Annons:
Etiketteraveluppfödning
Läst 4022 ggr
amaira
2010-01-25 14:43

Att starta musuppfödning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att starta musuppfödning

  1. Börja lugnt!

Ta en kull och känn dig för.

Lär praktiskt från försökskullen. Allt från utfodring, beteende, utveckling, könsbestämning, socialisering, uppväxt, könsmognad, sära på könen, och slutligen ha ett gäng "vuxna" möss (det går fortare än du tror), urval (vilka/vilken, om ens någon, blir kvar för prövning till vidare avel?), och till sist försäljning.

Frågeställningar:

  • Hur känns det att ha många möss?
  • Klarar jag rutinerna (på lång sikt) med matning, skötsel, rengöring av burar, daglig kontroll av alla möss, osv.
  • Vad säger en eventuell familj, eller andra "inneboende"?
  • Har jag plats? Har jag bra burar, har jag plats för alla burarna?
  • Hur gör jag när jag inte lyckas sälja, och får "för många möss"?
  • Har jag tiden?
  • Håller intresset i sig eller är jag en sådan som snabbt tröttnar och förlorar intresset och går vidare till andra aktiviteter?
  • Är jag beredd att fortsätta kämpa även i motgångar, med mössens bästa för ögonen?
  • Har jag råd? Att ha en musuppfödning är ett JOBB, men det genererar ingen inkomst! Även om du säljer möss kommer du att ligga ekonomiskt på minus.

Hur gör jag för att sälja möss? Prova dig fram med din första kull. Ibland går det lätt och snabbt, ibland går det inte alls, det är så det är och kommer att vara. I vilken mån du kan sälja mössen ur dina kullar, vet du inte i förväg.

Hur kan du annonsera? Hur vill du annonsera? Vad passar just dig? Det handlar om kontakter med andra människor, har du lätt för det, eller tycker du det är jobbigt?

Annonsera på Mus.iFokus, och på SVEMUS hemsida.

Du kan t.ex. sätta upp annonser på anslagstavlor, i Konsum, i djurbutiker. Vackra och söta bilder är alltid säljande. Kanske kan du till och med få en artikel i lokaltidningen, men då behöver du vara ordenligt kunnig och påläst om möss som sällskapsdjur, tycker jag. Samt veta vad folk mest undrar över, och kunna svara på det.

I vilken mån är du beredd att vilja satsa på att sprida information och kunskap? Hur irriterad (eller kanske till och med kränkt?) blir du av "dumma frågor"? (not: det finns inga dumma frågor, bara dumma svar…)

Har du svårt för detta: Utsätt dig inte för det! (Du väljer själv hur du vill utveckla din uppfödning, samt försäljning)

En vacker hemsida, som också visar din seriositet och kunskap, är alltid bra reklam.

Gillar du kontakter med andra människor? Kan du bedöma dem något sånär? Är det viktigt för dig var dina möss hamnar, eller vill du till slut bara "bli av" med dem?

Vilket pris ska du sätta på ungarna?

![st.u3.jpg]

Ja, det är förslag på de allra första frågeställningarna som du kan sätta dig in i, till att börja med, medan du tar din "provkull" för att känna på hur det är.

Valet, om du ska gå vidare eller inte, gör du först senare.

Annons:
amaira
2010-01-25 14:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Jaha, nu har du provat på, och fått blodad tand. Passionen håller i sig, kärleken består. Dags för Steg 2.

Vad är ditt avelsmål? Vad är det för möss du vill föda upp?

Här kommer du att märka att du måste välja.

Prioritera.

Avlar du, måste du välja. Igen och igen och igen.

En vacker mus eller en snäll mus?

Båda delarna? Ha! Glöm det. (Åtminstone tills du kommit en bra bit in i din avel, med både djur och erfarenhet.)

Och om du nu får en musunge som är både snäll och vacker? Är den frisk? Får den tumörer? Har den vårtor på magen? Eller springer den som en nervös galning i buren?

Den Perfekta Musen finns inte!!! Det kommer du snart att märka. Något hos musen är toppen, något annat är inte särskilt bra. Och du måste välja, prioritera. Det är inte alltid lätt, men det är spännande, det är grundstommen i en uppfödning. Vi väljer och prioriterar alla olika. Och får då också fram möss som är på lite olika vis. Olika temperament, olika friskhet, olika sundhet, olika typ - inte bara färg och hårlag!

Vill du bli en uppskattad uppfödare, så fuska inte alltför mycket med dåliga egenskaper! Därmed inte sagt att du måste vara "strikt" - med erfarenheten kanske du märker att en viss "dålig" mus ger en fantastisk avkomma, och tvärt om.

