Beteende, hälsa & skötsel

Önskar tips pch örter och blad!

2007-07-17 00:42 #0 av: TacoBelle

Det finns ju en annan tråd om hallonbladste. Nu har jag fått en hel hallonbuske av min mormor och morfar för att kunna plocka hallonblad och jag blev nyfiken och vill lära mig mer om vilka örter och blad som kan vara bra för både djur och människor.

Svartvinbärsblad? Kan det vara bra för något?

Anmäl
2007-07-17 00:48 #1 av: Terato

De tycker väldigt mycket om svartvinbärsblad! Jag brukar ge dem det. Brukar ge en massa från naturen. Men jag plockar hellre från träd och lite högre blad på buskar dit vilda möss inte når för att minska risk för ohyra osv.

Jag har en länk här med alla ätliga växter till Marsvin:

http://home.swipnet.se/~w-77537/mmatvaxt.htm

 

Anmäl
2007-07-17 00:53 #2 av: TacoBelle

Men är svartvinbärsbladte bra för något speciellt?

Anmäl
2007-07-17 01:03 #3 av: Vattnadal

Kanske något att fråga om på häxor, de brukar ha stor koll på örter od!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-07-17 01:03 #4 av: TacoBelle

Bra tips det ska jag göra.

Anmäl
2007-07-17 01:06 #5 av: Pehpsii

Jag har koll på de som är bra för människor iaf. Är ju häxa och herbalist. Gör salvor och teer etc,men till möss är jag osäker. Det mesta borde ju funka likadant antar jag

Anmäl
2007-07-17 01:11 #6 av: Vattnadal

Nässelthe är bra för nåt, att ge honor i samband med avel. Minns bara inte till vad... KLanske var det under dräktigheten, eller digivningen...

Kanske kan man ge the till rosselmöss. Vad är bäst mot hosta, slemmiga lungor od, eller allt som låter som mycoplasmajox fast på människa? 

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-07-17 01:14 #7 av: Terato

Åå vilken intressant tråd!

Anmäl
2007-07-17 01:26 #8 av: TacoBelle

Vill lära mig!!!

Pepsii berätta allt du vet! Skrattande

Anmäl
2007-07-17 01:47 #9 av: Fairytail

Det här var mycket intressant, blev lite sugen på att odla Krasse igen, det var länge sedan jag gjorde det! :D

 

Anmäl
2007-07-17 01:59 #10 av: kastrullis
Kamomillte är ju en lugnande klassiker.

Fingerborgsblomma om man vill lugna hjärtat,. ABSOLUT inget man ska pröva själv på varken mus eller människa. Ger lätt hjärtstillestånd.

Groblad, krossat, påskyndar läkning av sår...faktiskt!

Björkbladste är urindrivande.

Kom inte på något mer just nu.

Det där med häxorna lät kul. Var "går" man då?

Anmäl
2007-07-17 01:59 #11 av: TantSelma

Rallarros, skott av rallarros går bra.

Ask var tydligen bra för nötkreatur förut. Mössen äter gärna asklöv.

Anmäl
2007-07-17 10:28 #12 av: Vattnadal

#10, det finns ett Häxor.ifokus oxå. Kika i rullisten här till höger, så finns det sjukt många ifokus-sajter!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-07-17 15:48 #13 av: Pehpsii

OK ska dra fram min book of chadows, gått i arv till mig från min faster som också är celtisk pagan. Vissa grejer kan jag i huvet, resten slår jag upp där eller lånar hem böcker och llägger till själv. Kul med såna generationsböcker.

Rosenblad används till en hel del bra grejer, kan hjälpa mot huvudvärk och mensvärk (jag använder det i mitt mensvärkste) och mot munsår. Torka bladen och krossa dem och blanda med lite grönt te (för smak).

Jag har för mig att jag läsat att battträd inte är bra för möss, men dtta är bra för människor.  Tallbarr (skott) har mycket cvitamin och en del viktiga encymer i och hjäler mig när jag är förkyld. Varje vår eller förso,,ar plockar jag en påse full med skott. 90% torkar jag i ugn och de andra 10% lägger jag in i honung (nyttigt naturgodis!). Även detta använder jag i mitt mensvärkste då det finns järn i dem.

Hallonlöv är som sagt allmänt känt för att vara bra vid graviditeter och hjälper även mot diarre och illamåenda (hallonthe kör jag när jag har maginfluensa). + det finns ämnen i hallonlöv som är bevisat bra för njurarna.

Maskrosblad har ämnen i sig som ökar på immunförsvaret och främjar läkning, torkade blad brukar jag blanda med lite mjölk och gegga ihop och ha på nässelbränn för att få det att sluta klia.

Damiana är en växt man ska vara försiktig med, den har en del kvaliteter in common with (svenska?) marijuana. Men jag använder den att göra bakfylle-te på.  Gammalt släktrecept mot detta har alltid varit damianate med mjölk.

 Cayenne peppar innehåller ämnet capsaicin som hjälper matsmältningen. Främjar blodcirkulationen, hjälper de med högt blodtryck och är bra mot förkylningar.

Och så mina favoriter! Nässlor!  Är bra till det mesta! De är  astringent (sve?) och främjar koagulering av blodet. Kanon mot näsblod, vifd mensvärk (finnd med i mitt te), och speciellt bar och man har väldift riklig mens. Även bra vid eksem (speciellt hos barn).  Plocka så unga plantor som möjligt oc häng dem på tork i buketter (försommaren hos Pehpsii = MASSOR av nässlor i taket). Man kan även använda färska nässlor och använda i grösnsakssoppa eller ångkoka dem  och äta med smör och citron (passra bra ihop med squash!). Även nässlor är rika på Cvitamin och järn.

Yarrow (Rölleka) är en annan favorit. Det innehåller salicylsyra och derivatives (sve?) och är bra mot feber  och infektioner.  Hjälper till att sänka blodtrycket och motverkar blodproppar och rusande hjärtan.  Det har anti inflammtoriska egenskaper och finns med i mitt mensvärkste, är bra mot näsblod, vid förkylning. Den har även ämnen som gör den bra i ansiktcremer, jag brukar amvända den när jag gör ansiktsmasker och blanda med yoghurt och gurka.  Även har ska man vara försiktig då överkonsumtion kan lede till photosesitivty.

Passionflower (minns inte svenska namnet) är bra om man har insomnia. Lite te innan läggdags gör att man sover gott.

 Rosmarin är bra mot lite allmöjligt - leverproblem, huvudvärk (med i mitt mensvärkste), reunatism och stress mm. Kan användas i te eller blandas geggas ihop med lite vatten och gnugga på ömma leder.

En del grejer här borde ju hjälpa möss också, men som sagt är detta skrivet som hjälp för människor.  

Anmäl
2007-07-18 14:05 #14 av: amaira

Digitalis - fingesborgsblomma - är mycket giftig. Ska absolut inte förtäras. Vill bara framhålla det. Digitalis används i hjärtmedicin (under mycket kontrollerade former och sträng läkaruppsikt).

Ska man promt ge sig på växter som påverkar hjärtat kan man ta hagtorn, som lugnar oroligt hjärta utan att vara farligt. Hjärtans fröjd (citronmeliss) är en annan som duger bra. Fast det gläder hjärtat (hjälper mot melankoli) mer än påverkar själva hjärtat.

Många växter kan man lugnt använda i teer och som huskurer. Några duger som varje-dags-te.

Men man ska definitivt veta vad man ger sig in på!

Giftiga växter kan vara grymt giftiga!! Och verksamma växter (läkeväxter) innehåller verksamma ämnen som är verksamma, och man ska INTE exprimentera med mediciner.

Nackdelen med läkeväxter, är att doserna verksamma ämnen kan variera så mycket, beroende på tidpunkt vid plockningen (både tid på dygnet, året, och mognadsgrad) och växtförhållanden, väderlek och ämnen i marken, osv. Inte så lätt att ha koll på med andra ord.

En härligt bra och intressant bok som jag har, heter: Örtmedicin och växtmagi, Det Bästas förlag. Den rekommenderar jag gärna - för den som är intresserad av sånt, inte för att mata möss.

Mina möss favoritväxter är

1. Våtarv. 2. Gräsfrön av ex kvickrot. 3. Svinmålla, frön och blad.

Glad

PS Hallonte kan ni lugnt använda om ni vill Glad

Anmäl
2007-07-18 17:57 #15 av: kastrullis

Måste bara berätta.
Var och vandrade i fjällen med familjen. Samlade på mig skägglav, eftersom jag har läst att det är bra nödmat.

La laven i blöt i kylen under en natt och kokade den sen i buljong i 30 minuter.
Smakade som mycket tunna nudlar i buljong med en eftersmak av lava och fjäll.
Det var faktiskt gott.

Anmäl
2007-07-19 03:47 #16 av: Grodan

Jag fick en massa torkade örter i Polen och har blandat det i mus-och råttmaten. Det går åt. Tyvärr vet jag inte vad det är riktigt, men det är många olika sorter - fick flera olika sorter i olika påsar - och det luktar ljuvligt! (Polska musklubben blir sponsrade av Herbal Pet som gör örtblandningar till djur).

Trots det passar jag mig lite för att ge mina gnagare gräs och rötter då de inte kan tillgodogöra sig det. För att kunna tillgodogöra sig det behöver de äta det en gång till, dvs äta avföringen. Av någon anledning känns det inte helt fräscht...

MEN helt klart skulle det vara oändligt intressant att få veta vilka delar av vilka örter som faktiskt är bra till möss!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-01-15 23:37 #17 av: Grodan

Vi kanske har flera ört-trådar som är av intresse, men denna är verkligen intressant.

Jag brukar blanda ner torkade örter i mina möss mat eller bara strö över buren som sysselsättning.

Imorgon t ex ska jag strö pepparmynta över burarna. Det kommer att lukta fräscht av mint och mössen kommer att smaska små mintblad.

Pepparmynta är bra för mkt. Det står t o m på vissa ställen att den ska vara avskräckande på möss och råttor... haha. Främst är den lugnande och bra för matsmältningsproblem (Colon irritable) men även inflammationshämmande och bra vid astma- luftrörsproblem mm

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.