Avel & Uppfödning

Att inte avla på "älsklingsmusen"

2008-05-21 11:21 #0 av: amaira

Det sägs och skrivs, om och om igen - och jag förstår inte uttalandet.

Vad är det man avlar på, om inte på älsklingsmusen? Fundersam Det är ju en "älsklingsmus" man vill ha, eller hur? Och har man en, så vill man givetvis ha flera sådana! ??

VAD exakt är det som gör en "älsklingsmus" oduglig i avel? Borde man inte hellre skriva det i så fall, än att man inte ska gå efter sin kärlek till musen?

Alltså, avla inte på en älsklingsmus med defekter! Eller? Är det inte vad som menas?

Undrar en undrande amaira som ibland är petig med orden. Glad

 

 

Anmäl
2008-05-21 11:27 #1 av: amaira

Älsklingsmöss som inte avlats på: Too-Tikki med de vackra ögonen och den ljuvligt vackra cinnamonfärgen. Till höger syster Rikki utan morrhår ... Gråter Gråter Gråter 

 

Anmäl
2008-05-21 11:55 #2 av: Vattnadal

Jag tolkar det som att man inte ska avla på en mus bara för att man älskar den.

All avel bör ju vara genomtänkt. Vilka egenskaper har älskilingsmusen? Har den bara bra, eller har den dåliga också. Äter den morrhår, är nervös, har en mamma som fick tumör vid 6 mån? En mus behöver kanske inte ha defekter för att vara dålig i avel heller... Det där är svårt, och borde funderas och avvägas för alla, olika för alla är det säkert oxå.

Fia sitter hemma med 4-5 zoomöss. Hon älskar dem och tycker att de är underbara. Dock är de nervösa, har ohyra och mycoplasma. Fast det vet inte Fia, för hon har ingen kontakt med Svemus. Hennes möss "pratar" när de myser, och eftersom de inte kliar sig så de blöder (än) märker hon inte av ohyran heller.
Hon avlar givetvis på dem, för att hon älskar dem. Detta resulterar i nervösa, rädda möss. Säljer hon dem till någon som hanterar dem mycket kanske de blir hjälpligt tama, annars icke. I det läget kanske det inte är det bästa att avla på en älsklingsmus. Räcka ut tungan  fast å andra sidan kanske just detta gör att Fia får kontakt med svemus och går på nån träff, träffar riktigt bra möss, behåller sina gamla älsklingar, får dem friska, avlar i framtiden på riktigt bra och friska djur!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2008-05-21 12:04 #3 av: amaira

Heja Vattnadal!  Gillar svaret. Skrattande

 

Anmäl
2008-05-21 12:06 #4 av: amaira

Det kanske till och med ibland är så, att den musen som inte är "älsklingsmusen" däremot nedärver älskansvärda egenskaper!

...och den "bästa" musen kanske helt enkelt inte nedärver sina egenskaper - fast det vet man ju inte förrän man avlat...

Anmäl
2008-05-21 12:25 #5 av: Vattnadal

Vet att det ofta är så på hundar, att den som vinner mest (gäller då rent standardmässigt vad jag hört) ofta kan ge lite sämre valpar än kullsyskon till vinnaren.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2008-05-21 13:43 #6 av: Zamwyn

#5 Frågan är om det kanske kan bli så att en mkt vinstrik hund (i det här fallet, kan nog vara vilket djur som helst) förväntas ge bra avkomma oavsett vad man parar den med, och att man därför parar den med "vad som helst" i större utsträckning, och inte alltid får så bra resultat.

Anmäl
2008-05-21 16:48 #7 av: Terato

Det här uttrycket att inte avla på älsklingsmusen är faktiskt något jag gillar.

Att en mus som inte är lämpad till avel ändå kan vara aldeles, aldeles underbar, som husdjur! Och det tycker jag är fint. Att den ändå inte behöver vara en skitmus.

Det finns mer i musägandet än "bra" möss och avel. Vissa har man helt enkelt en större kärlek för. Trots morrhårsätande och nervöst temperament. Man föll för personligheten och har en särskild kontakt med just den musen!

