Annons:
Etiketterbeteendehälsaskötsel
Läst 42529 ggr
StillaSinnet
2012-03-23 08:10

Fågelkvalster!!!!

Jag har sett några konstiga kvalster på mina guldhamstrar. Inte många alls och jag har tryckt ihjäl dem mellan tumme och pekfinger, så stora är de, men vid närmare eftertanke har jag sett dem förr…på mina natalråttor och på dvärghamstern men inte trott att de var blodsugare. jag trodde då det var rotkvalster och att deras burar inte var ordentligt städade.

men nu ser jag att de suger blod och sittter på samma ställe så det blir sår. gärna på ställen dit hamsern inte når så bra, som på ryggen och vid armbågar.

Av hamsterfolk fick jag veta att det kan vara röda hönskvalster som kan gå på gnagare. Någon som hört om det tidigare?

Nu är jag så himla glad över att det är fint väder för nu ska ALLT i musstugan UT, skuras och alla djur ska medicineras i helgen. GAAAAH, vad jag HATAR ohyra Skrikandes!!!

Jag drömde i natt att jag kom ut och skulle titta till mössen. då va alla lättstädade plastburar utbytta mot trälådor, som var så där skitigt ingrodda som boxvägga i stall där man använder torv. Hela väggarna kryllade av kvalser som kröp uppåt, Iiiiiiiiihhhhhh! Vad jag ryser!!

Inte konstigt efter jag hade läst här och sett på bilderna…Förvånad

Jordbruksverket

Jag har aldrig sett dem på mina möss. Inte de fullvuxna kvalstren i alla fall. de små är ju…små. Små och ljusa och svåra at se.

SHIT vad här ska städas!

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
Stasen
2012-03-23 08:15
#1

Ääckligt! Förstår att du drömde mardrömar! Hoppas du blir kvitt allting med en gång.

kent
2012-03-23 08:18
#2

det va ett par stycken som hade problem med det for ett par år sedan…har läst det här tror jag. har for mig att dom går på människa okså så akta dig for bet.

ariama
2012-03-23 08:44
#3

Intressant! Skrattande Ta det lugnt, det är bara kvalster, ingen dör av dem Flört.

Det jag menar är, panik-åtgärda inte, utan ta bättre reda på vad det handlar om.

Om röda hönskvalstret står det, att det tillfälligtvis kan uppehålla sig även på gnagare. Det brukar betyda, att de kan bita och suga blod, men inte leva vidare där, för att det är fel värddjur. Många av de där småkrypen är värdspecifika, och överlever helt enkelt inte en längre tid om de hamnar fel.

Prova ring och hör med någon som är expert på just de här kvalstren (du har ju massor med namn och adresser i länken).

Sedan bör du kolla upp noga hur du ska sanera din stuga, om du har fått in kvalster som inte lever på djuret utan i skrymslen och vrår.

Lyssna inte med en vanlig smådjursvetrinär, för de vet nog inte. Det är snarare kvalsterexperter du ska prata och diskutera med. Glad

Ta foto på en, om du ser någon igen!!! Det hjälper jättemycket vid identifiering! Det finns många olika småkryp, varav en hel del lever på och sprids med fåglar (fågelbo under takpannorna i stugan, typ?)

Om du vill veta om mössen har någon ohyra, så ställ dem på ett svart papper, eller vitt, beroende på ohyrans färg, och borsta musen försiktigt med t.ex. en tandborste. Småkrypen faller då ner på pappret och kan iakttas.

Man kan ha tejp /dubbelsidigt kllister) utmed kanterna på pappret, om det är snabba småkryp.

Värdlen är full av "småkryp" - det är som det ska vara Tungan ute Cool Säger hon som är intresserad och fascinerad av allehanda insekter och andra småkryp.

Grodan
2012-03-23 13:25
#4

Usch vad hemskt.

Hoppas du får bukt med det. Och hoppas inga möss är drabbade.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Tsunamis
2012-03-23 14:37
#5

Du ska vara evigt glad över att du har stuga till djuren och du (förhoppningsvis) inte har det i ditt hem, i dina möbler, m.m. Röda blodsugande hönskvalster är vidriga och jag har haft dem på mina gerbiler en gång. Och jag bor i lägenhet… Jag blev nästan tokig för de lever inte på oss människor men de bits vilket kan driva en till vansinne.

Städa, koka, skura, damsug & släng påsen. De är *relativt* lätta att bli av med men kräver ordentlig städning. De dör INTE av frystemperaturer utan går bara i dvala. Koka, ugnen, ångtvätt(Biltema) eller släng saker.

Vill inte skrämma upp dig men de kan leva länge utan ett mål mat (vi pratar inte dagar vi pratar månader. Nej jag skojar inte) Så det är verkligen viktigt att du städar noga.

De går på exakt alla smådjur och #4 är tyvärr felaktigt att de inte kan leva och föröka sig på smådjur för det gör de. Så ring vet för stronghold nu! Jag skulle behandla en gång vänta 30 dar och behandla en gång till för att vara på säkra sidan.

MvH  Tsunamis

Grodan
2012-03-23 15:44
#6

#5 Du menar #3… jag skrev inget direkt i #4… jag är livrädd för hönskvalster


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[TomasH]
2012-03-23 15:46
#7

Min gamla hamstertant :-( Farligt att bo på landet!

Tsunamis
2012-03-23 15:48
#8

#6 Asch det stämmer! Jag menade #3 Skrattande

Ofta följer de med i hö, spån och har väl hört om något fall av att de kommit från mat. Men det är ju ofta svårt att säkerställa källan när de överlever så pass länge utan mat och att de inte dör av kyla. Det går inte direkt att helgardera sig mot dem.

MvH  Tsunamis

StillaSinnet
2012-03-23 17:03
#9

Man föreslår Frontline. vad är egentligen skillnaden på frontline och Stronghold?

#3 du lugnar mig något Amaira. jag LOVAR att fota med macro om jag ser några så du får dem på bild ;)

#4 Ja, usch!!!! Jag är SÅ tacksam för att min familj är allerigisk. det betyder nämligen att jag ALLTID byter kläder, tvättar dem direkt när jag kommer in medan jag själv skuttar in i duschen, så det finns ingen chans att de är inomhus.

Jag har få saker som jag spar. Allt åker i soporna i morgon och till min glädje är det så varmt att jag kan skura alla burar ute med grädgårdsslangen när jag har dränkt dem med DesiDos. Jag tömmer stugan och skurar väggarna, helt klart. den är inte så stor så det kommer funka.

#7 jag tror de har kommit in via natalpälsråttorna coh verkar trivas bäst i tät päls, så när natalråttorna flyttade i januari valde parasitjävlarna långhårshamstrarna, men trollelina är tydligen smaskigare än Xamba. Xamba har inga sår, men jag såg kryp i hennes päls. jag tror inte de kommer utifrån. Vi har så himla dåligt med träd runt husen där vi bor så det är just inga fåglar heller.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Camillhe
2012-03-23 18:23
#10

Frontline bör inte användas på möss, det kan ge stora biverkningar i form av kramper, obalans och mycket mer. Det finns mycket studier på detta och jag har läst igenom många men har inte tid eller ork att sitta och leta länkar.

Stronghold är det säkraste av ohyremedlen för möss och jag rekommenderar verkligen att du satsar på det istället. Be veterinären skriva ut den som är för katter mellan 2.6- 7.5 kg (blå kork), Viktigt att du inte får en tub med annan styrka.

Camillhe
2012-03-23 18:25
#11

Glömde att svara på din fråga, Frontline och Stronghold har helt olika innehåll, dvs inte samma verksamma ämne. Frontline är receptfritt, det är inte Stronghold.

[aammE]
2012-03-23 19:26
#12

Har haft detta på en av mina guldhamstrar, som tur var så var det endast i hans bur och inte på något annat ställe. Det var ett h-vete att bli av med men det gick! Städade buren VARJE DAG i ett par veckor, körde allt som gick i ugnen på 130 grader i ett par timmar, slängde buren, plockade bort alla synliga kvalster och mosade dem, tvättade hamstern med oyremedel och sedan duttade med stronghold. Det tog ett par omgångar innan det blev bra men tyvärr så blev hamstern mycket dålig och han är fortfarande inte i toppkondition, var noga med att ta bort de som sätter sig på öronen (annars blir det hål!).

Finns något spray som man kan spraya med också, vet dock inte om det är lagligt längre och jag personligen tycker (av vad jag har hört om detta medel) att det är högst olämpligt att använda kring gnagare. Men jag vet inte, fick i alla fall tips om det när jag hade det problemet.

StillaSinnet
2012-03-23 19:35
#13

#11 eftersom man i alla trådar jag läst, inklusige hamster, rekommenderar frontline så köpte jag så klart det här i veckan och måste köra rubbet nu i helgen, vill inte vänta till nästa helg… Jag arbetar borta mån-tors men kan nog få tag i stronghold på fredag, om en vecka, dumt…hade jag vetat så hade jag så klart ordnat det nu under veckan.

Frontline funkar i alla fall på hamster så de lär få sin behandling nu i helgen.

Känns så himla dumt att skura allt i hela stugan och inte behandla mössen :/

men angående stronghold kör jag mestadels starkaste styrkan på mössen utan problem

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
Minoth
2012-03-23 19:39
#14

i såna fall är verkligen en ångtvätt kanon. man kan ju liksom inte stoppa hela buren i ugnen ;) Men ångtvätten tvättar med 130 grader så dom dör, man når ju då även i kanter och springor osv. 

Den är billig på biltema

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Camillhe
2012-03-23 19:54
#15

Kolla om ngn du känner som bor i närheten har? Eftersom den bara finns att köpa i 3 pack så brukar folk ha över.

[aammE]
2012-03-23 20:19
#16

Frontline för smådjur är vad jag vet receptbelagt, pratade med Bo Runten på blå stjärnan om detta och på honom lät det som att man inte skulle använda den för hund/katt på hamster. Fast det kanske går om man blandar den med vatten innan, jag är inte helt säker.

StillaSinnet
2012-03-23 20:53
#17

#15 tyvärr är det så alla runt mig också resonerar så de har tagit mina…

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-23 21:25
#18

Nä, jag chansar och ringer min veterinär på måndag och hoppas han kan skriva ut stronghold utan att jag behöver komma in, eftersom han sett mina djur tidigare. Ingen ide att mixtra själv. #14 beställer en ångtvätt omgående! Tar kanske en vecka men bättre att skjuta upp storstädet en vecka och få det gjort ordentligt!

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ajanki
2012-03-23 22:13
#19

Du ska inte använda Frontline på mössen, jag gjorde det i början när jag hade möss och hälften av dom dog:(

Har även en kompis som på veterinärens inrådan använde frontline på mössen och alla hennes möss dog!

[TomasH]
2012-03-23 22:33
#20

veterinären heter Bo  Runsten och inget annat ;-)

Annons:
Camillhe
2012-03-23 22:55
#21

Skulle verkligen rekommendera dig att använda stronghold även på dom andra djuren, den frontline som är för hundar/katter kan ge väldigt allvarliga biverkningar på alla smådjur. Jag kan verkligen ingenting om hamstrar men de brukar vara med i testgrupperna i de undersökningar som gjorts.

Brukar inte hänvisa till tidningsartiklar men den här var ganska intressant: http://www.skanskan.se/article/20100730/HASSLEHOLM/707299889/-/fastingmedel-kan-ge-djur-cancer

Har ännu inte hittat själva studien men ska försöka leta fram den någon dag.

[jaxwire]
2012-03-23 23:06
#22

Hu! de kliar på mig när ja läser denna tråd. Hur pass vanligt är detta på våra smådjur? och finns det större risk att Zoodjur kan ha vara drabbade? är det små röda prickar samt håravfall/sår som är symtomen?

StillaSinnet
2012-03-23 23:33
#23

#21 jo, naturligtvis var det så jag tänkte. Alla får stronghold

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

[aammE]
2012-03-24 00:47
#24

#20 Hhaha, ja, såklart! Råkade bara snabbskriva fel. :) Går alltid till honom med mina djur, tycker att han är ganska bra.

ariama
2012-03-24 07:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Ser de ut såhär?

ariama
2012-03-24 07:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Kvalstret på bilden kommer från min mushane Chim, 2006. Mus och foton medtogs till Roslagstulls djurklinik (som är lite specialiserade även på möss) och de kände inte till kvalstret alls, och förstod inte var det kunde komma från.

Därav säger jag, vetrinärer vet inte.

Jag fick frontline i nacken (ja, ni förstår vilkas nackar) och utan några större åtgärder eller problem försvann de för alltid. Givetvis städade och skurade jag musrummet och burar, och tvättade även gardiner och mattor - men det var inte "större" än en vanlig storstädning, som behövdes i alla fall.

Mitt svar baserades på vad som stod i Artlinks länk.

När ni nu skriver allt det här andra om röda hönskvalstret, tycker jag det är ÄNNU viktigare att kontakta någon av dem som forskar på kvalstret!! Eftersom det verkar vara två helt olika falanger, som inte har någon kontakt med varandra, och båda skulle ha utbyte av varandra. Lite "tvärvetenskap" är viktigt, kommunikation över gränsserna.

ariama
2012-03-24 07:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Nu verkar kvalstret göra mer skada på hamstrar än på möss - utifrån vad jag läser här.

Chims småkryp upptäckte jag genom att han kliade sig (hade inte sår) och jag satte honom på ett vitt papper och borstade med en tandborste, och då trillade dessa små kryp ner på pappret. De var mellan 1 - 2 mm uppskattar jag det som.

Inte vet jag om det är samma som inlägget handlar om, men något större "problem" var det aldrig, mer än vetrinärbesöket och enkel medicinering med en enda liten droppe i nacken på mössen. Och en välbehövlig städning.

Har man djurrum, bör man i vilket fall som helst städa riktigt ordentligt mellan varven. Stall, ladugårdar och hönshus, i gamla tider, skurades och vitkalkades om varje år, då djuren kommit ut på bete.

Annons:
Tsunamis
2012-03-24 07:37
#28

De flesta veterinärer har inte en susning om smådjur tyvärr… Det är så synd tycker jag! Andra har redan sagt det men kör ej med frontline på djuren. Jag skulle nog inte ens använda det i området utanför burarna med tanke på mössens känslighet mot det.

MvH  Tsunamis

ariama
2012-03-24 07:41
#29

Snälla Artlink! Du tar ju så bra och fina närbilder, och har vanan inne att fota småkryp. Försök fota dessa, på ett bra vis!

Och om inte du vill kontakta kvalsterforskare, så vill nog jag göra det, och då skulle jag uppskatta att ha bra foton på dem! även eventuella sår på angripna djur!

Och du Flört ta det lugnt, världen går inte under. Skrattande

Det här är intressant (och FULLSTÄNDIGT hanterbart!) kan du dessutom eposta foto på krypet till din vetrinär, så måste det ju underlätta för dig att få medicin.

Hoppas du hittar fler kvalster nu, så du kan fota. Flört

StillaSinnet
2012-03-24 07:44
#30

#25 nej, de ser ut som färstingar fast i miniatyr. De du visar har dels ett annat huvud och dels mycket längre ben. Dina ser inte ut som spindeldjur utan som insekter på bilderna. Jag ska se om jag kan få till en bra bild på dem

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ariama
2012-03-24 07:49
#31

Ja, försök göra det!

Och det är dags för mig att ta reda på vad det var jag hade på Chim… Jag har fler och bättre kontakter idag än jag hade då.

StillaSinnet
2012-03-24 08:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Nu är jag uppe ur sängen och ska läsa alla inlägg och följa alla länkar ordentligt :)

Tack, alla för ert engagemang i frågan

#29, ja de går på hamstrarna. De går också på döda djur. då går de även på mössen. Det var därför jag trodde det var rotkvalster först. Det var i November, ungefär när jag fick hem mina nya natalråttor.

Sedan hittade jag dem i sår på hamstrarna och tänkte att ja, de kanske klarar att suga ur redan öppna sår. Såren hade uppstått när mina hamstrar hade bråkat (mor och dotter) i december och därefter särades de åt. Men så såg jag för några veckor sedan att det gröp svarta små fästingar fulla med blod i pälsen på dem igen. jag hittade kanske 3-4 på den ena och två på den andra. Alltså inga mängder.

Jag har sett små kvalster runt ögonen på spindlarn jag hade förr och då sa man att rotkvalster kan gå på andra kryp för att få vätska om det är för torr miljö. Kvalister vill ha det fuktigt. Rotkvalstrena är vita och så ser numperna ut från hamstrarnas blodsugande kvalster. Det syntes då de hade gått på ett dött djur som hade legat något dygn innan jag upptäckte det. Då fanns där massor med nymfer. Hela den lådan (plastväggar) åkte ut i midvinterkylan och skrubbades sedan ren efter några dagar.

bild på rotkvalser som fanns hos mina reptiler

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-24 09:19
#33

Hittade denna diskussion på Gerbiler i fokus

#12 Jag köpte två skinkar för si sådär 5 år sedan. De var hos oss inne i huset. Plötsligt få jag se att det kryllar av kvalster och jag fick precis som du bort dessa trots att det ska vara svårt.

De fick bo i en stor, öppen badtunna mitt på golvet med ett tjockt lager vaselin runt kantena upptill, så alla rymmarkvalster fastnade i vaselinet. Ödlorna badade jag dagigen och spejade mina händer med Rosett-spej till växter, som jag sedan smörjde ut över skinkarnas kroppar innan jag duschade av dem.

Skinkarna överlevde och efter 6 månader (!) konstaterade jag att de var fria från ohyra.

Fåglar och reptiler är nära besläktade och det kanske kvalstren också är?

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-24 09:19
#34

På SVAs hemsida skriver man

citat:

Bekämpning

Röda hönskvalster är ofta svåra att bli av med och röda hönskvalster kan överleva länge utan sitt värddjur (minst 9 månader).

Observera att parasiten ska bekämpas i sina gömslen i hönshuset (inte på hönsen) eftersom kvalsten bara vistas på fåglarna under sitt blodmål. Följande råd bygger på praktisk erfarenhet.

I första hand rekommenderas mekanisk bekämpning genom utgödsling och nogrann rengöring med tvättlösning eller högtryckstvätt med hett vatten. Hönshuset kan dammsugas, målas och kalkas.

Dessutom finns flera kiselbaserade handelspreparat tillgängliga. Effekten mot hönskvalster är dock inte vetenskapligt utvärderad för samtliga preparat.

Kvalstren dör vid höga (cirka 60 grader C) och låga temperaturer (frysning). Det finns även ett receptbelagt läkemedel mot röda hönskvalster i hönshuset efter rengörning. Observera att man ej ska spraya på fåglarna.
Ett alternativ är att anlita en skadedjursbekämpare.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
StillaSinnet
2012-03-24 09:27
#35

Så nu ska jag ut och MEKANISKT plocka varenda kvalster jag ser. Jag ska fota till Amaira och jag lägger upp det här. Hoppas ändå att jag inga hittar ;)

Så badar jag hamstrarna en gång till med hundmedel istället för frontline, inväntar åntvätt från Jula, Biltema kan man inte beställa från via nätet, och tar tag i det igen nästa helg. DÅ tömmer jag stugan. Det gör jag inte idag eftersom jag inte kan medicinera djuren.

Även om jag inte hittar några kvalster vet jag att det finns ägg och nära på osynliga larver och ymfer, så behandlingen kommer ske, men håll ändå tumarna för att jag inte hittar några vuxna kvalster :)

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-24 10:06
#36

Jag måste bra tillägga…jo, jag ryser…gillar inte parasiter som ska leva av andra.
Men samtidigt finns det en forskare i mig som ropar: Intressant!
Ja, lite spännande är det ändå. Det tycker jag att sjukdomar också är. Att kartlägga, undersöka och hitta vägar ur problemet. Det är just detta som ger insikt och erfarenhet och kan det även lära andra så är det dubbelt så br. Jag delar gärna med mig av både framgång och problematik :)

Ångtvätten inhandlas av min snälla mamma i Karlstad på Biltema i morgon så jag får den jag vill ha. Julas var ännu mindre…

Nu ska jag ta med mig kaffet och leka detektiv.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-24 10:46
#37

Naturligtvis inte en enda på någon av hamstrarna…sökandet fortsätter.

men även om jag inte hittar någon mer alls så är det som Amaira säger: en rejäl stortaädning av allt behövs och det går jag gärna efter vintern när det är lättare att jobba utomhus och blaska på med rejält med vatten. Jag blåser inte faran över förrän det är sanerat

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

[TomasH]
2012-03-24 11:25
#38

Stackars dig Lottiz! Jag vet vilket h-vete de marsvinsuppfödare får som får in ringorm. Tur ändå att du har alla djur på en sån begränsad plats!

StillaSinnet
2012-03-24 12:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#39

Den som söker, den finner!!! I ett bo med texelungar från två kullar har jag haft två underbara tricolortexlar som jag fick ta bort vid ca 3 veckor ålder. De har blivit små, insjunkna och hängiga. jag har trott att de inte har nått Vattenflaskan, placerat om, ökat på med färkmat osv men till slut tog jag bort dem, innan de blivit sjuka och fört smitta bland sina kompisar.

Förvånad NU insåg jag plötsligt sambandet och gjorde en djupdykning i deras äggkartonghus. Varmt och fuktigt var det där inne, bra miljö för kvalster, och visst! ETT kvalster fann jag. Då finns det säkert fler som jag inte ser.

De små jag tog bort var kanske kvalsterangripna som sög blodet och kraften ur dem…illa! Så bra att jag har hittat orsaken och att den går att åtgärda!

Den lilla odågan i närbild

Den sitter på insidan locket på en stor äggkartong och det blå är den text med mindre strolek som är tryckt på insidan kartongen. Den här individen är hälften så stor som de jag sett på hamstrarna

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Littlem
2012-03-24 12:20
#40

En sån liten otäcking!

StillaSinnet
2012-03-24 12:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

Jag "lånar" bilden i pdf.en från jordbruksverket och kan konstatera att min bild är bättre, men det är förmodligen samma kvalster…eller vad tror ni?

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
Wand
2012-03-24 12:33
#42

Jag hade detta till mina gerbiler förra sommaren och det var allt annat än kul. Jag tömde allt i akvariet och skurade ur med såpa och hett vatten + sprit. De överlevde ändå, trots att jag upprepade detta varenda dag i en vecka. 

Gerbilerna fick flytta till en liten plastlåda då jag såklart inte ville ha dem i akvariet som var "infekterat", och de fick stå i badrummet. Hela badrummet blev då invaderat.  

Fick höra på gerbiler iFokus att nästan alla gerbiler som tagits till veterinär för behandling hade dött av behandlingen och att vissa blivit av med löss/kvalster själva, så jag tog en chansning och följde deras råd.
Det dröjde inte länge innan blodbristen tog kål på dem.

Det är då inte ett misstag jag gör om igen.

Jag fick mina kvalster av hö från bonde, så ett tips till alla er där ute som glömmer att sanera höet innan ni ger det till era smådjur är att INTE GLÖMMA.

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

StillaSinnet
2012-03-24 12:37
#43

#42 tack för din erfarenhet och dina varningar. de behövs.
Kvalster trivs där det är fuktigt så ett badrum är förmodligen sämsta alternativet om man vill bli av med dem. välvetilerat och snustorrt är deras värsta miljö, så här lär det bli "tråkigt" musliv med få saker och öppna ytor. Inga plasthus på ett tag….

Jag har aldrig hö till mina just pga risken för ohyra. Däremot händer det att jag tar in grenar utifrån…ska sluta med ALLT sådant när jag väl blir kvitt dessa kryp :/

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Camillhe
2012-03-24 12:52
#44

Får lite ångest av fotona, har lite svårt för ohyredjur, men måste säga att det är helt fantastiskt vilka bra foton du har tagit.

Wand
2012-03-24 12:57
#45

#43 Ingen fara, det är ju inte direkt huvudlöss som människor får, detta… tyvärr. Sådana håller sig till huvudet i alla fall. Obestämd

#44 Håller med. Jag har extrem fobi för kryp, alla kryp men framförallt spindlar och spindeldjur. Jag grät samtidigt som jag fick sanera vårat hem för dessa krabater förra sommaren… 

Och håller även med om att det är fantastiska bilder du fått, Artlink. Väldigt lätt att se vad det är då det är bra bilder!

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

StillaSinnet
2012-03-24 13:10
#46

#44 och #45 Tack :)

Nu är jag lite konstig för jag gillar ju kryp. Men jag vill kunna hålla kontroll på dem om de är inomhus. Amaira och jag hade på ett forum en fototråd där vi bombade in alla macrobilder vi kunde ta på sommarens insekter, flygfän och spindeldjur.

Jag hittade en kanokontakt!!!

Tidskriften Fjärderfä

Föreläsning för ca ett år sedan:

Husdjursagronom Sara Brännström, inst. för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU, försvarar sin avhandling Transmission routes and vector potential of the poultry red mite Dermanyssus gallinae.

De var snälla att lägga ut hennes e-postadress så jag har mejlat henne bilderna Skrattande

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-24 13:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#47

Hm…nu hittade jag en död mus och där fanns klarröda kvalsternymfer Rynkar på näsan

Lite som att leta kanatareller. när väl ögonen har ställt in sig så ser jag dem hur små de än är.

En radda med bilder. All dokumentation är bra hur trist den än är för mig just nu.

En vuxen individ. Så som jag sett dem på hamstrarna. man upplever dem på avstånd som svarta, hårda små klot. ca 1mm

så släpper den här en liten boll…ägg?

Flera i olika storlekar där den största är under 1mm, de är kanske mellan 0,3-0,7mm

Närbild på en av de röda nymferna, ca 0.7mm stor

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Tsunamis
2012-03-24 14:11
#48

#34 Det där med att de dör vid frystemp är jag starkt skeptisk mot. Jag fick höra från en uppfödare att hon stoppade några i en burk och kastade ut i snön, finland och smällkall vinter. 4 månader senare tog hon in den och de vaknade till liv.

Jag fick inte mitt angrepp i vintern men testade i min frys. De kvicknade också till liv. Ställde också några i fönstret med strålande solksken och de tålde de däremot inte utan dog.

Så värme är grejen!!

Nykläckta nymfer som inte ätit är inte röda ännu och även mycket små att kunna ta kål på mekaniskt så tänk på det bara.

Frontline och gamla Ivomec hade en vana att ta kål på djuren så de vetrinärer som ordinerar det gör helt fel. Stronghold går inte överosera och tar inte kål på våra smådjur så man ska definitivt köra enbart med det.

MvH  Tsunamis

Annons:
StillaSinnet
2012-03-24 14:19
#49

#48 jag tror inte heller på att frysa dem. 130°C ånga is da shit!

Just nu "fuskstädar" jag så lägger jag in stora artelleriet till nästa helg när jag fått alla prylar och medicin.

Med "fuskstädar" menar jag att jag byter allt material, alla kartonghus, bomaterial,spejar och torkar ut burarna och matskålar med DesiDos, men jag torkar inga väggar eller skrymslen inne i själva stugan. et får vänta till den Stora Santeringsdagen

På mössen ser jag inga kryp och enligt texterna jag har läst bor de inte på mössen utan suger blod och kryper undan. Där jag hittar dem är i bomaterialets fuktigaste delar och i taket på kartonghusen.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Littlem
2012-03-24 14:57
#50

Ja det var väldigt likt de på JBV sida. Men dina bilder var helt klart bättre. Du får låna ut bilder till dom ;)

Men det lät inge vidare alls!  hoppas verkligen du kan bli kvitt dedär odjuren utan att mer djur blir dåliga elelr dör för dig =(

StillaSinnet
2012-03-24 15:22
#51

#50, men nu har jag ändå ringat in problemet, lagt pusslet och förstått sammanhanget. Nu är det "bara" att förstå motståndarens livcykel och störa den tills den ger upp. Jag är ganska envis när jag sätte den sidan till och det är liksom ingen idé att sopa lite på ytan. man måste ner till roten för att få bort ogräs. flera gånger till och med. tröttsamt, men vi får se vem som ger upp först ;)

Och idag har jag sett kvalster enbart där det finns nya kollar men många individer i samma bo och där det finns möss med sår. Alltså bitskadade möss med öppna sår. Jag har haft hanslagsmål och där passar du små ligisterna på att suga i sig av härligt blod.

Hos vuxna möss i par eller smågrupper finns inga kvalster alls. Hur jag än stirrar på alla prickar rör sig inget.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

[TomasH]
2012-03-24 17:50
#52

Jag tycker att den klarröda är vacker (fast jag vill inte ha den hemma)

StillaSinnet
2012-03-24 17:54
#53

#52, ja visst är den vacker! Synd att du inte vill ha några. jag kan skicka i en tändsticksask till dig så kan du ha dem som husdjur. De kräver inte så stor plats ;)

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ariama
2012-03-24 19:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#54

Artlink! du ska ha tusen tack (!!!) för att du skriver och delar med dig av erfarenheter och dessutom visar bra bilder! Visst ser det ut att vara samma (men man kan aldrig veta…).

Usch, det ser inte trevligt ut för dig. Och jag hade fel, när jag sa att "ingen dör".  Nog verkar det som om dina ungar/ungmöss haft svårt att klara angreppet. men jag håller med dig om, att grovstäda och -sanera nästa vecka när du har tiden att förbereda och göra allt bra och rätt.

Men det du kan göra tills dess, mekaniskt, redan nu i helgen, är att sätta in fällor av t.ex. wellpapp, eller annan papp med gömslen, som också är lite varma och fuktiga. Och sedan kasta alltsammans efter en dag (och göra om proceduren).

Texten är från din länk, och bilden likaså.

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo09_15.pdf

"Kvalsterfällor av wellpapp. Kvalstren kryper gärna in i wellpappens vågformade rör."

ariama
2012-03-24 20:04
#55

"så släpper den här en liten boll…ägg?"

 Jag gissar på att den lilla bollen är avföring.

Annons:
StillaSinnet
2012-03-24 20:36
#56

#54 jodå, fällor finns, i form av kartonghus inne i mössens burar. De kastas hela tiden ;) Det r de varmaste och fuktigaste ställena i stugan.

#55 ja, kanske det.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Velinga1984
2012-03-24 23:13
#57

Men fy vad otäckt. Vad misstänker du ligger bakom detta angrepp av ohyra, så man kan undvika det.

Grodan
2012-03-25 00:05
#58

Jag har haft möss i över 20 år och aldrig haft sådant här på mina. Aldrig ens blodsugande lus. Inte på mina råttor heller. Därför att jag är supernoga med att hålla alla nya djur ifrån de övriga i minst 6 veckor och att kolla igenom mina möss ofta.

Jag har börjat med hö till mina möss sedan 2 år tillbaka sådär, men köper inte från bonde utan köper från ICA. Ju äldre hö desto bättre. Tyvärr blir det dyrt. En höbal är ju billigare…

Säd jag köper från bonde behandlar jag också, även om viss näring försvinner. Jag värmer upp den i 130 grader i ugnen. Dock kan jag ju få hem saker med säd från bonde i säckarna, därför förvarar jag gärna säckarna en bit ifrån mössen om det är möjligt.

Artlink, tack för fina foton och att du delar med dig så frikostigt. Mycket bra foton! Jag har tyvärr hört talas om detta förut. Att möss och mindre gnagare dör av dessa parasiter. Jag hoppas verkligen du blir av med detta snabbt. Det är en hemsk erfarenhet du får göra och jag hoppas att du till framtiden kan skydda din musbesättning från sånt här. Om du vet vart smittkällan är bör du meddela den person eller det företag som har sålt smittat foder/hö/möss till dig. Samt kanske i framtiden undvika att handla därifrån.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

StillaSinnet
2012-03-25 09:37
#59

#57 och #58 Det är omöjlit att utröna var det kommer ifrån faktiskt. Det vore hemskt att lägga skulden på någon och sedan är det fel. Jag tror det har kommit in via djur på ett eller annat sätt. Inte via foder

Från reptiler och andra kryp är kvalster inte helt ovanligt. Dock andra arter, så kvalster har jag mött tidigare. Men första gången jag såg det på gnagare här hemma så var det döda gnagare och jag trodde såklart kvalstren gått dit efter det att djuret dött. Nu inser jag att det kan ha varit precis tvärs om; kvalstren har dödat gnagaren. I så fall kan jag ha haft kvalstren hos mig under hela hösten. Krypen sitter ju inte på gnagarna och har därför inte upptäckts. Det var först när riktigt stora kvalster inte tog sig ur långhårshamstrarnas pälsar som jag upptäckte dem, för det måste ha varit så.

När jag har lyckats hitta en riktigt stor och rund individ så kan den i princip inte krypa. Den faller fram och om man ser till att det är höskvlaster så kan jag tänka mig att de ramlar av när hönan ruskar på sig, och sedan kan krvala sig in i en springa för att lägga sina ägg. Den proceduren är inte lika lätt på långhårshamstrar.

När jag upptäckte dem trodde jag först att det var rastspecifika kvalster just för hamster.

Det gäller att gräva djupt för att hitta de rätta bitarna så man ser hela bilden. jag vet inte om jag har pusslat rätt ännu. väntar på Saras svar på mejlen.

MEN

Jag har en moralisk/etisk fråga: Under hela höste har jag ställt alla mina möss med framgång på både SM, Minnesutställningen och i Vårgårda. Om en månad är det dags igen i Karlskoga. Kan jag ställa mössen när inte kvalstren lever på dem? De är ju som sagt ställde tre gången medan kvalstren levde i stugan, då i större omfattning än nu. De fullständigt kryllade på de döda gnagarna jag hittade i november tex. Nu får alla djur stronghold och stugan saneras. Jag avvakter och ger stronghold igen strax innan utställningen. Räcker det?

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Tsunamis
2012-03-25 10:12
#60

Ville bara säga att jag hade vid den tidpunkten jag fick dem 0 engagemang och intresse i en förening så jag gick inte på träffar eller utställningar och hade bara 3 burar gerbiler och hade inte tagit in något nytt djur på säkert 2 år. Så spån, foder eller eventuellt gren utifrån kom dem ifrån. Har varit noga angående grenarna däremot och hö har jag inte gett på säkert 10 år. Hos mig dog ingen och jag hade små ungar men är det inte ganska beroende på hur tidigt man upptäcker ohyran? Död pga blodbrist händer inte på en kvart liksom. Och det här är inte ett påhopp på någon utan bara ett reflekterande från min sida. Just möss och musungar är ju känsligare också pga storleken.

MvH  Tsunamis

ariama
2012-03-25 10:34
#61

Jag måste hålla med dig, Tsunamis. Det går liksom inte på en kvart. Men ungarna blev svagare och svagare, under tid, som jag förstod det. hur som helst är det viktigt att reda ut - vilket Artlink är på väg att göra.

StillaSinnet
2012-03-25 10:38
#62

#60 Den första som dog var en dvärghamster. Jag såg att han var medtagen och sov mycket men jag såg inga kryp då. Två dagar senare kom han inte fram alls och då upptäckte jag att han var död och när jag vände på honom var han full av kvalser som åt på den döda kroppen.

Nästa död mus var musungar som stått i buren ovanför hamstern. nyfödda musungar som låg döda i boet, kanske två av tio. Nyfödda ungar kan dö och därför trodde jag åter igen att kvalsteräcklena var sånna som gick på redan döda djur. I efterhand kan jag inte förstå att jag tänkte så kort. men det är så klart enklare med facit i hand.

Grenar har jag tagit in, det medger jag. Dvärghamstern hade också fått utifrån innan jag fick hem den och man sa då att jag skulle medicinera för att vara säker på att den inte bar på något, och det gjorde jag. Alla fick stronghold i augusti hos mig, inför SM i september och då var hamstern hemkommen.

Problemet med att upptäcka kvalstren är ju att de inte är på djuret när jag är hos djuren. De kryper ju fram när det blir mörkt efter vad jag förstått, och det är ju först nu när jag vet var jag ska leta som jag hittar dem. De ligger under allt gosigt, kroppsvaarmt och fuktigt bomaterial, i wellpappgångarna på katonghusen, på insidan locken på äggkartonghus osv.

Igår fann jag kvalster i tre burar av 60 men jag kan så klart ha missat något kryp. I princip är alla kvalster jag hittade fotograferade i tråden. En stor tappade jag under fotosessionen så den kom aldrig på bild.

Tsumais, såg du kvlstren dina gerbiler?

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
Tsunamis
2012-03-25 11:00
#63

#62 Jodå det gjorde jag, men som du säger så hoppar de av efter ett tag och bor i buren men ibland sitter de kvar och pilar runt för att hitta bästa stället att bita på. Betten kliar så därifrån kom såren men det är nog inte bra för djuret om det redan har sår av X anledning. Jag hittade rörelse i burarna först tror jag, om det inte var att de kliade sig och det var det jag såg först.

Fördelen med Stronghold är ju att gnagarna blir giftiga och dödliga för ohyran att livnära sig av och detta i 30 dar. Kläcks ens ägg av påverkad ohyra? Tror inte det för verksamma ämnet rör väl ohyrans fortplantningscykel och för att pajja den.

Men ohyrans fördel här är ju att de kan leva så förbaskat länge utan mat… Burar jag inte var säker på att jag fått reda dem kastade jag helt enkelt ut. I stil med akvarium med breda lister där jag sett ohyran pila in och ut genom skarven på listerna.

MvH  Tsunamis

Camillhe
2012-03-25 11:36
#64

Om dom kan leva utan värd i flera månader så är ju risken stor att man får med ägg och kvalster till utställningarna och att andra får med det hem sen. Och det vore ju väldigt tråkigt om fler fick hem dom.

StillaSinnet
2012-03-25 11:41
#65

#64 absolut…om du tänker att kvalstren sitter i transportburarna? men de står iof inte alls i djurrummet utan i en helt annan byggnad. Eller menar du att det ändå sitter på mössen? äggen läggs inte på mössen

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Camillhe
2012-03-25 11:50
#66

Jag tänker nog att äggen inte syns och även om äggen inte läggs på mössen så kan de ju ändå "hänga med". Känns som lite onödig risk att ställa så snart efter upptäckt.

Har ngn av dina köpare fått hem dom? Om inte kanske säkerhetsåtgärderna är tillräckliga, men har de följt med möss som sålts så kanske risken är stor att de följer med till utställning också.

StillaSinnet
2012-03-25 11:59
#67

#66 jag säljer inte så mycket möss. Ingen har hört av sig om ohyra hur som helst.

på utställningarna jag har varit på under hösten/våren har jag ställt 30-40 möss vid varje tillfälle och ingen har sagt något om att de fått ohyra efter utställningarna… Mitt deltagande innbär en stor finansiering för Svemus, men det kan vi inte ta hänsyn till. Utställningarna kommer gå minus om jag inte ställer, så är det. Men jag går nu domarutbildningen och kan fokusera på den om det skulle vara så.

Jag ställer frågan till Sara på SVA får vi se vad hon svarar. Det är ändå skillnad med kvalster och löss som bor och lever musen, och dessutom om de är specifika för gnagare. Det här är ju förmodligen ett fågelkvalster som hamnat fel.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ariama
2012-03-25 12:02
#68

Precis vad jag tänkte svara: Fråga din kontakt, Sara på SVA.

Grodan
2012-03-25 19:51
#69

#59 Mitt spontana svar är tyvärr nej. Du bör inte ställa ut förrän du vet att du blivit av med detta. Därför att det är en sån svår sak att bli av med och det är så lätt att få med den till utställning i foder, bur eller utrustning.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Tsunamis
2012-03-25 20:03
#70

Jag skulle tyvärr också säga nej Rynkar på näsan

MvH  Tsunamis

StillaSinnet
2012-03-27 19:44
#71

Snabbt inlägg om hur det går

Sara vidarebeordrade mitt mejl till

Jan Chirico

Enhet för virologi, immunbiologi och parasitologi

Forskare, docent

Jan svarade mig:

Hej Liselott,

Som du ser vidarebefordrade Sara ditt mail till mig.

Utifrån din beskrivning är detta Ornithonyssus bacoti (tropical rat mite), jag kan dock inte säkerställa art utifrån ditt fotografi. Då behandling kan variera beroende på vilket kvalster ni har blivit drabbade av rekommenderar jag att du skickar in dem för identifikation (Parasitologisk diagnostik, VIP, SVA se prislista på www.sva.se). Om du gör det, se till att kvalstren läggs i väl sluten behållare/plastpåse, OBS INTE på tejp!!

Vad gäller behandling räcker det oftast inte med att bara behandla djuren, en genomgående sanering samt att inrättandet av ”karantän” (kvalsterfritt område där djur fria fr kvalster hålls i sanerade burar, ombyte, eget strömaterial osv) kan nog behövas. Om Stronghold är adekvat/OK preparat i detta fall får du konsultera veterinär hur det i så fall skall användas/doseras (då indikation = ektoparasiter på hund/katt).

Lycka till och med vänlig hälsning,

Jan Chirico

En sådan identifikation kostar faktiskt bara 270.- så om jag hittar fler får det bli så. Jag har skickat följdfrågor eftersom han måste ha missat i mitt mejl att jag beskrev mitt tillvägagångssätt med ångtvätt som saneringsmetod och vill veta om det är rätt.

Forskningen går på så sätt vidare och jag är så lyclig att jag inte har mössen inne i vårt hus!

Jag hittade en översatt sida från råttfolk:

http://r8bloggen.wordpress.com/2009/11/02/ornithonyssus-bacoti/

Och alla ni som har såld till, och/eller köpt från mig

-SE ÖVER ERA DJUR!!!

Någonstans kommer de ifrån så det finns alltså på andra håll än hos mig. Jag kan också ovetande ha spridit dem vidare!

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2012-03-27 19:53
#72

#71 Bra länk där. Mycket välskriven artikel av Desiree Lennklo (som ju även har/haft möss och dömer möss i SSV).


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2012-03-27 20:05
#73

Ornithonyssus bacoti (tropical rat mite). Så där! Nu kommer vi nån vart.  Jag tyckte aldrig att det lät troligt med hönskvalstret. Men, vi vet ju fortfarande inte vad det är.

Jag har också haft lite kontakt med en duktig entomolog/god vän, som rekommenderade just de två kontakter du själv tagit.

Han ansåg också att mina foton visade kvalster, men att det inte går att identifiera dem utan att samla in och skicka till identifikation. Så där får jag kanske aldrig veta.

I de små insekternas och småkrypens värld, finns många många olika släkten och arter. En del kan se ut som samma, och vara olika, medan andra ser ut att vara olika, och är samma. En del kan skiljas från varandra kanske bara på ett litet borst på bakbenen, osv. Om man inte vill gå in och kolla DNA.

Många av småkrypen identifierar man genom att studera genetialerna (könsorganen). Eller miljön man finner dem i. Många är specifika vad gäller föda och miljö, medan andra klarar lite olika mat och miljöer.

StillaSinnet
2012-03-27 20:33
#74

Jag fick precis fler svar från Jan.

I mitt svar till honom skrev jag:

Tusen tack för ditt svar!

Jag ska försöka få fatt på några fler kvalster, men jag hittade kanske tio i sammanlagt 60 burar när jag städade i lördags, så det kryllar inte direkt.
Jag ser inte sår på mer än två möss men där hittade jag inga kvalster.

Mitt dilemma är att jag är hobbyuppfödare av sällskaps och utställningsmöss (har sedan januari inga natalråttor kvar) och min son och sambo är allergiska så alla möss bor i en separat byggnad på gården och jag kan inte placera dem någon annanstans.

Att avliva alla möss för att sanera, lägga ner och sedan börja om igen skulle avsluta värdefulla avelslinjer efter importerade djur från finland, polen, tyskland och england (importerade hösten 2010).

stronghold används på möss för att bli av med skabbkvalster och inälvsmask så jag vet att det fungerar och jag har tuber hemma nu.
Skiljer sig saneringen av stugan och medicinering av mössen mycket åt beroende på kvalsterart?

Hur länge lever tropiska råttlöss utan värddjur? Sara skrev i sitt arbete att ett hönskvalster lever ca 9 månader utan tillgång av blod.

Jag sickar ytterligare ett svar snabbt efter det första:

Jo, jag glömde en sak. I mitt brev som vidarebefordrats till dig skrev jag: Jag ska på måndag ringa min veterinär för att få stronghold till alla gnagare och har köpt en ångtvätt 130°C för att rengöra både utrymmet, väggar, tak, hyllor osv och alla burar med inredning. Räcker det? Hur ofta ska det upprepas?
Alltså kommer så klart allt saneras i samband med medicineringen, men när ska det upprepas?

-Liselott Aronsson

Jan:

Hej igen,

Din saneringsplan verkar ambitiös och bra, så det räcker nog. Man brukar säga att upprepa behandling/sanering efter 7 – 10 dgr då ev ägg som finns i miljön kan ha undkommit behandling/sanering kläcks o ger sig på djuren. 7 - 10  dgr tar det för kvalsterägg att kläckas i rumstemperatur är temperaturen lägre kan det ta längre tid för äggen att kläcka då proceduren är temperaturberoende. Har du lägre temp i ”gnagarstugan” ska du vänta minst 10 dgr innan upprepad åtgärd. Gör du det ordentligt, kan det räcka med att upprepas 1 gång. Men var observant på att de inte kommer tillbaka/åter introduceras (via utställningar inskaffande av nya djur).

Lycka till/Janne

tillägg i mitt andra svar (Jans svar i fet stil):

Skiljer sig saneringen av stugan och medicinering av mössen mycket åt beroende på kvalsterart? Ja om du har fått in röda hönskvalster (som även kan angripa andra djur än fåglar) så är behandling av djur underordnad för att inte säga onödig och miljösanering är det man ska satsa på.

Hur länge lever tropiska råttlöss utan värddjur? **Inte fastställt/känt ffa under svenska förhållanden.

**Sara skrev i sitt arbete att ett hönskvalster lever ca 9 månader utan tillgång av blod. *Det är hönskvalster det, helt annan skillnad som vi säger hemmaJ/Janne*

Jag skickar en ny fråga:

Hur menar du då? Är höskvalster "värre" än råttkvalster?

väntar på ytterligare svar. Men alltså ska det vara klart om jag gör en rejäl städning till helgen, hoppas, hoppas! Skickar änd in kvalster på analys. Jag är för nyfiken för at låta bli. Nästa så jag hoppas jag hittar några fler faktiskt :P

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Littlem
2012-03-27 21:24
#75

Kul att de är snabba med svar!  Hoppas det inte är hnskvalster då, de lät ju om de var värre som sagt än råttkvalstrena. Har inte kollat killen från dig än, men han har ju vart frisk och han gick ju i karantän över en månad och jag bytte allt i buren och städade så det känns konstigt om det skulle va nån ohyra kvar om de nu fanns nån från början.

StillaSinnet
2012-03-27 21:53
#76

#75 ja, jag har fler köpare som kollat sina och inte fått in några kvalster vad det verkar

Jag HOPPAS att jag har blåst upp det lite för stort. Bättre det än att inte ta det på allvar.

Det är jag skyldig mina musvänner runt om i Sverige Glad

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
Littlem
2012-03-27 21:55
#77

Jo men som sagt, bättre o varna. För när de är så små kan de ju va lätta att missa!   Men det verkar ju som de främst vart på svaga/sårade djur?

StillaSinnet
2012-03-27 22:05
#78

#77 ja nr det gäller mössen, och djur med mycket päls (hamstrar och natalpälsråttor)

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ariama
2012-03-28 09:27
#79

Blåser upp för stort?

Det tycker jag inte, jag tycker inte ens det handlar om att "blåsa" i någon variant alls! Du har upptäckt ett problem, och du hugger tag i det på ett seriöst vis, och söker svar där du kan få dem på bästa vis som går att få. Och delger oss andra MÄNGDER med information!! Kyss Alltid lika viktigt.

En stor ELOGE till dig Lottiz, för det!!!

Vilken av "odjuren" som är värst? Det beror ju på från vilken utgångspunkt man ser det. De har olika livsmiljö och olika livscykler. Det de har gemensamt, är att de livnär sig på blod (från dina djur i det här fallet).

Jämför med mygg och huvudlöss. Båda behöver ditt blod för att kunna leva och reproducera sig. Men den ena varianten lever sitt liv på andra platser, och söker bara upp dig för att äta. Medan den andra också behöver dig som bostad.

Det säger sig själv att man behöver bekämpa huvudlöss och mygg på helt olika vis, om man vill utrota dem.

Tsunamis
2012-03-28 09:58
#80

Intressant att de tydligen är någon slags tropisk kvalstersort. Undrar om det ändå inte är samma som den som återfinns på höns och fåglar? Tror inte många faktiskt skickar in dem till SVA för artbestämmning nämligen så chansen finns ju att det är samma.

MvH  Tsunamis

ariama
2012-03-28 10:05
#81

Kan så vara. Svaret får vi vänta på Glad. Men vi ska inte glömma bort att det finns många olika arter, som inte är samma, hur lika de än ser ut att vara, och hur lika de än lever. En del av dem kan man endaast skilja på genom att "nyckla" i  mikroskop.

Tsunamis
2012-03-28 11:30
#82

För din skull Lottiz hoppas jag de inte är sånna som kan leva utan mat i 6-9m utan de dör på stört utan värddjur!! (önsketänkande kanske) Förvånad

MvH  Tsunamis

Grodan
2012-03-28 15:31
#83

Håller med amaira i #79. Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
StillaSinnet
2012-03-28 22:16
#84

Svar från Janne angående karantäntid tex när jag kan ställa nästa gång:

Svårt att säga när du kan ställa ut då de är svårast att upptäcka när de är få (efter sanering och behandling)!!! Samt beroende på vilket kvalster det är. Men har du inte sett några kryp på 3-4 v efter avslutad sanering/behandling, kanske…? Kolla av dem regelbundet dock.

/Janne

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-03-29 07:17
#85

#79 och #83 Åh, jag tackar så mycket för de orden. Det är alltid förenat med en viss otrygghet när man lämnar ut sig så som jag har gjort, och jag tackar ödmjukast för att ni och alla andra har tagit emot min information på en konstruktivt sätt.

Jag skulle lika gärna ha fåt bära petsmärket, bli vänd ryggen osv för all framtid. Sådan händer ju tyvärr när man är ärlig.

Saken är ju den att kryp och ohyra finns lite varstans liksom sjukor av olika slag. Genom att kartlägga våra motståndare tillsammans och synliggöra smittspridninngsvägar så kan vi kanske åtminstone reducera populationerna i Sverige. Lägger man locket på och blundar i hopp om att skiten nog är borta nästa gång jag tittar, hjälper ingen. Minst av allt mössen. Låtsas man då som man inget vet och fortsätter sälja djur från en drabbad djurhållning är man inte bara oeriös utan även oerhört oansvarlig. Det är inte alltid man vet att man har en drabbad djurhållning, det förstår jag. På ett likartat sätt kan jag själv ha bidragit till smitta innan jag förstod sammahanget.

men om man vet och inte vågar säga något,är det illa.

Därför är jag oerhört tacksam för den tolerans ni har mött när jag blottade mig med öppen strupe

Kyss

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ariama
2012-03-29 09:16
#86

Vad go du är, Lottiz! Kyss . Blir nästan tårögd Skäms.

Givetvis har du rätt i vartenda ord du skriver. Ju mer vi kan dela på erferenheter och kunskap, desto rikare blir vi alla.

Människor som hugger i strupen, har jag så svårt för. Kliver ganska snabbt ut ur sådana sammanhang. De är inte människor jag vill ha omkring mig, även om jag vet att människor "agerar" sina känslor när de inte har ord för dem. Dvs, de som hugger i strupen, känner sig själva huggna i strupen av någon anledning, men saknar förmåga att uttrycka känslan på annat vis än att sätta den på andra.

Det är så som vi föräldrar får lära oss att tolka våra barn och lära dem vad känslor är och hur man kan hantera dem på ett bättre och konstruktivare vis. (Fast, då måste vi ju själva ha lärt oss det)

Tsunamis
2012-03-29 12:59
#87

Jaaa men det är klart att det är bäst å vara ärlig - även om många som du säger gärna håller tyst så är det i smådjurshobbyn i alla fall. Det är toppenbra att du går ut med infon tycker jag också!

MvH  Tsunamis

Grodan
2012-03-29 18:29
#88

#85 Precis! Jag vet precis hur det är att bli mobbad för att man bara är ärlig och öppen om en sådan här sak. Jag har trots att jag varit ärlig och öppen hela livet och blivit mobbad för det, inte ändrat mig och anser inte att det ska behövas. Vi vet ju alla att det är mobbarna det är fel på… Flört


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

StillaSinnet
2012-05-21 18:37
#89

Nu har jag äntligen fått svar från SVA och jag känner att jag nog ändå drog en vinst

Det var Fågelkvalster (Ornitonyssus sylviarum) mina hamstrar och nataler hade och som sedan gick på mössens nyfödda ungar och ungar under uppväxt, inte röda hönskvalster som jag först trodde, som tur var, och dessa kvalster fungerar helt olika.

Det positiva är att däggdjur är "fel" värddjur och därför blir inte utbrottet bland djuren lika intensivt som det kan bli på fägelbestånd.

Överlevnad utanför värddjuret är ca 3-4 veckor, istället för 9 månader som röda hönskvalster kunde ha. Dessutom lever detta kvalster på värdjuret hela sin cykel så varje drabbad individ behöver därför bekämpas.. Röda hönskvalser lägger äggen i lokalen vilket försvårar saneringen där de gömmer sig och kan komma tillbaka igen långt efteråt.

Däremot står det så här:

För närvarande saknas läkemedel som får användas mot O. sylviarum hos fjäderfä i Sverige.

vad det innebär vet jag inte. Kanske är det så att man inte kan använda stronghold på fjäderfä?

Smittovägen in till mig

Hur har de kommit in til mig då? ja, jag vet inte riktigt. det som slår mig är att jag har haft några vaktlar här ett par veckor åt en vän som sedan skulle vidare till en köpare, men det är ju två år sedan nu. Annars vet jag att reptilfolk i bland har vaktlar och även natalråttor, och jag har ju trott att de har hängt i hop med natalråttorna. Kanske kommer det den vägen, men jag är inte alls säker. Det jag vet är att gnagarna med mycekt päls drabbades värst. En därghamster dog och på den var det massor, därefter fann jag kvalstren på natalråttorna, sedan på långhårshamstrarna och slutligen i bomaterialet hos mössen men som jag såg det var det i första hand bland ungar som boade tätt, där det blev varmt och lite fuktigt. ungar dog. honor klarade inte sina kullar. Av kullar som föddes just då fick jag avliva ganska många ungdjur med även några vuxna.

Nu har det gått ca 8 veckor sedan första medicineringen och saneringen. jag har ommedicinerat utan att hitta några fler kvalser och eftersom de inte lever utanför värddjuret så borde de redan vara borta härifrån för länge sedan. Jag har fått kullar under tiden som visat sig bli stora och fina.

Hur som helst ett bra lärtillfälle, om än påfrestande för mig men ännu värre för mössen,  och en erfarenhet rikare har jag som djurägare blivit.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Tsunamis
2012-05-21 18:56
#90

Där ser man! Det var fågelkvalster trots allt. Äckliga jäklar och jag är är glad att du äntligen är kvitt dem Glad

MvH  Tsunamis

Annons:
Littlem
2012-05-21 20:08
#91

Skönt att du fått svar!  Hade som sagt vart intressant o veta var du fått dem från. Det är inte möjligt att det kommer med typ grenar o sånt utifrån?  Fast du kanske inte tar in så mkt sånt till dina djur.

ariama
2012-05-21 20:08
#92

Intressant!

Fågelkvalster. Fåglar har vingar, och flyger lite överallt, träd eller inte. Och kanske rastat på taket till djurhuset nån gång, och oturligt nog tappat några småkryp som sedan letat sig in? För du har ju inga fågelbon under takpannorna, sa du.

I fågelbon finns i stort sett alltid kvalster och inskter av olika typ, så som alla vilda djur har. Jag gissar på att ohyran kommit med vilda fåglar utifrån, på något vis - småfåglar, kajor, eller kanske till och med en uggla, det finns gott om vilda fåglar i naturen Flört . Och du hade otur att få in deras ohyra.

StillaSinnet
2012-05-21 20:17
#93

#92 det finns flera arter fågelkvalster också. Röda hönskvalster är ju en art. Denna art finns inte vilt i sverige, om jag förstod rätt, och är ganska sällsynt även i fågelhållning, därför ska den rapporteras in till SVA om man hittar den…det gör allt ännu mer märkligt och faktiskt ännu mer…intressant? ja, dt vaknar liksom en detektiv i mig, men jag har så många "kanske" och inga bevis.

Stugan har papptak för övrigt. inga kupor där, men jag har sluriga skator som vill åt mina sopsäckar och de rackarna har jag mött i dörren till stugan. men som sagt, det är nog inte deras kvalster heller

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2012-05-21 20:32
#94

Nu när jag har googlat runt på det latinska namnet har jag hittat denna intressanta artikel:

1/24. Aviär kvalster inslag förvärvats från en ny källa--sällskapsdjur gerbils: betänkande av 2 fall och genomgång av litteraturen.

BAKGRUND: Testning manifestationer av aviär kvalster inslag är inte väl kända för läkare och patienter. Kliniska tecken och symptom orsakas vanligen av inslag från aviär kvalster som har angripna inhemska fjäderfän eller fåglar i kapsla i eller nära människors boning. Denna rapport närmare 2 fall av pruritic papules förvärvats från aviär kvalster som hade smittade sällskapsdjur gerbils och granskar den dermatologic litteraturen om aviärkvalster. Anmärkningar: En 11-årig pojke och en icke-närstående 10-årig flicka hade mystiska, pruritic papules i många månader innan deras husdjur gerbils konstaterades vara infekterad Ornithonyssus sylviarum (norra höns-kvalster) och Dermanyssus gallinae (kyckling-kvalster), respektive. Problem löst när gerbils har tagits bort från hemmet. SLUTSATSER: Eftersom angrepp av sällskapsdjur gerbils med aviär kvalster aldrig har rapporterats i fall av aviär kvalster inslag och dermatit kan ha gått okända eller misdiagnosed. Utredning om äganderätten till sällskapsdjur gerbils kan vara till hjälp i patienter med mystiska inslag.

- - - - - - - - - -

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Camillhe
2012-05-21 20:50
#95

Kan du länka till originalartikeln så är du snäll. Kan inte läsa när google översätter haha.

ariama
2012-05-22 11:08
#97

Okej. Ja, definitivt intressant!!

Nu har du bidragit till vetenskap och forskning Lottiz, på grund av ditt kloka agerande! Kyss (kontaktat SVA och gett dem mer vetskap). Och inte bara "tagit för givet" och kört på utifrån det.

Jag tycker att du ska kontakta SLU igen, och berätta svaren du fått, och fråga om det finns någon där som är intreserade av dina fakta, erfarenheter, och foton. Så kanske du verkligen bidrar till forskningen.

Ibland (oftast) är det "vattentäta skott" mellan de olika falangerna.

Åter igen, en eloge till dig Lottiz!

Annons:
StillaSinnet
2012-05-22 16:50
#98

Jag kan meddela att de klassade analysen som forskning och bjöd därmed på den. Jag slapp fakturan!

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ariama
2012-05-22 16:56
#99

#98. Bravo! Heja! Skrattande

Det lönar sig att "tänka efter" och agera klokt!

Grodan
2012-05-25 09:46
#100

#89 Vad bra. Jag tror dock att du hade kunnat bli av med tropiskt råttkvalster också med tanke på hur noga du sanerade.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

StillaSinnet
2012-05-25 09:55
#101

#100 ja, förmodligen.. jag ville inte lämna något åt slumpen eftersom jag inte visste vad jag hade att brottas med.

Jag försöker hitta smittovägarna och nämnde ett par vaktalar som mellanlandade hos mig. kvalstran kan ha överlevt på gränsen till att försvinna innan arter de kunde leva bättre på kom in i stugan, som tex hamstrar och natalråttor. Gerbiler har ju tidigare nämnt kunna vara smittade med dessa. Alternativt kan nataler osm ofta finns hos reptilare ha blivit smittade av andra vaktlar hos reptilarna. Vaktlar används många gånger av reptilare, dels för att mata med små kycklingar eller till äggsnokar. Eftersom det är fågelkvalster beskriver Jan vaktlar som smittokälla som  main suspectum. Kan vara bar att veta.

Det folk tidigare har trott vara röda hönskvalster kan ha varit dessa eftersom de tyvärr sällan skickas på analys.

Vaktlar, nataler osv säljs på stora mässor i europa och kan via den vägen föra in kvalster vi tidigare inte haft i Sverige (min åsikt).

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2012-05-25 10:43
#102

#101 Ja, det är ju tyvärr det veterinärerna säger om smittor. Med öppna gränser så kommer de. Och jag har märkt det…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[RoxannaH]
2012-07-03 12:35
#103

Jag fick in ohyra via skogsmöss när jag hade hamsteruppfödning, jag köpte frontline spray och sprayade i nacken på dem, tyvärr så hittade jag på ohyran för sent så många av djuren var redan jätte dåliga. Men de som inte hade magrat av och blivit allt för dåliga klarade sig bra med frontline. Vet inte heller hur bra det är att använda. Men det funkade i alla fall på alla hamstrarna som inte var för dåliga redan.

Då var de i olika åldrar. Från 4 veckor - 2 år gamla.

StillaSinnet
2012-11-03 17:46
#104

*puttar!

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
Grodan
2012-11-03 17:52
#105

Jag tycker att det här är en mycket bra tråd! Tack, Artlink!Kyss


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Tsunamis
2012-11-03 18:00
#106

Jädrans kvalster… jag går snart under jorden och vägrar inköp för all framtid! Rynkar på näsan

MvH  Tsunamis

StillaSinnet
2012-11-04 07:12
#107

Puttar igen eftersom det hittades fågelkvalster på möss från en stor uppfödare på minnesutställningen i helgen. Alla som hade möss på utställningen erbjöds ivomec till liten peng men håll koll om inte ivomec tar dessa kvalster

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Velinga1984
2012-11-04 08:13
#108

Mina möss stod på samma hylla som de utsatta mössen och kommer hållas i karantän. Vet man hur lång tid det måste vara innan det är säkert att sätta tillbaka dom i vanliga flockar ? Hur gjorde du, och vilket medel hade du?

StillaSinnet
2012-11-04 09:51
#109

jag plockade kvalster och skickade till SVA för analys. Först måste man veta vilken art det rör sig om, sedan kan man börja kika efter bekämpningsmedel.

Hur jag gjorde står i denna tråd. Jag utgick från det värsta tänkbara och lämnade inget åt slumpen eftersom jag ville börja sanering och medicinering innan provsvaren hann bli klara.
Trådens rubrik heter Röda hönskvalster, men det var itne det jag hade fått. Kvalstren jag skickade in analyserades till Fågelkvalster (Ornitonyssus sylviarum)

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Vattnadal
2012-11-05 12:33
#110

Jag gjorde så, och planerar att fortsätta såhär:

3 av mina möss ställdes ut och var i samma rum som kvalstren. (De som stod i en hundbox i andra änden av lokalen räknar jag som smittfria. De fick åka i baksätet hem igen. Detta då dessa kryp upptäcktes tidigt och alla var noga med handtvätt, tom användes handskar när till salu-djur kollades på).

De 3 ev smittade fick ivomec i munnen på plats. De fick sedan åka i skåpet på bilen hem. Väl hemma gjorde jag iodning nya burar som ställdes uppe i ett gästrum. Mössen togs sedan in en och en, i handen. Jag blåste igenom dem noga, och såg inga kryp. Sen flyttade de upp. Transportburar med strö åkte direkt från bilen i en påse och kastades. Jag orkade helt enkelt inte ånga dem, så jag kastar dem.

Nu ska jag kolla om jag har stronghold kvar att hämta ut, eller om jag får fixa nytt recept. Jag kommer att köra det 2 gånger på de 3 uppe, innan de får flytta ner.

Under tiden väntar jag på att få höra om vilken art det är. Det första kvalstret packade vi i en burk, som uppfödaren fick med sig för att kunna skicka in. Är det samma kryp som Lottiz hade, så är det ju bra, då de var relativt enkla att bli av med.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Grodan
2017-07-16 18:20
#111

kliar mig lite efter att jag läst och  ar upp


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: