Avel & Uppfödning

Dräktig?

2012-02-28 12:27 #0 av: [Inana]

Det här känns som en dum fråga... men visst är Lillan dräktig?

Hon kom hem till mig igår. En bekant kom och lämnade henne. Jag vet inte hur det går till men jag lyckas alltid bli härbärge för alla djur.

Hon är jätteung, kan inte vara mer än precis könsmogen. Tycker så oerhört synd om lilla hjärtat. Och jag vet inget om henne heller :( Vet inte vad hon kommer ifrån, hur gammal hon är eller vem som är pappan. Min vän fick med sig henne från en djuraffär, men hon var inte född där, de hade fått in henne samma dag sa de, från en privatperson som lämnat dem.

Hon är pigg, nyfiken och kontaktsökande så hon måste ju ha blivit hanterad mycket. Förmodligen särades inte mössen på i tid, men vad vet jag. Verkar må bra, äter med stor aptit!

Har erfarenhet av både råttor och möss men jag har ju aldrig tagit kull. Har känts bättre att lämna det till människor som kan. Så... vad gör jag nu? Hjälp...

Anmäl
2012-02-28 12:29 #1 av: [Inana]

Lilla snöret...

Anmäl
2012-02-28 12:31 #2 av: [Inana]

En till...

Anmäl
2012-02-28 14:40 #3 av: [Inana]

Och finns det någon möjlighet att räkna ut hur långt gången hon är?

Anmäl
2012-02-28 19:56 #4 av: Thowas

jo hon ser definitivt dräktig ut! ser ut att vara rätt långt gånegn med. ungar om en vecka kanske?

Anmäl
2012-02-28 20:49 #5 av: [Inana]

Mm, räknar med dom om 5-7 dagar.

Anmäl
2012-02-29 11:01 #6 av: Vattnadal

Ge henne en bur med bra bomöjlighterer, hus, bäddmaterial od. Sen massor av nyttig mat. Det finns massor av bra artiklar här, där du kan läsa om att blanda egen torrfodermix, vad i färskfoderväg som är nyttigast och hur du ska mata en dräktig hona.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2012-02-29 12:43 #7 av: [Inana]

Hon har massor med rivet papper att boa med. Kan man lägga in bomull?

Utöver det vanliga torrfodret har jag gjort en geggamojja på broccoli, vitkål, spenat, lax, skinka och en skvätt grädde. Krossade lite av hundens svindyra foder också. Köpte avokade men de måste mogna lite till. För det ska inte vara någon fara så länge hon inte får kärna eller skal, va?

Ska jag tillsätta lite extra fröer och nötter i hennes torrfoder tro?

Är det något jag bör tänka på extra mycket eftersom hon är så ung? Funderar på att anmäla henne till det där programmet... Unga mödrar.

Anmäl
2012-02-29 13:03 #8 av: DeniceP

Bomull hade jag aldrig i livet satt in till ett litet djur med tanke på vilka faror det kan föra med sig! Likaså hade jag aldrig gett avokado.

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Anmäl
2012-02-29 13:11 #9 av: Vattnadal

Hundens torrfoder behöver du inte krossa, lägg in några kulor bara. Bra att ha som exkta proteinkälla till dräktiga och digivande honor, tycker jag. Särskilt om det är ett bättre märke med kött, och dessutom utan en massa konstiga tillsatser.

Håller med ovan om att låta bli bomullen, den kan trassla sig runt små ben od, och är inte bra.

Avocadons kött är nyttigt, men kärnan innehåller blåsyra, och är farlig. Jag ger aldrig mina djur avovado, utan kör mer på gröna ärtor. Köper frysta och tinar lagom mängd.

Ägg är bra, skalen ger kalcium, som en hona behöver under dräktighet och digivning. Lägger ofta in skal till honor, och när de fåt ungarna kan jag ge dem kokta ägghalvor med skal, mkt uppskattat.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2012-02-29 14:32 #10 av: [Inana]

Skippar bomull och äter avokadon själv :)

Hunden har foder från james well beloved, kalasmat helt utan tillsatser. Ägg får hon också!

Har läst om hallonbladsté?

Anmäl
2012-02-29 15:14 #11 av: DeniceP

Hallonbladste ges oftast som igångsättning för födsel så det kanske du inte ska ge Oskyldig

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Anmäl
2012-02-29 15:44 #12 av: [Inana]

Okej. Då hoppar jag det också ;)

Anmäl
2012-03-03 03:14 #13 av: Grodan

Bomull har vi diskuterat ett fåtal gånger. Jag har använt det för 20 år sedan när mina möss bodde väldigt väldigt kallt (även då i en oisolerad källare). Möss är inte hamstrar och drar inte in det i munnen så det borde inte vara någon fara. Jag märkte i a f inget och hade då i a f över 50 möss och många kullar. Vad jag däremot inte rekommenderar är trådigt tyg. Fleece bör det vara. Men som bomaterial menar man i a f ofta papper av olika slag. Jag kör med tidningspapper, hushålls och toapapper, pappersnäsdukar och ansiktspapper (kleenex?), rivet telefonkatalogpapper och hela pappersinsamlingen (rivet i bitar eller så får mössen riva själva), gamla böcker mm.

Avocadokött är supernyttigt så det finns ingen anledning att inte ge det. Däremot i måttlig mängd. Måttlig mängd och variation är bra ord i matlagningen till musmiddagen.

Hallonbladste ger jag till äldre möss/råttor. De får det under hela dräktigheten att dricka istället för vatten. Detta för att stärka livmodersmuskulaturen och se till att den arbetar bättre vid sammandragningar och förlossning samt inte blöda lika ymningt.

Det har uppstått diskussioner huruvida hallonbladste är bra, bland annat för råttor, men jag har som sagt endast haft positiva erfarenheter. Tipset kommer ursprungligen från veterinär.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.