Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 2014 ggr
ariama
1/22/18, 11:30 AM

Kroppsspråk och uttryck

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad tycker musen?

Möss är otroligt söta och näpna djur, och ofta även vackra. De är lätta att glädjas över och att älska, och det finns så mycket att "tycka" om dem. Vad tycker jag om färgen, typen, de stora/små öronen, beteendet, osv. Vad tycker jag om utställningsresultaten, i standard, i petclass?

Med de här små djuren är det som sagt lätt att tycka, att ha fokus på vad jag tycker. Vad musen tycker är det ganska lätt att hoppa över. Jämförelsevis alltså. Mycket på grund av storleken (brist på) behöver det inte vara så viktigt (för oss).

Som sällskapsmusuppfödare och amatör-etolog samt intresserad av domesticeringsprocesser är det för mig en viktig aspekt att inte bara fundera över vad jag tycker om musen, utan även vad musen tycker.

Vad tycker musen? Om mig? Om tillvaron? Om situationen den är i?

Möss är oerhört uttrycksfulla djur! (Det är väl alla djur på sina vis, det är deras sätt att kommunicera). Något som syns tydligt även på fotografier.

Så jag har gått igenom mina gamla foton och plockat ut en del tydliga bilder, och ger min tolkning av vilken information de ger mig. Till saken hör ju att jag även känner/kände mössen väl irl.

Annons:
ariama
1/22/18, 11:31 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Men först vill jag ge lite fler aspekter till mina tolkningar och tankar. Det finns många beskrivande adjektiv som kan tyckas höra ihop, men som inte gör det. Till exempel behöver adjektivet rädd inte kännetecknas av en otam mus. Eller tvärtom, en orädd mus behöver inte vara tam. Och en mus behöver per automatik inte vara social (med människor) för att den är tam. Här finns många spännande aspekter som jag inte går närmare in på än såhär:

En bild säger mer än tusen ord! Det kan verka vara en tillfällighet att den svarta musen är på väg ut ur bilden, medan ett gäng gula möss vänder sin uppmärksamhet mot mig och kameran. Det är det inte. Bilden speglar verkligheten på ett nästan skrattretande vis. Den svarta musen är lika tam och lika orädd som sina systrar - men hon är inte social, dvs inte särskilt intresserad av social samverkan med människor.

ariama
1/22/18, 11:33 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#2

Vad tycker musen som trycker? Med ett ord: "Läskigt!" Varför? Det förtäljer inte bilden, mer än att musen är i en ovan situation.

Jag kan alltså inte säga enbart av fotot om den tryckande musen är en rädd eller orädd mus. Är det första gången den är i situationen är den kanske bara ovan. Är det tjugonde gången och den fortfarande tycker det är obehagligt så är det troligtvis en rädd mus.

Jag kan däremot säga att det är en mus som väljer "freeze" framför "fly",  i situationer som känns läskiga, dvs den väljer att bli blickstilla, och hoppas klara sig på det viset istället för att kanske trigga igång en jaktinstinkt hos någon fiende genom att springa eller hoppa iväg.

Det här beteendet anser jag vara en domesticeringseffekt hos våra tammöss. Möss måste vara hanterbara, vare sig de är labb- eller hobbymöss! Möss som flyr vid minsta tecken på fara (verklig eller inbillad) går inte att hantera. De har successivt utgått ur all avel, medvetet eller omedvetet.

Hos vilda djur har olika individer i en flock olika beteenden när fara hotar. Det främjar överlevnaden i populationen, eftersom olika beteenden funkar olika bra i olika miljöer. Miljöer förändras, och många arter har genetisk beredskap för det.

Domesticering handlar om att människan och inte naturen gör urval, och vi väljer ut de djur som vi kan hantera och som inte är aggressiva. Generation efter generation väljer vi de djuren som passar våra syften, och självklart ger det genetisk respons. Även beteenden handlar ju om genetik!

Bilderna visar en osäker och en frimodig mus.

ariama
1/22/18, 11:33 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#3

En trygg mus som tycker situationen är under kontroll, har en mjuk jämn profil när den sitter stilla, med en rygg som löper som en jämn kurva från manke till svansrot. Ögonen har en öppen blick och öronen är uppmärksamma. Rowanda visar en trygg mus medan den lilla agoutin är avstängd, med lätt infälld bakre del av ryggen samt avstängd i ögon och öron.

ariama
1/22/18, 11:34 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Dessa möss som trycker, tycker jag är så tydliga att tolka. De försöker bli så platta att de smälter ihop med underlaget och "försvinner". Men bröstkorgen går ju inte att platta till, så kontrasten mellan framdel och bakdel blir slående.

Ju plattare bak, desto obehagligare tycker de situationen är. Stackars Ålandsrot här tyckte det var förskräckligt! Men han var annars inte en särskilt rädd mus. Fast inte social heller, bara stor, vacker och alldeles kolsvart.

ariama
1/22/18, 11:36 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 8
Förhandsgranskning av bild 2 av 8
Förhandsgranskning av bild 3 av 8
Förhandsgranskning av bild 4 av 8
Förhandsgranskning av bild 5 av 8
Förhandsgranskning av bild 6 av 8
Förhandsgranskning av bild 7 av 8
Förhandsgranskning av bild 8 av 8
#5

Riktigt rädda tammöss som tas upp och/eller sätts på nya platser  blir blickstilla och stänger av. Det syns att ögon och öron blir uttryckslösa. En osäker tammus trycker, på olika vis. Tycker den situationen är läskig åker bakdelen ner. Är musen bara osäker, ligger den lågt. Den håller magen nära underlaget, ofta huvudet också, och benen ofta lite brett isär.

ariama
1/22/18, 11:37 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#6

Mindre rädda möss stannar fortfarande stilla, men undrande. De kan sträcka ut sig och vädra i luften åt olika håll, medan ögon och öron är uppmärksamma.

Annons:
ariama
1/22/18, 11:39 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 5
Förhandsgranskning av bild 2 av 5
Förhandsgranskning av bild 3 av 5
Förhandsgranskning av bild 4 av 5
Förhandsgranskning av bild 5 av 5
#7

När musen är avslappnad och orädd lättar magen från marken! Öron och ögon tar glatt och nyfiket in allt i omgivningen och nyfikenheten är stor. Nyfikenhet är mössens kännetecken! Men de behöver vara avslappade och orädda för att komma dithän.

ariama
1/22/18, 11:41 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#8

Orädd och avslappnad kommer musens inneboende glädje och nyfikenhet till uttryck! Är den även social så samverkar den med mig. Den är inte bara nyfiken på sin omgivning, utan även på mig, min kamera, och vad jag gör. Den kommer gärna upp i min hand för att utforska sakerna närmare, och vara delaktig i mina aktiviteter.

Bild: Social mus utsläppt på golvet, undersöker under fåtöljen (se svansen), men när jag lockar väljer den att vara med mig.

ariama
1/22/18, 11:42 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Domesticering handlar om gener, om vad som finns naturligt i den vilda populationen och som sedan plockas fram och renodlas av människan för att få ett beteende som passar vårt syfte med djuret i fråga. Mitt eget avelsmål med musaveln är att få fram sociala möss som uppvisar medfödd tamhet. Det är inte omöjligt och det är genetiskt betingat. Men det kräver ett speciellt sorts urval av avelsmöss.

Man ska aldrig glömma att gener fungerar i samklang med sin miljö. Det är en tätt knuten samverkan. Om man vill kan man tolka denna samverkan som fifty-fifty vad gäller orsak och verkan.

Kanske kan man få den mest rädda och osociala mus något sånär "tam" med tålmodig envishet. Men en medfödd tamhet innebär att musungen tidigt visar oräddhet och nyfikenhet på människan som varelse. Detta växer fram vid olika åldrar, hos mig oftast runt 4 - 6 veckor när den naturliga "första skyggheten" börjar lägga sig hos de modigaste ungarna. Hos en del ungar växer denna "skygghet" aldrig bort.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: