Beteende, hälsa & skötsel

Baytril och rossel

2012-04-01 11:27 #0 av: Lojs

Jag har fått in rossel hos mina möss, det är en som rosslar i mitt gäng med 3 tjejer, hanen där han sitter i sin bur och en av mina honor som går två ihop.

Jag var hos veterinären och fick baytril och instruktion om att ge det i 5 dagar, igår var sista behandlingsdagen. Hanens rossel är nästan borta och de två flickornas rossel har minskat och ändrat ljud, men är helt klart kvar.

Alla mössen är behandlade, även de utan symptom. Alla är även behandlade med stronghold.

Vad gör jag nu när behandlingen är färdig, men mössen fortfarande låter? Ska jag beställa ny tid hos veterinären och be om annan bredspektrum-antibiotika, eller vad? Är 5 dagar normal behandlingstid med baytril-tabletter? (Veterinären jag var hos är ingen specialist på gnagare.)

//Louise

Anmäl
2012-04-01 11:28 #1 av: Lojs

Självklart så tänker jag noga på deras kost, med grönsaker med antioxidanter osv.

//Louise

Anmäl
2012-04-01 12:09 #2 av: ajanki

När jag behandlat mina rosselmöss med baytril (flytande) så har jag behandlat dom i 10 dagar, vet dock ej om det är skillnad på tabletter!

Hoppas nån annan kan hjälpa dig här!

Anmäl
2012-04-01 12:29 #3 av: Lojs

På fass.vet står behandlingstid på 3-10 dagar, och jag har tablett kvar så att det skulle räcka i tio dagar. Jag skulle ju kunna ge idag med och ringa veterinären och fråga imorgon. En dag extra borde inte vara någon fara.

//Louise

Anmäl
2012-04-01 12:34 #4 av: ajanki

Ja, jag skulle också gett dom i dag!

Anmäl
2012-04-01 13:35 #5 av: Magda

jag tycker att 5 dagar låter väldigt kort.. Jag har hört att minst 10 dagar brukar behövas. Fast jag vet inte om den veterinären jag pratade med då var någon expert. Men 10 dagar är vad jag har fått till råttor tidigare iallafall..

Anmäl
2012-04-01 13:37 #6 av: jauchzet

När baytril inte funkat på mina möss så har oftast Vibranord gjort det, men rossel kommer dock alltid tillbaks är min erfarenhet...

Anmäl
2012-04-01 14:46 #7 av: [aammE]

Har alltid behanlat med baytril i 10 dagar, har aldrig hört om någon som bara har haft i 5 dagar.

Anmäl
2012-04-01 15:35 #8 av: Camillhe

Ja fem dagar är alldeles för lite, minst tio dagar behandlar man med baytril, annars är det som att avbryta en antibiotikakur för människor, man kan få effekt men effekten kommer att avta för bakterierna dör inte ut helt. Rossel är ju svårbotat främst för att det kan bero på så många saker, och bara baytril brukar sällan hjälpa. Vibranord som Jauchzet skriver, eller ronaxan och baytril har man större chans att det tar det som ger rosslet.

Anmäl
2012-04-01 17:02 #9 av: Lojs

Tack för svaren, jag ger idag med, så ser jag vad veterinären säger imorgon. Det känns ju hoppfullt att blivit mindre i alla fall, med en längre kur kanske det kan bli bra.

//Louise

Anmäl
2012-04-26 22:06 #10 av: Grodan

Lojs, hur har det gått med dina rossliga möss?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-04-27 08:48 #11 av: Lojs

Det blev en 10 dagars kur, och de blev tysta, men tyvärr har två av dem börjat rossla rejält igen, så jag har beställt tid för avlivning av de båda tyvärr, så hoppas jag att de andra håller sig friska.

//Louise

Anmäl
2012-05-02 10:40 #12 av: Grodan

Har du även sett över utfodringen? Om du kunnat ge dem bättre mat? (Jag menar du kanske ger dem jättebra mat redan, och då kan man ju inte förbättra den. Eller så har du även tänkt att de är sjuka och behöver nog mer nyttigheter och stickt till dem lite extra.?)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-05-02 11:00 #13 av: Lojs

#12 Jag pluggar kost själv så lite koll har jag väl. Jag blandar egen torrfoderblandning utifrån artiklar här på sidan och de får färska grönsaker varje dag (alltid), plus extra protein 2-3 dagar i veckan (kokt fisk, ägg mm). Nu när de varit sjuka så har jag gett extra ofta grönsaker som är lite mer nyttiga, som broccoli, spenat och olika groddar.

//Louise

Anmäl
2012-05-02 11:12 #14 av: Grodan

Hihi, jag misstänkte att du var en matnörd... Ville bara va säker. (Kanske har du skrivit det också men att jag nu bara har en liten Alzhaijmerz light av något slag... skyller ofta på den nuförtiden... hm)

Jag kan inte säga att det finns någon mat som är universallösningen direkt, men jag hade tur och fick en tjej frisk från rossel med lax och ärtor typ (+ en massa annat men ingen antibiotika). Därför tjatar jag gärna ofta om lax o ärtor... Flört (hon var riktigt illa däran faktiskt och jag blev förvånad)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-05-02 11:20 #15 av: Lojs

#14 Du kan ju inte hålla reda på alla här inne. ;)

Jo, lax och ärtor ingår i vardagsmaten här hemma, ärtor får de ofta ändå, men lax har jag gett lite mer av med, eftersom jag läst här innan att det är bra för sjuka möss. Men det hjälpte inte tyvärr. :( Så de två som blev dåliga igen är borta nu, och jag håller alla tummar och tassar för att mina återstående möss får fortsätta vara friska.

Möss verkar ju vara ganska känsliga, jag funderar på att skaffa nataler sedan när de här muslingarna levt ut sitt liv, jag har förstått det som att nataler inte är sjuka lika mycket. Jag är så van vid mina hamstrar, de är ju i princip aldrig sjuka.

//Louise

Anmäl
2012-05-02 11:25 #16 av: Velinga1984

Oj, då kommer ju min fråga. Smittar rossel mellan möss? Sally här hemma får jag ingen ordning på så hon kommer att få åka till veterinären för undersökning av rossel och behandling. Men jag vill inte avliva henne om hon inte blir bra av behandlingen förrän jag ser att hon mår dåligt av det. Även om rossel påverkar lungorna och andningen så kan dom leva ett gott liv innan det påverkar dom fullt ut. Men att smitta mina andra möss är otänkbart.

Anmäl
2012-05-02 11:33 #17 av: Lojs

#16 Jodå, det smittar, jag hade 6 möss, det började med rossel hos en, sedan så var det alla utom en som lät när jag påbörjade behandligen, det gick väldigt fort med smittspridningen hos mig. :( De båda jag valde att ta bort nu var båda dåliga av det, den ena hade även ett klisår vilket troligtvis satt ner hennes immunförsvar (och var största anledningen till att jag tog bort henne) och den andra lät väldigt mycket och var tydligt påverkad av det. :(

 

//Louise

Anmäl
2012-05-02 11:44 #18 av: Grodan

#15 Håller en tumme hårt för de du har kvar.

Jo, just nu har mössen mkt smittor. Jag hoppas vi får bukt med det snart.

Hm... hamstrarna är rätt illa ute nu igen med sitt papova...

#16 Du kan få många svar på den frågan. Beroende på vem du frågar.

Jag minns inte vad Ricardo svarade. Jag tycker han svamlade mest när vi kom till rossel och mycoplasma. Fastän det är hans huvud-favorit-ämne. För att det inte är så enkelt.

Men visst. En rosslig mus bör inte sättas ihop med andra möss. Du VET ju att den inte är frisk och därmed kan den smitta andra. Du kan ju inte med säkerhet veta vad exakt den rosslar av.

Det är ganska sällsynt att endast mycoplasma är upphov till rossel. Ofta är flera andra smittor inblandade. Pasteurella brukar vara inblandat och även en tredje smitta (bakterie, virus eller parasit). Att medicinera bort en av dessa kan vara bra. Nu går inte mycoplasma eller virus att medicinera bort, men du kan medicinera bort andra bakterier och parasiter.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-05-02 11:56 #19 av: Velinga1984

Usch, det betyder ju att om behandlingen inte hjälper att man tvingas avliva en mus eller sätta den själv vilket som är lika hemsk. Hm, jag vill inte att alla flickor ska rossla men inte heller tvingas avliva en ung mus. Nä mitt hopp står till behandling och bra mat :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.