Beteende, hälsa & skötsel

Bajs-undran

2008-02-07 19:24 #0 av: axilur

Jag har hört att harar/kaniner som är jagade av något rovdjur stressat tömmer hela tarmen för att bli mindre attraktiv för djuret.

Kan det vara samma med möss?
Jag har lagt märke till att otama möss gärna bajsar stup i kvarten, på en och överallt, medans tama möss bajsar betydligt mindre när de är utanför buren.

Anmäl
2018-01-02 22:09 #1 av: Grodan

Men... axilur. Denna undran har jag missat. Den har stått obesvarad i 10 år!!!

Och den är riktigt intressant också.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-01-02 22:18 #2 av: Novachan

Är ju en möjlig förklaring. Eller så är det så som med oss människor, blir vi rädda, oroliga, nervösa eller stressade vilket sätter det fart på magen - en gammal grej från när människor faktiskt behövde fly från fara; blodet rusar genom mage och tarmar för att ta sig till benen eftersom vi behöver springa och genom att blodtillförseln blir så snabb och går genom mage och tarmar sätter det bra fart på deras process i kroppen också (vi tömde tarmen innan vi sprang iväg också). Jag gissar att det går ganska fort för mat att bli bajs i en muskropp så personligen tror jag mer på att det bara blir så att de får fart på magen. Hundar kan ju tycka om att käka bajs från olika djur så då är det väl inte omöjligt att det är så för andra rovdjur också.

Anmäl
2018-01-02 23:24 #3 av: Lamina

Vad jag observerat genom åren så skulle jag nog vilja säga att det stämmer.

Anmäl
2018-01-03 00:17 #4 av: Tisstassen

#2 fast nja stämmer det verkligen?? När man utsätts för fara startar ju det sympatiska systemet vilket innebär blod till muskler och mindre till tarmar (och massa annat händer som tex utsöndring av bland annat adrenalin som har samma verkan, blod till muskler+ökad hjärtfrekvens osv)
Tarmar får ju extra blodtillförsel och kraft när det parasympatiska systemet är igång vilket är när vi vilar/sover
Kanske töms just det som finns samlat i sista delen av tarmen, men jag är skeptisk haha ^^ man brukar ju dock uttrycka sig att man blir så rädd så man skiter på sig? Kanske har de snarare att göra med den icke viljestyrda ringmuskeln i ändtarmen??? Vore kul att få veta hur de faktiskt ligger till, men jag är alldeles för trött just nu för att utreda detta med google haha!
Men jag står fast vid att blodtillförseln inte åker till tarmarna ;) och att de passerar tarmarna... nja visst gör de säkert en del av de, men inte så att blodet påverkar tarmarna nå extra vid stress

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.