Beteende, hälsa & skötsel

Hur har ni tid med mössen?

2011-11-14 06:08 #0 av: Grodan

I tråden "Hur många möss har vi tillsammans" uppstod en ny tråd. Därför är den här.

 

skrivet av Mona22

Måste bara fråga en totalt OT-fråga. Ni som har så många som 50 och fler, hur har ni tid med dem egentligen ? Förvånad Har ni ute 10 samtidigt eller hur gör ni? jag vill ha lite ensamtid varje dag med dem och skulle definitivt inte hinna med så många. Har som mest haft 15 och det var nästan på gränsen och då är jag hemma väldigt mycket.

S*Taildragger Crx

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-11-14 06:09 #1 av: Grodan
Dominik

Man behöver inte ta ut alla möss var varje dag.

 

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-11-14 06:09 #2 av: Grodan
Hyeonmu

Jag har väldigt dåligt samvete för att jag just inte hinner med alla möss. Men när de bor med varandra och har en kul bur så känns det ändå inte så illa. Det är ensammusarna som jag försöker fokusera mest på, men förutom 51 möss har jag två hoppeniner, en kisse och två hundar varav en är valp. Så jag erkänner att det blir alldeles för lite tid för dem. Något jag försöker råda bot på. ^^

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-11-14 06:09 #3 av: Grodan
aammE


Känner lite som Hyeonmu. Jag fokuserar mest på att skapa en trevlig och trivsam miljö i buren för mina, sedan så aktiveras ju alla utanför buren också, men framför allt så är det ju mina ensamma killar och de som jag vet kräver mer av mig som ägare som fokus ligger på. Jag märker direkt när en mus vill ha mer uppmärksamhet efter som att jag spenderar mycket tid på att bara studera dem, så jag vet exakt hur mina möss fungerar som individer. 

Så har jag ju också en massa andra djur som ska aktiveras och skötas om de med. Kanin, akvarier, hamstrar, grodor... Ja, lite allt möjligt. Men jag tycker att jag hinner med, ibland så får skolarbetet och kompisar lida då jag alltid prioriterar djuren först.

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-11-14 06:22 #4 av: Grodan

Jag anser att jag alltid haft tid med mina möss och har jobbat i alla år för att de ska trivas i den fångenskap jag ger dem. Trivs de inte kan de inte bo hos mig och må bra. Mina möss har inte stora burar. De har lättstädade burar som jag kan ha full koll över. Som rastplats har jag ett bord, en stol eller annat. Just nu bor tyvärr inte mina möss hemma utan ca 6 mil hemmifrån i en källare. Jag åker till dem varannan dag nu. Ibland var tredje. Det är ett mindre helsikke att ha det så, men jag hittade ingen annanstans att ha dem när ventilationen i huset är trasig (trost att HSB inte själva anser det) så att djurlukten går ut i huset och plågar mina stackars grannar. Trots ihärdig städning fortsatte klagomål och jag var tvungen att flytta mössen.

Förr när jag hade färre möss och ett musrum på 40 kvm så hade flera möss väldigt berikande burar. Idag har jag gått in för att ha likadana burar utom de terrarium och akvarium jag har, så att det är lätt att städa. Det är en labbur där mest antal lagligt är 5 st. För det mesta går det 2-4 i en sådan bur. De har massor med berikningsmaterial, kartonger, flätningsmaterial osv, men inget hjul. Hjul slutade jag med för några år sedan då flera svansar var trasiga.

Då jag alltid levt nära inpå mina djur så har jag alltid kunnat prata med dem och kolla vilka som vill ut osv. Jag har alltid haft full koll på dem. Idag när jag kommer ner till dem och hälsar, kommer i stort sett alla fram och kollar. Jag får ta upp dem alla en kort stund. Det tar ett par timmar.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-11-14 07:58 #5 av: Thowas

jag tycker det är jätte svårt att hinna med alla som man gjorde i början. därför försökte vi göra oss av med de flesta innan tjuvparningskullen just pga att vi skulle hinna med dom mer. men nu har vi många igen.. så jag brukar ta fram hela buren och ställa i soffan och så sitter jag där och pysslar med dom en och en eller fler då många gärna hoppar upp! :)     och så är det tur att flickorna våra är så pass stora att dom kan pyssla med mössen själva med.

Anmäl
2011-11-14 16:44 #6 av: [Dominik]

Haha har bara 7 möss, men jag har massa andra djur. Ödlor kräver ingen tid...men det gör hamster, o det känns som att jag klarar av att ha 100 möss till :)

 

Anmäl
2011-11-14 17:30 #7 av: Artlink

Jag har mina möss ute i en stuga och kan tyvärr inte umgås med dem så som jag vill pga att delar av familjen är pälsdjursallergiker. Tänk att få ha dem springa på sängen, ridande på axeln, småäta vid min tallrik eller sovandes i fickan...men jag vill gärna sälja mina möss till sådana hem så åtminstone mössen får uppleva den kontakten som jag inte kan vare sig erbjuda den eller få tillbaka <3

Jag tittar till alla möss varje dag, ger dem mat och fyller på vattenflaskor, men jag har itn etid att ta upp varje mus under veckorna när jag dessutom jobbar heltid. Se jag någon som avviker får den en extra titt och ev extra omvårdnad. Det kan vara en mobbad hane som akut behöver placeras isär från sina bröder, en hona som blivit tunn pga bebisar och som behöver lite kraftigare mat, ett irriterat öga som behöver torkas rent eller något annat som ges direkt. Om en mus kommer fram och tigger uppmärksamhet kan jag bara inte sätta på öocket. Då måste den få komma upp och pussas en stund. Ensamma hanar kan få mysa i nacken en stund medan jag matar andra burar.På helgerna umgås jag med mina möss desto mer. Jag byter strö i alla burar, fotograferar, synar dem och gosar med dem. Jag bor ute i min ina stuga då :)

Jag har valt att ha burar där jag har max 5 i varje när honor inte har kullar. Där finns plats för spinghjul och hängmatta, ett par papplådor/äggkartonger eller annat som bok och strimlat papper som berikningsmaterial.

Precis som Grodan beskriver sållar jag bort djur som inte passar in i mitt sätt att hålla dem.

1-2 timmar per dag lägger jag på mössen i veckan och kanske 10 timmar på helgen. Utöver det blir det forum och bildregigering vid datorn. Och föreningstid för SVEMUS.

Familjen tycker mössen får mer av min tid än vad de får. Jag tycker mössen får för lite tid ändå...lever med ständigt dåligt samvete...

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2011-11-14 23:54 #8 av: ariama

Möss kan vara så olika!! Och utifrån det har de olika behov. Både Grodan och Artlink nämner det.

Hur man har tid med 50 möss eller mer, beror helt enkelt på vilken sort av mus man har. Vilket beteende musen har, och därmed också vilka behov den har.

Jag har Björndalens Sällskapsmöss (ej reggad) sedan 6 år. Jag avlar inte bara på utseende, hälsa och temperament, utan även på beteende.

Att "avla på" betyder, lustigt nog, i musvärlden oftast inte vad man har, utan vad  man försöker få fram. Man kan ha en eller annan, Men oftast avlar man mot ett mål, och sedan gäller det att "få flera", och att bevara de önskvärda egenskaperna genom generationerna (vilket kan vara mycket svårare än man tror).

De uppfödaruppfödda mössen har många saker gemensamt, bl.a. att de är lugna, inte får popcornungar, inte är springiga, klättriga eller klängiga. Petclass-utställningarna är ofta fulla av dem Skrattande, åtminstone bland de som får pris, och ett A.

De inte bara trivs i små burar, deras upptäckar-anda är inte särskilt stor jämfört med den vilda musen, inte heller deras behov av omväxling. Snarare kan "stora världen" te sig skrämmande för dem - men i stället för att i ovana eller skrämmande situationer försöka hoppa iväg eller fly, gömmer de sig genom att "sticka huvudet i sanden", kura ihop sig och bli stilla.

De håller helt enkelt väl till godo med den värld som en bur har att erbjuda! Vilket är helt fantastiskt!!

Nackdelen med dessa möss, är att det kan vara svårt att få en sällskapsmus i min bemärkelse. De kan vara tidskrävande att etablera en varaktigt kommunikativ relation med, som är trygg och ÖMSESIDIG. De "tål" att handskas med nästan hur som helst (om de är stresståliga), men det är inte samma sak som att de uppskattar det.

De som varit riktiga "sällskapsmöss" hos mig, är också krävande möss. Har man en sådan mus, är det som att ha en liten hund. Det är också risk att man får ett B (icke godkänd) på petutställning.

I gengäld har man en personlig kompis utan like! Den är "enmanshund".

Visst, den rymmer gärna, men väl ute letar den reda på DIG. Är det mitt i natten (vilket det ofta är Flört) har du den snart i din säng, ivrigt kittlande dig över hela kroppen med sina morrhår.

Den är glad, aktiv, rolig. Den får dig att skratta gång på gång, och uppfyllas av kärlek till denna putslustiga lilla krabat som så tydligt visar att den vill vara med dig, och hittar på tusen små hyss för att det ska uppfyllas.

Som sagt, såna möss kan inte en uppfödare ha, de är SÄLLSKAPSMÖSS. Och den som äger sådana möss, har en vän som kräver mänskligt sällskap.

Sedan finns förstås de oroliga, springiga mössen som också är väldigt krävande och behöver motion, rörelse, möjlighet att klättra, och omväxling, utan att för den skull vara särskilt beroende av just mänskligt sällskap. Dessa möss är också mycket krävande, och de har  svårt att trivas och finna sig tillrätta i fångenskap.

Ja, givetvis finns fler beteendemönster, samt blandningar av det jag beskrivit här, hos våra möss.

Så, vilken tid vi behöver ge våra möss, beror helt enkelt på vilka möss det är vi har.

Anmäl
2011-11-15 01:15 #9 av: kimky

Jag har omkring 50-60 avelsmöss och ungar på det oftas. Mina möss tycker jag dock är väldigt sociala och snälla även om jag inte hinner med att handtera de en och en varje,tyvärr..  Dock så bor alla mina möss minst två och två,helst fler då de är grupplevande djur vad jag fått lära mig(rätt mig gärna om jag har fel).

Sen så lägger jag stor vikt på att göra bra burar till mina möss så de stimuleras utav det,så i varje bur har jag minst ett hus(gammal omgjord godislåda) och massa sly(grenar) så de kan klättra som "grund" men lägger till vad jag har vid varje städning som kartoner,toarullar m.m dock finns inte det altid då det går åt en hel del åt alla djuren så det delas upp beroende på burar m.m.                  Men slyt bytsut varje vecka vid rengöring,så gåråt en hel del hehe =) Men något mina möss gillar verkligen!

Dock kollar jag mina djur varje dag,detta gäller såväll möss som min reptiler för att se så de mår bra och så får de ny mat varje dag som jag försöker variera så ofta jag kan samt så sprider jag ut den i buren så de får leta vilket gör de sysselsatta oftas ett bra tag :) Men sen så kan man bara byta något förmål mellan burarna(förusatt att alla djur är friska) så blir det även en miljöberikning...

Så jag tror djuren mår lika bra som om man kelar massa med de eller om de bor i en riktigt bra berikad bur!

/Micke

Anmäl
2011-11-15 02:03 #10 av: Camillhe

Haha, det här är en väldigt bra beskrivning på hur jag anser att en riktigt bra sällskapsråtta ska vara (förutom rymmandet då). Du kanske ska testa råttor AmairaFlört

"Har man en sådan mus, är det som att ha en liten hund. Det är också risk att man får ett B (icke godkänd) på petutställning.

I gengäld har man en personlig kompis utan like! Den är "enmanshund".

Visst, den rymmer gärna, men väl ute letar den reda på DIG. Är det mitt i natten (vilket det ofta är Flört) har du den snart i din säng, ivrigt kittlande dig över hela kroppen med sina morrhår.

Den är glad, aktiv, rolig. Den får dig att skratta gång på gång, och uppfyllas av kärlek till denna putslustiga lilla krabat som så tydligt visar att den vill vara med dig, och hittar på tusen små hyss för att det ska uppfyllas."

Anmäl
2011-11-15 04:29 #11 av: Exoticas

Om man ska ha många möss så måste man leva för mössen, man måste älska dom till 1000% och kunna offra en hel del. Prioritera att vara med mössen framför andra saker.
Tidigare prioriterade jag bort tråkiga saker som Städa tvätta diska men det fungerade inte i längden. Började ta bort långa rundor på stan för shopping och bytte det till internetshopping. Spara tid till mössen helt enkelt.

Som mest har jag haft 112 möss, alla fick tid och ibland när det inte fanns tid så satte jag mig på golvet och släppte ut 2 eller fler flockar för att pussa på alla!

Det går att få tid bara man vill, jag tycker nästan att det är viktigast ibörjan när man precis fått hem en ny mus, så att den blir så hand tam det bara går på kort tid. Det underlättar en hel del.

Hinner man inte med alla på en dag så kan man köra varannan. Det finns många sätt att göra det på men alla mina möss har fått tid varje dag. Just nu har jag bara 5 små möss + två kullar (22 bebisar) så nu har jag mycket tid till alla som finns här hemma. Men nu blir det bara fler och fler så snart kommer jag ha en hel drös som ska klättra på mig samtidigt och den tanken blir jag glad av!

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Anmäl
2012-01-02 07:44 #12 av: Wand

Bumpar, den här tråden var mysig. Skrattande

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-04-13 08:44 #13 av: Grodan

Folk frågar ofta hur många möss jag har. Jag brukar sällan svara. För att jag helt enkelt sällan vet. Men nu råkar jag av någon anledning ha reflekterat över saken lite och kommit fram till att jag har ungefär 50-70 möss. Fler än så klarar jag inte av att sköta om. Och detta gäller då alltså alla år som jag fött upp möss. Jag har typ detta antal. För det är det antalet möss jag klarar av att sköta. Givetvis vill jag både ha fler och färre. Fler för att jag ibland skulle vilja skynda på min långsamma avel, färre så att jag verkligen hade mer tid att göra saker med mössen som var berikande både för mig och dem.

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-13 14:21 #14 av: ariama

Jag kan ju svara på frågan, hur JAG har tid med mössen. Skrattande

Svar: De tar tid, och det måste de få göra, annars kan jag inte ha dem.

De tar mig ungefär två - tre timmar om dagen. Mest tid ger jag dem på morgonen/förmiddagen, och sedan mat och tiullsyn på kvällen också.

Vissa dagar kan de ta uppåt fem timmar, vid rengörning av burar t.ex. vilket tar flera dagar för mig, eftersom jag har stora burar med mycket innehåll och egengjorda bon och "leksaker".

Å andra sidan har jag såpass stora burar, med ganska få innevånare, så jag behöve rinte göra rent så ofta. Kanske varannan eller t.o.m. var tredje vecka. Gör rent i omgångar, inte alla samtidigt. Hanar och ungmöss/mamma med ungar, oftare. Gör rent vid behov.

Sedan har jag ett stort lekbord, och där släpper jag ut några stycken i taget, eller någon hane som vill ha omväxlning, och låter dem vara där någon/några timmar, medan jag gör annat. Det är ju också en form av aktivering, fast jag inte är med.

Jag är förtidspensionär, och har inga andra djur (men har familj, stort hus, trädgård och mark att sköta om).

Mössen är mitt stora intresse, min glädje och mitt nöje. De är så in i norden SÖTA!! De är goa, fina, rara, fantastiska, och de gillar mig och visar det.

Vissa dagar om jag har bråttom eller annat att göra, kan jag "klara av" mössen på en kvart. Ge mat och fixa vatten och säga hej, i all hast, det går det också. På det viset är möss inte lika bindande som andra djur.

Å andra sidan vill de ha dubbla tiden dagen efter, när jag varit för snabb. Kyss

När jag har ungar, vill jag ge dem daglig socialisering. Så när jag planerar en kull, kan jag inte planera den när jag har en massa andra aktiviteter för mig.

Jag har ett liv utanför mössen också, och det är ganska "stort".

Och till syvvende och sist, har jag "orkesbrist". Jag måste vara väldigt noga med att inte ta på mig för mycket!

Därför är min uppfödning liten. Det skulle ju vara roligt att ha fler möss och en mer "framåtskridande" uppfödning, men det går inte! Jag kan inte, jag klarar inte fler möss än vad jag har.

Mina möss är inte bara "avelsprojekt", de är också sällskap och vänner! Kyss De är min rikedom!!

Anmäl
2012-04-13 14:35 #15 av: axilur

Jag hade en flock på 5 honor en gång och mer än så skulle jag inte kunna tänka mig att ha. Jag vill att varenda mus har en egen speciell kontakt med mig och ska få mycket egentid av mig, dels för att jag ska lära känna dem riktigt ordentligt, och dels för att de ska ha god chans att lära känna mig.

En räcker faktiskt. Då behöver inte jag känna dåligt samvete över risken att inte hinna med musen och jag tror att vi får ett starkare band på så sätt. Jag har då också möjlighet att ha honom med mig i tröjan eller på axeln när helst jag är hemma och han vill utforska världen lite.

Anmäl
2012-04-13 14:42 #16 av: Minoth

Handlar nog inte om hur många möss, utan snarare hur många GRUPPER. 
För har man 6 möss exempelvis som går i samma grupp så kan man ju ha med sig allihopa i tröjan när man gör annat eller ha springades på ett bord hela dagen om det är så.

Skulle man däremot ha 6 möss, exempelvis hanar, i 6 olika terrarium, DÅ tar de längre tid!

Så om två personer har lika många möss, säg 20 st, så kan de ta olika lång tid beroende på HUR många grupper det är.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-04-13 15:04 #17 av: Grodan

#16 Smart. Så är det ju givetvis. Jag har inte så många grupper som man kan tro.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-13 15:26 #18 av: Artlink

#16 självklart. Så är det.

jag har 65 olika "hem" att tömma och rengöra till mina 130 möss. Det innebär inte 2.5 mus i varje bur, utan större grupper med honor i vissa och en hel del ensamgående hanar i andra.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-13 21:36 #19 av: UlrikaD

Jag håller med det där med grupper. Jag vill ha två terrarium med möss, det räcker för mig. Man kan ju då kan hålla på med många samtidigt.

Öppnar jag terrariedörren till töserna så är det ju inte en mus som springer upp på armen om man säger så.Flört

Jag har ju andra djur som tar tid också så två grupper tycker jag är lagom.

Tycker det är suveränt med möss som man kan ha tillsammans, underlättar så mycket. Till skillnad från guldhamstrar som man måste ha en och en hur man än beter sig. Vill man ha flera blir det raskt en himla massa burar.

Tycker att alltför mycket tid av djurägandet går ju åt till att städa hela tiden. Ju mer djur man har desto mer städande såklart. Skulle vilja ta bort den städtiden och göra den till "klia-bakom-örat"-tid istället.

Anmäl
2012-04-14 09:04 #20 av: ariama

Att ha tid med mössen, är ju inte enbart själva hanteringen eller aktiveringen, så jag vill inte riktigt hålla med om det där med "grupper".

Teoretiskt exempel (man ska inte ha möss ensamma):

Om jag har sju möss i en bur, skitar de ner buren snabbt, gör slut på maten snabbt (äter upp och förorenar snabbt resten). Jag måste göra rent buren ofta, mata ordentligt åtminstone två gånger om dagen, hålla koll på hull hos individerna så att inte en äter allt (endast godsakerna alltså och kanske får näringsbrist och fetma) medan en annan kanske får för lite mat. Alternativt kasta mängder med foder.

Har jag sju möss i sju olika burar, har jag fullständig koll på vad och hur de äter, och behöver inte göra ren burarna på långa vägar lika ofta.

I alla fall för mig, är det lättare att ta mig tid att göra rent ordentligt lite mer sällan, än att "tvingas" göra rent med bara några dagars mellanrum, vare sig jag har tid eller inte. Livet är ju så, att ibland är det mycket annat som kräver min närvaro och tid.

Därför har jag stora burar med få möss i. Oftast två till tre fullt utvuxna möss (ungmöss går fler ihop, innan de vuxit klart). För mig förenklar det tillvaron väsentligt! Skrattande Och mössen verkar trivas.

Anmäl
2012-04-14 10:52 #21 av: Minoth

#20 ja det är ett sätt att se på saken! :D 

Jag städar ändå 2 gånger i veckan oftast, så för mig kvittar de nog haha

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-04-26 21:10 #22 av: Grodan

Jag glömde skriva att jag har väldigt mycket tid till mina djur pga att jag inte har någon familj, knappt några vänner, inget jobb och inget socialt liv. Jag vill givetvis ha, men oftast duger det bra med att bara ha djuren och internet.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.