Jag tänkte på det när jag ställde ut Elvis. Det var massvis med möss på bordet. Och så var det Elvis. Han stod ju över de andra lite grann. För han var ju min mus, en person. Ska man avla får man inte låta den personliga relationen man har till musen förblinda en utan försöka vara lite professionell i sin bedömning.

Både hjärta och hjärna måste vara med när man avlar. Men det är nog ändå ganska vanligt att duktiga uppfödare har just de bästa avelsmössen som älsklingsmus!

Och som Elin säger så finns det ju en naivitet med att den egna musen är så fantastisk. Har man inte så mycket erfarenhet så har man ju förstås även lägre krav på mössen som avelsdjur.

 

Anmäl
2008-05-21 17:02 #8 av: Muszimba

Min sambos mushona skulle jag inte avla på då hon är morrhårstuggare, min ena hona är lite för stessad av sig för att avlas på, men den tredje skulle passa bra då hon är så lugn och fin av sig så hon är perfekt för avel. alla är de mysiga att pyssla med, men ändå så olika till sättet.

Anmäl
2008-05-21 17:21 #9 av: Terato

Jag har nog ingen hona som riktigt passar för avel. Och då talar jag enbart hälsa och temperament. Pippi är för ohanterlig och tuff mot nya men otroligt framåt, Lilith lite för skvätträdd men väldigt lätthanterlig, snäll och go, Memla har okänd bakgrund och dåligt immunförsvar, samt har visat sig bli nervös i stressade situationer(men väldigt go i hemmets trygga vrå). Men hon är otroligt flocksmart!

Citronfromage är mjuk att hantera, lugn, framåt, snäll mot nya, frisk mm. Men misstänker att hon tuggat lite morrhår på Pippi..

Lustigt att Citronfromage inte har något riktigt namn här hemma förresten. Hon är den bästa musen men henne kallar jag mest bar för lillan, sötnos och sånt..

Anmäl
2008-05-22 01:09 #10 av: Grodan

Man kan kalla det för "sentimental-avel" också...

Konsten tror jag är att som uppfödare lära sig att favorisera de möss med bäst avelsegenskaper, dvs göra de till sina älsklingsmöss. Så gör i a f jag. Försöker, för det har ju hänt att en mus med ex svansknyck varit min älsklingsmus... men det var innan jag till fullo förstod svansknycksproblemet för ca 2 år sedan...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-05-22 12:53 #11 av: amaira

Okej, nu förstår jag bättre - men gillar fortfarande inte uttrycket.

Kanske beror det på hur man sätter betoningen?

"Avla inte på älsklingen", låter bättre än "Avla inte på älsklingen", om nån förstår vad jag menar.

Man behöver ju inte skaffa ungar bara för att man har en mus.

Men om jag avlar - vilket jag ju gör - så är det självklart att jag avlar på mina älsklingar!!! De möss som har mitt älsklingstemperament, de möss som har mina älsklingsfärger, det är ju DEM jag vill ha!!!!!!!! Snälla, goa, sociala, trygga, personliga, vackra, ljuvliga, med de underbarasate färgerna. Eller hur?

 Det är där min förälskelse finns, det är där jag har min passion, min kärlek.

Utan passion, förälskelse och kärlek skulle jag aldrig föda upp möss, vad skulle jag göra det för?

Avla inte på älsklingsmusen - avla på dem du inte gillar ... Fundersam Såå tokigt...  

Såklart händer det att även en minde avels-bra mus blir min älskling. Det är sånt som bidrar till att avel är svårt. För givetvis har förstås denna mus "tusen" egenskaper som är bättre än de andra mössens på just vissa punkter som är viktiga för mig.

Som Too-Tikki med den ljuvligaste cinnamonfärg jag sett. Har flera cinnamon, men ingen av dem har samma härligt röda nyans. Men så var det med det, det går väl fler tåg.

Eller vackra Anna Darling med sin svarta tanteckning ända ner på fötterna, något som mina andra tans vägrar ha.

TooTikki morrhårstuggaren och Anna Darling Svansknyckaren.

Men jag har ingen kärlek eller passion till avel som inbegriper morrhårstugg och svansknyckar.  Det blir ju bara sorgligt på slutet, om jag börjar avla på sånt...

Den optimala älsklingsmusen för mig, är den optimala musen helt enkelt, "min dröm-mus" i alla avseenden, min dröm-mus, dit jag vill komma en dag.

Men visst behöver jag kompromissa på vägen, gång på gång. men då handlar det om val som t.ex. mellan dåliga och bra tantassar, och jag har dåliga tantassar - men "bättre möss" utifrån hur jag ser det och vill ha det.

 

Anmäl
2008-05-22 15:22 #12 av: Zamwyn

#11 Sen behöver kanske inte alla kullar man tar ingå i ett och samma avelsprojekt? Någon gång ibland iaf, om man har tid och ork och lust och tror sig kunna hitta hem till åtminstone några av ungarna, kan man ju ta en kull på kul. Givetvis inte på sjukliga möss eller så, men om det inte ska in i någon linje (eller tråd... *hehe*) så kan man kanske våga chansa lite extra mot när man gör något direkt in i den "ordinarie" uppställningen sas.

Anmäl
2008-05-23 01:54 #13 av: Grodan

Nu menade jag inte att jag avlar medvetet på svansknyck och pälstuggning, utan det är defekter som dyker upp och när de dyker upp i linjer efter "älsklingsmöss" (möss som har bra typ, temperament, hälsa och päls) så måste jag avsluta de linjerna oavsett hur jag känner.

Jag tycker nog att du överdriver amaira, eller kanske vill du döpa om fenomenet? För vad egentligen meningen Avla inte på älsklingsmusen innebär ju att man bör ha lite distans till sin avel och ha genomtänkta syften med varje kull. Syften med parningar som inte duger är

  • för att jag älskar den
  • för att jag så gärna vill ha avkomma efter den eftersom det är min första mus och jag älskar den så innerligt
  • för att jag vill ha musungar  

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-05-25 12:41 #14 av: amaira

Det menade inte jag heller, och inte tror jag det heller. Att du Grodan avlar medvetet på svansknyck och sånt. Glad

"Jag tycker nog att du överdriver amaira"   Mmm ... *Håller med*

Men det blev väl ändå en ganska bra diskussion, eller hur? Fl&ouml;rt

 

Anmäl
2008-05-26 09:58 #15 av: Grodan

vi kan ju döpa om fenomenet... eller försöka uttrycka oss bättre... för vi är kanske endast ett fåtal som vet vad "avla inte på älsklingsmusen" betyder...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2008-07-11 02:36 #16 av: piggelinochcalippo

#10 ... vad är svansknyck?

Anmäl
2008-07-11 02:46 #17 av: Grodan
Svansknyck

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-12-30 18:47 #18 av: Grodan

Tänkvärt! Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-12-30 20:28 #19 av: Moonchillas

Här tror jag att man hänger med på "Att inte avla på din älskling"

Är det inte så många börjar? Åh jag har en så söt och trevlig mus, hon/han är så snäll osv osv, men att man nästan är lite hemmablind. Kanske man inte har träffat andra möss, kanske man inte är medveten om va som ligger bakom. Kanske till och med som erfaren uppfödare kan man bli hemmablind, eller?

I alla fall mycket bra tråd att läsa för mig. Har två pojkar här hemma. vet att dom har ett bra grundbeteende och ganska ok hälsa bakåt i stammen, så ja så sätt skulle jag kunna avla på dessa grabbar. Dom är snart runt året och fortfarande pigga och friska. Men på grund av andra omständigheter så har dom blivit lite osocialiserade. Dom bodde hos mig i somras då jag gick in i väggen, fick omplacera dom till en kompis. Men även hon hade lite fullt upp med eget och hade inte riktigt tiden, hon gav dom den grundliga tillsynen, men så mycket sällskap blev det inte. Inget jag klandrar henne för dock. Hon var den enda som typ ställde upp för mig i denna stund.

Men åter till poängen. Som sagt mina pojkar har en bra grund i det jag söker, men idag är dom lite skygga av sig och inte alls kontaktsökande. Även att dom är mina älsklingar så har dom tappat det jag söker. Det kan bero på som sagt omständigheter, behöver inte gå vidare till bebisar, men tänk om det ändå gör det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.