Beteende, skötsel & hälsa

Tämja möss

2017-09-09 22:02 #0 av: Grodan

Några tips på hur man tämjer möss.

Genetiskt

Hur tam en mus kan bli är till stor del genetiskt, så det är alltid lättare att få en mus tam som härstammar från en linje där man i avelsarbetet jobbat med temperament och tamhet. Med andra ord, föräldrarna skall ha bra temperament och vara tama för att avkomman skall bli minst lika bra som dem.

Välj rätt individ

Det är viktigt att du försöker välja den/de möss som har ett intresse för dig som människa, att ta med dig hem. Så gör det om du kan. Välj den mus/de möss som är nyfiken på dig.  Ta dig tid att känna efter. Känn efter mer med hjärtat än med ögat.

Unga möss kan hamna i "popcorn-åldern" när de är 2-4 veckor gamla. De är då lite ängsliga, lättskrämda, hoppar iväg och kan vara mycket svåra att hantera. Att försöka etablera kontakt med en sådan mus är väldigt svårt och därför rekommenderas att man väntar tills "popcorn-åldern" gått över.  Fördelen är givetvis att köpa möss från kullar som ej kommer in i denna fas vid huvudtaget. 

Musen bör ha tid att sitta en liten stund i din hand och när du pratar och håller den nära ansiktet lyssna på dig, vända sig mot dig och vädra. Går den fram till ditt ansikte och luktar nyfiket ser jag det som ett stort plus. Då har den en stor nyfikenhet för dig och alla förutsättningar för att bli en mycket bra vän.

Ta bort gömställen

Du bör nog inte förvänta dig att mössen ska söka sig till dig om de först och främst har en massa spännande saker att gömma sig i, i sin bur, och ev även inte är vana vid människor.

Många olika gömställen kan mössen få ha i buren när de är tama. Du kan ha ett rör i buren som de kan springa in i och som du kan lyfta upp medans de sitter där - på så sätt får du lätt tag på dem om de inte kommer fram frivilligt till dig.

Gå förbi buren ofta

För att tämja mössen och vänja dem vid dig bör du pyssla med långa stunder så att ni lär känna varandra. Gå förbi buren ofta, prata alltid med mössen då och stick gärna in handen då och då, ge mössen något gott eller bara ta upp dem och pussa på dem en snabbis. Ju mer mössen vänjer sig vid dig kommer de att uppskatta dig. Låter du dem bara sitta i en bur "i fred" kommer de inte att vänja sig vid dig och inte heller ty sig till dig. Du - deras människa - ska gärna förknippas med positiva saker, för att de ska uppskatta dig.

Skapa förtroende

Skapa förtroende, så att musen kan lita på dig och känna sig trygg med dig. Det största intrång vi gör på våra möss är att vi lyfter upp dem. Vi behöver få dem att vara med på noterna och vilja bli upplyfta. Gärna komma självmant. För att skapa detta förtroende och även band, ger vi dem frihet. Vi kan vänta ut dem, men vi kan även vara snabba och listiga och lyfta upp dem utan att de hinner bli skrämda, för att sedan belöna dem med en trevlig liten stund i vår hand. 

Jaga dem aldrig! Det är bättre att lura upp dem i handen, t ex genom att låta dem gå in i en leksak och lyfta upp hela leksaken. Har man väl musen uppe i handen och pratar och gosar med den försvinner dess "rädsla" eller "motvilja" och de blir nyfikna på dig. När du sedan sätter ner musen i buren igen kan du ha kvar handen en stund så att den förknippar dig med handen. Den kommer inte att kunna låta bli att gå fram till din hand och kolla läget - den har ju nyss varit där och handen är då inte så främmande... 

Har du en massa tålamod och inte är en stressad människa kan du ha några goda fröer i handen som musen måste ta ur din hand för att få...

Lycka till!

[Artikeln kan komma att utarbetas framöver.]

Hjärta

Mer läsning:

Har du tips på hur du tämjt dina möss, så är du välkommen att skriva om det här under.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-09-10 06:53 #1 av: ariama

Bra skrivet Grodan! Hjärta

Och vilken fin och gullig bild!

Anmäl
2017-09-10 13:15 #2 av: Grodan

#1 Tack, amaira. Kom gärna med synpunkter. Det var en lite hastigt hopsatt artikel och jag såg nu att det var några små saker jag bör ändra, men jag hinner inte just nu. Måste städa.

Bilden är från en medlem på sajten,  för några år sedan. Jag piffade upp den lite. Men framför allt har jag tillåtelse att använda den och de andra sådana där pussbilder har jag inte tillåtelse att använda.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-09-12 14:42 #3 av: ajanki

Jättebra artikel Grodan! Så mycket man kan lyssna på och ta åt sig så att man blir bättre med mössenHjärtaOch jättebra för dom som är nybörjare ocksåSkrattar

Anmäl
2017-09-29 13:47 #4 av: Grodan

Det var lite snabbt skrivet, men nuförtiden är det oftast då jag får något gjort: när det blir spontant och snabbt.  (jag ska peta lite mer i texten så småningom)

I a f så uppmuntrar jag till lite tips och förslag. Berätta gärna hur ni gör/gjort. Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.