Hur viktigt är det med en perfekt standardfärg? Då måste du inrikta dig väldigt mycket på den färgen, och läsa standarden för hur den ska se ut. Och så behöver du beväpna dig med tålamod över många musgenerationer!! Och, förstås, NJUTA under resans gång, av alla de individer som är dina små vänner och som är under ditt beskydd!

Hur viktigt är det med en bra typ? Läs standarden igen.

Vill du ha svensktypat eller engelsktypat? Eller en korsning av båda? Eller spelar det mindre roll i ditt urval?

![st.harm2.jpg]

VAR MED PÅ UTSTÄLLNINGAR!!!

Se och träffa andra möss, än dem du kommit i kontakt med. Du får se bra och dåliga standardfärger, olika hårlag i skiftande kvalitet, du ser de olika mössens beteenden.

Det finns inget mer lärorikt än att se och träffa många olika möss!!!

Ställ ut dina möss!!! Då får du en objektiv bedömning, och får veta vad andra anser, det är viktigt.

Tänk också på att man lätt blir hemmablind. Kanske är mina möss för magra, kanske för tjocka? Men jag är så van vid dem, och bara dem, att jag inte ser det. Kanske har de parasiter av något slag? Då får du veta det, och kan åtgärda det. Det är inte alltid lätt att se sina parasiter!!

Skäms inte, var inte rädd, se det som den RESURS som SVEMUS och utställningar är. Det är ingen skam att inte veta! Det är en skam att inte vilja veta.

amaira
2010-01-25 14:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

När det gäller temperament finns det nog lika många åsikter om "ett bra temperament" som det finns människor. Vi önskar helt enkelt olika av våra små vänner. Men ska vi kunna välja, behöver vi VETA vad en mus är, och kan vara. Vi behöver veta vad vi har att välja mellan.

Kanske också fundera över om det temperament som jag väljer, också fungerar med andra människor? Kan jag sälja dem? Är det rättvist mot köpare och möss, att föda upp de möss som jag gör?

Det behövs inte fler "dåliga möss", för det far både mössen och människorna illa av, även om du personligen älskar dina möss.

Faktiskt behöver man inte ha ett så klart mål från början!!

Men du behöver en riktning.

Sedan kommer dina tankar och erfarenheter att förändras under resans gång. Du utvecklas i takt med att din uppfödning utvecklas.

amaira
2010-01-25 15:02
#3

Avelsmöss.

Vad du har för möss att starta med, är viktigt!!

Du kan inte få bra möss ur dåliga möss.

Å andra sidan kan du inte se vad musen bär för gener, det kan dyka upp oväntade resultat, men det är inte något du kan avla utifrån, för då avlar du inte, då "chansar du".

Har du möss som du älskar? Köper du in nya möss till avel, kommer du att älska dem också!! Tänk på det. Då kan du dessutom välja din egen avelsinriktning.

När du startar din egen uppfödning, tänk på att det tar tid! Det kan ta tid på två olika vis.

Det ena är att en uppfödare givetvis inte säljer av sina bästa möss, dessa går ju vidare i uppfödarens egen avel!!

Detta betyder inte att det är dåliga möss du köper från uppfödare, det kan fortfarande vara bättre möss än du kan få tag i annars, de har ju ett långt koncentrat av "urval" bakom sig.

Så det är möjligt att dina första möss blir "toppen möss", som du kanske till och med vinner utställningar med. Äran kan vara din, men uppfödarmödan är det inte … Först efter flera generationer slår dina egna urval igenom, och då visar det sig vilka möss just du får fram.

Så, det kan starta jättebra, och sedan gå utför. Eller så startar det inte lika bra, men går uppåt (med dina mått räknat).

Så var noga med både avelsmöss att starta med, och dina egna urval senare.

OCH TÄNK LÅNGSIKTIGT!! Det är inte säkert att den bästa mushonan ska paras med den bästa hushanen! Kanske har du andra prioriteringar och önskemål som du vill uppnå? Kanske behöver du då ta in någon sämre mus, som ändå har just det du söker? Och sedan ha tålamodet att vänta dig fram i några generationer tills detta (förhoppningsvis) slår igenom igen, och ut kommer en mus med just detta du önskade kombinera?

![st.bj1.jpg]

Planering och kunskap och "öga" är viktigt. Men se facit, det har man aldrig!!

Avel är inte en spikrak bana framåt. Det är klurigheter, utmaningar, tankeställare, och förstås utveckling. Det är "tankearbete".

Gillar man personlig utveckling, problemlösning, ny och utökad kunskap, utmaningar, och klarar av svårigheter och ibland både sorg och frustration - i samklang med en stor glädje i nuet tillsammans med de djur man har, ja då är uppfödning något för dig!

Eller … det är så jag uppfattar det, det är på det viset uppfödning är något för MIG. Det finns säkerligen även andra sätt att uppleva det, som fungerar lika bra.

SimplyLuck
2010-01-25 15:06
#4

RIKTIGT bra !!!

tummen upp till dej AmairaSkrattande

// Elin B.

[Manjana]
2010-01-25 15:13
#5

Otroligt bra artikel! Skrattande

amaira
2010-01-25 15:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Tack Simply Luck och Manjana! Skrattande Kyss

Rent praktiskt, hur börjar du?

Ja, givetvis har du redan skaffat dig kunskap i allmän mushållning!! Så hur du ska sätta ihop främmande möss med varandra är ingen nyhet för dig. inte heller foderblandingar och sådana saker. Du är redan påläst om detta.

Papper och penna, är vad du behöver. Gärna ett kollegieblock. Eller en databas eller fil i datorn. Huvudsaken är att du använder det, och att det är enkelt för dig!

Där skriver du upp när vilken hona sätt ihop med vilken hane, och tidigaste förväntade födelsedatum.

Säras de, antecknas även sista möjliga födelsedatum. Dräktigheten är 19 dagar (fast det kan töjas lite ibland).

Du antecknar givetvis också alltid födelsedatum för varje kull, så fort den fötts.

Stamtavlor kan se ut på lite olika vis. Enklast är förstås att få dina möss registerade i SVEMUS, och beställa stamtavlor för mössen samtidigt.

Registreringen går till så, att du skriver ut registreringsdokument från SVEMUS hemsida.

Du går in på svemus startsida:

SVEMUS  och klickar på "Dokument" i spalten på vänster sida, och kommer hit.

Under Kullregistrering kan du sedan välja om du vill få upp blanketten som dokument eller pdf-fil. Men framför allt väljer du blankett utifrån om föräldramössen är registrerade eller inte!

De två blanketterna ser ut såhär:

![1.jpg]

Skillnaden är inte så stor.

På den ena står det:

Kullregistreringsblankett A: för mus med föräldrar som redan är registrerade i SVEMUS

 och på den andra står det:

Kullregistreringsblankett B: för mus där en eller båda två av föräldrarna inte redan är registrerade i SVEMUS

Enda skillnaden är att du på blankett B behöver fylla i alla uppgifter om föräldramössen, samt deras föräldrar.

På blankett A skriver du bara namn och registreringsnummer. Alla uppgifterna finns ju redan hos registratorn!

Om du inte vet föräldrarna till dina möss, kan du registrera ändå!! Då lämnar du bara blankt. Om du till exempel inte vet vem som är pappa till mössen, eller om du köpt möss (till avel eller ändå) som inte har kända föräldrar.

![1b.jpg]

Sedan fyller du i kullfakta. Hur många ungar fanns vid födseln. Hur många ungar fanns vid 3 veckor. Hur många är hanar, hur många är honor.

Om några har dött: Hur många har honan dödat, hur många har du kullat, hur många har dött "av sig själva"?

 ![st.kr2.jpg]

Sedan ska du fylla i om själva kullen. Det här kan du oftast inte göra för tidigt, du får ha lite tålamod, för det är inte alltid lätt att se vilka färger musen får förrän pälsen är fullt utvuxen och fullt utvecklad.

![st.kr1.jpg]

Har du fler än tre ungar, fortsätter du på nästa dokumentsida..

Det som du ska veta är:

Kön

Färg/teckning

Hårlag

Typ

Ägare behöver du inte fylla i, det kan ju ändra sig.

Reg nr ska du inte fylla i, det gör registratorn.

Övrigt finns där, om det är något du vill notera extra. Till exempel svansknyck.

Under kön kan du ju bara välja mellan hane och hona.

Under färg skriver du den färg som musen ser ut att ha. Även teckning, och tan. Om färgen inte är bestämbar, kan du skriva "joker". Gäller särskilt vid tecknade former som ligger mitt emellan de standardiserade.

Du kan t.ex. skriva Joker: vittecknad agouti. Blir det svårigheter kan man alltid fråga!

Sedan kan du under övrigt ge en bättre förklaring till färgen eller teckningen

Annons:
amaira
2010-01-25 16:02
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Stamtavlorna.

SVEMUS har ju egna stamtavlor som du kan beställa om du vill. De ser ut såhär:

(klicka på länken så ser du bilden större)

och här är Harmoni RIP som fått demonstrera sin stamtavla. ![st.harm.jpg]

amaira
2010-01-25 16:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Såhär ser baksidan av Harmonis stamtavla ut:

 

amaira
2010-01-25 16:10
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Detalj.

 

amaira
2010-01-25 16:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Såhär ser mina stamtavlor ut idag:

Baksida bryr jag mig inte om. Jag har kollegieblock där jag antecknar födslar och dödslar och antal ungar, och tankar om dem, och har noga koll på vilka som är kullsyskon, allt finns nerskrivet.

Det har blivit ett större antal kollegieblock vid det här laget. För jag skriver också ner tankar jag har, förväntingar, idéer, mål (och ser då också hur de försändras med tiden), osv.

Jag "pratar högt med mig själv" i mina kollegieblock.

amaira
2010-01-25 16:17
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Såhär kan en stamtavla också se ut:

(klicka på länkbilden så ser du den i större format)

Eftersom jag kladdar på stamtavlorna, kan jag här läsa att Förgätmigej dog av en stor tumör på buken under bakbenet, vid 1 år och 10 dagar, den 14 dec 2006.

amaira
2010-01-25 16:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Och en finsk stamtavla kan se ut såhär (Noddyn)

 

amaira
2010-01-25 16:29
#13

Hur du gör dina stamtavlor spelar mindre roll. Det viktiga är att få med:

Födelsedatum.

Färg/teckning. (t.ex. agouti, svart/tan, eller blå-even)

Hårlag. (t.ex. långhår, korthår, astrex eller texel, samt eventuell satin).

Typ. (engelsk, svensk, eller korsad. Vid korsad typ, skrivs pappans typ först, t.ex. eng/sve om pappan är engelstypad och mamman svensktypad. Och tvärtom sve/eng om förhållandena är omvända.)

Föräldrar, samt mor- och far-föräldrar och sedan deras föräldrar, alltså 3 led bakåt ska finnas med.

Pfuuuuhhhh *torkar svetten ur pannan* Nu är jag klar Flört Skrattande.

(Detta var mitt svar på en fråga jag fått privat Cool )

Annons:
Littlem
2010-01-25 16:33
#14

Väldigt bra läsning detta!!  Det är himla mycket att tänka på runt avel :)

amaira
2010-01-25 16:52
#16

Tack Littlem Skrattande

BMEXX
2010-01-25 17:07
#17

Jättebra och intressant läsning!

Skriv gärna mera! om andra saker då:)

// Pabblo

SimplyLuck
2010-01-25 17:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

jättefint, ännu en gång!

är så glad för Mus.Ifokus så mycket info det finns.

tack tack tack alla snälla fina människor här!

Jag längtar tills jag kan börja med min uppfödning.

lär dröja antal år men det är bara bra, då hinner jag lära mig massor. Kyss

Ni musmänniskor är verkligen underbara människor och jag längtar tills jag kan ta mej upp till någon utställning och träffa er!

jag och mina musar tackar er alla <3

ps. förlåt amaira om jag kom lite OT i din tråd. men jag blir bara så glad ^^

// Elin B.

Aviendha
2010-01-25 19:52
#19

Suveränt!

Så vettigt, detaljerat och bra skrivet. En klase tummar upp Amaira!

ivanhoe81
2010-01-25 21:07
#20

tack för det bra svaret, det ger mig så enormt mycket mer kött på benen under min planering

när jag känner mig redo så kommer jag leta reda på lämpliga avelsdjur, kommer avla på lugna möss då jag vill ha fram snälla hanar som kan bo tillsammans och möss som tar sig tid att sitta och mysa i händerna eller på axeln

men mina gerbiler måste få somna in först (de är just nu 2.5år ungefär)

Annons:
Grodan
2010-01-26 00:56
#21

Shitt amaira! Det där är ju en halv avelshandbok! Flört Helt underbart!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Evelyn
2010-01-26 01:22
#22

Verkligen underbart skrivet amaira!!

Måste också säga att guud så vacker Harmoni var! Vilket härligt djup i färgerna och en så trevlig toning dem emellan, de liksom "bara smälter ihop"! Är inte så insatt i skuggade varianter men jag antar att hon är sable?

amaira
2010-01-26 13:26
#23

Tack igen, alla. Skrattande

Ja, Harmoni var sable, chocolate sable för att vara exakt. Alltså en röd mus med chocolate-sotning. Ingen sammanblanding med tan här, det är rödfärgen som syns på mage och sidor, medan chocolate-toningen går ner från ryggen.

Sablevarianterna är verkligen läckra, som alla de röda mössens varianter är. Tyvärr ingår ju de rödas defekter. Harmoni fick sin tumör vid ett års ålder och fick avlivas.

Sedan är ju de röda bara "vackra" medan de är unga. När de blivit fullt utvecklade (om inte förr) börjar de lägga på vikt. även om de inte blir smällfeta alltid, tycker jag de blir så otympliga i typen.

Så deras skönhet varar ofta inte mer än ett par månader … och sedan kommer sjukdomarna på tok för snabbt.

De röda mössen är de vackraste jag vet!! Men jag vill inte ha fler…

amaira
2010-01-26 13:35
#24

SimplyLuck! Glädje är något jag verkligen gillar, så OT:a på du bara Flört.

Överlag gillar jag tanke-associationer, och bryr mig sällan om ifall mina skriva inlägg vindrar iväg åt oanade håll. Det brukar alltid vara intresant i alla fall, och ofta givande!!

Åtminstone två nya blivande uppfödare i den här tråden! HURRA!!!!!

Lycka till i framtiden, både SimplyLuck och Stefan. Det kommer att gå bra för er, det är jag övertygad om!

Och Stefan, den du ska prata med om avelsmöss, är Vattnadals Elin!! Hon är en mycket kunnig och duktig uppfödare. Är dessutom en oerhört vänlig själ, och hon har sådana mushanar som du söker, och kan bygga vidare på, och få ännu bättre ur "kommunikations-synpunkt", så att de kommer till dig och vill umgås.

ajanki
2010-01-26 15:06
#25

Tack Amaira för den intressanta och väldigt upplysande artikelnSkrattande

Det där med avel är sååå svårt och väldigt intressant!

Jag har fött upp saluki (en vinthundsras, för er som inte visste detFlört) i över 20 år.

Och det är många gånger som jag rivit mitt hår och velat ge upp eller önskat att jag aldrig börjat avla utan stannat som en "vanlig" hundägare bara…men så har jag fortsatt i alla fall!

Jag har inte haft möss särskilt länge (sen augusti förra året) så börjat avla än har jag inte gjort. Men visst finns dom tankarna där…men jag vet hur svårt det är med avel och jag försöker just nu bestämma mig för vilken inriktning jag ska ha i såna fall….som det är nu så tycker jag att nästan alla möss är helt underbart vackra! Om jag tittar på hur mina egna möss är i temperamentet så vet jag absolut redan nu vilka jag skulle kunna tänka mig att avla på och vilka som "bara" ska få fortsätta att vara mina puss och kelkompisar…men sen då? Kommer jag ångra mig att jag börjar avla? Och precis som med salukina tänka att åh, om jag inte hade börjat avla själv utan bara köpt in trevliga och vackra möss utav andra och bara fått njuta av mössens sällskapObestämd

Ja, vi får se hur jag gör!

Återigen, Tack Amaira för artikeln, den är toppenGlad

Dressan
2010-01-26 15:12
#26

Mycket intressant =)

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

Terato
2010-01-26 15:14
#27

Jag gillar såna här "artikeltrådar" där det finns utrymme för diskussion. man lär sig så mycket mer! :D

Underbart skrivet, amaira.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
ariama
2013-12-31 08:07
#28

Puttar upp.

Grodan
2018-02-10 22:39
#29

När vi ändå är på upp-puttar-humör. PUTT

Hela kapitlet om hur man reggar möss i SVEMUS är förlegat, men ändå trevlig historik. ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

dixia
2018-02-11 01:12
#30

Åh, vilken intressant tråd! Ska lusläsa när man är lite piggare. :)

ariama
2018-02-11 10:36
#31

Hu, jag blir alltid lite rädd när gamla trådar dyker upp, skrivna av mig …  "Vad har jag nu skrivit för nåt!??😮 Som poppar upp som något katten har släpat in!"

Men det var ju riktigt bra ju! 😃 Puh! Fast allt det där om registrering hör hemma på museum.

Idag skulle jag skriva en liten smula annorlunda (som tur är har jag utvecklats något under åren som gått), eller snarare komplettera det jag skrivit. Men i stort sett hade jag kunnat skrivit det idag. Med lite tillägg.

Novachan
2018-02-11 14:43
#32

Jättebra med info! Visste inte att denna info fanns ute i forumet. Kan hjälpa många som går i tankar.

ariama
2018-05-10 09:24
#33

Putt

Upp till toppen
Annons: