Beteende, skötsel & hälsa

Se på musens ögon hur den mår

2017-11-18 17:22 #0 av: Grodan

Ögon är själens spegel

Studera din mus ögon

Genom att studera din mus noga varje dag lär du dig läsa och tyda hur hon mår. Lär dig att se hur en absolut frisk mus ser ut och beteer sig. 

Till hjälp för det studerar du musens ögon. För det är ingen slump att ögonen kallas själens spegel. Mycket av musens hälsostatus kan du avläsa i hennes ögon.

Studera andra möss ögon

Studera inte bara dina egna möss ögon, ta dig lite tid att studera andras möss ögon. Lär dig avläsa om musen kanske inte mår riktigt bra och hur du ser det på ögonen.

Tänk dock på att alla ögon är olika. En del möss har stora ögon, en del små. Vissa varianter har alltid jättestora ögon (som t ex Agouti och Colorpoint) och vissa varianter har ofta lite mindre ögon.

Friska ögon

Hos en frisk mus ska ögonen vara klara, ogrumliga och öppna. Även utbuktande och livfulla. Huden runt ögonen ska vara torr, osårig och vit-rosa. Pälsen runt ögonen ska ligga slät och inte vara missfärgad eller gles.

När musen mår bra är ögonen stora, utåtvälda (man pratar om pepparkornsögon för att de är så runda och utstående), klara och gnistrande. Ok, lite fel ordval där med gnistrande. Men de är blanka, reflekterar ljus och glimten syns i dem. Livfulla. Även området runt ögonen är rent, fräscht och utan några skorvor, kala områden och skräp. Ögonlockskanterna är raka och hela. Beroende på vad musen har för pälsfärg har ögonlockskanterna olika färg. De ska vara jämna i färgen.

Sjuka ögon

Om musen inte mår helt bra ser du det fort på ögonen. Musen kan knipa ihop ögonen. Ögonen kan vara mindre utåtriktade, mindre välvda och se hopsjunkna ut. Det är lätt att missa. Även livfullheten kan försvinna ur ögonen. Den där gnistan. Det kan också vara lätt att missa. Lättare att upptäcka är dock om ögat är rinnigt, om det finns röda tårar, om ögat är grumligt, om ögonlocken är röda, svullna, fulla med sår eller kala fläckar runt ögonen uppstått.

Området omkring ögonen talar också en hel del om hur musen mår. Pälsen kan ligga åt fel håll, vara missfärgat, glest eller ha entydan till "ring runt ögat".  

Det är absolut inte alltid lätt att säga exakt vad musen är sjuk av, men håll noga koll, mata på lite extra med nyttig mat, höj värmen eller luftfuktigheten, städa buren, byt ev bottenströ mot ett bättre osv.

  • Hopknipna ögon - smärta, starkt ljus, underkastelse
  • Inåtsjukna ögon - sjukdom, svält

Bilder på sjuka ögon 

Här ska det komma bilder på sjuka ögon.

Ohyra

Skabbkvalster och blodsugande lus trivs bra runt huvudpartiet på möss. Det är också där möss putsar varandra mest noga. Uppstår kala fläckar runt ögonen kan det bero på att en kamrat putsat noga där eller att det finns ohyra där. Det kan även bero på andra sjukdomar givetvis.

Ohyreägg runt ögonen är inte ovanligt. Speciellt inte när det gäller skabbkvalster. Det kan ses som små små vita prickar på ögonlocken och ögonlockskanterna - där det annars endast skall finnas hud och lite hår.

Sinnesstämningar

I musens ögon kan du avläsa hur den mår för stunden. Om den är rädd, stressad, osäker, orolig men även om den är glad, nyfiken, kärleksfull eller neutral. 

Jag ska försöka hitta foton för alla dessa olika sinnesstämningar. [hjälp]

Rädsla

Stress

Oro

Glädje

Nyfikenhet

Länkar och trådar

Nyvaken eller sjuk?

.

_______________________

Publicerad trots att den inte är  helt klar, så att ni kan delge er bilder och tankar på era möss ögon. 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-11-18 18:36 #1 av: Alwyn

Mycket viktig artikel, som speglar min nuvarande situation. Jag har en liten hona som jag vet, inte mår bra. Jag ser det på ögonen. Kan försöka ta bild till artikeln. Funderar på om det är dags att ta bort henne faktiskt, även om jag inte vet exakt var felet ligger har hon besvär/smärta.

Anmäl
2017-11-18 19:01 #2 av: Grodan

#1 Det första tecknet är ju i ögonen, speciellt om man tittar på sina möss varje dag ordentligt så ser man direkt när det sker en liten förändring.

Sedan blir ju även resten av kroppen indikationer på hur hon mår. Hur hon håller öronen, pälsen osv...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.