Beteende, hälsa & skötsel

Förkyld?

2012-08-12 19:49 #0 av: isakeklid

Min mus har börjat nysa tror. Jag vet inte vad jag ska göra?

Jag har vetat det ett tag nu för jag trodde hon skule bli frisk men det blev hon inte.

Så snälla svara. :-D

 

 

Anmäl
2012-08-12 23:09 #1 av: Grodan

Tyvärr har våra möss idag ofta nysningar, snuva och rossel. Det bästa man kan göra är att se över miljön och mata på riktigt duktigt så att musen får en chans att "bli frisk av sig själv".

Du kan behöva kolla upp om dina möss har andra hälsoproblem som ex parasiter och avlägsna dessa.

I miljön är det bottenmaterial och ventilation i bur som är viktig. Använd ej kutterspån. Städa ofta - ammoniak får ej bildas i något kisshörn, det påverkar musens andning.

Maten är a och o. En bra torrfoderblandning av de fyra sädesslagen, nyttiga fröer och nötter, måste alltid finnas i buren, samt färskt vatten. Färsk foder i mindre mängd bör ges dagligen till en sjuk mus. Mata den med: färsk babyspenat, rå lax, rå broccoli, rå blomkål, ärtor, majs, rått kycklinghjärta och rå kycklinglever, avocado mm. Kan du hitta grönt nyttigt ute att ge musen är det också bra.

Jag rekommenderar dig att läsa detta:

Du kan också söka på sajten med sökord: nysningar, rossel mm.Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-08-13 12:00 #2 av: isakeklid

Tack för svaret.:)

Anmäl
2012-08-15 18:11 #3 av: Grodan

Om musen inte blir bättre efter några veckor bör du ev gå till veterinären och få antibiotika.

Det är ingen garanti att musen blir frisk av en kur med antibiotika, men det finns fall där mössen blivit fria från rossel och snuva. Allt beror på dig och hur mycket du känner att du vill lägga ner på din mus. Det är ganska jobbigt att medicinera en mus.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-08-22 19:40 #4 av: isakeklid

Grodan. Hon nyser fortfarande och jag har skaffat två till muss, så  undrar jag om jag kan he ihop dom? Kommer hon smita dom andra då?   Glad

 

 

 

 

Anmäl
2012-08-22 23:09 #5 av: Grodan

#4 Ja, hon kommer att smitta dem. Och de kommer att smitta henne med de bakterier och virus de har. Tycker inte du ska sätta ihop dem. Inte på en gång.

Mitt tips är att låta introduceringen ta längre tid och även innefatta sakta byte och vänjning av bakterier. Man kan göra på olika sätt. Enkelt förklarat: skyffla över lite spån mellan mössens burar (från mössen som skall bo ihop i framtiden) ca 2 gånger i veckan i några veckor. Det kan hjälpa så att deras immunförsvar hinner vänja sig sakta vid nya bakterier. När de får vänja sig sakta ökar chansen att de får vara friska. Sätter man bara ihop möss från olika ställen så är risken stor att någon/några blir sjuka - ofta är de då utom räddning.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.