Avel & Uppfödning

Hoppas på bebisar

2012-07-11 11:49 #0 av: Artlink

Jag har inte fått till det med mina blå och pearls så som jag hade hoppats. ut ploppar trevliga svarta, si-grey och choklad...men mycket få blå och ännu färre pearl.

Jag gör ett nytt försök

u: TAMs Ödhumbla ssh bl si-bärare

e: TAMs Observing Pluto, si-li

Pluto är bror till min älskade Jupiter och deras syster Venus. Venus är mamma till Ödhumbla. Här blir det återparning med morbror och systerdotter.

Kära är de i alla fall :)

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-07-11 12:02 #1 av: Velinga1984

Lycka till :D

Anmäl
2012-07-11 12:24 #2 av: Grodan

Jo, tyvärr är ju statistiken så att parar man bara si-bärare blir det väldigt väldigt få som är homozygota för si. Men..

Jag håller en tumme hårt för dig!Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-07-12 07:03 #3 av: Artlink

#3 ja, och jag fick ju in en pearlhane från danmark som verkar vara lite gammal...han vill inte para sina honor så där belv det stopp! Honan jag köpte rymde under packningen till transporten och utebled. Men jag fick in en fertil si-greyhane i alla fall och han avlar gärna av sig. Tyvärr inte alls så trevli som mina pearl och naturlitvis ska just de sämre egenskaperna slå igenom...Murphys lag!

Hur som helst så har jag nu en del si-grey som är blåbärnade, en pearlhona och en drös silvreringsbärare. jag ger inte upp än. Jag har en del avelsmaterial att ta av men lossar det inte snart då måste jag ta in fler djur utifrån. Speciellt blått, men helst pearl direkt så klart.

Trots allt känns det lite fuskigt att ta in färdiga pearl. Själva projektet och avelsarbetet i sig är kul. Det tar tid och plats men när det väl föds en sådan som jag har tänt mig då är det värt all möda Skrattande! Däremot blir det just inga till salu...det kan vara lite tråkigt för jag har många som vill ha och som får vänta och vänta.

Tack för ert tålamod Kyss

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-07-12 07:24 #4 av: BlueKat

Lycka till. Men vad står si för?

Anmäl
2012-07-12 08:31 #5 av: ariama

si står för silvrerad, dvs inblandade vita hår i pälsen.

"Trots allt känns det lite fuskigt att ta in färdiga pearl" Sådär känner jag också, om mina varianter. Det roliga är planeringen och avelsarbetet, och stoltheten sedan när man lyckas, alldeles själv! Glad

"Kan själv!" är en härlig känsla! Ända sedan jag började gå ... Flört

Anmäl
2012-07-12 15:04 #6 av: Grodan

#3 Du fick väl ett par eller flera Silver Blue/Pearl?

Jag fick bara en Silver Blue/Pearl hane och 2 honor som skulle vara anlagsbärare, vilket de inte var...

Men man lär sig. Man ska inte avla ut för mkt för då förlorar man viktiga gener.

Själv lyckades jag inte gå vidare på mina Silver Agouti grabbar och de dog av ålder. Väntade så länge med dem och sedan när jag hade lämplig hona så funkade de inte. Det var sorg.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-07-13 11:48 #7 av: Artlink

#6 ja, jag har en pearlhona nu men hon är lite mörk. Hon är pigg, trevlig och hene hoppas jag mycket på.

Jag fick även en pearlhane som jag krånglar med för han av alla fick sånna där dumma sår i nacken!!! Jag pudrar nu med pevarylpuder och det ser bättre ut ibland...får nog ta bort honom är jag rädd :(

men si-grey har jag två fina honor och en fin hane förutom pappa Glen Hysén. En av honorna går i en grupp där det uppstod morrhårstugg i samabnd med all sanering och medicinering när kvalsterangreppet upptäcktes i vintras. Tre honor i skillda grupper som hade ungar blev barbarare du, så illa...och hanen är tuppig och spänd...gillas inte!

Här är TAMs Ovanliga Opal, mörk pearlhona

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-07-19 15:17 #8 av: Toxxic

*sätter ett tassavtryck för att hålla koll på tråden*

Anmäl
2012-07-19 21:47 #9 av: L8sson

#8 jag med!

Anmäl
2012-07-19 22:23 #10 av: Grodan

Jag har redan en tass här, men håller en tumme hårt för att Lottiz får lite Pearl (eller ja, silver blue... Tungan ute)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-07-20 06:56 #11 av: Artlink

Annina tror att det kan vara pe och si i samma linjer eftersom det dyker upp silvrerade blå utan vit underpäls och dessutom de med vit underpäls.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2012-07-20 21:05 #12 av: Grodan

#11 Ok. Ja, det var det första hon sa till mig för ett par år sedan när jag tog in Pörle. Att de finska mössen är Pe och si. Sedan ändrade hon sig och sa att de bara är silver blue... Antar att det kanske är svårt att veta.

Jag har i a f en helt annan bild av Pearl som jag har svårt att döda. Det är en nästan vit mus/råtta med svarta hårtoppar.... Det ger ett mkt ljust intryck med lite smutsig ton... (superenkelt o lulligt förklarat). De som såg Pearl-råttorna på nittiotalet vet vad jag menar. Idag ser Pearl-råttor mest ut som översilvrerade minkar.

Men... man tar vad man har. Vill vi att silver blue + några andra gener skall vara Pearl så är det ok. Det hävdas ju att Pearlgenen är utdöd nämligen och om det är sant, så kan man ju inte göra så mkt utom att göra en variant som påminner så mkt som möjligt om den. Om man orkar. Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-07-21 10:41 #13 av: ariama

#7. "Jag fick även en pearlhane som jag krånglar med för han av alla fick sånna där dumma sår i nacken!!!"

Om jag var i din situation här, skulle jag låta hanen gå med lämplig hona medan jag försöker kurera honom! Och hoppas på ungar, även om jag sedan måste avliva hanen för att jag inte lyckas bota honom. (dessutom får han lite lycka, i allt elände Flört)

Den här varianten av sårig nacke verkar ju inte smitta, för det första. Får du sedan avkomma längre fram, som är "sårbar i nacken" kan du göra urvalet då, och har räddat pearlfärgen från att försvinna.

Min erfarenhet säger att flertalet "dåliga gener" går att få bort via urval i framtida kullar. Frågan handlar alltså om hur mycket man behöver just de önskvärda speciella generna som finns ihop med de dåliga.

Och hur mycket man är beredd på att jobba i framtiden med att selektera bort de dåliga och behålla de önskvärda generna.

Om nu de sårbara nackarna är en ärftlig historia.

*lite tankar bara*

Anmäl
2012-07-21 10:59 #14 av: ajanki

#12 Jepp, pearl var en av mina favoritfärger på råttorna!! Hade flera stycken, mest från Finland och egenuppföddaSkrattande

Så pearl på möss ska vara den färgen som det var på råttorna?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.