Annons:
Etiketter9-mat-utfodringartiklar
Läst 2719 ggr
Grodan
7/24/17, 4:27 PM

Gnagare, foder och näringsbehov

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artikel skriven av Sophia Döös.

Till skillnad från vad många tror har alla sorters gnagare sina egna specifika näringsbehov. Behovet ser även väldigt olika ut beroende på djurets tillstånd och ålder, något som många inte tar hänsyn till när det gäller smådjur. Det kan därför lätt bli fel vid utfodring med kommersiella gnagarblandningar som påstås vara ett helfoder för gnagare med bilder på både råtta, mus, hamster och marsvin eftersom alla dessa djur har så olika behov av näring. Här spelar olika aspekter också in så som djurets ålder, livsstadium, kön, aktivitetsnivå, hälsa och bakgrund!

Att blanda egen mat till djuren kräver en del tid och kunskap, det är inte alla djurägare som är villiga att ge sig in på något sådant. Det finns ett sätt att komma runt detta!

Ta först reda på djurets näringsbehov från pålitliga källor, det du letar efter är en lista på andelen fett, protein, kolhydrater, fiber, mineraler och vitaminer etc. Detta brukar oftast anges i %, per 100g eller per kg.
Exempel: 10g protein per 100g näring är samma som 10% protein.

Sedan jämför du den listan med innehållsförteckningen på olika foder som finns att köpa. Slutligen gäller det att komplettera fodret med det som fattas eller blanda ut det med mer nyttiga ingredienser så att det passar till just ditt djur. Många djur har även ett behov av tillskott i form av färskfoder, det är bra att variera foder och tillskott för att tillgodose djurets alla behov och minska risken för näringsbrist.

Något som många glömmer vid utfodring av gnagare, är att många av dem inte bara äter växter i det vilda. De flesta (men inte alla) äter även en del insekter, ägg, fågelungar, sniglar och annat animaliskt då och då. I animalisk föda finns mycket protein men även andra ämnen som inte förekommer i lika stor utsträckning inom växtriket, därför är det viktigt att känna till vad ditt djur äter i det vilda så att de inte går miste om något i sin föda.

Här kommer en tabell på grundläggande näringsvärden i några vanliga torra livsmedel som ofta används till gnagare:

Obs! Näringsvärdena kan variera lite beroende på hur livsmedlet är odlat och hanterat, de flesta torra livsmedel har en vätskehalt på 8 – 15 %.
* Jag vill tillägga att Linfrön innehåller Cyanid, de bör därför inte ges för mycket av.

Näringskällor så som kött, färska grönsaker och insekter har en mycket högre vätskehalt än torra ingredienser. Om du ska jämföra näringsvärdet mellan livsmedel som har olika vätskehalt bör du först göra en omräkning. Man brukar utgå från torrvikten eftersom vätskan i sig inte utgör någon näring, den går rakt igenom kroppen och ut som urin.

Exempel på näringsvärden i rått kött:

Referenser:

http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition/

http://www.nap.edu/read/4758/chapter/5

http://www.nap.edu/read/4758/chapter/4

http://matkalkyl.se/

http://www.saltakvarn.se/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedelsdatabasen

---------------------

Text: Sophia Döös - Tack så mycket!

Foto från Pixabay


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: