Möss med djur och människor

Mus på affären...

2012-09-02 23:09 #0 av: Lamina

Nu har jag råkat ut för en såndär sak som man ibland kan läsa om i tidningarna. Jag träffade på en livs levande vildmus på affären!

Var på besök hos min syster i Upplands Väsby igår, och vi var påväg ut till deras sommarstuga där vi skulle övernatta. Stannade till på affären för att köpa lite mat och godis till systersonen på 10 år. Syrran och hennes man hade handlat klart och väntade utanför, medan jag fick det stora nöjjet att handla godis med honom.

Så när vi står och tittar på chips kommer det en liten mus skuttandes från godishyllorna och skuttar in under chipshyllan. Jag hade knappt hunnit reagera på det fören musen skuttar fram igen, rakt mot mig! Innan jag vet ordet av sitter den på min sko! Jag må vara musägare och musälskare och allt, men vilda möss är ändå vilda möss och det var väl någon instinkt som tog vid. För jag bara skrek rakt ut och flög säkert en meter upp i luften! Musen vart nog minst lika rädd den, för den for iväg som ett brunt streck tillbaka in under chipshyllorna.

Systersonen skrattade nästan ihjäl sig. Han tyckte jag var löjlig som reagerade sådär när jag ju har möss själv som jag pussar på och myser med. Det hjälpte inte att jag förklarade att det är skillnad. För mina möss sitter i bur, får inte komma i närheten av min mat och dom skulle definitivt inte "attackera" mig sådär helt oväntat. Sen är ju en vildmus alltid en vildmus, och man vet ju inte vart den kan ha varit. Men jag sa faktiskt inte till om att jag hade sett musen. Tycker visserligen inte att möss har något i mataffärer att göra. Men med tanke på hur jag kände mig efter att dom hade tagit bort ett getingbo på busshållplatsen som jag hade sagt till om (är livrädd för getingar) kände jag att jag inte ville ha den smärtfulla död dom säkert skulle ge musstackaren på mitt samvete. Men jag tvivlar inte på att dom kommer "åtgärda problemet" iaf... Obestämd

Hur hade ni reagerat om ni hade råkat ut för något liknande?

 

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl
2012-09-02 23:21 #1 av: Grodan

Haha... den kände muslukten och sökte flock...

Kul historia, fast...

Jag fångade en vildmus i en mässhall en gång. Den svansade runt min monter och då fångade jag den och släppte ut. Innan jag gjorde det så satte jag ner den i en Pet Box med hjul där de hade suttit en mus, men inte skulle sitta någon mer mus förrän jag kommit hem och skurat buren. Döm om min förvåning när vildmusen började springa i hjulet...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-09-03 09:51 #2 av: Chilizera

Jag skulle nog också hoppat till. Inte så mycket just för att det är en vildmus istället för mina egna, utan helt enkelt för att det var så oväntat! Även om det skulle varit min egen mus så hade jag nog hoppat till eftersom det var helt fel plats.

 

#1 "Döm om min förvåning när vildmusen började springa i hjulet..." Hahaha! Skrattande

Anmäl
2012-09-03 20:25 #3 av: Grodan

När jag träffar möss eller råttor ute så är jag bara nyfiken. Jag följer efter dem och glor...

För några månader sedan när jag var ute på en sen kvällspromenad med Korven så skuttade/flög en mus över gångvägen. (Jag skriver flög för att många möss i a f i Södertälje har en speciell springteknik, de påminner om fladdrande löv.) Den stannade till strax innan en dagvattenbrunn. Jag gick närmare för att kolla på den. Då blev den rädd och sprang/flög iväg... Rakt ner i brunnen.

Jag blev helt förstörd. Stoppade ner långa pinnar. Och det var så djupt, men jag tror att jag lyckades stoppa ner pinnar så att den kunde klättra upp igen... Hoppas... snyft...

Nästa gång jag ser en vildmus/vildråtta ska jag ta det lugnt så att jag inte äventyrar dess liv...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-09-03 20:46 #4 av: CupcakeGod

Inte riktigt, men jag ser vilda råttor varje dag när jag är ute. Dom skuttar runt på möllevången och letar efter mat. En gång mitt i natten när jag var ute med mina vänner så försökte vi få en råtta att komma fram till oss och fota den. Råttan sprang iväg så fort den såg blixten :3

Som sagt, jag ser vila råttor varje dag, men aldrig på affärer.

Hi. 

Anmäl
2012-09-03 23:01 #5 av: Grodan

#4 Ja, där har jag varit och träffat vildråttor. Hihi...

Här en bild

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-09-05 13:45 #6 av: Chilizera

#3 Jag såg en näbbmus en gång som blev så rädd för mig så den sprang precis rakt in i en stenmur Skrattande. (Men den klarade sig bra och sprang åt ett annat håll)

Anmäl
2012-09-17 13:51 #7 av: nlinds

#5

jösses vad stor ! aldrig sett en vildråtta förut.

Anmäl
2012-09-17 13:59 #8 av: Grodan

#7 Den var inte speciellt stor faktiskt. 300-400 gram kanske.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-09-17 14:01 #9 av: nlinds

jaha oj, haha. Då såg den större ut på bilden ;)

Anmäl
2012-09-17 20:31 #10 av: Grodan

#9 Det är en väldigt dålig bild. Vi hällde ut majskorn på ett ställe där det kryllar av råttor och satt en bit ifrån med kameran.

Det jag förundrades över är hur roliga råttorna ser ut i typen...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-09-17 22:51 #11 av: Tsunamis

Jag undrar seriöst vad det var jag såg när jag var liten. Min pappa hade ihjäl några rejäla bamsingar till råttor som hade för vana att bryta sig in i hönshuset och sno maten - de var i illerstorlek. Jag skojar inte! Och jag var ju inte så himla ung och ändå uppvuxen på landet och kan se skillnad på djur Tungan ute

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2012-09-18 00:22 #12 av: Grodan

#11 Min erfarenhet är den att folk sällan träffar på råttor. De träffar ofta på möss. Och när de väl träffar på råttor så tycker de att de är stora. Vilda råttor kan göra sig rätt stora. De kan rugga upp sin päls rätt ordentligt, men längre än 60 cm blir sällan brunråttan. Visst, hönsmat, hönsspillning och ägg ger exeptionellt bra levnadsförhållanden...

Jag själv undrar om det var svartråttor som vi hade i skafferiet i Nybylund, Näshulta, Eskilstuna. Jag var 3 mån-4 år när vi bodde där och min bror stängde gärna in mig i skafferiet. Där fanns råttor. Svarta. Jag var inte rädd. Men jag minns inte så mkt mer.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.