Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 2512 ggr
ajanki
12/2/17, 8:47 PM

Natalens ursprung och systematik

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Artikeln är skriven av: Sophia Döös

Ursprung 
Natalen kommer från Afrika och är där den mest utspridda och mest förekommande gnagaren. De förekommer idag i så väl savann, stäpp, buskmarker, olika typer av skogsmarker och jordbrukslandskap. Likt Husmusen och Brunråttan, har de spridits av människor och anpassat sig till människans miljöer.

I naturlig miljö lever de tätt ihop med varandra på ett fredligt sätt. Det är ovanligt att de uppvisar territoriella beteenden inom arten. Vid fortplantning använder de ofta andra gnagararters utgrävda tunnelsystem. Det är alltså naturligt för dem att fredligt dela revir med vissa andra arter. De är inte särskilt angelägna att gräva egna tunnlar, även om det händer då och då om de måste på ställen där marken är mjuk och lucker. För övrigt är de oftast nöjda med att söka skydd under diverse saker som de hittar i naturen vid de tillfällen de inte har en kull. Detta förklarar dels varför de inte har något stort intresse för att gräva i fångenskap, och dels varför de inte är särskilt territoriella mot artfränder och andra gnagararter.

Systematik 
För att vi ska få en bra förståelse för natalen, vill jag börja med att reda ut systematiken lite. Nataler kallas både natalpälsmus och natalpälsråtta i Sverige (varav det senare är det korrekta namnet). Det gör att folk ofta frågar om det är en mus eller en råtta. Faktum är att de inte är något av det. 
Natalen tillhör släktet mastomys, vilket precis som möss och råttor ingår i underfamiljen Murinae men där alla tre tillhör helt olika grupper. Mastomys tillhör gruppen Stenocephalemys tillsammans med fem andra släkten.

Anledningen till att jag vill reda ut det här är att det blir så fel om man ser natalen som en mus eller råtta. Den är alltså lika lite mus som råttan är och vice versa!

Källor: 
https://www.djurlycka.se/kunskapsbank-om-djur/natalpalsratta/slaktskap/
Lånad bild från PetshopTop

Annons:
Alwyn
12/2/17, 10:00 PM
#1

Nä men titta! Hihi

ajanki
12/2/17, 10:18 PM
#2

Jättebra artikel! Fick lära mig massa nytt!

Alwyn
12/2/17, 10:26 PM
#3

Kul :) tack! Det kommer flera. Vill få tillgång till artikelskriveri dock.

Novachan
12/3/17, 12:54 PM
#4

Jag försöker mer och mer att bara kalla nataler just för nataler och inte natalmöss eller natalråttor Tror det blir lite mindre förvirrande just då vad gälelr namnet, men de ser ju typ ut som en blandning mellan en mus och råtta 😛

Alwyn
12/3/17, 1:04 PM
#5

#4 ja det blir nog bäst om vi kallar dem nataler faktiskt. Utseendemässigt liknar de en blandning på sätt och vis, men ändå inte. En helt annan kroppsform har de när de är vuxna, samt ett annorlunda ansikte. Snipigare och med större ögon… typ. Haha

Grodan
12/3/17, 5:18 PM
#6

Åh, vad spännande!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Alwyn
12/3/17, 6:44 PM
#7

#6 <3

Alwyn
2/15/18, 3:45 PM
#8

Putt

Grodan
1/15/19, 5:17 PM
#9

Är systematiken korrekt här?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: