Annons:
Etikettermatutfodring
Läst 8038 ggr
ariama
7/18/12, 1:20 PM

Självplockade örter till mössen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag plockar grönt utifrån till mina möss, under hela säsongen. Det kan vara lite blandat, men det jag faktiskt i stort sett ger dagligen under flera månader (juni t.o.m. augusti) är våtarv.

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/stell/stelmed.html

Den är vanlig, och växer gärna intraslade i rabatter där det är näringsrik lite fuktig jord.

Eftersom jag är mycket naturintresserad så har jag koll på växterna, även ätliga växter för männisjor, Jag gör egna teer ibland, av vad jag hittar ute, eller helt enkelt äter örter som de är på plats. (hästarna älskar mig, eftersom jag förstår nöjet med att beta Skrattande )

Våtarv är en mycket nyttig växt, utan atty för den skull innehålla för mycket nitrater eller annat som kan vara skadligt i större doser.

Vårarv har framför allt en aminosyra sammansättning som är "perfekt" ur människors näringsbehov. Aminosyror är proteinernas byggstenar. De bör absolut vara väldigt nyttiga även för möss. Och mina möss älskar den!!! Alla! Alltid!

Våtarv är en ganska liten (upp till ett par dm höjd om den växer gott), mjuk och ranglig, len och sval att hålla i, ljusgrön.

Annons:
ariama
7/18/12, 1:23 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

En till våtarvsbild. Det är i mina ögon den absolut viktigaste växten man kan ge till mössen!

Förr i tiden plockade man den bland annat till hönsen.

När man ger mössen grönt, får man börja försiktigt. Den förta tiden blir avföringen lite lösare (men ingen diarre eller nåt).

ariama
7/18/12, 1:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Olika klöverblommor gillar mina möss. Vitklöver och rödklöver får de en del ibland. Den kan man inte heller ta miste på.

Delar av min gräsmatta klipper jag inte förrän blommorna vissnat och fröat av sig. Där det växer vitklöver sparar jag blommorna för humlors och bins skull m.fl. småkryp.

På den här bilden växer vitklöver, gräs, lite maskrosor, rölleka. Här river jag av och lägger i mössens burar. Då hr de både att gnaga, äta, och sysselsätta sig. Efter bara någon dag har det torkat till fint ört-hö, där de får boa och gräva bäst de vill.

ariama
7/18/12, 1:35 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Bland gräsen föredrar jag kvickrot. Ett ogräs som med hjälp av sina rötter sprider sig kvickt, som namnet säger. Glad

Den är lite "säd-liknande" och har lite större frön än många andra gräs, tycker jag. Ett ganska högt gräs som kan bli upp emot metern med sina smala ax.

ariama
7/18/12, 1:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

En annan ört som man lätt kan känna igen, och lugnt kan ge mössen, är gulmåra. Nu är det mer en ängsblomma och inte så lätt att finna överallt kanske. Den doftar gott av honung.

ariama
7/18/12, 1:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Men man ska vara medveten om att det finns växter som är mycket giftiga och även dödliga! Att exprimentera med örter som man inte vet vad de är, rekommenderas INTE.

Som exempel kan nämnas vildpersilja. Den är dödlig om vi äter den, och döden är kvalfull dessutom, med migrän, illamående, diarreer, och en gradvis förlamning nerifrån och upp, som dödar oss när den når hjärta och lungor…

Den kan förväxlas med andra liknande flockblomstriga växter, t.ex. den oförarliga och mycket vanliga hundkäx.

En fluga (en blomfluga av sländflugeart Skrattande ) suger nektar på bilden.

ariama
7/18/12, 1:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Både blommorna och frukterna av vildpersilja, har långa smala hängande svepeblad, som man kan känna igen den på (se bild vid pilarna).

När det gäller giftighet, kan det vara olika för möss och människor. Möss har många fler sorters enzymer i levern, som tar hand om (neutraliserar) gifter, än människor har. Men det gäller vilda möss.

När det gäller våra tama tammöss, antar jag att de inte är fullt lika tåliga. Alla "funktioner" hos husdjur snävas ju ner vid domesticering,

Det finns t.ex. en svamp som heter bollmörtskivling. Den är mycket giftig för oss människor. Men vilda möss kan äta den utan att bli sjuka! Så olika kan det vara!

Nu törs jag inte svära på det där med bollmörtskivlingen. Det var min svampkurslärare Pelle Holmberg som berättade på 70-80-talet. Som biolog och svampexpert (fortfarande aktuell) tycker jag han är trovärdig.

Annons:
Toxxic
7/18/12, 2:24 PM
#7

Jättebra tråd för mig som har noll koll på sådant här och ännu mindre koll på hur de olika växterna ser ut.

Vattnadal
7/18/12, 10:07 PM
#8

Älggräs ska vara snuskigt nyttigt mot Rossel, infektioner, värk och annat!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Lamina
7/18/12, 11:19 PM
#9

Önskar jag kunde gå ut och plocka lite till mössen också. Men bor i en stad där gräsmattor, ängar, ja allting i princip bara "måste" klippas. Hela tiden, överallt, så att inte ens en stackars fjäril kan klara sig… Obestämd

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Digitalis
7/18/12, 11:22 PM
#10

Jag har Järvafältet precis runt knuten så jag får väl ta floran i ena handen och saxen i den andra och leta.

//frida

ariama
7/19/12, 8:35 AM
#11

#8. Verksamt ämne i älggräs är salicylsyra, dvs samma ämne som i magnecyl. Glad Sägs vara bra mot huvudvärk, feber och lite annat (hos människor). Men hos älggräs försvinner salicylsyran vid torkning, så téer på funkar nog bäst genom att man dricker te på färsk ört!

Älggräs är en ört som man själv kan blanda i sina téer. Annars dricker man örttéer med olika verksamma ämnen, som kurer. Inte som vardagsdryck. Bara lite OT sådär apropå Flört.

ariama
7/19/12, 8:48 AM
#12

Fortsätter med älggrästankar. Färskt älggräs är fortfarande verksamt, och mössen ger man ju färskt, eller? (om man ger). Om det funkar mot Rossel borde ju även vanliga magnecyl göra det? Hur man nu doserar och ger magnecyl till möss, utan att överdosera eller ge dem magsår …

Vilken "dos" de vilda växterna innehåller är väldigt olika. Det är dilemmat med örtteer som medicin.  Det beror på så mycket; växtplats, klimat (har det varit soligt, kyligt, regnigt, osv), utvecklingsskede som växten plockas i, tid på dygnet som växten plockas, och tusen andra faktorer. Man har helt enkelt inte koll påhur mycket man får i sig, och det kan vara viktigt, särskilt om de verksamma ämnena är mkt verksamma, dvs farliga i högre doser.

Rent generellt tror många, att "rena naturmedel" alltid är både bra och ofarligt.

Men t.ex. bollmört, curare (indianernad pilgiftsgrodor), och kadmium är rena naturmedel. Kadmium är dessutom så rent det kan bli! Det är ett grundämne. Liksom även kvicksilveer för den delen, som fanns i tandläkarnas amalgam tidigare.

Grodan
7/19/12, 6:33 PM
#13

Supertråd, amaira! Skrattande

Är det våtarv som även kallas "hönsmat/hönsamat"? (Det kan ev vara i folkmun eller bara bland vissa bönderTungan ute, jag vet inte, men jag brukar plocka något som ser ut som våtarv som jag alltid trott heter hönsmat för att "min bonde" alltid sa att det hette det…)

"Våtarv är en mycket nyttig växt, utan atty för den skull innehålla för mycket nitrater eller annat som kan vara skadligt i större doser."

Vad är atty?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Tsunamis
7/19/12, 8:20 PM
#14

hönsmat japp och nate. Kan inte för mitt liv hitta det i göteborg men hemmavid finns det massor… så nu har mössen fått det under min semester på landet Cool

MvH  Tsunamis

Camillhe
7/19/12, 8:58 PM
#15

Haha Grodan nu är du trött va? "utan att"  bara ett y för mkt.

Grodan
7/19/12, 9:24 PM
#16

#14 Ah, pärrfa… hönsmat vet jag ju hur det ser ut, det äter vi ju här…

#15 ja, jäklar… det såg jag inte… undrade länge vad amaira menade… vad ska jag skylla på? jag är i klimakteriet? Förvånad lol


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

mocchino
7/19/12, 9:58 PM
#17

#14 Ja min mamma kallar det för Nate så direkt när jag såg bilden på våtarv så tänkte jag: "Ååå Nate, det känner jag igen!" ;)

Och ja mamma har höns så hon plockar gärna och ger dom och då speciellt till kycklingarna. :) Smaskens säger dom fast det låter som kackelkackelkackel. ;P

// Nathalie

Grodan
7/19/12, 10:22 PM
#18

Jag känner inte igen våtarv riktigt på bilden… men om det är samma som hönsmat så är det bara jag som har fel på ögonen


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Scorpio97
7/20/12, 12:10 AM
#19

Mycket intressant tråd även för mig som hamsterägare (:

Vill bara säga att härmhemma kallas våtarv för fetgräs. I alla fall enligt mamma. Medans grannen kallade det för nånting med gris (kommer inte ihåg vad han sa). Kärt barn har många namn (;

Mamma sa att det var nyttigt, så jag var tvungen att smaka. Gott var det inte!


//Jessie

[pandes]
7/20/12, 9:21 AM
#20

Åh när jag skaffar möss är ju denna tråd perfekt! Men litar inte på mig, så mormor får nog hjaälpa mig att visa vad som är vad. Skrattande

Borde inte detta skrivas om till en artikel?

Annons:
Grodan
7/26/12, 9:29 PM
#21

#20 Jo, verkligen!Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
7/27/12, 1:41 PM
#22

Vårarv kallas också nate, hönsarv, hönsnate tror jag, och tusen andra namn. Den är använd genom tiderna och har många lokala namn.

Min vän botanisten skrattar åt mig varje gång jag säger "nate", för det är en annan större växt som växer i vatten. (har jag lärt mig nu) Jag har alltid kallat denna för nate.

Det är såna här gången som de vetenskapliga namnen kommer till nytta. Över hela världen heter den Stellaria media. Skrattande

Minoth
7/27/12, 1:47 PM
#23

Såg att de fanns tre olika sorters. Blekarv och nån mer också… Dom var väldigt lika men med smalare blad… Är dom farliga? 

Blekarv finns ÖVERALLT här där jag bor men hittar inte våtarv någonstans

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

ariama
7/28/12, 11:16 AM
#24

Minoth, jag vet faktiskt inte 100%-igt säkert. Blekarv växer inte här uppe i Stockholmstrakten.

Men till 99% törs jag säga att den är ätlig. Stellaria-släktet är ganska stort, och innehåller även stjärnblomster. Och jag tror att hela släktet är ätligt. Både för att de är ett och samma släkte, och så för att det inte finns någon giftig förväxlingsart.

Växter som tillhör samma släkte brukar även innehålla samma ämnen, t.ex. potatisväxter som alla är giftiga (de gröna delarna samt bär). Är en art ätlig brukar hela släktet vara det, och är en art giftig brukar hela släktet vara det (finns säkert undantag).

Här är en nordamerikansk länk om Stellaria-arter, som alla beskrivs ätliga.

http://www.wildmanstevebrill.com/Plants.Folder/Chickweed.html

Grodan
5/18/13, 3:56 PM
#25

Härligt bra tråd i dessa vår-och sommartider!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

lol girl
5/18/13, 6:27 PM
#26

Hahaha! "när man ska börja ge mössen grönt, börja försiktigt." Hahahahaha! Jag bara slängde in maskrosor och maskros blad… 😇

Mvh/ Filippa

Medarbetare på Vinthund

Lottavo
5/19/13, 1:41 PM
#27

kan man ge dem groblad?

Annons:
Grodan
5/19/13, 2:36 PM
#28

#27 Absolut!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
5/19/13, 4:34 PM
#29

#27 De älskar grobladsstänger!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Bumsibum
5/19/13, 7:16 PM
#30

kan de äta maskrosor ?

Grodan
5/19/13, 7:48 PM
#31

Absolut😃


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Bumsibum
5/19/13, 7:54 PM
#32

kanon!! =)

Lottavo
5/19/13, 9:24 PM
#33

Då blir mamma glad när hon får hjälp att rensa ogräs… 😃

[Iyen]
5/20/13, 8:02 AM
#34

Åh vilken härlig tråd! Vad roligt det skulle vara med en lektion ute i verkligheten. Att få både se lyssna och känna.

Annons:
Grodan
5/20/13, 11:29 PM
#35

Jag rensar en del ogräs och funderar ofta på om det är ätligt. Mycket är ju inte det det.

Brännässlor är mkt nyttigt. Det räknas väl som ogräs. Skölj, torka och smula sedan ner i maten.

Jag hade handskar på mig idag när jag plockade brännässlor, ändå brännde det igenom lite… *surar*


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Vattnadal
5/21/13, 2:22 PM
#36

Kirskål har jag massor, och alla får det hemma, får, kaniner, höns och möss, även snäckor och skäggagamer!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Lottavo
5/27/13, 2:58 PM
#37

kan man ge rabarber? Har för mig att de innehåller nån syra… 🤔

Grodan
5/31/13, 1:33 AM
#38

#37 Vet inte. Bra fråga. Jag tycker inte om rabarber och har lite på tomten så det vore najs att kunna ge dem till djuren om jag inte kör över dem med gräsklipparn


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Camillhe
5/31/13, 2:14 AM
#39

Rabarber ska helst inte ätas rå, det innehåller mkt syra och lite andra ämnen som är mindre bra.

MAn kan troligtvis ge dom lite tillagad, men jag skulle inte rekommendera det.

Lottavo
6/2/13, 4:59 PM
#40

Tack, synd bara, rabarber som är så gott

KickiG
6/2/13, 10:56 PM
#41

Kan man ge granskott åt mössen? Alltså de ljusgröna mjuka nya ändarna på granarnas grenar. De är ju goda att äta tycker jag själv, lite kul och oväntat tillskott i salladen.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Annons:
Grodan
6/6/16, 1:16 PM
#42

#41 Ja, det tror jag, eftersom vi kan äta dem borde även mössen kunna…

Funderar på åkerfräken… ska rensa bort lite nu… *suck*… det sägs vara en underbara medinalört… vet dock inte om den kan användas "rå" bara som den är som något bra, t ex mustugg


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

isabella93
6/6/16, 1:40 PM
#43

#42 Åkerfräken är giftig för hästar, vet inte hur det är med möss, men det kanske är dumt att chansa. Medicinalväxter är ju ofta mer eller mindre giftiga i fel mängder.

Grodan
6/6/16, 10:20 PM
#44

#43 ah, ok. Inte gett mina möss några. Tycker inte de är något att plocka in…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
6/15/17, 5:42 PM
#45

🌺


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

jossa5
6/22/17, 11:54 AM
#46

För en som inte är så duktig på olika gräs, kan man ge alla gräs-sorter som ser ut som på bilden i #3, dvs såna man gjorde "hönsrumpor" av när man var liten. (ni vet, man drar strået mellan tumme å finger å fröna bildar en höna eller tupprumpa)

Annars får jag nog hålla mig till klöver, för det känner jag igen! :D

Mvh,
Jossan                         Medarbetare på Svenska Hamsterföreningen.ifokus

ariama
6/22/17, 3:20 PM
#47

Jadå det kan du.

Grodan
5/18/22, 2:43 PM
#48

🤍


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Nordanälvens
8/23/22, 10:27 PM
#49

Ariama, vad säger du om harklöver? Verkar omtyckt av kaniner och är säker åtminstone i små mängder så vitt jag vet.

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

ariama
8/24/22, 2:00 PM
#50

Jag har aldrig provat just den, men skulle inte tveka själv. Kanske ska göra det.
Men har de så mycket blad? De är väl mest de här roliga "hartassarna", som mössen kanske gillar att "bråka" med, slita i bitar, kanske bädda med? Har aldrig provat.

Nordanälvens
8/24/22, 3:20 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

#50 Knappt några löv men hartassarna ser väldigt skoj ut. Slängt in ett gäng i ugnen för tork nu så får vi se vad de tycker det är nåt att ha i deras mix med blommor och grönt.

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

Upp till toppen
Annons: