Genetik, färger, hårlag och teckningar

Färgavel frågor

2012-01-19 11:17 #0 av: Rönisch

Ska bli musägare snart, försöker läsa på och satt och tittade igenom artiklarna. (Egentligen skulle jag titta på möss i helgen men har dragit på mig en äcklig influensa så det går inte..)

Kom in på artiklar om avel och fick lite frågor, jag planerar inte att avla men blev nyfiken och ville lära mig mer!

Ni som avlar, specialiserar ni er på en färg? Tex astt ni bara parar svart/svart, chocolate/chocolat osv? Hur gör man i så fall om man avlar på tan eller fox? Jag har förstått att man inte ska para fox med tan, men är det bra att para tex champagne/svart tan om båda har bra tan utan att förstöra "grundfärgen"? 

Tycker tan är så fint, ska jag någonsin avla ska det bli den färgen! (fast det lär inte hända den närmsta tiden) Just nu längtar jag så efter att få hem mössen, har redan fixat allting, måste bara åka ut med brorsan och köpa alspånet (väger 10kg så det kan jag inte bära hem själv..)

Anmäl
2012-05-10 12:23 #1 av: Grodan

Titta här. Den här tråden har jag missat helt. Förlåt, Rönisch.

De flesta färgavlar - dvs parar färger och varianter som fungerar bra ihop.

Tan och Fox är nästan samma variant. Tan visar sig som Fox när två c-gener är inblandade. Den variant som skall vara en bra utställningsfox därimot skall helst ha två chinchillagener. Sedan skall den även vara lite tickad på sidorna. Tan skall vara helt ren på sidorna från tickning.

Jag ser helst att man parar Black Tan med Dove Tan, Silver Tan och/eller Blue Tan. Samt att man parar Champagne Tan med Chocolate Tan. Ibland behöver man dock förbättre rödheten i Tanfärgen på en Black Tan och då kan man para in en mkt röd Tan från vilken grupp som helst eller en riktigt röd Red.

Märk dock att jag inte är någon specialist på Tan-avel...Flört

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.