet odjur kommer springande i full fart rätt emot ens fötter. 

Han är väldigt social, väldigt lekfull och påhittig. Zack är en jättego mus som alltid vill vara med på allt! 

Mitt lilla hjärtegryn:

01zackusesorridierklassefa.jpgText & foto: hejkomochhjälpmig

HjärtaMajHjärta

Björndalens Honey Siberia får vara med. Recessive Yellow långhår satin, sex månader gammal, med en hel rad "typiska amaira-möss" i stamtavlan.

Han är söt som socker och ful som stryk, haha Skrattar, och en HELT underbar grabb vad gäller temperament och beteende.

Han är "öppen", nyfiken, glad, kommunikativ. Så fort jag kommer in i musrummet så kikar han fram och undrar vad jag gör och vad som händer.  

Han är även lugn och trygg, och lätt att hantera. Han är helt enkelt en "amaira-mus", en sån som jag vill ha.  Gullighets-faktorn är hög, och det är det viktigaste för mig. Han är en mycket älskansvärd liten mus!!

dsib.jpg

Text & foto: ariama

HjärtaJuniHjärta

Det här är SE-Morakullan´s Xlustermus. Jaha, var ska jag börja...detta kommer nog bli långt...

Xlustermus är en av mössen med stort M för mig. Jag fick hem honom i mellandagarna 2013. Eftersom han var ensam så höll jag på extra mycket med honom. Jag märkte så fort jag träffade honom att han är en sån där lugn och go kille:) När han vart hemma ett par veckor och jag märkte att han verkligen lyssnade på mig och såg mig så fick han vara lös i sängen med mig varje kväll. När jag skulle sova så ropade jag bara muuuuusen så kom han direkt och fick gå ner i buren efter en stor puss:)

I slutet på februari så skulle jag och Gabriel åka till storebror Sebastian på sportlov. Jag sa då till Conny som ju alltid tar hand om mössen när jag är borta att du måste prata med med Xlustermus varje kväll och ta upp honom en liten stund för han är så van vid det. Conny lovade att det skulle han göra. Första kvällen ringde Conny och talade om att när han kommit upp till mössen så hade Xluster direkt hoppat upp i hängmattan och visat att han ville upp så Conny öppnade buren och tog upp honom, av bara farten så klev Xluster direkt upp i Connys hand men när Conny öppnade munnen och hejade på honom så såg Xluster helt chockad ut...han blev inte rädd eller nåt utan bara förnärmad som Conny sa he, he det var ju FEL människa som plockade upp honom:) De andra kvällarna när Conny kom upp så hoppade Xluster ner i buren när Conny kom upp....när jag kom hem så tyckte Conny att vi skulle gå upp direkt till surmusen (som han numer kallas av Conny...) när vi öppnar dörren så sitter Xluster i sin hängmatta och väntar...han hade hört mig redan i trappen! Då surade Conny till ....detta upprepas varje kväll vi kommer upp, om det är jag som kommer upp först och Xluster ser och hör mig så sitter han kvar i hängmattan är det Conny som kommer upp först så hoppar han ner från hängmattan...:)

Nu har Xluster faktiskt sen en vecka tillbaka fått sällskap i buren av en mustjej:) Jag var helt övertygad om att xluster skulle sluta att hälsa så glatt på mig varje kväll nu när han har sällskap! Men nää, min älskade Xluster vill fortfarande komma upp varje kväll och pussas:) Och dom två senaste kvällarna så har det suttit två pussugna möss i hängmattan och väntat


Text & foto: ajanki

HjärtaJuliHjärta

Här har vi SE-Ajanki's Zahida , en mus som alltid  gör mig glad, både för att hon är jättesöt och för att hon är så social och gosig :)

Går jag fram till buren och pratar lite kommer hon snabbt fram och sen är det nästan omöjligt att få in henne i buren igen. Fick Zahida bestämma skulle hon vara med överallt tror jag ;) 

Hon har också ett speciellt band med "gammeltanten" Thymus som bor I buren bredvid. Är Thymus ute bara MÅSTE Zahida också få komma ut och hälsa, annars sätter hon sig och stirrar på oss tills hon får som hon vill. Tycker det är jättegulligt haha


Text & foto: Galenidjur

HjärtaAugustiHjärta

Det här är en bild på min lille gosse Two-face när han var yngre. Nu har han hunnit bli 2 år och 2 månader och har varit frisk och pigg hela tiden. 
Varifrån han fått sitt namn är väl uppenbart från bilden. ;)

Första halvan av sitt liv levde han fredligt med sin underbare far, tills hans pappa gick bort av ålder, de putsade varandra, sov alltid ihop och var allmänt mysiga med varandra, de var härliga att se ihop. Two-face är en ljuvligt snäll och nyfiken gosse som verkligen förgyller våra liv här hemma. Nu har han sedan ett tag tillbaka en flickvän boende hos sig och jag hoppas på att han kanske kan få bli pappa och leva sin sista tid i livet ihop med en son som han kan uppfostra till att bli lika snäll som han själv är. 


Text & foto: Lojs

HjärtaSeptemberHjärta

Honey Mary är en underbar ung dam på 6 månader som jag tycker oerhört mycket om. Hon är fin på många olika vis, och en oerhört trevlig musa. Hon hör till mina favoriter.

Färgen är relativt mörk Recessive Yellow pannfläcksberkshire, hårlaget är mittemellan kort- och långhår, och så är hon satin.

Text & foto: amaira

HjärtaOktoberHjärta

Det här är min söta & goa Neo (SE-Ajanki´s Neo) han bor fredligt tillsammans med sin pappa och två yngre bröder. Han är väldigt snäll och lugn, även när han är utanför buren. Nyfiken på det mesta men han stressar inte för nånting.

Jag hoppas att Neo kommer fortsätta att vara frisk, lugn och snäll länge, länge!!


Text & foto: ajanki

HjärtaNovemberHjärta

Ännu en RY bidrar jag med. (Vad annars, haha!?)

Unga damen Honey Moa, 7 veckor, får vara representant för mina möss denna månad. Det är såhär jag vill att de ska vara: jag vill att mina möss ska ha "utstrålning", vilket jag tycker att Moa uppvisar på denna bild.

Hon är det hon ser ut att vara. En snäll, rar, gullig mus som "inte stänger av" utan är vaken och "med", och har nyfikenhet och  livsglädje i blicken, utan att för den skull behöva "dra iväg".


Text & foto: amaira

HjärtaDecemberHjärta

Saska är precis så gullig irl som hon ser ut att vara på fotot. En snäll och lugn mus som är lite blyg och lite försiktig av sig, men kommer alltid och hälsar och är inte rädd. Hon är en "typisk Björndalsmus" på många vis, och hon har fullt av "älsklingsmöss" i stamtavlan. 

Hon är chocolate/tan satin långhår i korsad typ. På fotot ser hon lite barnslig ut, men hon är strax 7 månader och mamma till en mycket fin kull härliga ungar. Hon är inte heller någon liten mus, fast det kanske ser ut så på fotot.  Mormor är Honey Crisp som var en av de ljuvligaste sällskapsmöss jag haft.


Text & foto: amaira

__________________________________________________________________________


Jag har läst allt ovan och väljer att lägga min röst på musen i månad: