Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 5684 ggr
Alwyn
12/5/17, 4:29 PM

Natalen som sällskap

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur är natalen som sällskapsdjur? Jag anser att det är något man måste erfara. Det är svårt att få en rättvis bild av dem annars men jag ska göra mitt bästa för att beskriva så som jag upplever dem. Eftersom vi befinner oss på ett musforum kommer jag att jämföra en del med möss men det är viktigt att tänka på att natalen varken är en mus eller råtta. Läs gärna även artikeln Natalens härkomst och systematik.

Allmänt 

Natalen är ca 2-3 gånger så stor som en mus. Det är en marklevande gnagare men som också tycker väldigt mycket om att klättra! De uppskattar även rör och tunlar. De gräver inte, eller visst kan det hända när de till exempel letar mat men aldrig "bara för att". 

 De är mest aktiva på kvällen, natten och tidig morgon. Själva djuret är näst intill luktfritt. Urinen luktar lite men inte så farligt. Eftersom de tenderar att använda en skål med sand som toalett blir det lätt att hålla rent. 

 Litteraturen säger att de kan bli runt tre år gamla, ibland mer. Det vanligaste verkar dock vara en livslängd på runt 2 år vid seriös avel. 

 Nataler lever i flock och skall aldrig hållas enskilt. Både honor och hanar trivs bra i grupp. De är kända för sitt fredliga sinne mot varandra och mot andra gnagare. 

Nataler ihop med möss? 

Ja det brukar faktiskt gå bra. Natalen är en av få arter som brukar gå bra att hålla tillsammans med möss, vilket är ett utmärkt sätt för ensamma mushanar att få sällskap. Enligt lag ska de dock hållas ihop med artfränder och enligt mig bör de vara minst två nataler även om de bor ihop med möss. De blir ofta väldigt goda vänner där vänskapen kan bevittnas av att de sover ihop och putsar varandra. 

 Jag har hört att de bits? 

Det är en väldig skillnad i temperament beroende på var natalerna kommer ifrån! De allra flesta som har nataler, föder upp dem som foderdjur. Ibland kan man även hitta dem i en del djuraffärer och de säljs lika så som foderdjur. "Fodernataler" är ofta väldigt otrevliga att ha att göra med! De är kända för att bitas väldigt hårt och vara svåra att hantera. Det är inte så lätt att hitta temperamentsavlade nataler i Sverige som passar för sällskap. Vi är i dagsläget en handfull uppfödare som avlar dem med fokus på trevligt temperament. Jag har köpt in individer från alla dessa linjer, för att få ett brett urval samtidigt som det lär mig om likheter och skillnader mellan dem. Alla har tendenser till att smaka på fingrar i olika omfattning. Vissa tar mycket nätt, som för att se om man är god eller farlig (så gör ju tammöss också). Andra testar lite hårdare. Precis som hamstrar, gerbiler och vissa möss, är natalerna känsliga för dofter. De kan nypa till om man luktar gott eller läskigt om fingrarna. Därför tvättar jag alltid händerna innan jag hanterar dem, samt mellan skötseln av de olika burarna. Hanar brukar visserligen tycka om att man luktar hona om fingrarna men det kan också leda till att de börjar slåss i gruppen. 

Små bebisar är oftast snälla! De är lätta att klappa och lyfta, även om de fort skvätter ur handen igen. Vad jag har märkt är att de hamnar i någon slags trotsålder vid ca 8 till12 veckors ålder, då de gärna testar lite extra och smakar på fingrarna (ibland hårt). Särskilt honorna, de flesta är över ens om att hanar är trevligare än honor. Tycker man att det känns obehagligt kan man låta dem va ifred några veckor då detta händer, för att sedan testa hantera dem senare igen. 

 Bur 

Nataler kan hållas i gallerbur, terrarium, akvarium med nättak, plastlådor med ventilering eller burskåp. Vissa individer gnager mer än andra men jag tycker mig se ett samband mellan överdrivet gnagande och frustration. Det uppkommer nämligen när de inte är nöjda med sitt boende, till exempel i för små burar. Lagen är minimum burmått för en grupp nataler 0,5 kvm med en meters höjd. Det kan tyckas onödigt med så stort till så små djur. Anledningen är att de varit ovanliga som sällskapsdjur och därför inte ingår i L80. Vad är deras faktiska behov då? Jag kan självklart inte rekommendera mått som inte lever upp till lagen. Det jag kan säga är att jag ibland hållt nyinköpta individer i ett akvarium i köket tillfälligt, för socialisering och övervakning. Akvariet är 30x60x30cm. Det jag märkt är att natalerna efter ca två veckors tid i detta kar, visar tecken på frustration. De försöker desperat ta sig ut och gnager på takgallret. Detta trots massor av inredning och berikning. Dessa problem ser jag inte när de kommer till större burar. Höjden verkar vara viktig för dem och att det finns ordentligt med saker att klättra på. Terrarium eller burskåp som öppnas fram verkar de trivas bättre i än akvarium med nät i taklocket, eftersom de klättrar upp så högt de kan och vill boa där. Precis som musen älskar de rep, stegar, klätterställningar, klättergrenar, hängbroar, hammockar och bon som sitter högt upp i buren. 

 Motionshjul av den största sorten (28-32cm) är väldigt uppskattat! Hö ska alltid finnas tillgängligt eftersom de äter det. Likaså en musblandning och friskt vatten. 

Foto: Alwyn

Hantering 

Jag har upptäckt att morgonen är det bästa tillfället att handträna dem på. Då är de nämligen väldigt pigga och ivriga på att komma ut på äventyr! 

 Jag skulle säga att nataler generellt sett är ganska otrygga och man måste vara beredd att jobba lite med dem om man vill kunna få dem riktigt tama. De blir lätt rädda för ljud, rörelser och lampor. De kan reagera på rädsla på två olika sätt. Vissa springer och gömmer sig, så som musen gör. Dock är de oerhört nyfikna och kommer oftast fram igen strax efter att de blivit skrämda, för att nosa och undersöka vad det va som hände. Försöker man fånga en sådan natal genom att lyfta dem ovanifrån, är risken stor att man blir biten. Om man lyfter underifrån med kupade händer skuttar de snabbt iväg. Detta kan vara frustrerande i början så man får ha tålamod om man vill kunna lyfta dem på ett säkert sätt. Vissa lyfter dem med ett grepp runt svansroten men den sortens fulhantering förespråkar INTE jag! Vissa individer blir paralyserade istället för att gömma sig, de blir liksom alldeles stilla av skräck. När det händer är de visserligen väldigt lätta att plocka upp men man märker att de känns paralyserade. Risken är att de, när skräcken släpper, far iväg och kastar sig rakt ut i luften. 

 Beroende på hur de reagerar vid rädsla får man jobba med dem på olika sätt för att få dem trygga. Eftersom rädda nataler är så opålitliga brukar jag vilja vinna deras tillit innan jag har dem i famnen, för att de inte ska falla och slå sig. De är inte som tammöss, att de är rädda för avsatser. En riktigt tam natal går dock att ha på axeln utan att den hoppar ner. 

Om man överraskar natalerna, till exempel genom att lyfta på boet när de ligger i det, ligger de alltid väldigt stilla ett tag tills de samlat mod att smyga iväg. Jag brukar passa på att klappa dem lite då och erbjuda dem en godbit. Ett annat tillfälle som passar för att få klappa dem i början, är när de äter. Då kan man nästan alltid klia dem i nacken. Man får inte vara för rädd att röra vid dem, gör man det ofta lär de sig att man inte är farlig. Klappa, klia, ge en godis. Korta stunder var dag med positiv kontakt ger bra resultat! 

För övrigt jobbar jag mest med positiv förstärkning och frivillig hantering. Jag LOCKAR upp dem i handen, så får de komma om de vill. God mat är ett sätt att locka dem på, de lär sig tidigt att äta ur handen. Dock har jag upptäckt att det som lockar mest är att få åka i handen från buren till en lekhage! Så om de en gång flyttats till lekhagen från burdörren, mha en kokosnöt eller liten låda, kommer de sitta fint där och vänta kväll efter kväll. Jag ser alltid till att de har en liten sitthylla eller liknande innanför burdörren. Säker höjd på hagen är ca 50 cm. Vill man inte tvunget umgås med dem och kunna ha dem utanför buren behöver man inte plocka med dem så jättemycket. Temperamentsavlade nataler är ofta snälla, även om de inte vill bli upplyfta.

Foto: Alwyn

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Nordanälvens
12/5/17, 6:28 PM
#4

Superbra artikel! :)

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

Alwyn
12/5/17, 6:29 PM
#5

Tack! Mycket som inte kom med men får göra fler Artiklar. Några önskemål om vad?

[Tisstassen]
12/5/17, 9:54 PM
#6

Så det går inte att ha en Natal i ett akvarium utan nättak? utan de hoppar då från kanten? hur högt behöver de vara för att de ej ska hoppa så fall? :)

Annons:
Novachan
12/5/17, 10:01 PM
#7

#6 Nataler är bra på att hoppa och eftersom de inte har samma höjdkänsla som möss kan de mycket väl hoppa från kanten, oavsett hur högt upp kanten är. Har ingen natal själv men skulle aldrig ha dem i en öppen bur.

Novachan
12/5/17, 10:09 PM
#8

Mycket bra skrivet föresten! Ibland glömmer jag att ge folk komplimanger… - ibland känns det så självklart att nånting är bra.

Jag skulle vilja veta mer om könsbestämning av nataler - ser man likadant som hos möss? När blir de könsmogna? När brukar man säga att en natal är fullvuxen? Vart kan man hitta uppfödare som föder upp nataler till sällskap?

Alwyn
12/5/17, 10:21 PM
#9

Nataler kan inte hållas i öppen bur, nej. Man måste göra buren helt rymningssäker. Annars sticker de. #8 tack! Du ser könen på samma sätt som på möss, dessutom är bröstvårtorna tydliga på honorna så man kan könsbestämma dem jättetidigt. Könsmogna kan de bli ungefär som möss, kanske någon vecka senare. Men det är inte ovanligt att det dröjer mycket längre innan de parar sig. Uppfödarna måste man leta upp genom att fråga sig fram på Fb eller liknande. Eller fråga mig om kontakter. Tog mig lite tid att hitta alla.

[Tisstassen]
12/5/17, 11:12 PM
#10

Tack för svar från er båda!  och ja precis, mkt bra skrivet! 

har en bur nu som jag har en bild på i en tråd, där akvarium är botten och sedan en hög gallerbur ovanpå, skulle ju varit bra till nataler om den var rymningssäker… 

hur lyckas man uppnå en sån höjd utan smithål? fågelbur…? (förlåt om ni inte vill ha för mycket frågor i en artikel)

ariama
12/6/17, 9:15 AM
#11

Vilken trevlig artikel!

Att de inte funkar i öppen bur är viktig info för mig, som bara har sådana.

Novachan
12/6/17, 9:40 AM
#12

Kom och tänka på nu att musburar är ju sällan 1 meter höga så egentligen är det väl olagligt med att ha nataler i musburar? Hur ska/bör man göra på bästa sätt för att uppfylla så att natalen/natalerna ändå har det bra? Annan bur?

ajanki
12/6/17, 10:14 AM
#13

Mycket bra artikel! Tack❤️

Annons:
Alwyn
12/6/17, 11:09 AM
#14

#11 ja, det tycker jag att artikeln förklarar i stycket Hantering. "De är inte som möss, som är rädda för avsatser" ;) skulle kunna nämna det under burstycket med i och för sig. Eftersom jag gillar att bygga burar för att anpassa till arten går det oftast att skapa lagliga burar på så vis. Har en tråd här på mus.ifokus med bilder på burarna. De absolut flesta (typ 99%) av alla i Sverige håller sina nataler i olagliga burar. Jag dömmer dem inte men har nämnt här vad jag upplever är för litet. Tisstassen, det du beskriver är en så kallad gerbilbur, den modellen borde fungera bra sålänge avstånden mellan spjälorna i gallret inte är för långt eller om du råkar få en stissig natal som gnager på gallret.

[Tisstassen]
12/6/17, 11:31 AM
#15

#14 ja jo de finns gerbilburar som har en glasdel och en gallerdel, dock är ju inte de så höga vad jag sett iaf? jag har ju själv ställt en rätt hög gallerbur ovanpå bara, så totalt bild buren 90cm hög, min muskille kan klämma sig ut och balansera på akvariekanten samt klättra på utsidan av gallret om han vill :) men de skulle ju inte då gå med en nataler :/ 

om man gör som dig och bygger själv så funkar de ju att uppnå måtten lättare :) 

men vad är det hos nataler som tilltalar dig så där extra? inget illa ment alls, är bara nyfiken :) tänker att som jag förstått det så har möss fler fördelar? inte hoppar från avsatser, kräver mindre utrymme, lättare att tämja osv… är det utmaningen eller har de ett tilltalande psyke? :)

Alwyn
12/6/17, 11:34 AM
#16

#15 svaret på den frågan tillar du om du läser mitt inlägg "Min nataluppfödning" :)

Novachan
12/6/17, 11:34 AM
#17

#14 Precis, jag har bara sett bilder/videos (bl.a. youtube) där nataler inte verkar hållas i lagliga burar, de flesta har ju varit foderdjur men har sett några som var till sällskap som bodde i hamstrerburar med hyllplan och rör, akvarium och IKEAs detolf ("akvarium").

ariama
12/6/17, 11:39 AM
#18

#14. "Inte rädda för höjder och avsatser" kanske du kan skriva? Eller/och "ramlar och hoppar lätt". Eller varför inte bara lägga till att de inte funkar i öppna burar för att de ramlar ut, till skillnad från möss. Men det kanske blir för långt.

Novachan
12/8/17, 9:05 PM
#19

Jag vill komma med en dum fråga bara för att det ska vara tydligt: man får ju anta att man måste utnyttja höjden med klättergrejer för annars är de väl inte nöjda med att ha 1 meter i höjd ändå(?). Ibland tänker man ju inte tillräckligt långt och bara "ja nu har jag fixat de här måtten till det här djuret som ska ha det så" men inte gett något för dem ett sätt att ta sig för att nyttja måtten man har gett…

Alwyn
12/8/17, 9:33 PM
#20

#19 självklart, det är därför jag har skrivit hur viktiga klättergrejorna är på flera ställen ;) de äääälskar att klättra upp så högt de kan och om man sätter ett bo där väljer de detta att sova i. Sött att se hela natal+musgruppen ligga och trängas gott där uppe i en mjuk hög <3

Annons:
Novachan
12/8/17, 10:11 PM
#21

Bygger de ett bo själva av material de hittar eller får de färdiga bon/hus som sitter högt uppe redan som de sedan kan bädda?

Alwyn
12/8/17, 10:21 PM
#22

De får hus, trälådor och olika typer av skydd där de får bädda om de vill…men oftast bäddar de inte så noga. Typiskt nataler, kassa på att bädda. De älskar hängmattor i tyg också.

Novachan
12/13/17, 5:43 PM
#23

Hur gör du (eller andra) som sätter ihop en eller flera nataler med en mushane och senare så dör mushanen? Får natalerna fortsätta att bo kvar utan mushane livet ut eller kan de få flytta till en ny mushane?(- fungerar det om det är en ung mushane? tror du Alwyn skrev att det inte funkar så bra att sätta ihop äldre nataler med mushanar, med spelar det någon roll hur gammal hanen är då? eller bara hur gammal natalerna är) Blev många frågor i en 😃

Alwyn
12/14/17, 10:20 AM
#24

Min hjärna är mos så jag kanske missar nån fråga. Men min uppfattning är att hon nataler inte accepterar nya individer (varken möss eller nataler) efter att de själva nått viss ålder. Men om musen är vuxen eller ung spelar ingen roll. Hanar är oftast snällare mot nya. Vad jag sett är att hanar, iaf om de haft erfarenhet av möss innan, accepterar alla nya mushonor. Har inga mushanar själv så där är jag osäker på om åldern på mushanen spelar roll men tror inte det.

Stinastygg
12/15/17, 9:00 PM
#25

Blev lite fundersam över detta videoklipp… "Mouse" står det ju, men visst är det väl nataler som syns i klippet, Alwyn?? 🤔

Om inte, vilken art? 

Edit: Nevermind, tänkte inte så långt som att läsa beskrivningen till videon under klippet 😂 uuups.😊

Alwyn
12/15/17, 10:02 PM
#26

#25 ja hehe, jättegullig video är det. Duktiga nataler. Jag har tittat flera gånger på den förut.

Novachan
1/7/18, 9:28 PM
#27

Jag tror att svaret är "nej det lär inte fungera" men tanken kom igår när jag skulle lägga mig: hur skulle två hanmöss fungera med en eller fler nataler… om hanarna ändå skulle bråka med varandra eller inte (vilket jag tror att de skulle göra).

Annons:
Alwyn
1/8/18, 8:51 AM
#28

#27 natalers närvaro lär inte göra någon skillnad på om hanmössen slåss eller ej. De är ju fortfarande rivaler, så varför skulle det vara skillnad?

Novachan
1/8/18, 11:08 AM
#29

#28 Tänkte om det kanske skulle finnas en lite möjlighet att de inte skulle bråka men en tredje part för att skapa rang, men nu när jag tänkt vidare så vet jag inte om hanmöss (även de som fungerar ihop) använder sig så mycket av rang som honor gör… de bråkar väl snarare med varandra för vem som ska få para sig med honor än vem som ska vara "boss" (?)

Alwyn
2/15/18, 3:40 PM
#30

Putt!

Grodan
2/19/18, 10:19 PM
#31

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alwyn
5/30/18, 8:36 AM
#32

Åh den här skulle jag kunna tänka mig att uppdatera lite snart :)

ariama
5/30/18, 3:09 PM
#33

Jag vet inte om det här passar i den här tråden, men jag tänker att den här boken vore guld värd för dig, i och med att det finns så få uppfödare och linjer av bra nataler. för att kunna fortsätta linjerna långsiktigt, med så låg inavel som möjligt. Det är lätt hänt att bara mixa ihop dem så alla är släkt på slutet, och så står man där och måste hitta (sämre?) material utifrån.
https://mus.ifokus.se/discussions/5b09261bce12c4102e000f00-lycklig-ny-bok?discussions-1

Alwyn
5/30/18, 5:45 PM
#34

#33 tack. I den omfattningen jag föder upp känner jag dock inte att det behövs. Jag parar de jag tycker har bäst temperament och komplementerar varandra. Det blir inte mer än en eller två kullar per år. Eftersom jag har ganska bra koll på genetik så klarar jag den planeringen själv. Det är inte ens säkert att jag orkar avla så länge, känns osäkert nu.

Annons:
ariama
5/30/18, 7:43 PM
#35

Jo, och de som kompletterar varandra bäst är oftast närmast släkt. Är min erfarenhet. Själv tycker jag det är väldigt svårt faktiskt, att avla på ett vettigt vis, så för mig är boken verkligen ett hjälpmedel att bättre nå de mål jag önskar. Oavsett vilken "takt" jag har. Och sluta vill ju inte jag. 😃
Men du har kanske inte samma avelslust som jag har. Du är och nosar emellanåt, men det riktiga intresset verkar inte vakna?
Menar inte att det behöver det heller, alla behöver ju verkligen inte ägna sig åt avel, det finns så många andra områden att ägna sig åt när det gäller djur! 😘

Alwyn
5/30/18, 8:25 PM
#36

Om det fanns ett större intresse för nataler så hade jag kännt mig mer motiverad men nu finns det liksom knappt vettiga köpare och då tycker jag det känns lite lönlöst…vem avlar jag då för liksom? Jag vill inte ha för många djur eftersom jag föredrar att ge dem utetid och umgås med dem, jag hinner inte då.

Tsunamis
6/1/18, 12:35 PM
#37

Det där är problemet att fastna för något udda och unikt djurslag. Nataler passar inte för alla tyvärr, och det är därför du har svårt att hitta köpare och bra sådana. 

Då får väl fundera på vad du vill och varför. Även om man inte avlar i större skala så behöver man minst en uppfödare man kan bolla med och byta djur med.

MvH  Tsunamis

Alwyn
6/1/18, 7:08 PM
#38

#38 ja, det är där jag befinner mig just nu. Funderingarna alltså. Vi får se vart det leder.

Grodan
6/16/18, 2:11 PM
#39

Alwyn, Man måste helt klart göra reklam för nataler. För många år sedan avlade ju EvaJ på nataler på samma sätt som du. Hon skrev massor om dem på nätet och gjorde reklam och sålde till sällskapshem. Så tyvärr måste man jobba lite för dem.

Jag hjälper gärna till och du har mus-ifokus att sprida info på och göra reklam för dem.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Tsunamis
6/18/18, 11:09 AM
#40

Jag har lite för många projekt igång (som vanligt) och natalerna får mindre och mindre fokus här hemma. Dem och guldhamstrarna kommer på sikt fasas ut här hemma i år.

MvH  Tsunamis

Grodan
1/15/19, 5:04 PM
#41

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Alwyn
1/15/19, 5:12 PM
#42

💗 Jag fortsätter med mina bästaste. Försöker fortfarande övertala Cookie att bli dräktig, vi har försökt 1,5 månad nu. Väntar resultatet från senaste parningen.

Upp till toppen
Annons: