Genetik, färger, hårlag och teckningar

Cream & BE White

2012-04-01 01:42 #0 av: Grodan

I SVEMUS Standard har vi en variant som heter Cream och en som heter Blackeyed White.

Standarden ser ut såhär för dem:

-----------------------------------------------------

CREAM (Pink Eyed Cream och Black Eyed Cream)
Ögon röda eller svarta. Färgen skall vara väldigt blekt gräddfärgad, ej att förväxlas med vit, stone eller en väldigt blek champagne. (s.ö.: aacece, AY-cchcch, AY-cchc, r.ö.: AY-cchcchpp, AY-cchcpp)

 

WHITE (Pink Eyed White och Black Eyed White)
Ögon svarta eller röda. Den vita färgen skall vara ren. S.ö. Vit, upphovsman: Mrs G. Atlee
1897. (Rödögd: cc, svartögd: ssWw, AYAcece, AYAcec)

----------------------------------------------------

 

SVEMUS har valt att tala om vad för genotyp varianterna skall ha och det är den som står inom parantes.

Denna information har både gått lite förlorad samt blivit inaktuell. Standarden behöver göras om.

Idag ställs Blackeyed White, även kallad Bone, som Cream. Bland annat för att Bone, aacec, inte beskrivs i Standarden och går som Cream för att den inte anses vit nog. Samt för att AY-cream inte finns...

Funderar lite på vad ni tycker om detta och hur man gör i andra länder osv. Diskutera lite.

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 07:39 #1 av: Artlink

De sö cr jag har är inte sö vit. Bland tricolorerna dyker ibland tecknade cream upp och man ser de vita fälten mot den räddfärgade kroppsfärgen. Morkullans Pipmus var bone fox och maglinjen syns så de vi har idag är svagt gräddfärgade, inte vita.

Jag har fått höra att genotypen aacece är den ljusaste av de två ce-varianterna

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 08:12 #2 av: Artlink

Här är en sö cr satin, musen till höger i bild. Vita fläckar syns bättre på satin än på icke satin, speciellt på bild. två på sidan och en i nacken

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 08:18 #3 av: ariama

Det jag förvånades över på sista minnesutställningen, var att cream (eller creme?) dök upp på domarbordet i både ljus gräddfärg (gul ton), och ljus beigefärg (brun ton, bone, stone, eller nåt?).

Tydligt två olika varianter i alla fall.  Antar att det är just det du menar Grodan.

Givetvis hade den andra färgen inte en chans till några bra färgpoäng, än mindre någon vinst. Dessa två färger går inte att bedöma som samma, anser jag. Tomas bör veta vad jag menar, eftersom det var han som var domare.

Bone a/a c(e)/c kan vara mycket variabel, så som extreme-dilution-färgerna har förmågan att vara. Den kan även vara vit BEW med samma genotyp, och i en skala upp till tydligt ljust beige (har jag lärt mig, har ingen egen erfarenhet).

Den cream som fick högst poäng på minnesutställningen, var i mina ögon vit. De ska alltså vara så vita som möjligt utan att vara vita?

Men det finns ju också tydligt och vackert färgade cream/creme? Vad är de?

Och de här andra creme då? Det finns ju cream och creme. Finns den varianten endast i "argente creme", typ? Som en mkt ljus chinchilla eller slver agouti?

Jag är lite förvirrad av alla de här ljust blekta varianterna och deras benämningar.

Anmäl
2012-04-01 08:22 #4 av: Artlink

Jag vill påstå att de flesta sö vita vi har idag är ssWw, alltså undertecknade vita, som föds i fläckiga kullar.

Här är två sådan från mig, kullbröderna Yax (ax) och Yates (sh) tillsammans med Åzzy från en annan kull. Åzzy är sö cr men hans genotyp är delvis okänd. Morfar är Vibys Imse. pappas sida vet vi inte mycket om eftersom generna kommer från italien tror jag. Pappa och farbror är burmese.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 08:31 #5 av: ariama

Åzzy sätter jag själv rent spontant färgen "beige" på. För mig är cream en gulton och inte "tickad i ljusbrunt".

OBS: jag VET INGET Flört, det är bara så jag reagerar spontant, utan kunskap och erfarenhet.

Anmäl
2012-04-01 08:39 #6 av: Artlink

#3 den mörka variant du beskriver är var vi till vardags kallar revers siamese utan att det har något alls med himalayagenen att göra. Namnet kommer av den omvända skuggningen på pontierna som är vita och kroppen är mörk. det är aacec i så fall, och det var den som våra vänner i tjeckien jagade så.

Angående genotypen vt jag att Tomas har berättat att det blev en tryckfelsnisse...att det har legat ett fel i alla år i standarden.

Var det så att sö cream är aacec, och rev.sm är aacece tro?

Parar man två sö cr (de ljusa) aacec så får man både sö cr och rev.sm i kullarna (De rödögda creamarna beror på en spökande p-gen som finns i dessa linjer, slarvigt använda som pew, aacecpp, men även aacecepp och aaccpp). Sö cr kan aldrig avlas helt rent. man kommer alltid få annat med i kullarna vid sö cr+ sö cr iom att allellerna på c-lokus är olika.

På bilden Vibys Dolly, rev sm aacece

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 08:44 #7 av: Artlink

#5 Åzzy är inte tickad i ljusbrunt. Bilden kanske luras :)

En annan bild på enbart honom, nu som äldre snöboll, överviktig grabb i svensk eller korsad typ....

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 08:51 #8 av: Artlink

Jag parade en rö cr med en rev.sm och fick fem ungar (honan behöll i alla fall 5, såg spår efter kullning). fyra rö och en rev.sm.

föräldrarna antar jag är aacecpp och aacecePp. de rödögda är därför aacecepp. Alltså är ungarna revers sm och rö rev sm. Inga cream (aacec) kan födas här när rev sm är aacece. Det gör att jag håller med Tomas om att standarden är felskriven.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 09:09 #9 av: Artlink

grundfärgen på denna splash är inte rev sm. Den kan ha cch-gen i kobination med ce kanske? pointer är svåra att se när nosen i det här fallet är tecknad, men splashar i stort, liksom rev.sm och sö cr mörknar något med ålder. De som föds ljusbeige slutar som nougat, typ.

Här har vi en jungel av nyanser och blekgener, men det är egentligen OT i denna tråd som handlar om sö cream/sö vit/bone

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 09:24 #10 av: Artlink

#3 Men det finns ju också tydligt och vackert färgade cream/creme? Vad är de?

det är AY-varianterna AY-cchcch, AY-cchc, r.ö.: AY-cchcchpp, AY-cchcpp, som påminner mer om argente cream i sin gulhet, men inte är tickade, dock A ist för aa och chinchilleringar ist för c-diluteringar

jag tänkte ett tag fösöka få fram Ay-varant av denna men de som hade provat sa att de såg bara smutsliga och tomma ut i färgen. De saknade den varma tonen

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 09:33 #11 av: ariama

Jag skulle behöva se alla de här olika varianterna, sida vid sina, in real life, för att fatta ordentligt.

Kanske ett "kurs-förslag" för svemus? Blekvarianterna och deras genetik, med riktiga möss att titta på? Där vi dessutom kan ta med våra egna blekvarianter, titta, fundera, jämföra och föreslå.

Vitsen skulle i så fall vara, att det finns gott om möss närvarande, och gott om varianter. Samt några kunniga ledare som även kan diskutera sinsemellan.

Detta kanske skulle vara i samband med/före ändringar i standarden.

Anmäl
2012-04-01 10:03 #12 av: Artlink

#11 ja, det vore ett bra förslag men i så fall för Svemus medlemmar Flört.

Egentligen är det ett jobb för domarrådet. jag kallade Grodan och Tomas till en träff i januari i just denna fråga, när jag ändå var i stokcholm en helg, men tyvärr fick vi inte till det då.

Risken med en kurs är att vi går efter fenotpen på de mös vi ser där och då och jag tycker absolut att vår standard ska barseras på fenotypen men även på genotypen, så man vet vad man får om man parar två av en variant. Den ska vara hållbar genetiskt och den ska kunna gå att avla fram. Helst ska vi ha ett facit på hur man får fram den.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 10:44 #13 av: ariama

Givetvis för medlemmar Kyss Det är vad jag menar. Du vet vad jag önskar av svemus som förening. Skrattande

Tomas är ganska duktig på att ta ut genetik från fenotyp. Grodan har koll på vad hennes möss har genetiskt. Elin har också generellt bra koll, även om hon inte "pluggar genetik". Stamtavlor är ett hjälpmedel, liksom jämförelse mellan många olika (eller samma) varianter.

Även om vi inte lyckas till hundra procent, kommer vi en bit på väg, det är jag överygad om. Fast Obestämd nu blandar jag förstås ihop "kurs" och "utredningsträff".

Anmäl
2012-04-01 11:25 #14 av: [TomasH]

Jag anser att Lottiz har rätt i allt men är rätt trött på diskussionen. Jag har beslutat att köra på mitt sätt så får andra kalla dem "bone" eller "beige", "reversed siamese"osv.

Svartögd vit är i mina ögon ett tecknat djur utan teckningar. Den kan i mina ögon aldrig vara tonad i creme som cc-e djuren är.

Jag själv har både PEW och creme (jag kallar bara cc-e för creme) hemma och det är stor skillnad på färgen. PEW är vit och creme är ljust gräddfärgad just som jag tolkar standarden att de ska se ut.

I kullarna föds även de med dubbel upplaga av c-e och de är som unga grå-beiga men när de blir äldre bleknar färgen på nosen och svansroten (som även t.ex. dove och silver gör). Jag kallar dem på brittiskt manér för stone.

Genetiken i vår standard är gammal och skriven efter vad man trodde var sanning DÅ, t.ex. så är ju frågan numer om creme någonsin varit A-y c-ch c-ch. Jag hade, tillsammans med Madeleine Raftö (Sveriges genetikguru när det gäller smådjur) engelska importer från samma linjer som jag har nu - och de sades vara A-y c-ch c-ch fast det bevisades senare vara fel...

 

Anmäl
2012-04-01 11:49 #15 av: Artlink

#14 jag kan förstärka Tomas tanke om sö cr och pew med den här bilden på båda varianterna sida vid sida där färgskillnaden syns

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 12:32 #16 av: [TomasH]

#14 jag skrev tydligen inte ut hela meningen: "jag hade, i början på 90-talet, tillsammans med Madeleine Raftö...osv" ska det stå!

 

Anmäl
2012-04-01 18:54 #17 av: Grodan

#14 Förstår att du är trött på diskussionen. För många är den dock helt ny och vi har inte haft den i en egen tråd såhär på sajten förut, vilket den behöver.

Vad bör ändras i Standarden?

Vilka varianter skall gå som Cream?

Skall aac(e)c(e) som Madeleine R kallade för Stone gå som Cream samtidigt som aacc(e) också gör det? Eller skall aac(e)c(e) ha en egen Standard?

Skall vi ta bort AY-varianterna?

CREAM (Pink Eyed Cream och Black Eyed Cream)
Ögon röda eller svarta. Färgen skall vara väldigt blekt gräddfärgad, ej att förväxlas med vit, stone eller en väldigt blek champagne. (s.ö.: aacece, AY-cchcch, AY-cchc, r.ö.: AY-cchcchpp, AY-cchcpp)

Ändring, lägga till aacc(e)? Skall aac(e)c(e) även gå som Cream fast den är mer beige?

 

WHITE (Pink Eyed White och Black Eyed White)
Ögon svarta eller röda. Den vita färgen skall vara ren. S.ö. Vit, upphovsman: Mrs G. Atlee
1897. (Rödögd: cc, svartögd: ssWw, AYAcece, AYAcec)

Ändring, lägga till cc(e)pp? Skall c(e)c(e)pp också med här?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 19:04 #18 av: [TomasH]

jag tycker att vi bör lägga c-e c-e som en egen variant. Det är inte alla som blir bleka om nosen och svansroten så jag tycker att detta ska vara ett fel (och därmed försvinner låtsas-varianten reversed siamese). Namnet för varianten kan ju vara "stone" efter den brittiska benämningen eller "beige" efter den amerikanska.

Sen kan Ay ligga kvar som förslag på genetik för varianten men kompleteras med den vi använder idag cc-e

ska det heta creme eller cream?

Anmäl
2012-04-01 19:32 #19 av: Grodan

#18 Vår Standard bygger ju på NMCs Standard och där heter det Cream. (Kollade upp precis... Flört)

Tycker dina förslag är bra.

Jag skulle föreslå Beige som namn och jag tror att den som blir mest lik just Beige i nyansen är aabbc(e)c(e), men det är mest gissning eftersom jag själv inte testavlat på detta.

I Finland beskrivs aac(e)c(e) som Beige, LÄNK

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 19:35 #20 av: Grodan

Några andra varianter som bland annat nämns i SVEMUS reg.system är Coffee och Nougat. Dessa finns inte i SVEMUS Standard och bör nog plockas bort från reg.systemet. De kan reggas som Joker eller annat, eller vad tycker ni?

Det är inte säkert att vi vill ha dem i Standarden, men det kan vara kul att prata lite om dem. Vi har en bildtråd på Coffee här - obs! inga diskussioner i bildtrådar!!! (Ser nu att några där är Reversed Siamese och några är Coffee...)

Ska vi prata om Coffee, Nougat, Sepia och andra c(e) och c(ch) varianter i annan tråd?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 19:41 #21 av: Grodan

Den här tycker jag har en härlig Beige färg.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 19:54 #22 av: Minoth

#21 snygg!

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-04-01 19:59 #23 av: Grodan

Jag startar en ny tråd om Coffee-varianter...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 19:59 #24 av: Artlink

#21 faktist samma Vbys Dolly somi bild #6

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 20:06 #25 av: Grodan

#24 Ballt, det ser inte ut som samma mus

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 20:08 #26 av: [TomasH]

#21, jag tycker att den är för ljus men å andra sidan blir den säkert inte så ljus om nosen som om den hade varit mörkare...

Anmäl
2012-04-01 20:17 #27 av: [TomasH]

den här gillar jag som beige/stone

Anmäl
2012-04-01 20:18 #28 av: Grodan

#26 Ja, håller med, den kan vara lite mörkare... lite mer gräddigt sädgulorange kanske?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 20:18 #29 av: Grodan

#27 Japp! Perfekt!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 20:21 #30 av: Artlink

#25 och #26 det är en ung Dolly. De mörknar ju med åldern

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-01 20:29 #31 av: [TomasH]

spelar ingen roll, Lottiz, jag gillar den ändra bättre ändå... ;-)

Anmäl
2012-04-01 20:41 #32 av: Grodan

#30 Förstår det. Trist att hon ändrade färg så.

#31 Tror du den är aabbc(e)c(e)? Hur gammal var den på fotot? Ändrade den färg sedan?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-01 20:44 #33 av: [TomasH]

nej jag tror kanske aaBc-e c-e

kanske 3 mån på fotot. Jag tycker inte att den har ändrat färg över tiden

Anmäl
2012-04-02 09:15 #34 av: ariama

Creme eller Cream? När jag läser Eva Johanssons färghäfte, förstår jag det så här:

Creme är franska och används i argente creme.  Argente betyder silver, så det blir egentligen silver creme.

Cream är engelska och används om blekta A(y)-varianter.

Nu menar jag inte att man ska hålla fast vid det, utan att det kan vara bra att veta varifrån det kommer och hur det har använts.

Anmäl
2012-04-02 09:32 #35 av: ariama

I mina ögon har Dollly en utmärkt beigefärg, särskilt som äldre. Då menar jag ryggfärgen, inte den blekta nosen.

Fortsätter den diskussion i tråden om "Coffe, Beige, Sepia, mm".

#27. Lustig färg ... Den är dessutom mitt i ett pälsbyte med tydlig färgskillnad mellan bak och fram.

Den här musen går så tydligt i gult, gör den inte? (min datorskärm visar ibland konstiga färger). För mig är det här inte "beige" utan möjligtvis en alldeles för mörk creme/cream. Men jag går inte efter standard, utan efter mina egna ögon Skäms, efter mitt eget färgseende, så jag förstår att jag har fel. Glad

Men varför komplicera ihop allt, det har jag aldrig förstått, så att musens färgnamn ska ha namn som betyder en annan färg än de har i verkligheten.

Alltså, det är skillnad mellan hur en mus färg ser ut, och vad som är namnet på musfärgen. Kan musfärgen inte få vara densamma som färgen i sig? (Nä, jag vet, det kan den inte, men jag tycker så i alla fall Flört.)

Anmäl
2012-04-02 12:18 #36 av: [TomasH]

nej det är blixten Amaira, den har en jämn färg!

Anmäl
2012-04-02 23:43 #37 av: Grodan

#35 Vi kan hålla diskussion om c(e)- varianter här och diskussioner om c(ch)-varianter i den andra tråden.

 

Finska musklubben har dessa varianter (dock vet jag inte om de ska göra om något sen när de ska skriva om sina sidor)

  • Beige - aac(e)c(e) LÄNK
  • Bone - aacc(e) LÄNK
  • Apricot - A(Y)*bbc(ch)c(ch)pp LÄNK
  • Cream - A(Y)*c(ch)c(ch) och A(Y)*c(ch)c(ch)pp LÄNK

De beskriver även Sepia och Stone, men dessa kan man inte hitta någon sida om där genotypen beskrivs...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-03 09:18 #38 av: Artlink

#37 Men vi har den engelska standarden i Sverige och därför vore det intressant med engelska länkar på samma varianter

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-03 09:41 #39 av: [TomasH]

I England är det mycket svårare att få in nya varianter till standarden. Det måste finnas någonting "bakom" en ny variant, såsom intresserad och aktiva uppfödare, flera års avel på varianten och även spridning i landet. Det tycker jag känns seriöst men kanske en aning "trögflytande".

På finska sidan Grodan hänvisar till (som dessutom är rätt gammal - sidan alltså) visas alla tänkta kombinationer som kan komma fram och har nog inget med vad vår standard ska införa. Tycker jag.

Kanske finns det även i Sverige ett intresse av att få t.ex. stone godkänd? Köp in ett par från oss creamuppfödare och satsa på varianten. Stone + stone ger 100% stone om man bortser att det faktiskt florerar vissa andra recessiva anlag som Pp i vissa linjer.

Känner man att det är svårt att hitta nya djur går det bra att köpa in cream.

Anmäl
2012-04-03 10:08 #40 av: ariama

Lite halvt OT kanske, men jag såg en gång en hona hos Elin som var Blue Stone satin, och det är nog den vackraste färg (och mus) som jag sett! Kyss

Anmäl
2012-04-03 22:28 #41 av: Grodan

#38 haha, nä, faktiskt inte... Finska musklubben är en av de få i världen som försöker ringa in alla varianter.

OBS! att många av dessa är Ostandardiserade. Man väljer att beskriva allt även om man inte vill ha dem i sin Standard. Så gör man inte i England.

#40 Ja, Blue "Stone" är ljusa nerblekt blue. Vissa kan nog även kallas BE Silver.

Några av mina Blue Burmese dröjde med att få pointer och då trodde jag att de var Blue Stone. Så kan man också beskriva det för andra: en Blue Burmese utan pointer (samt att vissa har tendens till pointer av naturliga skäl, c(ch) gör gärna så...)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-03 23:50 #42 av: Artlink

#40 och #41 Det dyker upp lite udda blekta blå färger i splasharna i bland. Jag tycker om kalla toner men just i tricolor och splash var det kanske inte så snygga som jag hade föreställt mig, men de varierar mycket i kontraster och färgnyanser, precis som alla beige toner som de kan ha med aa som bas.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-03 23:54 #43 av: Grodan

#42 De kan då gå som Blue Cream samt Blue Beige... Flört

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-03 23:58 #44 av: Artlink

#43 Hahahahaaaa, du är inte klok Madicken

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-04 00:01 #45 av: Grodan

joooooooooooo, men det är väl bra

pinkeyed varianterna blir svårare dock...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-04 16:44 #46 av: Artlink

#45 nu när helvetesstädningen är förbi kommer jag ha både kraft och tid att göra lite annat, bara orken kommer ikapp. Då kan jag försöka fota de blå så får du se vad du säger. nägon är ju burmese i botten, en annan siamese blue åponit tror jag. Just pga fläckar här och där kan man missa skuggade pointer. Icke skuggade borde ändå kunna bli så som dina namn beskriver, om det är en aaddcec eller en aaddcece. Den senare tror jag att jag har. Den är ibland svår att se om den är blå eller beige. Ligger precis mitt i mellan

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-04 16:58 #47 av: Grodan

#46 Men om de är Splash så ställs de ändå inte ut i samma klass som Cream & BE White. Det handlar ju den här tråden om. Hur vi ska ha det på Standardutställning för dessa två. Nu framkom även att vi skulle kunna skriva en standard för Beige...

Du kan säkert ställa en Blue Cream som Cream och en Blue Beige som Beige.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-05 09:12 #48 av: ariama

Men ... vad är vitsen? Att kunna ställa en variant i en färg som den inte är, och få urusla färgpoäng? En blue cream kan väl inte få en creams varma gräddiga färg, utan snarare en lättmjölks blåvita färg? Eller?

Jag reagerar fortfarande över de i mina ögon "ljusbeiga" som ställdes med riktiga cream, och givetvis inte fick något bra resultat. Ställd som beige (eller "rätt färg", även OS) skulle den kanske fått jättehöga poäng?

Varför ställer man ut sina möss? En gång, för att få veta färg och typ, okej. Men igen och igen, om färgen bara får nedslag? Det är väl ingen bra strategi att försöka få utställare på?

Anmäl
2012-04-06 01:05 #49 av: Grodan

#48 Vad vet jag vad vitsen är med det. Folk gillar att ställa ut möss och höra vad domarna säger.

Ärligt så vet jag inte som domare vilken färg som skall gå som Cream och därför har jag startat denna tråd. Jag tycker inte att Bone är Cream, men jag får ju följa Standarden som alla andra, bara den ordnas till. Jag måste veta vad jag ska döma efter.

Att döma efter en Standard på A(Y)-Cream som jag aldrig sett blir ju konstigt.

Cream har varit en klass med flera olika krämfärgade möss i alla nyanser. Jag tyckte att vi skulle försöka att bena ut det nu när vi vet lite mer... men jag kan ju ha fel...

 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-06 05:28 #50 av: soria

czech standard:

  • bone - a/a ce/c
  • cream - Ay/A d/d p/p
  • biege - a/a ce/ce
  • bew s/s w/w or ay ce/ce
  • pew  c/c

Cream with Ay look like http://lovelymouse.eu/images/mouse/variety/cream.jpg

But it is mouse  with Ay/* cch/cch. gene

its funny how many genes is, isnt it? x)

Anmäl
2012-04-06 06:07 #51 av: ariama

#49. Cream har varit en klass med flera olika krämfärgade möss i alla nyanser. Jag tyckte att vi skulle försöka att bena ut det nu när vi vet lite mer... men jag kan ju ha fel...

Instämmer till 120% , alltså, jag anser att du INTE har fel!! Jag tycker att det är viktigt. Skrattande

Anmäl
2012-04-06 11:51 #52 av: Artlink

#48 jag ställer inte de kalla cream och beige i standard. De får gå som splash, men det kommer födas self också på sikt och då vill jag gärna veta vad de är genetiskt. Finns det blå cream så kommer aac(e)c se varm och gräddig ut i jämförelse, garanterat.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-16 08:20 #53 av: Artlink

Igår när jag fotade mössen i stugan så jämförde jag mina rena vibylinjer med de cream som uppstår i splashkullarna. Det är en stor skillnad på färg faktiskt...Vibys är mycket vitare eller rev sm. Så är inte cream i splashkullar. De är i så fall mer beige utan ljusa pointer

Här är ett bröllopsfoto på TAMs Jolly Jack sö cr ssh och frun TAMs Edelweisse.

Jack är efter tyska och finska linjer. Edelweisse är enbart Vibys linjer.

Jättesnygg typ, ögon, öron osv.

 

Här är cream födda i splashkull efter finska och tyska linjer

Ingen katastrof men lite sämre typ,

 

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-04-16 09:02 #54 av: Grodan

Åh, Jack! Den killen gillar jag!Kyss

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.